Sommarlov!

Långa sköna dagar – fria från förpliktelser och i sällskap med dem vi älskar. Ta till vara på tiden och ta vara på varandra –  sommarlovet är här!

Förväntningarna är ofta höga inför sommarlovet och semestern. Sommaren är en tid när drömmar ska förverkligas, projekt inne och ute i trädgården ska bli färdiga. Vi vuxna kan vara rejält slutkörda när ledigheten kommer och då ska man ändå se till att barnen får ett bra och roligt sommarlov. Vi vuxna glömmer dock gärna bort att vi inte är de enda som slitit hårt under ett helt år. Även barnen har sitt ”arbete” att gå till, om det så är dagis eller skolan.

Foto: Fröken Turkos

Ett sommarlov kan kännas extra svårt om familjen inte har råd eller möjlighet att göra det där som ”alla andra” gör. Familjer har väldigt olika förutsättningar men det är inte alltid så att sommarlovet blir lyckligare och ger finare minnen bara för att man har det gott ställt ekonomiskt. Andra saker betyder mycket mer. Jag tror det kan vara bra att tänka att barn faktiskt inte har så stora krav som många föräldrar tror. Det behöver inte vara så märkvärdigt, men tid att vara tillsammans betyder mer. Det finns inga pengar i världen som kan köpa närhet, gemenskap och samhörighet med sitt egna barn. Det är därför som jag vill tipsa och förhoppningsvis inspirera dig om några saker som du kan göra i sommar som varken kostar så mycket eller som ställer så höga krav.

Vila och läsa

Vila tillsammans och läs en bok. Titta i böcker ihop. Läs för ditt barn! Lite större barn kan leta reda på böcker som handlar om deras intressen. Ligg brevid varandra och läs varsin bok. Om du läst ut böckerna i bokhyllan så åk till biblioteket och låna hem lite böcker.

Vila i hängmatta
Bildkälla: Mrs Jones
Bada i havet på Koster - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Bada

Packa matsäck och badkläder, åk till stranden. Spendera en skön dag ihop med sol och bad och krabbfiske. Bor du i närheten av östkusten finns tyvärr inga krabbor, men gott om små öar omgivna av klart vatten. Hyr en kanot och paddla ut till en ö, som blir er helt egna för en dag.

Fiska krabbor på Koster - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Leka

Åk exempelvis till en lekplats, de flesta städer har större lekplatser med massor av roliga saker, där liten som stor kan slå hål på många timmar. Lek ihop, ta med picknickkorgen. Andra roliga lekar kan vara att ni bygger en koja, pysslar, ritar, bygger med lego, gör ett sandslott eller leker i vattnet.

Bada i havet på Koster - Fröken Turkos
Bada och lek. Foto: Fröken Turkos

Äta och fika

Laga mat eller baka ihop. Låt barnen välja vad ni ska göra och hjälps sedan åt att laga till det tillsammans. Ta med på picknick eller så äter ni det hemma.

Bildkälla: meillakotona.fi

Cykla

Cykla till ett bestämt mål, det kan vara affären fem km bort eller fårhagen en km bort. Ha ett mål med turen och något ni ska göra när ni är framme. Ta med picknik som ni fikar eller köp en glass när ni är där.

Cykeltur - Sommarlov Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Hänga

Bara var. Ta en lugn dag hemma och umgås med varandra. Var närvarande och var nära.

Hänga
Foto: Matilda K Svensson
Bada i havet på Koster - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Sommarintervjun – Bagaren Susanne har alltid rent mjöl i påsen

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Susanne är definitivt ingen surdeg! Foto: Fröken Turkos

Susanne Winroth är mästerbagaren som gör de allra vackraste bakverken och godaste bröden. En välkänd profil för alla oss i södra Göteborg. Nordgårdens bageri startade hon för 15 år sedan, då låg det vid Snipen men flyttade sen in på den nuvarande adressen i Kungsporten, Billdal och har funnits där i 6 år nu.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Nordgårdens bageri
När började du intressera dig för bakning?

Susanne var 16 år när hon bestämde sig för att bli bagare och konditor, men hade redan som barn förstått att det här med att baka var hennes grej. – Min mamma bakade alltid när jag var liten så det smittade av sig på mig i tidig ålder, säger Susanne och ler. Det bästa Susanne visste som liten var alla mysiga kafferep hon hade tillsammans med sina kompisar i trappuppgången där hemma. – Att fika skapar samhörighet och gör oss glada. Att Susanne älskar sitt yrke syns och märks tydligt!

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Med fokuserad blick skapar Susanne vackra jordgubbstårtor. Foto: Fröken Turkos

Jordgubbstårta med en tvist

Jordgubbstårta är något av det somrigaste som finns! Självklart ska du bjuda på en sommartårta med jordgubbar när sommaren och semestern nu snart står i full blom. Här med mazarinbotten och vaniljkräm som en tvist på en klassisk jordgubbstårta med vispad grädde. Perfekt för födelsedagar och andra festligheter.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Jordgubbspaj med vaniljkräm på mazarinbotten och mängder av svenska jordgubbar. Mums! Foto: Fröken Turkos

Fokus på kvalitet

Susanne har alltid kvalitet i fokus. En grundförutsättning är då såklart bra råvaror. Det ska vara närproducerat. Mjölet är ett ekologiskt råg och vetemjöl som kommer bland annat från Lima Backa Kvarn.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Godaste rågbrödet! Foto: Fröken Turkos

Susannes 5 bästa tips när du bakar bröd

1. MJÖL

Använd ekologiskt mjöl. Inte bara för miljön men också för att det är lite grövre och smakar mer.

2. MÅTT & VIKT

Försök om det går att hålla dig till gramvikter när du bakar. Det blir mer exakt så!

3. BRÖDFORMAR

För dig som känner dig lite osäker på att forma brödet så använd brödformar istället. Nästan alla bröd går att baka i form.

4. ÖPPNA INTE UGNEN

Öppna absolut inte ugnen i onödan. Öppnar man den för ofta riskerar det att bröden sjunker ihop. Om du vill ha en hårdare skorpa kan man däremot öppna ugnen och släppa ut ångan de sista fem minuterna.

5. VÅGA MISSLYCKAS

Var inte rädd för att misslyckas. Av varje misstag blir du klokare och du lär dig för varje gång det händer.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Dukat för fika

Det är riktigt mysigt och fika på Nordgården bageri och café. Vackra sommarblommor i starka färger står på alla borden. Inbjudande och uppdukat för trevlig fika. Susannes kärlek till att segla och vara ute på havet återspeglas i inredningen som har ett tydligt båt- och havstema. Här får bageriets gäster känslan av att havet ligger riktigt nära. På bara några minuter på cykel så kan du ta dig ner till Billdals många badplatser.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Celebert besök

Förutom att köpa frallor och bröd, smörgåsar, kaffebröd och tårtor, kan man även slå sig ner och äta en god frukost. En mycket uppmärksammad frukostgäst som besökte Nordgårdens bageri tidigt i våras, var skådespelaren och fd guvernören Arnold Schwarzenegger. – Lite otippat att Arnold tittar in för en frukost säger Susanne och skrattar till.

Arnold Schwarzenegger, på Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Ett möte och minne för livet! Foto: Fröken Turkos

– Han berättade att han kom direkt från gymmet. Han var väldigt trevlig och drack en macchiato och åt smörgås och ägg och efter det blev det en stor maräng.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Franska våfflor, mazariner, bullar, hallongrottor, etc. Svårt att välja? Gör som Arnold och ta en maräng. Foto: Fröken Turkos
Vilket är ditt egna favoritbakverk Susanne?

– Jag älskar alla slags bullar och just nu är min absoluta favorit, briochebullen med vaniljkräm och färska hallon.

Briochepizza med hallon och vaniljkräm.
Foto: Fröken Turkos

Briochebullar med vaniljkräm och hallon

Ca 20 st

Här kommer receptet på Susannes helt ljuvliga favorit bullar som hon så generöst delar med sig av till Fröken Turkos läsare.

Du behöver:
  • 700 g vetemjöl
  • 210 g mjölk
  • 4 ägg
  • 100 g strösocker
  • 35 g jäst
  • 15 g salt
  • 225 g osaltat kallt smör

Till smuldegen: smör, havregryn, råsocker, vetemjöl

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser långsamt ( förutom smöret ) i köksmaskin, ca 3-5 min. När degen gått ihop öka hastigheten några minuter tills degen blir alldeles slät och smidig. Skär smöret i 2 cm kuber. Kör degen långsamt och lägg i lite smör i taget, kör degen tills allt är inblandat. Lägg i oljad bunke i kylen över natten, ca 12-15 Tim.

Ta ut degen ur kylen, forma till bollar och platta ut till små pizzor, lägg vaniljkräm ( Se recept på god hemkokt vaniljkräm här )i mitten och tryck i 4 st hallon. Låt jäsa ca 30 min. Smula på smuldegen. Baka av på 190 ˚C i ca 8 min. Låt svalna och pudra lite florsocker på.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Vad inspirerar dig i ditt arbete?

På Instagram följer jag ca 20 duktiga bagare som ger mig inspiration. Men framförallt så är det Mattias som motiverar mig. – Han är en riktig idéspruta här i bageriet!

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Bagaren Mattias är en riktig idéspruta till att komma på nya bakverk. En klippa som funnits vid Susannes sida i 11 år nu. Foto: Fröken Turkos

Vid Susannes sida finns även herr och fru Löfgren. Mattias är bagare och Johanna är butiksansvarig och ansiktet utåt till kunderna. – Vi vill skapa en inspirerande och glädjefylld miljö där du som kund ska känna högsta möjliga servicenivå, kvalitativa resultat och ett varmt personligt bemötande säger Susanne.
Johanna är den glada, varma tjejen med ett stort hjärta. Hon är klart en viktig bidragande faktor för den härliga familjära känslan gentemot kunderna. Tillsammans med den övriga personalen skapar de alla en mysig helhetsupplevelse för bageri samt cafegäster.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Susanne, Mattias och Johanna, bageriets svårslagna trio. Foto: Fröken Turkos
Om du får oväntat besök och bjuder på spontanfika, vad bjuder du på då?

– Då tar jag fram bullar ur frysen eller så tar jag med mig chokladkola – paj från jobbet. Den är himmelsk och alltid ett säkert kort!

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Välkomna in till Nordgårdens bageri och café. Foto: Fröken Turkos

Älskade trasmatta!

( Innehållet innehåller adlinks – spårningslänkar )

Kan man tänka sig ett bättre återbruk  än en vacker trasmatta, som bara blir skönare ju mer du tvättar den? Fynda på loppis eller köp en nytillverkad. Här är mina 7 somriga favoriter!

Copyright Fröken Turkos - Miss Turquoise

1. Trasmatta Lisa
2. Trasmatta Multi. Ljus och härlig trasmatta med mjuka multifärgade ränder.
3. Trasmatta Rashid, storlek: 70 x 200 cm
4. Trasmatta Multi. Vävd matta av återvunnen textil. Finns i flera olika storlekar.
5. Bomullsmatta i gröna nyanser
6. Jolly Multi Trasmatta
7. Bomullsmatta Rosa-Mix

Trasmattor är en del av vårt svenska kulturarv. Kreativitet, hantverk och återvinning när det är som bäst. I mer än 150 år har man i Sverige använt vackra trasmattor i hemmen. Generationer av kvinnor har vävt mattor i underbara färger och mönster. Trasmattorna vävdes av de tygrester man hade över, och konsten att väva gick från mor till dotter. Vi kan vara stolta över de trasmattor som har skapats och fortfarande skapas.

Sveriges Nationaldagstårta!

Foto: Fröken Turkos

Med inspiration från bakgeniet Fridas ( Fridas bakblogg ) underbara jordgubbsmarrängtårta, så gjorde jag en variant av denna men med en twist. Den är superenkel och tar inte lång tid att göra! Ett hett tips inför vår stundande Nationaldag. Har ni inte planerat fikat ännu så kanske den här tårtan kan ge er inspiration.

Foto: Fröken Turkos

Nationaldagstårta

Ingredienser:

  • 1 paket med färdiga marrängbottnar
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl lemoncurd
  • 1 Liter jordgubbar
  • 1 dl Nutella
  • 100 gram Philadelphia ost
  • 0,5 dl florsocker
  • Minimarränger ( eller hellre röda vinbär )
  • Dumlekolor
Uppdukat till Nationaldags-fika. Foto: Fröken Turkos

Så här gör du:

Ta en av bottnarna och lägg på ett tårtfat, blanda lemoncurd med en del av den vispade grädden, bred den på marrängbottnen. Hacka hälften av jordgubbarna. Ta Philadelphiaosten och blanda med florsockret, inte för mycket florsocker för då blir det alldeles för sött. Blanda ner de hackade jordgubbarna. Rör ner hälften av den vispade grädden som är kvar i jordgubbsröran. Blanda väl. Lägg den andra marrängbottnen på tårtan och bred jordgubbsgrädden över hela den, rejält ska det vara. Skiva resten av jordgubbarna och lägg dessa i mitten av tårtan. Blanda det sista av vispgrädden med 0,5-1 dl Nutella, skeda upp i en spritspåse, alternativt en plastpåse och klipp av ett hörne. Spritsa små klickar av Nutella- grädden runt om utanför ”jordgubbshögen” i mitten. Dela dumlekolorna på hälften och placera en i varje nutellaklick. Ta nutella i ny plastpåse och gör ett litet hål och spritsa sen hela tårtan med  nutellakrämen. Garnera med minimarränger. Ett hett tips är att även garnera med röda vinbär, ev utesluta minimarrängerna och ha syrliga goda vinbär på toppen istället. Eftersom marängbottnarna är så söta så behövs det något mer syrligt till tårtan som bryter av. Lemoncurden är ett steg i rätt riktning men personligen tycker jag att med lite vinbär till så skulle det bli pricken över i:et. Sist men inte minst så dekorerar vi vår Nationaldagstårta med små svenska penseéflaggor.

Sveriges Nationaldagstårta av Fröken Turkos
Maräng, lemoncurd, jordgubbskräm, nutella och svenska jordgubbar. Kan det bli godare än så! Foto: Fröken turkos
Vi firar med sommarblommor på fikabordet. Foto: Fröken Turkos

Svenska flaggor av penséer 

En svensk penseéflagga! Foto: Fröken Turkos

Det här behöver du: 

– Tandpetare

– Penséer i gult och blått, ( jag använde blålila – och gula penséer )

– Ev liten medhjälpare som tycker om att pyssla

Så här gör du:

Plocka små penséeblommor och trä var och en på en tandpetare. Klart!

Min lilla 5-åriga medhjälpare tyckte det var kul att göra svenska flaggor av blommor. Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos
En härlig svensk blomdoftande nationaldag önskar jag er alla!
Mumsig marrängtårta med extra allt. Dessutom doftar den gott. Foto: Fröken Turkos

Sommarintervjun – Fiskhandlaren Marcus grillar havskräftor och ger sina allra bästa grilltips

Detta är den första intervjun i en serie av flera olika sommarintervjuer som kommer publiceras då och då nu i sommar. Sköna snack och möten med människor som ger dig tips och inspiration till hur du kan njuta av din sommar till max. Det kommer handla om mat, fest, blommor och DIY . Först ut är Marcus Wennergren som är helt torsk på fisk och som gärna slänger både firre som skaldjur på grillen där hemma. Här bjuder han på några av sina bästa recept som får dina smaklökar att slå klackarna i taket. 

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

När Marcus Wennergren grillar gör han det utan krusiduller och låter råvarorna tala för sig själva. – Det behöver inte alltid vara så krångligt för att det ska smaka riktigt gott. Med bra råvaror kommer du långt säger Marcus medans han tänder på grillen. För nu ska det nämligen grillas. Grillade havskräftor med aioli står på menyn.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

ÖVER 20 ÅR AV KUNSKAP OM FISK OCH SKALDJUR

Marcus Wennergren är inte bara en duktig kock utan han är en entreprenör som arbetat med fisk sedan 20 år tillbaka. Han jobbar även mycket med catering och äger och driver i dag 158:ans fisk tillsammans med kollegorna Ann Lumsden och Andreas Karlsten i Nya Hovås strax utanför Göteborg. Tillsammans med en stor, härlig och kompetent personalstyrka har de skapat en fiskhandel där både gamla som nya kunder alltid känner sig lika välkomna.

Berätta lite om varför du blev fiskhandlare?

– Min mamma är en krögardotter med stor passion för traditionell matlagning och genom henne och hennes föräldrar så fick jag redan som barn ett stort intresse för mat med riktigt bra råvaror. Mitt intresse utvecklades mer och mer och tillsammans med slumpen så resulterade det att jag hamnade i fiskbranschen.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Riktigt bra råvaror och trevliga kunder inspirerar mig!

Vilken är din favoritfisk?

– Jag måste bara svara piggvar, jag vet jag vet världens dyraste men absolut den godaste!

Vilka smaker utmärker din mat?

– Jag inspireras väldigt mycket av det sydeuropeiska köket, det franska och italienska. Min kollega Ann är från Japan och genom henne öppnades en helt ny smakvärld. Den japanska matkulturen inspirerar mig mycket!

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

– Svenska färska räkor det tröttnar man aldrig på!

Matlagning är viktigt för dig, hur kommer det sig? Och vilken är din bästa middag om maten måste stå på bordet inom 20 min?

– För mig är mat avkoppling, glädje och ett skönt sätt att umgås med familj och vänner. Också när det är stressigt med jobb, hämtningar och lämningar av barn – och allt har kört ihop sig i största allmänhet – tycker jag att den stund när jag lagar mat är den bästa. Uppskuren sashimilax med min kollega Anns grymt goda geishasås är en sån rätt som är både rolig att laga och alltid uppskattad här hemma, den tar nog max 20 min att göra!

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Grillade havskräftor

Den oemotståndliga, tuffa kolsmaken, det friska, milda och sötaktiga köttet, det aromatiska kryddsmöret som smälter nedför fingrarna. Finns det något godare än grillade havskräftor? För er som inte håller med, då har ni inte testat Marcus grillade havskräftor. Skaldjursmagi när den är som allra bäst!

Det här behöver du :

( När det gäller exakta mått säger Marcus – gå på känsla och smaka dig fram, det kan aldrig bli fel )

• Majonnäs, Hellmans
• Olivolja
• Vitt vin
• Riven vitlök
• Torkad dill
• Söt senap
• Salt o vitpeppar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Hett vid gallret. Foto: Fröken Turkos
Så här gör du:

Klyv havskräftorna på mitten. Rör ihop blandningen till en len kräm som du lägger på de råa kräftorna. Grilla på medelhög värme ca 3-5 min. Voilà färdigt!

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus 5 bästa grilltips när du grillar fisk- och skaldjur

  • Använd grill med jämn temperatur
  • De flesta fiskfiléer med skinn kan grillas på galler eller i en grillklämma
  • När du grillar fisk – välj färsk fast fisk, exempelvis havskatt, marulk, långa etc är bra fiskar att grilla
  • Köp bra råvaror – med bra kvalite så kan det aldrig bli fel
  • Använd alltid råa skaldjur när du grillar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Salta smaker

Grillade havskräftor – kan det bli lyxigare än så? Ser snyggt ut på tallriken och är en fantastisk inledning på en sommarmiddag. Inte heller så svårt. Men du kommer att imponera ändå. De grillade kräftorna blir sådär härligt sotiga och smakar ljuvligt att doppa i aioli.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Det går ingen nöd på en fiskhandlares dotter. Marcus dotter vet precis hur kräftorna ska skalas och njuter av både grillade och kokta kräftor. Foto: Fröken Turkos
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus ”inte så krångliga” – aioli

– Köp Hellmans majonnäs och pressa i en vitlöksklyfta. Lite salt och peppar och där har du aiolin. Helt enkelt, säger Marcus och ler. – Vill du kan du experimentera med färska örter, dragon timjan chili etc. Gör det inte krångligare än så! Det enkla är oftast det godaste och här är det skaldjuren som ska spela huvudrollen på bordet.
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Marie delar sin mans kärlek till fisk och skaldjur. Foto: Fröken Turkos

Reta aptiten med salta tilltugg till bubblet

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Ett glas mousserande och några fördrinkstilltugg sätter tonen för festen. Eller inledningen på en förstås. Tilltugg till mousserande får gärna ha lite sälta så en aptitretare med ost passar bra. Här nedan kommer ett riktigt gott, enkelt och vackert tilltuggsrecept med fetaost som ni bara måste testa. Du behöver inte ens sätta på spisen.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Mat och dryck som kittlar smaklökarna, aptitretare, är perfekta som inledning till måltiden. Meningen är att man ska längta extra mycket till middagen och bli sådär retsamt hungrig. Och tanken med aptitretare är just att de ska reta aptiten, inte stilla den. Små munsbitar räcker. Gärna ett par av varje. Och de bästa av allt är att det passar lika bra en mysig hemmakväll som en sommarkväll med gäster och mingel! Lite skön musik till det och festen kan börja!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Stora som små tycker det är gott med aptitretare. Foto: Fröken Turkos

Vattenmelon, mynta och fetaostspett

Förberedelsetid: 15 minuter
Antal: 12-24 spett (beroende på storlek)

Vattenmelon, mynta och fetaostspett är en superenkel aptitretare. Den salta osten med den söta vattenmelonen gör att människor i alla åldrar älskar dessa.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Goda små spett garnerade med flaggor i olika mönster. Foto: Fröken Turkos

Du behöver:

2 st fetostar
1/4 av en stor vattenmelon, skuren i bitar
myntablad
Tandpetare
Balsamico

Så här gör du:

1) Skär vattenmelonen i kuber

2) Skär fetaosten i lika stora kuber

3) Stapla feta och vattenmelon med ett mynta löv däremellan trä på en tandpetare.

4) För extra smak använde jag en reducerad balsamikovinägersirap. Detta är helt valfritt men väldigt gott. För att göra en egen , tillsätt ½ dl balsamvinäger till en liten kastrull och sjud i 3-5 minuter tills det har en tjockare konsistens. Spritsa över spetten. Eller köp färdig balsamicosirap. Zeta har en variant som är riktigt god!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos