Duka vackert i påsk!

Duka till påsk
Foto: Leonor Juhl K

Årets bästa högtid är här – påsken!

Påsk – det är då som våren verkligen har kommit och nu är den äntligen här. Idag ska det bli uppemot 20 grader i Göteborg och här ska njutas både inne och ute. Skärtorsdagen bjuder på ljusa och glada färger, vi målar ägg och tar in vårblommor. Påsken måste inte vara gul. Den kan vara i alla möjliga härliga färger, exempelvis i pudriga pasteller. Påsken är en tid att umgås och äta tillsammans. Det blir extra mysigt om dukningen är fin. Har du samma stil som vanligt eller vill du testa något nytt nu till påsk? Här är mina 5 bästa tips på hur du dukar vackert i påsk:

Duka till Påsk
Pastelliga färger och guldprickiga glas, nu är det Påsk! Foto: Leonor Juhl K

1. Duka med tapet

Att använda sig av tapeter istället för traditionella löpare när man dukar, fungerar alldeles utmärkt till vilken middagsbjudning som helst egentligen men den här med fåglarna tyckte jag passade extra bra nu till påsk. Tapetvåden har jag sparat från när vi tapetserade minsta dotterns rum och den kommer från Intrade. Kul med tapet istället för löpare, blir lite en av en snackis under middagen också.

Duka till påsk
Bild: Leonor Juhl K

2. Dekorera med ägg

Ett målat ägg. Enkel men vacker dekoration till tallriken. Det behöver inte vara så komplicerat, låt barnen måla några ägg och placera ett på varje tallrik.

I det enkla bor det vackra – Ernst Kirschsteiger

Duka till påsk
Porslin och ljuslyktor, vaser i olika höjder skapar dynamik. Färgerna gör oss glada! Foto: Leonor Juhl K

3. Lager på lager

Jag använder mig oftast av lager på lager metoden när det gäller och duka. Arbeta på höjden och gärna med kombinationen högt och lågt. En högre vas med blommor med en lägre dekoration brevid. Sjöhäst med vårblommor och lågt fiskfat med videkvistar och ranunkler. Högt och lågt!

Duka till påsk
En blomstrande påskfirre

4. Vårblommor på fat

Ett lågt vackert fat med några kvistar vide och ranunkler är ett härligt blickfång på påskbordet. Gärna i kombination med några höga vaser så intrycket inte blir för platt. Vackert med endast blomsterknoppar som simmar runt likt näckrosor i en sagosjö.

Duka till påsk
Foto: Leonor Juhl K

5. Pimpa ljuslyktor

Ett enkelt göra själv-tips är att piffa till ex Ikeas ljuslyktor med små pippisar i olika färger, OBS inte för nära ljuset bara. Bara lite snabbverkande lim och några prydnadsfåglar sen så är det klart.

Ha en underbar skärtorsdag, glad påsk! Kram, Leonor

Halloncheesecake med bär

Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Lättgjord och lyxig – en helt ljuvlig dessert som du även kan frysa ( innan garnering) och ta fram 20-30 min innan servering. Foto: Leonor Juhl K

 

Den här helt ljuvliga cheesecaken måste ni bara testa nu inför vårens alla kalas och högtider. Den har en krämig och len fyllning som smälter i mun och en härligt krispig botten av digestivekex och solrosfrön. Dessutom bakar du den utan ugn!

Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K
Du behöver:
Botten:
  •  400 g degistive kex
  • 100 g smält smör
  • 100 g solroskärnor
Fyllning:
  • 500 g frusna hallon
  • 600 g philadelphia ost
  • 2 dl vispgrädde
  • 3,5 dl florsocker
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 5 gelatinblad
Garnering:
  •  Jordgubbar, vindruvor och passionsfrukt eller så väljer frukt och bär i säsong och garnerar tårtan med istället. Pudra med florsocker
Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K
Så här gör du:

1. Krossa eller mixa kexen ( personligen använder jag glutenfria digestivekex). Mixa solrosfröna i en matberedare. Blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en springform ca 30 cm diam med bakplåtspapper i formens botten. Ställ in i kylen och låt det stelna medans du gör fyllningen.

2. Mixa de haltinade hallonen så det blir som en puré.

3. Vispa Philadelphia osten tillsammans med florsockret. Vispa grädden och rör försiktigt i grädden i blandningen

4. Rör i hallonpurén och det rivna citronskalet och rör ihop allt till en slät kräm.

5. Lägg gelatinbladen i en skål med iskallt vatten tills de blir mjuka. Ca 5-15 min. Krama ur vattnet.

6. Värm citronsaften och de urkramade gelatinbladen i en liten kastrull på svag värme. Rör hela tiden tills det blir som en kräm. Tag kastrullen från plattan och låt det svalna. Häll i lite av hallonblandningen i kastrullen med gelatinet och citronsaften. En matsked åt gången. 5 msk totalt. Blanda till en slät blandning. Rör sen i gelatinblandningen i den övriga hallonkrämen medans du vispar alltihopa till en len och jämn konsistens.

7. Häll sen i fyllningen i formen. Ställ formen i kylen över natten ( med plast över )

8. Ta fram kakan från kylen och garnera med färska bär och frukter. Sikta över florsocker.

Lättgjord och lyxig – en helt ljuvlig dessert som du även kan frysa ( innan garnering) och ta fram 20-30 min innan servering.

Kram, Leonor
Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Efterrätt till Nyår – Njut av himmelsk chokladkräm på endast 3 ingredienser

Foto: Leonor Juhl K

Med en godisboostad efterrätt blir det dubbelt så gott!

Imorgon är det Nyårsafton. Och om det är någon av er som inte hunnit baka något smarrigt till efterrätt så till alla er godisgrisar där ute här kommer världens enklaste och godaste nyårsdessert, en chokladkräm som du gör med endast 3 ingredienser! En uppskattad och smarrig efterrätt med grädde, mjölkchoklad och Polly. Så smidig och snabb att göra. Lätt att variera är den också. Syrliga vinbär tycker jag bryter av mot den söta chokladsmaken. Att hälla mjölkchokladkräm på färska jordgubbar, now we talking…Många goda varianter finns det och den här gången testade jag en ljuvlig mjölkchokladkräm med Polly. Om den blev god?

– OH YES! 

”Pretty please with a polly on top” – Fröken Turkos

Mjölkchokladkräm med Polly

4 – 6 mindre koppar

Du behöver:

200 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
En näve Polly

Garnering: En klick grädde och några Polly.

En len chokladdröm som får smaklökarna att hoppa jämfota! Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

1. Koka upp grädden och dra från plattan. Lägg i grovhackad choklad och rör tills all choklad smält. Släng i några Polly också.

2. Häll i koppar och låt svalna i kylen i ca 8 Tim. Tips! Gör gärna kvällen innan.

3. Garnera med en klick vispgrädde och några Polly. Ev. Pudra över med lite kakao

– Pretty please with a Polly on top – Fröken Turkos

Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Gott nytt år på er, massa kramar från mig till dig!

Cosentino Festival

Cosentinokoncernen, den spanska världsledaren inom produktion och distribution av innovativa ytor för arkitektur och design, lanserar nya färger för de ledande innovativa ytorna Dekton och Silestone. 12 vackra nyheter som skulle firas.
Fördrink med goda tilltugg på Hotel Pigalle. Martin Wendelbo tillsammans med mäklargeniet Sandra Guerrero, färgexperten Cissela på Happy Homes och Lisa Marie med det  fantastiska Instagramkontot ”up the wooden hills”

Martin Wendelbo stod vid rodret som eventmakare och jag måste säga att upplägget för aftonen var genialisk. Festival var temat för kvällen och den här festivalen hade alla extra tillbehör. DJ, partytält, festivalarmband, coola festivalarbetare och grymt god mat och dryck.

Mycket och prata om. Sköna samtal tillsammans med föreläsaren, multitalangen Emma Green och duktiga inredaren Helen på Kanon designbyrå

Själva eventet startade på det störtsköna boutique hotellet Pigalle. Här samlades ett gäng med glada influencers som minglade, drack bubbel och hade hur kul som helst.

Ingen festival utan armband och coola t-shirts!

Festen fortsatte på själva ”festivalområdet”, vilket låg inne i Cosentinos stenlager på hela 2500 kvm. Industriellt och härlig rymd med mängder av levande ljus. Stora stenskivor fick agera bakgrund i  12 olika ”rum”. Med en igenkännande profil var rummen inredda med familjär anda. Miljöer så som vardagsrum, sovrum, hemmakontor fick oss besökare att känna oss precis som hemma.

Huvudpersonen var stenskivan och den framträdde desto mer i kombination med den familjära rekvisitan. Det är kontrasterna som trollar fram stämningen och scenografen inom mig gjorde små glädjeskutt medans jag vandrade runt mellan de olika scenerna. Natasha heter stylisten som inrett Martins vision och jag tyckte att hon gjorde ett riktigt bra jobb.

MATEN, men oj, herre Gud vilken matupplevelse. Mushy Mushy Guerilla Catering med Svante i spetsen tog oss med på en oförglömlig resa över ett gränslöst jordklot. Om det var gott? Kan försöka beskriva det som så här; mina smaklökar bjöds upp till dans. Och de fick verkligen dansa. En het tango, en passionerad salsa som avslutades med en mjuk rumba! Pricken över i var att maten serverades på stenskivor från Costantino. Vackert!

Samtliga bilder är fotograferade av duktiga fotografen Katja Ragnstam på Klick och Klang.

Tack för en fantastisk kväll!

Förläng sommaren och bjud in till fest

”Sommaren är kort, det mesta regnar bort. Men nu är den här, så tar för dig, solen skiner idag” – sjunger Tomas Ledin. Sommaren är nästan förbi och hösten är runt hörnet. Har du hunnit ta vara på den ordentligt? Jag känner mig inte alls  redo för ”höstmys, mustiga grytor och tända ljus”…

Än känner jag inte höstens annalkande intåg, det finns ju fortfarande massor med sommar kvar! Eller hur?

Glöm högrevsgrytor toppade med kantareller, omfamnandet av hösten med hjälp av gossiga filtar, brasor och levande ljus. Näe, behåll sommarkänslan och bjud in till fest istället!

Innan höstrusket och vintermörkret når vårt land och våra hem, är det viktigt att fylla kroppen med energi och fler härliga sommarminnen. En fest är ett väldigt bra sätt att få sommaren att stanna kvar. Men det finns fler sätt!

Tips på hur du behåller sommarkänslan:

1.

Samla ihop familj och dina närmsta vänner och njut av en somrig middag ute i trädgården när solen är på väg att gå ner.

2.

Picknick! Kvällarna är fortsatt ljumma och ljusa och än så är det fortfarande varmt. Packa picknick väskan och ät middag ute i det fria. Garanterad sommarkänsla!

3.

Bada! Varje tillfälle som ges, efter jobbet eller efter skolplugg, gå/åk ner till havet eller sjön och släng dig i. Finns inget underbarare, det är riktig sensommar- frihet.

4.

Vänta med att packa ner sommarkläderna. Använd de så länge det går för att behålla sommarkänslan.

5.

Åk båt! Det går att åka båt långt in på senhösten, det enda som kan behövas är en extra kofta, för känslan på havet är den samma vare sig det är juni eller september.

6.

Vägra strumpor! Kanske att du får inse dig besegrad när tårna kryper ihop av rädsla den där morgonen då du står i sandaler utanför köksdörren och känner frosten bita tag i dina bara fötter. Då först kan jag välkomna hösten men fram tills dess så är det strumplöst som gäller.

7.

Ta morgonkaffet på trappen ( eller balkongen/altanen ). Det smakar alldeles extra gott när det bara är du och din kaffekopp som lyssnar på dagen som vaknar.

8.

Ta in blommor från trädgården. Sätt i vaser, kannor och glas och placera ut dessa blommande små stilleben lite varstans i ditt hem. Ger garanterad sommarkänsla!

Har ni fler tips på hur vi kan förlänga sommarkänslan? Hur gör DU för att få sommaren att stanna kvar lite extra?

Sommarintervjun – Fiskhandlaren Marcus grillar havskräftor och ger sina allra bästa grilltips

Detta är den första intervjun i en serie av flera olika sommarintervjuer som kommer publiceras då och då nu i sommar. Sköna snack och möten med människor som ger dig tips och inspiration till hur du kan njuta av din sommar till max. Det kommer handla om mat, fest, blommor och DIY . Först ut är Marcus Wennergren som är helt torsk på fisk och som gärna slänger både firre som skaldjur på grillen där hemma. Här bjuder han på några av sina bästa recept som får dina smaklökar att slå klackarna i taket. 

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

När Marcus Wennergren grillar gör han det utan krusiduller och låter råvarorna tala för sig själva. – Det behöver inte alltid vara så krångligt för att det ska smaka riktigt gott. Med bra råvaror kommer du långt säger Marcus medans han tänder på grillen. För nu ska det nämligen grillas. Grillade havskräftor med aioli står på menyn.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

ÖVER 20 ÅR AV KUNSKAP OM FISK OCH SKALDJUR

Marcus Wennergren är inte bara en duktig kock utan han är en entreprenör som arbetat med fisk sedan 20 år tillbaka. Han jobbar även mycket med catering och äger och driver i dag 158:ans fisk tillsammans med kollegorna Ann Lumsden och Andreas Karlsten i Nya Hovås strax utanför Göteborg. Tillsammans med en stor, härlig och kompetent personalstyrka har de skapat en fiskhandel där både gamla som nya kunder alltid känner sig lika välkomna.

Berätta lite om varför du blev fiskhandlare?

– Min mamma är en krögardotter med stor passion för traditionell matlagning och genom henne och hennes föräldrar så fick jag redan som barn ett stort intresse för mat med riktigt bra råvaror. Mitt intresse utvecklades mer och mer och tillsammans med slumpen så resulterade det att jag hamnade i fiskbranschen.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Riktigt bra råvaror och trevliga kunder inspirerar mig!

Vilken är din favoritfisk?

– Jag måste bara svara piggvar, jag vet jag vet världens dyraste men absolut den godaste!

Vilka smaker utmärker din mat?

– Jag inspireras väldigt mycket av det sydeuropeiska köket, det franska och italienska. Min kollega Ann är från Japan och genom henne öppnades en helt ny smakvärld. Den japanska matkulturen inspirerar mig mycket!

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

– Svenska färska räkor det tröttnar man aldrig på!

Matlagning är viktigt för dig, hur kommer det sig? Och vilken är din bästa middag om maten måste stå på bordet inom 20 min?

– För mig är mat avkoppling, glädje och ett skönt sätt att umgås med familj och vänner. Också när det är stressigt med jobb, hämtningar och lämningar av barn – och allt har kört ihop sig i största allmänhet – tycker jag att den stund när jag lagar mat är den bästa. Uppskuren sashimilax med min kollega Anns grymt goda geishasås är en sån rätt som är både rolig att laga och alltid uppskattad här hemma, den tar nog max 20 min att göra!

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Grillade havskräftor

Den oemotståndliga, tuffa kolsmaken, det friska, milda och sötaktiga köttet, det aromatiska kryddsmöret som smälter nedför fingrarna. Finns det något godare än grillade havskräftor? För er som inte håller med, då har ni inte testat Marcus grillade havskräftor. Skaldjursmagi när den är som allra bäst!

Det här behöver du :

( När det gäller exakta mått säger Marcus – gå på känsla och smaka dig fram, det kan aldrig bli fel )

• Majonnäs, Hellmans
• Olivolja
• Vitt vin
• Riven vitlök
• Torkad dill
• Söt senap
• Salt o vitpeppar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Hett vid gallret. Foto: Fröken Turkos
Så här gör du:

Klyv havskräftorna på mitten. Rör ihop blandningen till en len kräm som du lägger på de råa kräftorna. Grilla på medelhög värme ca 3-5 min. Voilà färdigt!

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus 5 bästa grilltips när du grillar fisk- och skaldjur

  • Använd grill med jämn temperatur
  • De flesta fiskfiléer med skinn kan grillas på galler eller i en grillklämma
  • När du grillar fisk – välj färsk fast fisk, exempelvis havskatt, marulk, långa etc är bra fiskar att grilla
  • Köp bra råvaror – med bra kvalite så kan det aldrig bli fel
  • Använd alltid råa skaldjur när du grillar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Salta smaker

Grillade havskräftor – kan det bli lyxigare än så? Ser snyggt ut på tallriken och är en fantastisk inledning på en sommarmiddag. Inte heller så svårt. Men du kommer att imponera ändå. De grillade kräftorna blir sådär härligt sotiga och smakar ljuvligt att doppa i aioli.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Det går ingen nöd på en fiskhandlares dotter. Marcus dotter vet precis hur kräftorna ska skalas och njuter av både grillade och kokta kräftor. Foto: Fröken Turkos
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus ”inte så krångliga” – aioli

– Köp Hellmans majonnäs och pressa i en vitlöksklyfta. Lite salt och peppar och där har du aiolin. Helt enkelt, säger Marcus och ler. – Vill du kan du experimentera med färska örter, dragon timjan chili etc. Gör det inte krångligare än så! Det enkla är oftast det godaste och här är det skaldjuren som ska spela huvudrollen på bordet.
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Marie delar sin mans kärlek till fisk och skaldjur. Foto: Fröken Turkos

Reta aptiten med salta tilltugg till bubblet

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Ett glas mousserande och några fördrinkstilltugg sätter tonen för festen. Eller inledningen på en förstås. Tilltugg till mousserande får gärna ha lite sälta så en aptitretare med ost passar bra. Här nedan kommer ett riktigt gott, enkelt och vackert tilltuggsrecept med fetaost som ni bara måste testa. Du behöver inte ens sätta på spisen.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Mat och dryck som kittlar smaklökarna, aptitretare, är perfekta som inledning till måltiden. Meningen är att man ska längta extra mycket till middagen och bli sådär retsamt hungrig. Och tanken med aptitretare är just att de ska reta aptiten, inte stilla den. Små munsbitar räcker. Gärna ett par av varje. Och de bästa av allt är att det passar lika bra en mysig hemmakväll som en sommarkväll med gäster och mingel! Lite skön musik till det och festen kan börja!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Stora som små tycker det är gott med aptitretare. Foto: Fröken Turkos

Vattenmelon, mynta och fetaostspett

Förberedelsetid: 15 minuter
Antal: 12-24 spett (beroende på storlek)

Vattenmelon, mynta och fetaostspett är en superenkel aptitretare. Den salta osten med den söta vattenmelonen gör att människor i alla åldrar älskar dessa.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Goda små spett garnerade med flaggor i olika mönster. Foto: Fröken Turkos

Du behöver:

2 st fetostar
1/4 av en stor vattenmelon, skuren i bitar
myntablad
Tandpetare
Balsamico

Så här gör du:

1) Skär vattenmelonen i kuber

2) Skär fetaosten i lika stora kuber

3) Stapla feta och vattenmelon med ett mynta löv däremellan trä på en tandpetare.

4) För extra smak använde jag en reducerad balsamikovinägersirap. Detta är helt valfritt men väldigt gott. För att göra en egen , tillsätt ½ dl balsamvinäger till en liten kastrull och sjud i 3-5 minuter tills det har en tjockare konsistens. Spritsa över spetten. Eller köp färdig balsamicosirap. Zeta har en variant som är riktigt god!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Sommarkalaset- det är de små detaljerna som gör’et

Somrig efterrätts buffé i härliga färger. Foto: Fröken Turkos

Kalastider

Nu är det kalastider – barnkalas, bröllop och student och sen kommer midsommar efter det. Oavsett vilken anledning du har att ställa till med kalas så finns det flera härliga detaljer du kan använda dig av för att fixa en fest i sommarens färgglada anda. Fyll festen med finurliga dekorationer, vackra blommor, söta efterrätter och goda drinkar för en garanterad succé.

Våga vara färgstark! Foto: Fröken Turkos
1. Duka vackert med porslin och textilier i somriga färger och mönster

Dekorera med blommor från trädgården i olika vaser . Jobba med höjden så inte dukningen blir alldeles för ”platt”.

Sommarkyssar. Foto: Fröken Turkos
2. Frys in bär i isbitarna

Dessa isbitar med form av en mun har jag gjort från en silikonform från Rice. En riktig sommarkyss till drinken!

Duka med paraply. Foto: Fröken Turkos
3. Duka med paraply!

Ett litet drinkparaply sätter tonen på barnkalaset. Tips! Sätt fast den i en godis så den står rakt. Uppskattas av barnen att dom kan äta en del av dekorationen.

Mönster och färger och lite finurliga detaljer skapar feststämning på kalaset. Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos
4. Maten – Bufféer av olika slag är ett säkert kort på sommarkalaset

Det kan vara matiga bufféer eller kakbuffé med olika frukter. Det viktiga är att det finns mycket av varje och att ingen ska gå hem hungrig och att det är vackert och gott för både öga och gom.

Efterrätter och exotiska frukter och bär. Foto: Fröken Turkos
Enkelt men gott! Foto: Fröken Turkos
Nivåskillnader! Foto: Fröken Turkos
5. Dekorera buffé bordet i nivåskillnader!

Skapa nivåskillnader på festbuffén genom att variera mellan låga fat, fat på fot och olika skålar. Var kreativ – ställ fat och tallrikar ovanpå upp-och-ner-vända skålar eller muggar.

Pynta med blommor. Foto: Fröken Turkos
6. Kylda drycker

Häll massor av is i en stor hink och fyll med goda drycker, som gästerna får förse sig själva av. Dekorera med blommor. Det går lika bra med en zinkbalja eller vacker skål!

Servera flott! Foto: Fröken Turkos
7. Maten blir ännu godare på vackra fat!

Stora härliga uppläggningsfat i olika former och färger blir en extra rolig detalj på buffé bordet. Jag tror absolut att maten smakar bättre när den presenteras inbjudande.

Häng upp partydekorationer. Foto: Fröken Turkos
8. Pompoms och lyktor

Pompoms, lyktor och dekorationer livar upp den tristaste festmiljön. Häng i en grupp i taket, i fönstren eller ovanför buffébordet. Ta hjälp av naturen, knotiga grenar kan hänga i taket eller i träden om festen ska vara utomhus. Här har vi använt oss av en bit drivved som vi sen fäster olika dekorationer i.

Skynda er, nu börjar kalaset! Foto: Fröken Turkos

Barnkalas – 10 tips på hur du fixar partystämning!

Birthday party by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Förväntsfullt födelsedagsbarn i form av en turkos enhörning står redo vid grinden när alla gästerna strömmade in. Foto: Fröken Turkos

Planerar du barnkalas? Har du funderat på ett tema ännu? Jag kan varmt rekommendera ett enhörningskalas! Förra helgen firade vi vår 6-åring tillsammans med hennes dagiskompisar här hemma. På inbjudningskortet skrev vi att det var maskerad så att alla kunde klä ut sig till det de ville, men temat på kalaset var enhörningar. Ett helt underbart tema även för mig som mamma. Vilken tur att jag hade en enhörningsdräkt som låg och ”skräpade” i garderoben, en dräkt som jag inte kunnat motstå när jag såg den i affären. Rosaskimrande mjukisdräkt med glittriga vingar och huva med enhörningshorn. Mina döttrar har likadana fast i turkost…

Birthday party by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Dekorera och skapa partystämning

Om du ska anordna ett barnkalas hemma, är risken stor för att det kan bli lite kaos emellanåt. Vid sådana tillfällen kan noggranna förberedelser hjälpa dig att behålla lugnet mitt i allt kaos och verkligen ge barnen en oförglömlig eftermiddag. Jag har tyvärr ingen enkel guide till dig för att helt undvika vissa missöden, men jag kan gladeligen ge dig några enkla tips på festdekorationer och roliga saker att göra för barn, saker som kan göra skillnad och skapa ett roligt barnkalas med mycket partystämning.

Birthday party by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Drinkpinne i en marsmallow. Foto: Fröken Turkos

1. Dekorera på bordet

  • Drinkpinne med gästernas namn nedstucken i smaskig marshmallow får agera som placeringskort
  • Partytutor hör väll ändå till, en till varje gäst, fanfarer till föräldrarnas förbannelse
  • Glänsande serpentiner är ett givet kort för och skapa partystämning
  • Sugrör. Dessa är formbara vilket kan sysselsätta den med ”myror i brallan”
  • Dekorera tallriken med en liten present till gästen, exempelvis bordssnurra eller enkla plastringar (vi hade enhörningar på våra)
  • Pappersservetter med motiv som följer temat ( i vårt fall, enhörningar)
  • Pappersmuggar, dessa med enhörningar
Birthday party by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Festliga pappersblommor får dekorera bordet. Foto: Fröken Turkos

2. Ballonger

  • Ballonger i taket utan helium. Det enda du behöver är ballonger och dubbelhäftande tejp som du fäster först på ballongen och sen sätter fast i taket. Limma på glänsande paljetter på ballongsnöret för lite extra glam.
Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

3. Fördrink

Servera alla gästerna när de kommer med en enkel fördrink. Toppen och fylla på med vätska innan alla aktiviteterna startar.

Tips! Gör en fördrink av jordgubbssaft, frusna hallon och limeskivor

Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Födelsedagsbarnet smuttar på den goda fördrinken. Foto: Fröken Turkos

4. Utse en lekledare

  •  Alltid bra med en lekledare som ansvarar lite extra över aktiviteter osv. Vi hade en alldeles egen ”Rockstar Mats” som var ett stort stöd när det behövdes.
Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Rockstar Mats, en klippa att ha med på kalas! Foto: Fröken Turkos

5. Aktivitet ute

Efter fördrink och hälsat alla barnen välkomna startade vi med en rolig aktivitet utomhus. Vi har gjort en linbana som vi har ovanför huset och den är oerhört uppskattad när kompisar kommer och hälsar på. Eftersom åldern på gästerna var mellan 3 – 7 år så räckte det med att de bara åkte lite granna med hjälp av oss föräldrar. Inga tävlingar eller andra avancerade lekar behövs tycker jag i den här åldern.

Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Även spöken tycker det är kul att åka linbana! Foto: Fröken Turkos

6. Mat

Vi gjorde det enkelt för oss och grillade korv med bröd med olika tillbehör till. Födelsedagsbarnet önskade fetaost och mozzarella till sin korv….hon var den enda som åt just dessa tillbehören. Resten åt grönsaksstavar och rostad lök till sin korv.

Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Beställde supergoda cupcakes från Nordgårdens bageri i Billdal som jag garnerade a la enhörningsstyle. Foto: Fröken Turkos

7. Efterrätt

Det här är väll ändå det bästa på hela kalaset!? Min dotter tycker inte så mkt om tårta och gillar inte heller grädde. Men hon älskar cupcakes. Så det fick det bli! Magiskt goda cupcakes.

Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Enhörnings Cupcakes. Choklad med en Philadelphiafrosting på toppen.????
Foto: Fröken Turkos

~ Flygande enhörningar

Ovanför dessertbordet hängde vi upp fina enhörningsdekorationer, som skimrade i solen. Långa girlanger som du bara fäster med dubbelhäftande tejp i taket. Fint och skapa ett vackert blickfång även ovanför godsakerna.

Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Magiska cupcakes

Två olika sorter av enhörnings cupcakes hade vi på barnkalaset:

  • Vaniljmuffins med citron med italiensk marräng och regnbågsströssel på toppen
  • Kladdkake muffins med Philadelphiafrosting, dekorerad med regnbågar och enhörningar
Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Vaniljmuffins med citron med italiensk marräng och regnbågsströssel på toppen.Foto: Fröken Turkos

Världens sötaste tårtdekorationer i form av enhörningar och regnbågar hade jag på våra cupcakes. Perfekt att dekorera bakverken med, antingen tårta eller cupcakes. Finns på Partytajm.se.

Supersöta tårtdekorationer i form av enhörningar och regnbågar. Perfekt att dekorera bakverken med, antingen tårtan eller cupcakes.
Regnbågar???? och enhörningar ???? som går att äta. Foto: Fröken Turkos

8. Saft i stor lass

Det går åt mycket saft på ett barnkalas. Då är det bra med en saftbehållare med tappkran så barnen kan fylla på själva. Den här kommer från Rice och har några år på nacken men det finns andra modeller att hitta lite varstans ute i affärerna.

Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise

9. Snurra flaskan

Varför inte köra snurra flaskan vid presentutdelningen så alla får känna sig delaktiga? Storasyster hade dekorerat en plastflaska med pompoms och flaggor som vi använde oss av. Presenterna delas ut en i taget, genom att man snurrar en flaska och så öppnar man paketet från den som flaskan stannar på. Då blir det inte bara ett slit-och-släng-öppnande utan även den som ger känner sig sedd på kalaset och får visa ”sin” present.

Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

10. Piñata

En piñata är en populär partydetalj i Mexico och i många andra delar av Latinamerika. Men den har numera även vunnit mark i övriga världen. I vanliga fall brukar den som ska slå på pinatan ha en ögonbindel så det ska vara extra svårt men vi hoppade ögonbindeln. Det är tillräckligt svårt att få till en träff när man endast är två äpplen hög.

Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise
En rosa enhörnings pinata, kan det bli bättre än så… Foto: Fröken Turkos

Leken fortsätter ända tills någon får in ett så bra slag att piñata går sönder och innehållet rasar ut. Ofta krävs det mer än ett träffande slag för att detta ska ske. När innehållet faller ut rusar alla kalasdeltagare fram för att roffa åt sig . Vilket kan bli lite hysteriskt så därför hade vi fyllt pinatan med små påsar med en marshmallow och en liten godisbiljett. En påse till var och en. Godisbiljetten fick varje gäst ta med sig till kiosken ( lekstugan) där storasystern väntade med godispåsar. En godispåse kostar en godisbiljett. Kalaset avslutas precis i tid till att föräldrarna kom och hämtade. Puh, vi klarade det!

Birthday party / Barnkalas by Fröken Turkos- Miss Turquoise

Lycka till med ditt barnkalas!

Kram, Leonor

DIY – Måla bestick och gör enkla placeringskort av tapet

REKLAM: INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED PANDURO

How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Här har jag ett roligt DIY-projekt för er att prova i helgen som är inspirerat av min passion för både upcycling och dukningar. Två goda ting förenas och tillsammans skapar de en personlig, färgglad dukning som är perfekt till årets alla festligheter och kalas. 

DIY How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Gamla gafflar får nytt liv!

Ett roligt sätt att piffa upp vardagliga bestick är att måla dem med lite färg. Jag hittade en billig uppsättning med gafflar och knivar på en loppis för några år sedan och sedan dess har de bara legat hemma i en låda och inte använts. Jag förväntar mig inte att använda dessa målade gafflar varje dag, men till fest kommer de vara riktigt kul att duka med! Måla besticken i vackra färger som matchar din bordsdukning.

How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise

Jag har använt mig av Panduros sprayer som är helt ljuvliga att jobba med och ger ett fint resultat med en gång. Det krävs endast en spraymålning vilket gör att det går undan.

Rabattkod Panduro

Just nu får ni en inspirerande rabattkod hos Panduro.se, som ger dig 20 procent rabatt på hela sortimentet fram till 3 maj. Bara ange ” TURKOS20 ” i kassan!

How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

DIY – Måla bestick

Du behöver:

1. Gafflar
2. Panduros vintage sprayfärg och guldfärg
3. Glas med ris eller sand, när gafflarna ska torka
4. Maskeringstejp och sax
How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise
Använd maskeringstejp för att skapa fina skarpa linjer mellan det som är målat och omålat.

Så här gör du:

Börja med att diska och tvätta besticken ordentligt och sen torka av dem. Viktigt med ett bra underarbete så färgen fäster bättre. Använd maskeringstejp för att få snygga skarpa linjer där du inte vill ha färg. Spreja ett tunt och jämnt lager och låt sen torka ståendes i glasen med ris. Ta bort maskeringstejpen så snart färgen har torkat så att den inte lämnar fula märken. Om du vill kan du spraya besticken med en matt lackspray efteråt.

DIY How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise
Bestick på tork! Foto: Fröken Turkos

How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise

DIY – Enkla placeringskort av tapet

Har du tapetrullar som blivit över? Om inte så har de flesta färghandlare utgående tapetprover som du kan fråga om du får köpa. Perfekt papper – tjockt och tåligt. Hitta de mönster du gillar och gör fina placeringskort till kalaset.

How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

Tryck ut en av tenarna på gaffeln något uppåt, använd tummen. Klipp en bit av tapetpappret, skriv gästens namn med guldfärg och tunn pensel, fäst det på gaffeln. Klart!

How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

– Att se på det man har med nya ögon!

DIY How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

PSST!

Glöm inte att du får 20 procent rabattPanduro.se t.o.m. 3 maj 2018. Bara ange rabattkod: TURKOS20 i kassan för att erhålla rabatten.

DIY How to Paint Cutlery Fröken Turkos / Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny