Detta är den första intervjun i en serie av flera olika sommarintervjuer som kommer publiceras då och då nu i sommar. Sköna snack och möten med människor som ger dig tips och inspiration till hur du kan njuta av din sommar till max. Det kommer handla om mat, fest, blommor och DIY . Först ut är Marcus Wennergren som är helt torsk på fisk och som gärna slänger både firre som skaldjur på grillen där hemma. Här bjuder han på några av sina bästa recept som får dina smaklökar att slå klackarna i taket. 

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

När Marcus Wennergren grillar gör han det utan krusiduller och låter råvarorna tala för sig själva. – Det behöver inte alltid vara så krångligt för att det ska smaka riktigt gott. Med bra råvaror kommer du långt säger Marcus medans han tänder på grillen. För nu ska det nämligen grillas. Grillade havskräftor med aioli står på menyn.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

ÖVER 20 ÅR AV KUNSKAP OM FISK OCH SKALDJUR

Marcus Wennergren är inte bara en duktig kock utan han är en entreprenör som arbetat med fisk sedan 20 år tillbaka. Han jobbar även mycket med catering och äger och driver i dag 158:ans fisk tillsammans med kollegorna Ann Lumsden och Andreas Karlsten i Nya Hovås strax utanför Göteborg. Tillsammans med en stor, härlig och kompetent personalstyrka har de skapat en fiskhandel där både gamla som nya kunder alltid känner sig lika välkomna.

Berätta lite om varför du blev fiskhandlare?

– Min mamma är en krögardotter med stor passion för traditionell matlagning och genom henne och hennes föräldrar så fick jag redan som barn ett stort intresse för mat med riktigt bra råvaror. Mitt intresse utvecklades mer och mer och tillsammans med slumpen så resulterade det att jag hamnade i fiskbranschen.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Riktigt bra råvaror och trevliga kunder inspirerar mig!

Vilken är din favoritfisk?

– Jag måste bara svara piggvar, jag vet jag vet världens dyraste men absolut den godaste!

Vilka smaker utmärker din mat?

– Jag inspireras väldigt mycket av det sydeuropeiska köket, det franska och italienska. Min kollega Ann är från Japan och genom henne öppnades en helt ny smakvärld. Den japanska matkulturen inspirerar mig mycket!

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

– Svenska färska räkor det tröttnar man aldrig på!

Matlagning är viktigt för dig, hur kommer det sig? Och vilken är din bästa middag om maten måste stå på bordet inom 20 min?

– För mig är mat avkoppling, glädje och ett skönt sätt att umgås med familj och vänner. Också när det är stressigt med jobb, hämtningar och lämningar av barn – och allt har kört ihop sig i största allmänhet – tycker jag att den stund när jag lagar mat är den bästa. Uppskuren sashimilax med min kollega Anns grymt goda geishasås är en sån rätt som är både rolig att laga och alltid uppskattad här hemma, den tar nog max 20 min att göra!

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Grillade havskräftor

Den oemotståndliga, tuffa kolsmaken, det friska, milda och sötaktiga köttet, det aromatiska kryddsmöret som smälter nedför fingrarna. Finns det något godare än grillade havskräftor? För er som inte håller med, då har ni inte testat Marcus grillade havskräftor. Skaldjursmagi när den är som allra bäst!

Det här behöver du :

( När det gäller exakta mått säger Marcus – gå på känsla och smaka dig fram, det kan aldrig bli fel )

• Majonnäs, Hellmans
• Olivolja
• Vitt vin
• Riven vitlök
• Torkad dill
• Söt senap
• Salt o vitpeppar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Hett vid gallret. Foto: Fröken Turkos
Så här gör du:

Klyv havskräftorna på mitten. Rör ihop blandningen till en len kräm som du lägger på de råa kräftorna. Grilla på medelhög värme ca 3-5 min. Voilà färdigt!

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus 5 bästa grilltips när du grillar fisk- och skaldjur

  • Använd grill med jämn temperatur
  • De flesta fiskfiléer med skinn kan grillas på galler eller i en grillklämma
  • När du grillar fisk – välj färsk fast fisk, exempelvis havskatt, marulk, långa etc är bra fiskar att grilla
  • Köp bra råvaror – med bra kvalite så kan det aldrig bli fel
  • Använd alltid råa skaldjur när du grillar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Salta smaker

Grillade havskräftor – kan det bli lyxigare än så? Ser snyggt ut på tallriken och är en fantastisk inledning på en sommarmiddag. Inte heller så svårt. Men du kommer att imponera ändå. De grillade kräftorna blir sådär härligt sotiga och smakar ljuvligt att doppa i aioli.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Det går ingen nöd på en fiskhandlares dotter. Marcus dotter vet precis hur kräftorna ska skalas och njuter av både grillade och kokta kräftor. Foto: Fröken Turkos
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus ”inte så krångliga” – aioli

– Köp Hellmans majonnäs och pressa i en vitlöksklyfta. Lite salt och peppar och där har du aiolin. Helt enkelt, säger Marcus och ler. – Vill du kan du experimentera med färska örter, dragon timjan chili etc. Gör det inte krångligare än så! Det enkla är oftast det godaste och här är det skaldjuren som ska spela huvudrollen på bordet.
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Marie delar sin mans kärlek till fisk och skaldjur. Foto: Fröken Turkos
Författare



2 Kommentarer

    
  1. Väldigt roligt och inspirerande reportage!! Suveräna tips och recept ,älskar när det inte är krångligt! Utan krusiduller är bäst! Fina bilder också!

Skriv en kommentar