Det här årets härliga matjul tar ut svängarna med nya smaker och med vegetariska inslag. På julbordet ställer jag gärna fram några gröna rätter vilket du säkert märker blir mer och mer populärt, både ur miljösynpunkt och smakmässigt. Vegetariska alternativ är goda som tillbehör till skinkan och köttbullarna eller som komplement till andra gröna rätter. Här bjuder jag på två favoritrecept som kommer finnas på mitt julbord i år. 
Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Till 5- 6 portioner

Du behöver:

  •  3 dl bulgur
  • 5-6 dl grönsaksbuljong
  • Två selleristjälkar
  •  2,5 dl tranbär
  • Bladspenat
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl hackad mynta
  • 3 msk pressad citron
  • 1 krm nymald peppar

Gott till: Fetaostkräm eller vanlig fetaost som du smular i.

Så här gör du:

1. Koka bulgur i buljongen. Låt svalna.
2. Hacka selleri
3. Blanda bulgur, bladspenat, selleri, tranbär, örter, citronsaft och peppar.

Fetaost och basilika röra:
  •  2,5 dl Cremefraiche
  • Fetaost
  • Hackad Basilika
  • 1 pressad vitlök
  • Salt och svartpeppar

Rödbetor

Rödbetor med chevréost

Du behöver:

  • 1 knippe färska rödbetor
  • 1 ask med Ruccola
  • Olivolja
  • Havssalt
  • Flytande honung
  • Rostade pinjenötter
  • Färsk basilika
  • Chevréost, getost

Så här gör du:

Koka rödbetorna och ta sen bort skalet under kallt vatten. Skär betor i lagom stora bitar. Rosta pinjenötterna och ringla över olivolja och honung. Lägg allt på en bädd av ruccola. Toppa med chevréost, ev basilika, pinjenötter, havssalt och peppar.

Smaklig spis!
Författare



Skriv en kommentar