Foto: Leonor Juhl K

Om ni bara får/kan göra ett sorts julgodis i år ( rent hypotetiskt…) så är det här mitt absoluta hetaste ljuvligaste tips. Smörig chokladkola med havssalt. Chokladkolan riktigt  smälter i mun och flingsaltet bryter av mot det söta. Älskar kombinationen. Ni måste testa!!

Foto: Leonor Juhl K

Du behöver:

  • 2 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 100 gram smör
  • 4 msk kakao
  • Havsalt – flingsalt
  • Bakplåtspapper och garn
Foto: Leonor Juhl K

Så här gör du:

Blanda grädde, socker, smör och sirap i en kastrull. Rör försiktigt ihop ingredienserna på låg värme. När det börjat koka upp så sänker du värmen. Koka i ca 10 min och rör då och då under tiden. Gör ”kulprovet” för att se om kolan är färdig.

Gör kulprovet för att veta när din kola är klar:
  1. Häll upp ett glas med kallt vatten.
  2. Ta lite smet på en tesked och droppa i det kalla vattnet.
  3. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha. Smaka gärna på den.

När kolan är färdig så häller du den i en form med bakplåtspapper. Ca 20-30 cm stor. Låt den svalna i rumstemperatur. Skär den i lagom stora bitar. Strö flingsalt över bitarna. Gör små smällkarameller med hjälp av bakplåtspapper. Snurra ändarna och knyt ev. snören runt ändarna. Förvara i en glasburk i kylen!

Hörs snart igen, kram Leonor
Foto: Leonor Juhl K
Författare



1 Kommentar

    
  1. Dessa bara smälter i munnen , fastnar inte i tänderna som de flesta kolor 😬 Supergoda!

Skriv en kommentar