Gå bort presenter – under 100-lappen!

Till julens alla kalas vill vi gärna ha med oss någon fin gå-bort-present. Det känns inte bra att komma tomhänt när någon jobbat och slitit med god mat och gjort julmys. Något som brukar vara uppskattat att ge bort är hemgjorda presenter och kanske då gärna ätbara sådana. Men ibland räcker inte tiden till att stå och baka eller pyssla julpresenter. Då vill jag tipsa er om de här små personliga julpresenterna istället. Allt för under 100 – lappen!

Ta med dig ett personligt litet paket till bjudningen istället för blommor – garanterat uppskattat!

Ha en mysig helg på er🎄

Paketpyssel – Tips till paketinslagningen!

Det är nästan lika kul att slå in paket som att ge bort paket. Och extra kul blir det om man lägger ner lite extra tid och gör personliga paket. Här är olika förslag som kanske kan ge lite inspiration till din egen paketverkstad! Till hjälp har jag samlat mina fantastiska DIY-kollegors vackra paketlösningar. Se och njut, hämta inspiration och kika in på länkarna där deras beskrivningar finns.

Pyssel och foto: Anna María Larsson, Dnilva.se

Presentasken Piñata

Anna María, den mångsidiga kreatören som driver bloggen Dnilva.se har gjort en underbar presentask i form av en glittrande Piñata. Vem skulle inte bli glad av att få ett sånt här paket. Spelar ju nästan ingen roll vad som är i, asken i sig är en julklapp. Anna Marías beskrivning på hur du gör finner du här!

Paket
Pyssel och foto: Karin och Freja på Pysselbolaget

Pompom-paket

Men hur underbara är inte dessa pompom – paketen! Karin och FrejaPysselbolaget har gjort lekfulla och färgglada paket med pompoms i olika storlekar. In och inspireras av deras paketkonst och se deras steg för steg – beskrivning, här hittar du den!

Paket
Presentask och foto: Hanna Wendelbo

Blommande presentask

Den här vackra presentasken kan gömma små överraskningar till jul. Kanske något som glimrar och blänker, ett smycke måntro? Formgivaren Hanna Wendelbo har designat asken och ritat det fina mönstret. Mönstret kan du ladda ner fritt genom Hannas PDF-fil här! Där kan du även läsa hennes beskrivning om hur du viker asken.

Paket
Foto: Fröken Turkos

Tapet-klappar

Mitt eget förslag är superenkelt att göra och kräver knappt något material. Har du nån bit tapet över? Isåfall tycker jag att du skippar det traditionella inslagningspapperet och slår in dina julklappar i tapet istället. Personligt och vackert! Extra fint blir det med kraftigt garn som snöre, bryter av mot det släta mönstrade tapetpappret.

Mer underbar paketinspiration från utländska kreatörer:

Paket
Paket med mindre pompoms och tofsar. Foto: Erica Chan Coffman
Paket
Julklapp med pastelliga bollfransar. Älskar bollfrans! Foto: Monika Hibbs
Paket
Färgglatt med ränder. Beskrivning hittar du här! Foto: Tell Love and Party
Paket med bilar med små granar hittar du här. Foto: Awwsome

DIY – Tjusig ljusstake

DIY Ljusstake
Hittade gamla glasflaskor med siffror på. Perfekt att använda som adventsljusstakar eller som fina enskilda ljusstakar med granris i. Foto: Fröken Turkos

Enklaste och finaste ljusstaken gör du själv av en flaska, lite granris, vatten och ett ljus…. Svårare än så behöver det inte vara. Att göra hemmet redo för julen behöver inte vara särskilt krångligt eller dyrt. Eller som Ernst så vackert brukar säga:

I det enkla bor det vackra!

DIY Ljusstake
Foto: Fröken Turkos

Du behöver:

  •  Glasflaska
  • Granris
  • Vatten
  • Ljus

Så fint med ljuset som sirlar igenom glasflaskorna. Att en enkel liten allena grankvist kan bli så vacker när den får agera ensam på scen. En scen i form av en flaska. Testa och göra en ( – eller flera) själv!

DIY - Ljusstake
Foto: Fröken Turkos

En smakfull jul – vegetariskt

Det här årets härliga matjul tar ut svängarna med nya smaker och med vegetariska inslag. På julbordet ställer jag gärna fram några gröna rätter vilket du säkert märker blir mer och mer populärt, både ur miljösynpunkt och smakmässigt. Vegetariska alternativ är goda som tillbehör till skinkan och köttbullarna eller som komplement till andra gröna rätter. Här bjuder jag på två favoritrecept som kommer finnas på mitt julbord i år. 
Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Till 5- 6 portioner

Du behöver:

  •  3 dl bulgur
  • 5-6 dl grönsaksbuljong
  • Två selleristjälkar
  •  2,5 dl tranbär
  • Bladspenat
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl hackad mynta
  • 3 msk pressad citron
  • 1 krm nymald peppar

Gott till: Fetaostkräm eller vanlig fetaost som du smular i.

Så här gör du:

1. Koka bulgur i buljongen. Låt svalna.
2. Hacka selleri
3. Blanda bulgur, bladspenat, selleri, tranbär, örter, citronsaft och peppar.

Fetaost och basilika röra:
  •  2,5 dl Cremefraiche
  • Fetaost
  • Hackad Basilika
  • 1 pressad vitlök
  • Salt och svartpeppar

Rödbetor

Rödbetor med chevréost

Du behöver:

  • 1 knippe färska rödbetor
  • 1 ask med Ruccola
  • Olivolja
  • Havssalt
  • Flytande honung
  • Rostade pinjenötter
  • Färsk basilika
  • Chevréost, getost

Så här gör du:

Koka rödbetorna och ta sen bort skalet under kallt vatten. Skär betor i lagom stora bitar. Rosta pinjenötterna och ringla över olivolja och honung. Lägg allt på en bädd av ruccola. Toppa med chevréost, ev basilika, pinjenötter, havssalt och peppar.

Smaklig spis!

DIY – Pimpa förkläde till barnen

Nu är vi igång med allt som hör julen till. Det vankas allt från spröda pepparkakor och vörtbröd till saffransgula lussekatter och fantasifulla pepparkakshus. Så på med förklädet och fram med kaveln – det är dags att börja baka!

förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos

Uppmuntra till Julbak

Bjud in de små bagarna i köket och låt de upptäcka glädjen i att baka tillsammans med dig. Varför inte uppmuntra barnen med varsitt personligt förkläde. Jag har utgått från Ikeas Barnförkläde ”Toppklocka”, som är fint i sig men jag kände att det behövdes lite mer färg.

förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos

Barnförkläde med färgglada knappar

Du behöver:

förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos

Så här gör du: 

Egentligen behövs det ingen beskrivning till det här då du själv ser hur du ska göra. Du syr fast knapparna helt enkelt på varje liten målad plupp på förklädet. Fäster på baksidan. Voilà, klart. Enkelt men med ett effektivt färgglatt och unikt resultat. Mycket uppskattat hos barnen!

förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos
förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos

Julen är ju en verklig familjehögtid, så passa på att ha med barnen vid julbaket, så att de får den härliga känslan att skapa sina egna pepparkaksfigurer och rulla ihop fina lussekatter. Låt julbaket 2017 bli starten för samma härliga traditioner som du själv minns från barndomen. Kavla upp armarna, på med förklädena och börja baka tillsammans!

förkläde till barnen
Mys pappa hjälper till att klä den lilla bagerskan i sitt nya fina förkläde. Foto: Fröken Turkos

Skippa julstressen – med Mat.se

I samarbete med Mat.se

Mat.se
Drömmen om en lugnare jul! Du bestämmer inte alltid över det som tar din tid, men du bestämmer vad som får ta av din energi. Foto: Fröken Turkos

Äntligen juletid! Eller?

Endast några veckor kvar till julafton – kommer stressen? Kanske känner du panik över allt som ska göras och undrar hur det ska gå. Ta det lugnt, med mina tips slipper du stressa och kan njuta!

Tips på hur du sänker stressiga julkrav:

  • Köp maten på Mat.se. Du slipper in och storhandla i julkaoset efter jobbet, med trötta och hungriga barn. Istället kan du sitta hemma framför öppna spisen, knapra på pepparkakor och välja det du vill ha i lugn och ro. Jag har handlat på Mat.se sedan 2014 och det är det bästa jag gjort. Vi ska minimera stressen, inte öka på den. Bonus är att jag inte impulsköper varor som står närmast kassan längre utan verkligen köper det som vi behöver.
  • Kör knytis. Varför ska hela ansvaret ligga på dina axlar? Dela upp julrätterna emellan er istället. Underlättar för värden men också för att det är kul och smaka annans julmat. Kombinationer som kan bli ännu mer spännande.
  • Dra ned på julklapparna. Vi har alla ett ansvar i hur konsumtionshetsen påverkar våra barn. Vilka är de viktigaste värdena på julen? Är det endast prylarna eller är det en kombination av julmat, stämning, dofter och klappar? Försök och prata med barnen redan nu om allt det andra också, involvera dem i julbaket, försök behåll lugnet även om mjölet hamnar på golvet. Julen är mer än radiostyrda bilar och dockor som kan hicka.
  • Skaffa plastgran – det blir en engångskostnad och du slipper barren. Jo det finns faktiskt fina plastgranar. Vi köpte vår för ett par år sedan, mest för vi märkte att vi var allergiska mot kungsgran. Vi skulle kunna köpa vanlig gran eller tall men vi tycker det är jätte bra med vår fina plastgran. Du behöver varken vattna den med sockervatten eller sopa bort några barr.
  • Skicka julkort på mailen eller sms i stället för julkort. Kostar inget och du visar ändå omtanke till dina nära och kära med en liten julhälsning.

Jag köper som sagt vår mat på Mat.se och fyller upp både kyl och frys en ggn/veckan vilket sparat oss både tid och pengar. De har även ett brett sortiment som tar hänsyn till överkänslighet och allergier. Helt underbart måste jag säga då vi har flera allergier i vår familj!

Advent
Adventsmyset kan börja! Foto: Fröken Turkos

Att handla på Mat.se underlättar extra mycket för familjen nu inför advent. Det är då vi har adventsmys hemma för vänner och familj. Självklart köper jag alla ingredienser till julbaken och även julmaten där. Att hämta trötta och hungriga barn på förskola/skola och sen in i affären mitt i julkaoset. Vem vill inte slippa det. Smidigt, bekvämt och få hem alla fina råvaror och ingredienserna till julbaket enda fram till dörrn.

Har du inte testat Mat.se än?

Då får du 200kr genom mig med koden: TURKOS när du handlar för minst 500 kr. 

Adventsmyset kan börja!

I år ser jag verkligen fram emot julen här hemma lite extra. Förra året var vi bortresta så vi har lite att ta igen. Det var underbart med fyra veckors sol, bad och massage mitt i vintern, men i år var hela familjen enig. Vi stannar hemma!  Jag gillar december. Jag tycker om själva upptakten till julen. Lyssna på julmusik, julpyssla och dricka glögg och julmust fast det bara är första veckan i december – och maken tycker vi ska vänta. Nästan det allra bästa med julen är alla dofterna. Pepparkaksbak, hyacinter, saffran blandat med doften av glögg och knäck som puttrar på spisen.

Vinter
Vi hälsar gästerna välkomna med tända facklor och vedkorgen som sprakar och sprider julstämning . Foto: från en kall och snörik vinter hemma hos oss. Fröken Turkos

Huset ligger inbäddad i vita drivor av gnistrande kristaller. Eller så är det ingen snö men vi kan iallafall drömma oss bort och hoppas att de vita snöflingorna snart kommer för att stanna. Hur det än blir väntar stora julbaket med barnen inomhus. Vad ska vi bjuda på för gott på adventsmyset? Häng med in så får ni se!

En sockerbagare här bor i staden, hon bakar kakor mest hela dagen.
Hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med socker på.

Vår minsta tös älskar och baka och pyssla lika mycket som sin storasyster. Nu när ingredienserna till alla tilltugg och julbak är levererade så finns det så mycket mer tid till att baka tillsammans.

Baka
Flitig liten bagare som gärna är med och bakar pepparkakor och annat gott. Foto: Fröken Turkos
Det skymmer tidigt nu i december så vi kan alla behöva ett ljus i mörkret. Foto: Fröken Turkos
Baka med barn
”Här lyser flitens lampa” Foto: Fröken Turkos

Vi gör solsystemets godaste saffranspannacotta med passionsfrukt, ni MÅSTE testa receptet! Len, söt med smak av saffran och vanilj i kombination med den syrliga pannacottan. Den är farligt god säger jag bara!

Saffrans pannacotta
Saffrans pannacotta. Foto: Fröken Turkos

Saffranspannacotta med passionsfrukt 

Till ca 6 st glas

Du behöver:

  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 2 st passionsfrukter

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med saffran.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Fördela sen vanilj och saffranblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Glöggmingel
Vi bjuder på juliga smaker så som pepparkaka och saffran i form av pannacotta och pepparkakor med ädelostkräm och fikonmarmelad. Såå gott! Foto: Fröken Turkos

Pepparkakor med ädelost är ju så himla gott. Salt och sött när det balanserar på allra bästa sätt. Jag har gjort en variant på den här klassikern, en nutida klassiker som går supersnabbt att göra.

Pepparkakor
Att baka pepparkakor är speciellt. Det nynnas och knådas till tonerna av Frank Sinatras ”Jingle Bell” medan lillasyster försöker göra kullerbyttor med kockmössan utan att den får ramlar av. Julbak när det är som bäst!

Pepparkakor med ädelostkräm – toppad med fikonmarmelad

Du behöver:

  •  Pepparkakor
  • 175 gram gräddädelost
  • 2,5 dl cremefraiche
  • En liten burk med fikonmarmelad
  • ev. garnera med färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Blanda ädelosten med cremefraichen, ställ kallt

2. Lägg pepparkakorna på ett fat, klicka på ädelostkrämen

3. Toppa med fikonmarmelad och ev lite rosmarin

Pepparkakor
Pepparkaka med ädelostkräm, toppad med fikonmarmelad och rosmarin.

Ett tilltugg som jag nu på senare år alltid gör vid advent är varm brieost med fikon och nötter. Även det är enkelt att göra och supergott. Gott att äta med hemmagjort majsknäckebröd eller äta det som en varm och krämig brietårta.

Varm brieost
Varm brietårta med torkad frukt och nötter! Foto: Fröken Turkos

Varm brieost – med nötter och honung

Du behöver: 

  • 1 st Brieost även de billigare sorterna blir supergoda när de är varma!
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hackade torkade fikon
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • Lönnsirap
  • Färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Lägg brieosten på en bit bakplåtspapper på en plåt

3. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 10 min

4. Hacka fikon, aprikoser och blanda med valnötterna

5. Ta ut brieosten och lägg på ett vackert fat. Strö nötterna och frukten över brietårtan. Ringla över med lönnsirapen och garnera med massor av färsk rosmarin.

Rosmarin är gott till så mycket!
Julgodis
Vit choklad med kokos, cashewnötter och torkad frukt. Himmelskt! Foto: Fröken Turkos

Vit choklad med nötter och torkad frukt

Länk till receptet finner ni här:

Mer gott till glöggen!

PSST… glöm inte att om du inte testat Mat.se än så får du 200kr genom mig med koden: TURKOS när du handlar för minst 500 kr. HÄR handlar du!

Glöggtilltugg
Foto: Fröken Turkos

Ha en mysig första advent!