Färg är liv!

Färg är inte bara vackert! Färgerna betyder något, de talar till oss. Blommorna lockar till sig insekter med sin färgprakt och de växter som utnyttjar djur som pollenbärare är ofta mycket mer färgsprakande än blommor som är vindspridande. Växter kan pollineras av insekter, fåglar eller små gnagare. Färgerna gör att blommorna syns tydligt mot den gröna eller bruna bakgrunden, och djuren har lättare att hitta dem. Samma blommor kan ha flera färger, s.k. färgkontraster, för att synas bättre. Dessutom måste det finnas någonting som lockar djuren till blommorna. Därför så bjuder blommorna på någonting ätbart åt djuren, antingen frömjöl, nektar eller andra ämnen. När djuren sedan går från blomma till blomma för de samtidigt med sig frömjöl och pollinerar blommorna.

Pionen bjuder humlan på gott att äta. Foto: Fröken Turkos

Olika djurgrupper har också olika favoritfärger, och därför har blommorna också olika färg beroende på vem de vill locka till sig. Till exempel fjärilar tycker speciellt mycket om starkt röda blommor. Röda blommor har också ofta sin nektar så djupt inne i blomman, att andra insekter inte kommer åt den. Fjärilarna kan dricka nektarn eftersom de har långa mundelar som de använder som sugrör.

Färgen är viktig inte bara för att locka insekter från långt håll, utan också för att vägleda insekten på nära håll . Blommorna är så finurliga att dom kan ha linjer och fläckar som visar insekterna vägen till nektarn. Ofta är dessa markeringar ultravioletta, och vi människor kan inte se dem.

Färg är liv!

En blomsteräng full av frömjöl och nektar. Det här är fredagsmys för insekterna! Foto: Fröken Turkos

Ha en fin fredag!

Pippi på prylar

Att vistas ute i naturen får all stress att rinna av.  Du står i skogsdungen och ser de gröna lövverken ovanför dig och hör fåglarna kvittra. Du sitter på en slät klipphäll vid vattnet och lyssnar till vågskvalpet och fisktärnorna som dyker mot vattenbrynet. Naturen får oss att må bra. När vi människor rör oss inne i städer så matas vi med mängder av intryck, intryck som skapar en stress. I naturen får vi en lagom dos med intryck, en dos som passar våra hjärnor och som därför gör att vi känner oss mindre stressade. I naturen hinner vi uppfatta doften från en blomma samtidigt som vi hör fågelkvitter och trädens sus. Att vi associerar fåglar med just dessa harmoniska och lyckliga känslorna, det gör att vi även vill omge oss med dom inomhus. Att sätta fåglar på inredning är ett smart sätt att skapa en känsla hos oss. Inte bara är fåglar vackra att titta på utan signalerar till våra hjärnor att drömma oss bort. Plötsligt så står vi där i drömmarnas land under det gröna lövverket och lyssnar på vacker fågelsång.

Taklampa Voliére demi Grande 5995 kr, Artilleriet. Finns i en mängd olika storlekar.
Sångfågel Sunshine, design Kay Bojesen, 659 kr från Bagaren och Kocken
Dekorera bordet med fågeltema, burar och småfåglar från Talking tables. Bildkälla: Selina Lake
Underbar Flamingoljuslampa 545 kr, Inreda.com

 

Helt ljuvlig! Bricka Rickshaw 350 kr, Afroart
En pippi i soffan! Den här vackra kudden ”Geometric Bird” kommer från Artilleriet, 1450 kr
Girlang Bird, 125 kr från Afroart
Kärlek till Flamingos! Printsen Flamingolove 350 kr/st i stlk A3, Fröken Turkos
På den här vackra brickan vill jag servera mina gäster läskande gröna mojitodrinkar ute på altanen i sommar. Bricka Tukan 395 kr från By Malevik
Roligt Flamingospel för hela familjen, 159 kr från Rice

Vackra mönstrade väggar, tapetsera i nyanser av gult!

Vårkänslor? Nu börjar solens och ljusets årstid. Inget förändrar ett rum så mycket som en ny tapet. Så varför inte tapetsera med en gul tapet, gul precis som solen. Gult är perfekt att använda om du vill tillföra värme till ett rum. Rum mot norr brukar ofta kännas kallare än ett rum i söderläge. Så genom att tapetsera väggarna mot norr i tapeter med inslag av gult så kan rummet kännas mer varmt och ge ett mer mysigt intryck. Gult är en lekfull färg som skapar en positiv känsla. Gult är inte fult! Eller vad tycker ni?

Gula syrliga citroner! Den här tapeten har vi hemma i vårt kök. Jag fullkomligt älskar den och den gör mig verkligen glad. Tapeten är från Rice och agenten i Sverige är Intrade ITG AB. Foto: Fröken Turkos
Tapet i ockragult med blommor och fjärilar. Pips fantasifulla och färgglada tapeter får oss att börja dagdrömma. Den här får mig att tänka på Alice i Underlandet. Agentur i Sverige är Intrade ITG AB. Foto: Pip Studio
Uppåt väggarna! Daggkåporna och kaprifolen lyser med sina gula blomblad. Tapeten heter Rabarber-1792 och kommer från Borås tapeter designad av Gocken Jobs. Tänk hur färger och mönster kan påverka oss, alla våra sinnen triggas igång. Plötsligt är jag sugen på ljummen rabarberpaj med vispad vaniljsås. Foto: Borås tapeter
Den här är också än av mina favorittapeter just nu! Tapet ”Rävdunge”, av Hanna Werning för Borås tapeter. Bildkälla: Hus & Hem
Fåglar i svagt gult tillsammans med små rosa blommor, design Rice, agent Sverige Intrade ITG AB Foto: Rice

Tid för trädgårdsliv

Äntligen kan vi börja inreda trädgårdsrummet med vackra redskap, söta holkar och fina sittplatser att njuta i. Öppna dörren och ta med dig inredningstankarna ut! Skapa din alldeles egna grönskande oas.

Trädgårdsarbete hjälps man åt med, det blir så mycket roligare då. Vattenkannor kan man inte ha för många av och nedan har vi listat våra favoriter, vårens nyheter! Foto: Fröken Turkos

Hälsosamt att påta i trädgården!

Att grönska och växtlighet är bra för vår hälsa är inget nytt, och i en brittisk studie, The King’s Fund, bevisar dessa att trädgårdsarbete har en mängd positiva effekter på vår hälsa – och att läkare borde ordinera det till sina patienter. Exempelvis så kan påta i trädgården enligt undersökningen leda till minskade känslor av stress, depression och ångest. Det minskar också risken för cancer, hjärtsjukdomar ooch övervikt och mildrar även symptom på demens. Positiva nyheter för alla oss som älskar att odla!

Här hittar du fina prylar till det stundande hälsosamma trädgårdslivet.

Fröken Turkos favoriter! Lyxiga trädgårdsredskap 3-delsset i rosa, lime och orange 779 kr, Bagaren och Kocken. Det puderrosa Bistro cafésetet 799 kr, Plantagen. Turkos vattenkanna Socker 99 kr, Ikea. Knallrosa plastkorg 89,90 kr, Jula. Gummistövlar 995 kr, Odd Molly. Sött i trädet med fågelholkar 80 euro, Qui est Paul. Lila blomsterlåda Designed by : Fabio Meliota 4275 kr, Svensson i Lammhult. Vattna med stil, vattenkanna Liten Rosé 595 kr och Blomspade Diamond mässing Jade Turkosgrön 1245 kr och Trädgårdsslang Caribbian Kiss 895 kr, design Garden Glory från Inreda.com. Rosa skottkärra 199 kr, Jula. Blommig trädgårdshandske 49 kr, Make and Create. Planera din trädgård enkelt och smart med Trädgårdsbok 99 kr, Lagerhaus. Mörklila hink Socker 99 kr, Ikea.

Är du en färgfegis?

Håll i hatten alla färgskygga, nu startar er spännande färgresa. Häng med och utvecklas inom färg och mönster! Foto: Four cheeky monkeys

Är du avundsjuk på dom som vågar färg? Om svaret är ja så kan vi råda bot mot detta! Personlighet är ändå det säkraste inredningstipset, även när det gäller färgsättning. Att våga vara sig själv, utgå från sin egna identitet och sina egna färger. Men dom färgerna du valt kanske inte framhäver din personlighet och förhöjer ditt välbefinnande. Du kanske ska förstärka färgerna eller helt enkelt byta färger. Här är ett par tips som du kan pröva utan att du överger din gamla stil.

6 snabba genvägar

Tapetsera hallen med färg! Foto: Rice.dk

1. Lek på liten yta! Exempelvis måla om eller tapetsera i ett mindre utrymme, en toalett eller i en mindre hall. Sovrum är också ett rum som är tacksamt att måla i starkare färger, ex blå toner som lugnar och får oss att varva ner.

Foto: Madeleine Pettersson
En dröm i pastellfärger, styling Selina Lake, foto: Catherine Gratwicke

2. Det som ni också kan göra är något så enkelt som att ni prövar att piffa till det lite med ett par färgglada kuddar och pläd i sängen eller soffan. Du behöver inte slå till med dom mest intensiva kulörer, prova istället mjuka och dämpade färger. Testa dig fram.

Ljusa väggar och kuddar i starkare gula toner. Foto och Styling: Susanna Zacke och Sania Hedengren

3. Om du inte vill måla- och tapetsera om hemma så behåll dina ljusa väggar och ta in starkare accentfärger. ( se tidigare inlägg  ”Förstå färgsnacket”). Med en ljus grund så är allt möjligt! Övriga färger lyser klarare och ger ett piggt och tydligt intryck. Dessutom blir det inte lika krångligt och dyrt. Även lättare att växla färger mellan årstiderna.

4. Måla dörrarna hemma i din favoritfärg och behåll väggarna ljusa. Har du gamla vackra trädörrar så kan dom bli så här fina. Och om du har nyare dörrar som är helt släta så kan man sätta på en liten profil och sen måla dom i en starkare kulör. Jag kommer göra ett experiment här hemma senare i vår, ett DIY-projekt med fokus på färg och nyare dörrar. Så håll utkik!

En färgrik måltid med nytt vårmönster från Rice.dk

5. Köp ny matservis  och/ eller enstaka kökstillbehör i härliga mönster och färger. Billigare att byta ut om du tröttnar och gör måltiderna roligare för hela familjen.

Sänglinne från Odd Molly Home. Tavlor: Leonor Juhl K Foto: Fröken Turkos

6. Nya sängkläder!  Köp nya påslakan och örngott i mönster och färg. Det kan bli en ny start på din färgutveckling.

Våga vara färgstark. Bild från hemmahos- reportage för Hus & Hem hemma hos underbara Kristina. Foto: Fröken Turkos

När du har testat dig fram, blivit varm i kläderna och konverterat till ”Färgismen”det är då du vågar ta ut svängarna ordentligt när det gäller mönsterblandningar och starkare färger.

Lycka till

 

Njut av utelivet

Färgrik mat!  Porslin, brödkorg och fat från Rice. Foto:Fröken Turkos

Förhoppningsvis kommer solen och lite värme i helgen. Ser iallafall ut som så på väderkartan för oss på västkusten. Men som sagt vädret är nyckfullt så vi får se. Även om inte värmen har kommit ännu så tänkte jag fira våren i helgen och njut av att snart få flytta ut i det gröna. Så tänd grillen, duka vackert och bjud på en härlig buffé. Äntligen är det dags för första middagen utomhus. Är det lite kallt så är det bara att ta på sig en varm kofta och bädda in sig i en mysig, go pläd. Nu ska vi fira med citrondoftande vårkyckling och matiga sallader med ett italienskt tema.

Citrondoftande majskyckling. Foto: Fröken Turkos

Citron och rosmarinkyckling

Ingredienser

8 personer

2 msk smör
4 krm svartpeppar, nymald
2 msk olivolja
2 tsk havssalt
1 citron, skal och pressad saft
4 st rosmarin, färsk, kvistar
1 dl timjan, färsk
8 st majskycklingbröst, benfria, med skinnet kvar

1. Lägg kycklingbrösten i en påse tillsammans med grovhackad timjan, rosmarin, citronskal och citronsaft, peppar och olivolja, sätt ugnen på 125 grader

2. Salta kycklingen. Hetta upp en stekpanna med smör. Ta upp kycklingfiléerna ur påsen. Stek eller grilla med skinnsidan ner ca 4 min. Vänd och stek andra sidan 4 min. Efterstek kycklingfiléerna i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader, ca 15 min.

3. Skär kycklingen i fina skivor, servera på vackert uppläggningsfat med grillad citron och färsk rosmarin

Rostad potatis med massvis med godsaker. Foto: Fröken Turkos

Rostad färskpotatis med ruccola, oliver och parmesan

Ingredienser

8 portioner
2 kg färskpotais
8 vitlöksklyftor
Olivolja
Flingsalt
1 dl blandade färska örter
2 dl olivolja
Salt
Parmesanost
Ruccola
Oliver


Så här gör du

1. Tvätta potatisen noga och lägg den i en långpanna.

2. Ta hela vitlökar och lägg över potatisen.

3. Ringla över olivolja och strö på flingsalt. Blanda runt.
Rosta i ugnen på 225 grader i 35-40 minuter eller tills potatisen blivit genomstekt och fått gyllene färg.

4. Mixa örter och olivolja till en slät olja och smaka av med salt.

5. Lägg upp den varma potatisen på ett fat och ringla örtolja över.

6. Avsluta med att hyvla på rikligt med färsk parmesanost.
Blanda med ruccolan och oliverna

Mat till många. Buffé när den är som bäst, när man kan äta lite av mycket. Eller varför inte äta mycket av mycket! Foto: Fröken Turkos

Buffé

Buffé är ett härligt sätt att bjuda till middag när man är många. Man kan komma och gå lite som man vill. Bra att bjuda på när man har middag för olika åldrar, då kan det vara svårt att få alla och sitta still. Det är vackert och generöst att lägga upp maten på stora fat och i skålar. Jag använder mig gärna av generösa keramikskålar i glada färger, det blir så mycket aptitligare då.
Det mesta kan man förbereda i god tid. Det är ju viktigt att man själv också får njuta av middagen och festen.

Vackert på faten! Foto: Fröken Turkos
Melon, tomat, mozzarella och basilika är en underbar kombination. Foto: Fröken Turkos

Tomat och melonsallad med mozzarella och rostade pinjenötter

Ingredienser

8 portioner

1 dl pinjenötter
2 msk honung
2 msk mild olivolja
2 msk färskpressad lime
300 g mozzarella
1/2 vattenmelon
1/2 honungsmelon
Körsbärstomater gula och röda
15-20 blad basilika

Så här gör du

1. Rosta pinjenötterna i torr panna och låt svalna.

2. Rör samman honung, olivolja och lime till en dressing.

3. Tärna mozzarellan.

4. Skär bort skalet från melonen och tärna köttet i bitar (peta ut kärnorna).

5. Vänd ner mozzarella, melon, tomater och basilikablad­ i dressingen.

6. Strö över pinjenötter vid servering.

Bröd från Ligurien. Foto: Fröken Turkos

Focaccia

Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd som kommer från Ligurien. Brödet serveras då oftast tillsammans med god olivolja och några droppar av den klassiska balsamvinägern från Modena och då gärna den krämiga varianten. Supergott att doppa brödet i denna blandning. Brödet är bakat på vetemjöl och durumvete med havssalt, olivolja och örter. Viktigt för att få ett gott bröd är att låta det jäsa sakta, därför blandar jag jästen i kallt vatten och låter det jäsa innan utbakning i normal rumstemperatur och även efterjäsning innan det blir dags för ugnen. Så långt bort från den varma ugnen och spisen som möjligt 1-2 timmar. Räkna med inklusive jästid att det tar ungefär 4 timmar innan du kan äta brödet från det att du börjar plocka fram ingredienserna med den långa jästiden.

Ingredienser för 1 bröd i långpanna 25×35 cm:

4 dl kallt vatten 25 g jäst
1,5 tsk honung
7 dl vetemjöl special
2 dl durumvete
5 tsk oregano
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
olivolja till pensling
flingsalt
önskad fyllning som exempel soltorkade tomater i strimlor eller bara örter

Gör så här:

1. Lös jästen i det kalla vattnet.

2. Tillsätt honung, vetemjöl, durumvete, olivolja, oregano och knåda rejält i 15 minuter i maskin.

3. Tillsätt salt och knåda ytterligare 4 minuter i maskinen. Låt degen vila i 20 minuter övertäckt.

4. Pensla under tiden en liten långpanna (35×25 cm) rejält med god olivolja och platta sedan ut degen i långpannan. Låt den jäsa i till dubbel höjd (jäsningen kan ta 1-2 timmar beroende på hur kallt degen står), bäst resultat är 2 timmar som jag skrev tidigare.

5. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Pensla degen med olivolja och strö lite flingsalt över.

7. Tryck i önskad smaksättare, soltorkade tomater eller kalamata eller vad du gillar.

8. Sätt in långpannan i mitten när ugnen kommit upp i 250 grader. Spruta direkt lite vatten med blomsprutan och sänk temperaturen till 230 grader. Baka tills brödet blir gyllenbrunt (12-18 min).

9. Lossa brödet från långpannan när det svalnat lite och ställ det på ett galler.

10. Skär sedan upp önskade bitar av brödet. Ät och njut tillsammans med god olivolja som du droppar lite krämig balsamvinäger i eller doppa i len ricottaostkräm

Foto: Fröken Turkos

Buon appetito!