Igår kunde ni läsa mitt Resespecial om Barcelona och berömda byggnader. Idag handlar mitt Resespecial om maten i den Katalanska staden. Utöver den fantastiska arkitekturen så har Barcelona och dess matkultur länge ansetts vara bland Spaniens bästa. Barcelonas matutbud är en anledning i sig att besöka staden. Tack vare närheten till havet är det lätt att få tag på goda skaldjur och fiskrätter men det finns även inslag från det franska, marockanska och italienska köket.

Paella i Barcelona

Maten i Barcelona

Vilka matvanor Barcelonaborna har kan vara bra att känna till på din resa. En vanlig frukost äts på något café på väg till jobbet, och består normalt av en kopp kaffe och en croissant. Är du inte sugen på sött till frukost kan du be om en grillad skink- och ostmacka som kallas något så lustigt som ”bikini”. Lunchen äter man efter siestan, någon gång mellan klockan 14.00 och 16.00, och det är själva huvudmåltiden under dagen. Middagen äts oftast kl 21.00 på kvällen, och man äter läänge i Spanien. Barcelonabor som äter middag ute beställer ofta en flaska vin och en flaska vatten. Ett vanligt alternativ till att sitta ner på ett och samma ställe är att gå på en tapasrunda, lokalt kallat för tapear eller pica-pica. Då äter man sina smårätter stående i baren och beställer löpande in mat tills man blir nöjd.

Bar i Barcelona

Tapas

Det finns katalanska förrätter som kallas för ”tapas” som kommer från den antika traditionen av att täcka/”tapar” öppna vinflaskor med brödbitar. Tapas kan serveras varma eller kalla beroende på vad det är, och varje region har sina varianter. De vanligaste är: boquerones (ansjovis i vinäger), queso manchego (getost), bacalao (saltad torsk serverad med bröd och tomat), banderillas (grillspett med fisk, grönsaker, ägg och oliver), patatas bravas (pommes frites med het sås), ensaladas de pimientos rojos (sallad med röda paprikor), chopitos (stekt bläckfisk), gambas salteadas (grillade räkor), brocheta de carne (kött spett, tortilla española (spansk omelett), etc. Massa gott helt enkelt! Råvarorna till allt detta gott finner man på saluhallen La Boqueria.

La Boqueria i Barcelona
Saluhallen La Boqueria, den katalanska matens mecka!

La Boqueria

En sak som man bara måste göra när man är i Barcelona och det är att besöka den kända saluhallen Mercat de la Boqueria som ligger mitt på Rambla. Man blir fullkomligt överväldigad av den mångfald av fantastiska råvaror som säljs där. Allt från färsk frukt, till biffar och levande humrar. Bara entrén till saluhallen är i sig värt ett besök. La Boqueria är en stor saluhall där det säljs allt från färsk fisk och kött till massor med frukt och grönsaker, kaffe, te, kryddor, godis, choklad, smoothies och mycket mer.

La Boqueria i Barcelona
Zumos – Juicer, nypressade juicer i starka härliga färger. Foto: Fröken Turkos

Det är en upplevelse i sig bara att göra ett besök här och promenera mellan dom olika matstånden. En salig blandning av dofter och färger som tillsammans skapar en härlig atomsfär. Förutom restauranger och caféer finns det även färdiglagad mat som serveras i strutar och förpackade frukter samt tapasbarer för den som vill äta här. Massor av inspiration om du är en matnörd som jag!

La Boqueria i Barcelona
Färgstarkt och kryddstarkt, precis som jag vill ha det! Foto: Fröken Turkos
La Boqueria i Barcelona
Ren fruktjuice på pinne – juiceglass. Foto: Fröken Turkos
La Boqueria i Barcelona
Makron-sandwich, en makron med glass i helt enkelt. Såå gott! Dessa kommer jag försöka göra inför dotterns födelsedagskalas. Glutenfritt och känns superkul att göra något helt nytt. Foto: Fröken Turkos

Mina 3 bästa tips inför besöket:

1. Kom hit hungrig!

2. Åk hit på förmiddagen och inhandla picknick som du kan ta med dig till exempelvis ”Park Güell” ( se tidigare inlägg) eller om du ska köpa med dig frukt att ta med dig ner till stranden. Om du kommer hit tidigt på dagen är det större chans att du slipper trängas med stora folkmängder.

3. Våga ta dig längre in i byggnaden. Längre in blir priserna nämligen lite lägre och det är helt klart värt att ta sig igenom alla spännande marknadsstånd för att komma dit.

La Boqueria i Barcelona
Det finns glass och sen finns det GLASS! Uppläggningen, smakerna, färgerna…. Jag smakade på nutellaglassen och den mörka chokladglassen gjord på kokosgrädde. Den var precis som den ser ut, alldeles krämig och len med naturliga smaker. Fantastiskt gott! Foto: Fröken Turkos
La Boqueria i Barcelona
Skön glassgubbe med hatt! Foto: Fröken Turkos

Den mäktigaste och mest välbesökta marknaden i Barcelona är La Boqueria. Marknaden byggdes på 1200-talet och har mottagit många priser för att vara den bästa marknaden i världen. Att vara handlare i La Boqueria är ett yrke som ofta går i arv. Många av de handlare som idag står inne på marknaden är tredje eller fjärde generationens handlare inom samma familj.

Sugen på pannkaka?

Se min video med Sarah som är tredje generationens handlare och arbetar nu med sitt ”creperi” hon gör gigantiska pannkakor med helt magiska fyllningar. Respekten som hon utstrålar visar att det här är en kvinna som kan sin sak, hon har kunskapen och skickligheten och ger ett superproffsig intryck. Om ni har sett den amerikanska tv-serien Seinfeldt så finns det en karaktär i den serien som har en liten kvarterskrog där dom serverar soppa. Bla så försöker George  ( i tv serien Seinfeldt) köpa soppa från sopp-kocken och Elaine gör ett misstag med sin beställning och blir förbjuden att köpa soppa på ett helt år av sopp-kocken. Hon blir alltså portad från soppstället för att hon inte beställde på rätt sätt. Den scenen är helt underbar, jag skrattar alltid så jag gråter. Iallafall det jag vill komma till nu är att jag har lite av den känslan när jag betraktar Sarah när hon jobbar i köket och när hon pratar med kunderna. Man vet aldrig om man får komma dit igen om man fipplar till det med sin pannkaksbeställning.

Författare



2 Kommentarer

    
  1. Fantastisk läsning både väldigt inspirerande och lärorik! Den saluhallen skulle jag vilja botanisera i!!

Skriv en kommentar