Sugen på vegetarisk snabbmat

 

Tillbaka från semestern. Att börja jobba igen efter ledigheten kan vara svårt. Vi vill ha kvar semesterlugnet – samtidigt som vi tar nya tag. Vi vill behålla de goda vanorna och göra oss av med dåliga.

Baksidan av semestermyntet – sena kvällar, mer alkohol och snabbmat – kan vara ett problem och det kan ta tid att vänja sig av med detta.

Här är mitt superenkla och smarriga recept på en vegetarisk snabbmats rätt, en liten start till en hälsosammare livsstil.

Rödbetor med chevréost

Du behöver:
1 knippe färska rödbetor
Ruccola
Olivolja
Havssalt
Flytande honung
Rostade pinjenötter
Färsk basilika
Chevréost, getost
Så här gör du:
Koka rödbetorna och ta sen bort skalet under kallt vatten. Skär betor i lagom stora bitar. Rosta pinjenötterna och ringla över olivolja och honung. Lägg allt på en bädd av ruccola. Toppa med chevréost, ev basilika, pinjenötter, havssalt och peppar.

Detta är ett kärleksbrev!

 

Basteviken, NordKoster. Foto: Fröken Turkos

Jag har något att erkänna. Jag har en kärleksaffär, och det har pågått ett bra tag nu.

Från det ögonblicket då jag som liten knodd med stapplande små barfotafötter vandrade ner till vattenbrynet vid Bastevikens strand och kände havet skölja över dem, sen den dagen då vart jag kär. Kär i havet!

Min minsta ”Solstickan” i Basteviken, NordKoster. Foto: Fröken Turkos
Lagunen vid Skummbuktarna, Nordkoster. Närmre paradiset går inte att komma. Foto: Fröken Turkos

Allt med havet, som den salta skorpan som torkar på huden till de skummande bubblorna som jag lämnar efter mig precis som en fisk ur vatten. Det mystiska okända som finns där under, allt det där gör mig alldeles knäsvag. En förälskelse som aldrig avtar!

Norrvikarna, NordKoster. ”Här vill jag leva, här vill jag bo” Foto: Fröken Turkos
Ute med båt i Göteborgs skärgård, skummet yr, havet är vilt och levande

Färgen Turkos föds – Havets kärleksbarn

När jag var liten så levde jag likt en delfin i havet. Somrarna tillbringade jag på Nord Koster där jag nästan aldrig var ovanför vattenytan. Havet är kristallklart på Koster och sikten under ytan är fantastisk. Livet under ytan, krabbor, maneter, sjöstjärnor och eremitkräftor, allt skulle utforskas.

Det bästa som fanns var att fridyka ner till havets botten och känna den där frihetskänslan gripa tag i en, ensam i det stora blå. Filmen ” Det stora blå” var en favoritfilm och rollkaraktären Jaques och jag var självklart själsfränder, enligt mig. Mitt intresse för havets invånare var såpass stort att när jag konfirmerades så istället för traditionella silverskedar eller halsband som presenter så fick jag nya simfötter och snorkel med tre ventiler. Ingen var lyckligare än jag! Tänk att få en snorkel med TRE ventiler…

Att bli marinbiolog var en självklarhet! Jag läste kurser på universitetet under tiden som jag arbetade i inredningsbutik och antikmålade. Ständigt brottades jag med vilken riktning jag skulle välja.
Även om jag inte blev färdigutbildad marinbiolog så är det fortfarande ett stort intresse jag har. Ur det intresset föddes min stora kärlek till färgen turkos. Turkost som det vackraste hav där jag dyker med delfiner, djupt där nere på botten tittar jag upp mot ljuset ovanför ytan och funderar på om jag ska stanna kvar i ”det stora blå”, precis som Jaques gjorde i slutet av filmen ”Det stora blå”.

Livets hav

Havet är min medicin. Det jag och många med mig söker i livet är balans, ett meningsfullt innehåll och ett lugn. För mig personligen så är det vad havet representerar.

Familj och hav. Foto: Fröken Turkos

Min familj och jag delar den här djupa kärleken till havet. Havet är generöst och rymmer oändligt med kärlek. Tur är väll det då vi är så många som söker oss hit. Tillbaka till vattnet. Utan vatten skulle vi inte existera. Hav är liv!

 

 

Parmaskinka och melon – på gaffel

Tilltugg på gaffel är ett kul sätt att servera på. Munsbitar som får salivproduktionen att rinna som en vattenkran. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka – ännu en kombination av sött och salt! En fullträff som aptitretare.
Den perfekta förrätten när du har ont om tid. Det är så otroligt gott med den söta melonen och salta skinkan. Det går också bra att servera med andra sorters torkade skinkor.

Min yngsta dotter monterar om lite bland tilltuggen. Parmaskinka är bland det bästa hon vet så hon vill helst ha endast parma på parmaskinka på sin gaffel. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka

Du behöver:

2 st melon, t ex cantaloupe
18 skivor parmaskinka
färsk basilika
mild olivolja

Melon, parmaskinka och basilikablad. Enkelt men supergott! Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i kuber.

2. Fördela melonkuberna, skinkskivorna och några basilikablad på tandpetare eller korta grillspett. Ett roligt alternativ är att servera varje munsbit med en liten gaffel.

3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på själva.

Gästerna har anlänt. Välkomna! Foto: Fröken Turkos

Salta munsbitar till bubbel

Foto: Fröken Turkos

Ett glas mousserande och några fördrinkstilltugg sätter tonen för festen. Eller inledningen på en förstås. Tilltugg till mousserande får gärna ha lite sälta så en aptitretare med ost passar bra. Här nedan kommer ett riktigt gott, enkelt och vackert tilltuggsrecept med fetaost som ni bara måste testa. Du behöver inte ens sätta på spisen.

Foto: Fröken Turkos

Mat och dryck som kittlar smaklökarna, aptitretare, är perfekta som inledning till måltiden. Meningen är att man ska längta extra mycket till middagen och bli sådär retsamt hungrig. Och tanken med aptitretare är just att de ska reta aptiten, inte stilla den. Små munsbitar räcker. Gärna ett par av varje. Och de bästa av allt är att det passar lika bra en mysig hemmakväll som en sommarkväll med gäster och mingel! Lite skön musik till det och festen kan börja!

Stora som små tycker det är gott med aptitretare. Foto: Fröken Turkos

Vattenmelon, mynta och fetaostspett

Förberedelsetid: 15 minuter
Antal: 12-24 spett (beroende på storlek)

Vattenmelon, mynta och fetaostspett är en superenkel aptitretare. Den salta osten med den söta vattenmelonen gör att människor i alla åldrar älskar dessa.

Goda små spett garnerade med flaggor i olika mönster. Foto: Fröken Turkos

Du behöver:

2 st fetostar
1/4 av en stor vattenmelon, skuren i bitar
myntablad
Tandpetare
Balsamico

Så här gör du:

1) Skär vattenmelonen i kuber

2) Skär fetaosten i lika stora kuber

3) Stapla feta och vattenmelon med ett mynta löv däremellan trä på en tandpetare.

4) För extra smak använde jag en reducerad balsamikovinägersirap. Detta är helt valfritt men väldigt gott. För att göra en egen , tillsätt ½ dl balsamvinäger till en liten kastrull och sjud i 3-5 minuter tills det har en tjockare konsistens. Spritsa över spetten. Eller köp färdig balsamicosirap. Zeta har en variant som är riktigt god!

Foto: Fröken Turkos

Ikea hack – Molger bänk

Foto och styling: Fröken Turkos

DIY projekt – Dryckesstation

Pimpa en bänk med utomhusfärg och några krokar så får den ett nytt användningsområde ute och kommer bli lite av en ”snackis” på festen.

Bänken Molger från Ikea i trärent utförande. Foto: Ikea.com

Baddrumsbänken Molger byter skepnad 

Jag har gjort om Ikeas badrumsbänk ”Molger” till en drink- och avlastningsbänk. Här ska det finnas gott att dricka till både vuxen och barn.

Så här gör du:

1. Tvätta av möbeln med målartvätt. Skölj noggrant. Låt torka.

2. Slipa med sandpapper och torka bort dammet.

3. Impregnera ev med grundolja på de mest utsatta delarna innan du målar, det beror lite på vart dom ska stå. Om möbeln står på bar mark riskerar fukt att tränga upp. Men ska det stå på altantrall så är det inte lika viktigt med impregnering med olja.

4. Stryk där- efter på ett skyddande lager färg. Måla ca 2-3 gånger med en dörr- och fönsterfärg för utomhusbruk. Låt torka.

Jag satte upp små krokar där man kan hänga upp lite fina saker. Foto: Fröken Turkos

Det är inte bara blommor, växter och träd som sätter färg på trädgården utan även utemöblerna kan fungera som en färgklick. Istället för att köpa nytt så kan man måla sig till ett färgglatt budgetalternativ. Jag har använt mig av färgen Lagun S0540-B30G från Beckers. 

Foto och styling: Fröken Turkos

Leonors goda Sangria recept:

2 st flaskor rödvin
1 liter fruktsoda
2 st citroner
2 st apelsiner
1 st kanelstång
ev några iskuber

Gör så här:

1. Skiva citroner och apelsiner. Lägg i en stor skål eller som på bild, en stor härlig behållare med tappkran.

2. Slå på vinet, lägg i kanelstången och låt stå kallt över natten.

3. Strax före serveringen slår man i fruktsodan.

Foto: Fröken Turkos