I samarbete med Mat.se

Mat.se
Drömmen om en lugnare jul! Du bestämmer inte alltid över det som tar din tid, men du bestämmer vad som får ta av din energi. Foto: Fröken Turkos

Äntligen juletid! Eller?

Endast några veckor kvar till julafton – kommer stressen? Kanske känner du panik över allt som ska göras och undrar hur det ska gå. Ta det lugnt, med mina tips slipper du stressa och kan njuta!

Tips på hur du sänker stressiga julkrav:

  • Köp maten på Mat.se. Du slipper in och storhandla i julkaoset efter jobbet, med trötta och hungriga barn. Istället kan du sitta hemma framför öppna spisen, knapra på pepparkakor och välja det du vill ha i lugn och ro. Jag har handlat på Mat.se sedan 2014 och det är det bästa jag gjort. Vi ska minimera stressen, inte öka på den. Bonus är att jag inte impulsköper varor som står närmast kassan längre utan verkligen köper det som vi behöver.
  • Kör knytis. Varför ska hela ansvaret ligga på dina axlar? Dela upp julrätterna emellan er istället. Underlättar för värden men också för att det är kul och smaka annans julmat. Kombinationer som kan bli ännu mer spännande.
  • Dra ned på julklapparna. Vi har alla ett ansvar i hur konsumtionshetsen påverkar våra barn. Vilka är de viktigaste värdena på julen? Är det endast prylarna eller är det en kombination av julmat, stämning, dofter och klappar? Försök och prata med barnen redan nu om allt det andra också, involvera dem i julbaket, försök behåll lugnet även om mjölet hamnar på golvet. Julen är mer än radiostyrda bilar och dockor som kan hicka.
  • Skaffa plastgran – det blir en engångskostnad och du slipper barren. Jo det finns faktiskt fina plastgranar. Vi köpte vår för ett par år sedan, mest för vi märkte att vi var allergiska mot kungsgran. Vi skulle kunna köpa vanlig gran eller tall men vi tycker det är jätte bra med vår fina plastgran. Du behöver varken vattna den med sockervatten eller sopa bort några barr.
  • Skicka julkort på mailen eller sms i stället för julkort. Kostar inget och du visar ändå omtanke till dina nära och kära med en liten julhälsning.

Jag köper som sagt vår mat på Mat.se och fyller upp både kyl och frys en ggn/veckan vilket sparat oss både tid och pengar. De har även ett brett sortiment som tar hänsyn till överkänslighet och allergier. Helt underbart måste jag säga då vi har flera allergier i vår familj!

Advent
Adventsmyset kan börja! Foto: Fröken Turkos

Att handla på Mat.se underlättar extra mycket för familjen nu inför advent. Det är då vi har adventsmys hemma för vänner och familj. Självklart köper jag alla ingredienser till julbaken och även julmaten där. Att hämta trötta och hungriga barn på förskola/skola och sen in i affären mitt i julkaoset. Vem vill inte slippa det. Smidigt, bekvämt och få hem alla fina råvaror och ingredienserna till julbaket enda fram till dörrn.

Har du inte testat Mat.se än?

Då får du 200kr genom mig med koden: TURKOS när du handlar för minst 500 kr. 

Adventsmyset kan börja!

I år ser jag verkligen fram emot julen här hemma lite extra. Förra året var vi bortresta så vi har lite att ta igen. Det var underbart med fyra veckors sol, bad och massage mitt i vintern, men i år var hela familjen enig. Vi stannar hemma!  Jag gillar december. Jag tycker om själva upptakten till julen. Lyssna på julmusik, julpyssla och dricka glögg och julmust fast det bara är första veckan i december – och maken tycker vi ska vänta. Nästan det allra bästa med julen är alla dofterna. Pepparkaksbak, hyacinter, saffran blandat med doften av glögg och knäck som puttrar på spisen.

Vinter
Vi hälsar gästerna välkomna med tända facklor och vedkorgen som sprakar och sprider julstämning . Foto: från en kall och snörik vinter hemma hos oss. Fröken Turkos

Huset ligger inbäddad i vita drivor av gnistrande kristaller. Eller så är det ingen snö men vi kan iallafall drömma oss bort och hoppas att de vita snöflingorna snart kommer för att stanna. Hur det än blir väntar stora julbaket med barnen inomhus. Vad ska vi bjuda på för gott på adventsmyset? Häng med in så får ni se!

En sockerbagare här bor i staden, hon bakar kakor mest hela dagen.
Hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med socker på.

Vår minsta tös älskar och baka och pyssla lika mycket som sin storasyster. Nu när ingredienserna till alla tilltugg och julbak är levererade så finns det så mycket mer tid till att baka tillsammans.

Baka
Flitig liten bagare som gärna är med och bakar pepparkakor och annat gott. Foto: Fröken Turkos
Det skymmer tidigt nu i december så vi kan alla behöva ett ljus i mörkret. Foto: Fröken Turkos
Baka med barn
”Här lyser flitens lampa” Foto: Fröken Turkos

Vi gör solsystemets godaste saffranspannacotta med passionsfrukt, ni MÅSTE testa receptet! Len, söt med smak av saffran och vanilj i kombination med den syrliga pannacottan. Den är farligt god säger jag bara!

Saffrans pannacotta
Saffrans pannacotta. Foto: Fröken Turkos

Saffranspannacotta med passionsfrukt 

Till ca 6 st glas

Du behöver:

  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 2 st passionsfrukter

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med saffran.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Fördela sen vanilj och saffranblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Glöggmingel
Vi bjuder på juliga smaker så som pepparkaka och saffran i form av pannacotta och pepparkakor med ädelostkräm och fikonmarmelad. Såå gott! Foto: Fröken Turkos

Pepparkakor med ädelost är ju så himla gott. Salt och sött när det balanserar på allra bästa sätt. Jag har gjort en variant på den här klassikern, en nutida klassiker som går supersnabbt att göra.

Pepparkakor
Att baka pepparkakor är speciellt. Det nynnas och knådas till tonerna av Frank Sinatras ”Jingle Bell” medan lillasyster försöker göra kullerbyttor med kockmössan utan att den får ramlar av. Julbak när det är som bäst!

Pepparkakor med ädelostkräm – toppad med fikonmarmelad

Du behöver:

  •  Pepparkakor
  • 175 gram gräddädelost
  • 2,5 dl cremefraiche
  • En liten burk med fikonmarmelad
  • ev. garnera med färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Blanda ädelosten med cremefraichen, ställ kallt

2. Lägg pepparkakorna på ett fat, klicka på ädelostkrämen

3. Toppa med fikonmarmelad och ev lite rosmarin

Pepparkakor
Pepparkaka med ädelostkräm, toppad med fikonmarmelad och rosmarin.

Ett tilltugg som jag nu på senare år alltid gör vid advent är varm brieost med fikon och nötter. Även det är enkelt att göra och supergott. Gott att äta med hemmagjort majsknäckebröd eller äta det som en varm och krämig brietårta.

Varm brieost
Varm brietårta med torkad frukt och nötter! Foto: Fröken Turkos

Varm brieost – med nötter och honung

Du behöver: 

  • 1 st Brieost även de billigare sorterna blir supergoda när de är varma!
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hackade torkade fikon
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • Lönnsirap
  • Färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Lägg brieosten på en bit bakplåtspapper på en plåt

3. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 10 min

4. Hacka fikon, aprikoser och blanda med valnötterna

5. Ta ut brieosten och lägg på ett vackert fat. Strö nötterna och frukten över brietårtan. Ringla över med lönnsirapen och garnera med massor av färsk rosmarin.

Rosmarin är gott till så mycket!
Julgodis
Vit choklad med kokos, cashewnötter och torkad frukt. Himmelskt! Foto: Fröken Turkos

Vit choklad med nötter och torkad frukt

Länk till receptet finner ni här:

Mer gott till glöggen!

PSST… glöm inte att om du inte testat Mat.se än så får du 200kr genom mig med koden: TURKOS när du handlar för minst 500 kr. HÄR handlar du!

Glöggtilltugg
Foto: Fröken Turkos

Ha en mysig första advent!

Författare



4 Kommentarer

    
  1. Som alltid grymt bra och inspirerande tips!! 😘💗du är bara så himla duktig Leo!!

Skriv en kommentar