Nu börjar glass säsongen och varför inte fira det med hemmagjord glass med smak av cheesecake  – utan glassmaskin. Krämig och helt gudomlig god glass som är superenkel att göra.

Cheesecake glass i kopp

Den här glassen är egentligen densamma som den frusna cheesecaken jag gjort på bloggen tidigare. Den enda skillnaden är att jag använt en annan typ av form, en avlång brödform och att jag serverar den i kopp. Jag har även gjort små chocolatechip cookies som är goda att ha till. Det är såå gott att doppa kakan i den krämiga cheesecakeglassen.

Cheesecake glass med chocolatechip cookie

Det behöver du:

  •  5 ägg
  • 200 g philadelphiaost
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • Skal av 1 citron
  • 1/2 stort paket digestivekex ( jag har använt ett paket med Sempers glutenfria digestivekex )
  • frysta hallon
  • Frysta bär och strössel till garnering
Foto: Fröken Turkos

Så här gör du:

1. Separera äggulorna från vitorna
2. Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal i en bunke.
3. Rör försiktigt ner philadelphiaosten.
4. Vispa grädden fluffig och vänd ner den också i smeten.
5. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
6. Lägg digestivekexen i en plastpåse och krossa med en kavel.
7. Lägg några nävar frusna hallon i en plastpåse och krossa lite granna med kaveln.
8. Använd en form som du gillar, sockerkaksform etc.
9. Varva cheesecakesmeten med digestivekrossen och krossade hallonen med i en sockerkaksform. Översta lagret kan vara med kexsmulor.
10. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Frys smeten i 4-5 tim, så att den är lättfryst när du serverar den
Precis uttagen från frysen. Först får den tina en stund bara. Väntan….är svårt! Foto: Fröken Turkos

Låt glassen stå framme och tina i ca 30 min innan du serverar den. Den ska vara lite krämig och inte för hård, då smakar den som bäst. Och gärna med en nybakt frasig kaka till. Eller så köper du dina favoritsmåkakor på bageriet, det går ju lika bra. Men om du VILL baka så kan jag tipsa dig om ett enkelt recept. Det är Fridas gudomligt goda Chocolate Chip Cookies. Till Recept! Jag hade inte lika mycket choklad i mina kakor pga mina döttrars laktosintolerans. Men jag brukar köpa laktosfri choklad eller ha i lite mindre bara. Eftersom både jag och ena dottern är glutenintolerant så byter jag bara ut vetemjölet mot Glutenfri Finmix. Även digestivekexen är glutenfria när jag gör cheesecake men det kan man göra precis som man vill.

Foto: Fröken Turkos

Tips!

Servera glassen i vackra gamla koppar. Personligt och unikt men även praktiskt med fat under koppen när glassen rinner över kanten. På fatet kan du också förvara extra kakor, tro mig det kommer du vilja göra!

Rinnande cheesecakeglass. I’m in heaven! Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Lycka till!

Författare



Skriv en kommentar