Tag

Jul

Browsing

Glöggkalas – Gott till glöggen

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosNu tändas snart tusen juleljus och vi samlar stora som små på helgens mysigaste kalas. En kopp varm glögg får inleda. Sedan njuts det av söta glöggtilltugg som mandelmusslor med vispad hallongrädde, vaniljpannacotta och massa annat gott.

Glögg – en värmande historia

Ordet glögg kommer från glödg, alltså ett glödgat vin från tidigt 1800-tal. Man värmde sprit eller vin i en gryta och la på ett galler över grytan. Ovanpå grytan la man en bit toppsocker som antändes med sprit. Sakta droppade sockret ner i grytan. Sedan tillsattes kryddor som kanel, kryddnejlika och ingefära. Kryddorna var mest till för att dölja smaken av de halvtaskiga vinerna. Glögg görs mest idag av rödvin och glöggkryddor, den kan spetsas med konjak, sherry eller portvin. Sen finns det den alkoholfria varianten med svart vinbärssaft som grund. Det var lite om glöggen, nu till det som är gott till.

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosNummer 1

Vi har alla ett favorit glöggtilltugg som vi inte kan klara oss utan på glöggfesten. Det kan vara pepparkakor, lussekatter eller saffransbiscotti. För mig är det mandelmusslor med hallongrädde. Min mammas recept! Självklart ska jag dela med mig av det till er idag, så ni också kan få njuta av dessa små spröda kakor.

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosMandelmusslor med hallongrädde

Du behöver:

  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl ( alternativt glutenfri finmix )
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 40 st veckade formar
  • grädde
  • hallonsylt och färska hallon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet).

3.Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd händerna. Låt degen vila svalt i en timma.

4. Pensla formarna med lite smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i ca 40 bitar och tryck ut dem i formarna.
Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Ta väldigt försiktigt upp de spröda kakorna medan de ännu är varma.

5. Vispa grädden och blanda i hallonsylt. Servera mandelmusslorna med hallongrädden och färska bär på toppen.

Himmelskt goda!

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosDen här gräddiga och söta pannacottan är supergod med sötsyrlig passionsfrukt till. Hemgjord pannacotta är enkelt och perfekt att förbereda dan innan också. Även den är en favorit på glöggbordet!

Vaniljpannacotta med passionsfrukt

Till ca 12 små glasburkar

Du behöver:

2 gelatinblad

1,5 vaniljstång

5 dl vispgrädde

1/2 dl strösocker

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med själva stången.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Sila sen bort vaniljstången och fördela sen vaniljblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken Turkos

Rainbow Rocky Road – En skatt vid regnbågens slut

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Under hela min barndom var jag fast besluten om att hitta guldet vid regnbågens slut, dessvärre utan framgång. Äntligen kan jag sluta leta för jag har funnit skatten!

Rainbow Rocky Road

Jag har nyligen delat med mig av mina Rocky Road praliner och det här receptet påminner om dem fast i en ny skepnad. Låt mig presentera, Rainbow Rocky Road med minimarschmallows i pudriga pasteller med strössel och glittrande pärlor i regnbågens alla färger. Det är det här som är den efterlängtade skatten vid regnbågens slut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Du behöver:
  • 400 g vit choklad
  • 2 dl kokos
  • 6 chokladpengar/ eller noblesse
  • Dr Oetker ”Rainbow mix”
  • Rosa sockerpärlor
  • Mini marschmallows
Så här gör du:

1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.

2. Blanda den smälta vita chokladen med kokosen till din Rocky road smet

3. Fyll en form ( 20×30 cm)med smeten, tryck i chokladpengarna med jämnt avstånd från varandra. Jag delade på dem och petade ner dem i rader.

4. Strössla på ”regnbågsmixen” och sovkerpärlorna och marschmallows

5. Låt stelna i kylskåp

6. Ta ut formen och skär i lagom stora bitar

7. Förvara i kylen

8. Ät och njut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Jag hade kunnat kalla de här smarriga chokladbitarna för Regnbågs Rocky Road istället, men känner att Rainbow är såå mycket härligare att säga!

Ha en fin fredag, kram Leo

Tapetpyssel – Placeringskort till julbordet

En tapetserad gran på tallriken. Roligt och annorlunda placeringskort som sätter färg på dukningen.

Vill tipsa om hur du enkelt och snabbt pillar ihop fina placeringskort till julbordet. De här placeringskorten har jag gjort av tapetprover från en tapetbok. Ett perfekt återbruk – pyssel för dig som har tapetrester som blivit över eller om du går in till närmsta tapetaffär och frågar ifall du kan få eller köpa billigt utgångna tapetböcker som de inte hunnit slänga.

Så här skapar du festliga små granar av tapet till bordsdukningen:
Du behöver:
  • Tapetrester
  • Tandpetare
  • Pensel
  • Guldfärg
  • Pepparkaksform, Gran
  • Pollygodisar
  • Karlssons Klister

Bordsplacering

Så här gör du:

1. Vik tapeten dubbel

2. Rita efter julgrans-formen på baksidan av tapeten.

3. Klipp ut den dubbla granen

Bordsplacering

4. Limma på baksidan av ena granen, lägg en tandpetare mellan de bägge tapetgranarna och tryck ihop

5. Måla första bokstaven i gästernas namn med guldfärgen

Bordsplacering

6. Sätt fast granen med tandpetaren i en pollygodis så den kan stå upp. Voilà färdigt!

Chokladkola med havssalt

Foto: Leonor Juhl K

Om ni bara får/kan göra ett sorts julgodis i år ( rent hypotetiskt…) så är det här mitt absoluta hetaste ljuvligaste tips. Smörig chokladkola med havssalt. Chokladkolan riktigt  smälter i mun och flingsaltet bryter av mot det söta. Älskar kombinationen. Ni måste testa!!

Foto: Leonor Juhl K

Du behöver:

  • 2 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 100 gram smör
  • 4 msk kakao
  • Havsalt – flingsalt
  • Bakplåtspapper och garn
Foto: Leonor Juhl K

Så här gör du:

Blanda grädde, socker, smör och sirap i en kastrull. Rör försiktigt ihop ingredienserna på låg värme. När det börjat koka upp så sänker du värmen. Koka i ca 10 min och rör då och då under tiden. Gör ”kulprovet” för att se om kolan är färdig.

Gör kulprovet för att veta när din kola är klar:
  1. Häll upp ett glas med kallt vatten.
  2. Ta lite smet på en tesked och droppa i det kalla vattnet.
  3. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha. Smaka gärna på den.

När kolan är färdig så häller du den i en form med bakplåtspapper. Ca 20-30 cm stor. Låt den svalna i rumstemperatur. Skär den i lagom stora bitar. Strö flingsalt över bitarna. Gör små smällkarameller med hjälp av bakplåtspapper. Snurra ändarna och knyt ev. snören runt ändarna. Förvara i en glasburk i kylen!

Hörs snart igen, kram Leonor
Foto: Leonor Juhl K

Amaryllis i vas – Julens drottning

Ett fång med snittamaryllis hemma i köket. Foto: Leonor Juhl K

Maximalistisk inredning, minimalistisk eller folklorisk – julens drottning känner sig hemma precis överallt!

Om Amaryllis

Amaryllis härstammar från Sydamerika. Dess botaniska namn är Hippeastrum. Förr kallades den också Riddarstjärna efter hippeos, som betyder ryttare eller riddare på latin och astro som betyder stjärna. Amaryllis omnämndes redan i den grekiska mytologin. Amaryllis sad då vara en ståtlig blomma som växt upp ur blodet på en vacker nymf, som fått sitt hjärta genomborrat av en gyllene pil. Verkligen en passande historia för en ståtlig drottning, eller hur!?

Så sköter du amaryllis i vas 

  • Ge ett nytt snitt innan du sätter den i vas.
  • Tillsätt näring för snittblommor i rent vatten. Byt efter ett par dagar.
  • Stötta med en blompinne som sticks in i den ihåliga stjälken.
  • Ta bort vissna blomklockor så att kraften går till outslagna knoppar.
  • Sätt ett gummiband längst ner så att inte stjälken rullar upp sig.

Rätt skött så kan amaryllisen stå sig fint i upp till två veckor.

Foto: Anna Kern Styling: Eva Lindh

Hängande

Visste du att du kan hänga amaryllisen upp och ner, fritt i luften, och vattna den i den ihåliga stjälken? Fint i fönstret!

TIPS! Vill du hänga amaryllisen upp och ner kan du förlänga hållbarheten genom att vattna den direkt i stjälkens snittyta.

Sorter och färger

Ni har säkert inte missat att den röda amaryllisen är den färgen som är vanligast nu i juletid. På blomsterspråket betyder röd amaryllis:

Jag högaktar dig från djupet av min själ

De tomteröda är vanligast har vi kommit fram till och brukar därför toppa försäljningsstatistiken. Men det finns mängder av andra, mer spännande sorter. En del är småblommiga och späda. Somliga har spretiga, fjäderliknande blommor, andra ser ut som stora polkagrisrandiga näckrosor och flera sorter påminner mer om orkidéer än julblommor.

Nya sorter och färger överraskar mig varje år och alla är de lika rakryggade och ståtliga. Jag älskar amaryllisen. Den är verkligen julens drottning!
Hörs snart igen, kram Leonor

Klä din julgran – 4 färgglada stilar

Klassiskt rött, pampigt amerikanskt, DIY – eller färgglatt i plast? Hur vill du klä din gran i år? Jag ger dig inspirationen till fyra färgglada julgransstilar.
Julgran
Klassisk julgran med julgranspynt i rött och vitt. Foto: Ikea

Nu är det snart dags att pynta julgranen. Vissa klär granen 1:a advent och andra kanske väntar till dan innan julafton. Oavsett när du klär din gran så finns det mängder av olika teman och stilar att välja mellan. Väljer du traditionellt rött julpynt, eller kanske ljust och skandinaviskt eller går du all in med en riktig Disney gran? Variationerna är  oändliga och det finns en hel uppsjö med olika sorters pynt. Jag visar här fyra julgranar som alla skiljer sig åt men ändå har en sak gemensamt – färg! 

Julgran

Klassiskt röd jul

Traditionsenligt och lika vackert år efter år – klä granen med pynt och kulor i tomterött. Lika vackert som klassiskt!

Julgran
Vackra vykort blandat med pynt i sprakande färger. Foto: Bildkälla okänd, Pinterest

Amerikanskt och färggrannt- American style!

More is more

Färger, guld och glitter – när du pyntar i American style så är mottot ”more is more”. Den här stilen på gran är en av mina personliga favoriter. Kanske inte så konstigt då färgerna sprakar och det känns mer lekfullt.

Julgran

Apropå färgglatt och lekfullt så vill jag visa dig några helt ljuvliga granar som går under stilen, DIY – Gran. En stil som gör dig riktigt glad!

Julgran
Foto: Oh Joy

DIY – gran med färgstarka fjädrar

Inte bara på påsk! Varför inte klä julgranen med fjädrar i rosa, lila och gult. Blanda upp med kulörta kulor. Ha ha jag älskar det ordet…”kulörta kulor”. Kulor i olika färger alltså!

Julgran
Foto: Oh Joy

Eller varför inte klä granen i pom-poms och tofsar, lite discokulor på det – I Love it!

Julgran
Foto: Oh Joy
Julgran
Rolig idé på hur du kan göra dina egna julgranskulor med confetti, strössel och godis. Vet att Flying Tiger of Copenhagen har tomma genomskinliga kulor som du kan använda till detta. Foto: Oh happy day
Julgran
Foto: Oh happy day

Rosa gran – plastgran i färg

När du väljer en gran som är i färg så kan det bli lite väl mycket om du klär den även med mängder av kulor och pynt. Men så här tycker jag den är riktigt fin. Inte så starkt rosa och med endast ett par enstaka kulor och vackra paket undertill med pappersbokstäver.

Julgran
Foto: Oh happy day!

Hoppas jag kunnat ge dig som funderar på att snart klä granen lite färgglad inspiration! Och för dig som redan är klar med julgran och julpynt, här får du lite extra julfeeling nu innan jul och inspiration till jular som kommer.

Happy colorful Christmas!

Ljuvliga Rocky roadpraliner

Rocky roadpraliner som smälter i mun! Foto: Leonor Juhl K

Rocky road är bland det godaste julgodiset jag vet. Det är enkelt att göra, bara breda ut smeten på en plåt och skära sen i önskad storlek. Det här är små fina praliner av Rocky road klassikern. Söta praliner i form av munnar fyllda med vit choklad, mini marshmallows, salta nötter och pepparkakskola. Makalöst gott!

Rocky roadpraliner

Du behöver:
  • 400 g vit choklad
  • en näve mini marshmallows
  • 1 dl salta jordnötter
  • 3 – 4 pepparkakskolor alt dumlekolor
  • 1 st silikonform, munnar eller valfri form
Så här gör du:

1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.

2. Blanda samtliga ingredienser till din Rocky road smet (Klipp pepparkakskolorna/dumlekolorna i mindre bitar).

3. Fyll silikonformen med smeten.

4. Låt stelna i kylskåp

5. När smeten stelnat så trycker du ut dina söta praliner. Förvara i kylen.

6. Ät och njut!

Foto: Leonor Juhl K

Kombinationen av sött, segt och lite salt gör Rocky road till en riktig julgodisfavorit. De här ljuvliga pralinerna har verkligen extra allt! Så mumsiga så ni bara måste testa det här receptet till jul och advent!

Kram, Leonor

Paketpyssel – Tips till paketinslagningen!

Det är nästan lika kul att slå in paket som att ge bort paket. Och extra kul blir det om man lägger ner lite extra tid och gör personliga paket. Här är olika förslag som kanske kan ge lite inspiration till din egen paketverkstad! Till hjälp har jag samlat mina fantastiska DIY-kollegors vackra paketlösningar. Se och njut, hämta inspiration och kika in på länkarna där deras beskrivningar finns.

Paketpyssel
Pyssel och foto: Anna María Larsson, Dnilva.se

Paketpyssel 

Presentasken Piñata

Anna María, den mångsidiga kreatören som driver bloggen Dnilva.se har gjort en underbar presentask i form av en glittrande Piñata. Vem skulle inte bli glad av att få ett sånt här paket. Spelar ju nästan ingen roll vad som är i, asken i sig är en julklapp. Anna Marías beskrivning på hur du gör finner du här!

Paketpyssel
Pyssel och foto: Karin och Freja på Pysselbolaget

Pompom-paket

Men hur underbara är inte dessa pompom – paketen! Karin och FrejaPysselbolaget har gjort lekfulla och färgglada paket med pompoms i olika storlekar. In och inspireras av deras paketkonst och se deras steg för steg – beskrivning, här hittar du den!

Paketpyssel
Presentask och foto: Hanna Wendelbo

Blommande presentask

Den här vackra presentasken kan gömma små överraskningar till jul. Kanske något som glimrar och blänker, ett smycke måntro? Formgivaren Hanna Wendelbo har designat asken och ritat det fina mönstret. Mönstret kan du ladda ner fritt genom Hannas PDF-fil här! Där kan du även läsa hennes beskrivning om hur du viker asken.

Paketpyssel
Foto: Fröken Turkos

Tapet-klappar

Mitt eget förslag är superenkelt att göra och kräver knappt något material. Har du nån bit tapet över? Isåfall tycker jag att du skippar det traditionella inslagningspapperet och slår in dina julklappar i tapet istället. Personligt och vackert! Extra fint blir det med kraftigt garn som snöre, bryter av mot det släta mönstrade tapetpappret.

Mer underbar paketinspiration från utländska kreatörer:

Paketpyssel
Paket med mindre pompoms och tofsar. Foto: Erica Chan Coffman
Paketpyssel
Julklapp med pastelliga bollfransar. Älskar bollfrans! Foto: Monika Hibbs
Paketpyssel
Färgglatt med ränder. Beskrivning hittar du här! Foto: Tell Love and Party
Paketpyssel
Paket med bilar med små granar hittar du här. Foto: Awwsome

Smått och gott till glöggen

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 Glöggmyset kan börja

Jag gillar november och december. Jag tycker om själva upptakten till julen. Lyssna på julmusik, julpyssla och dricka glögg och julmust. Nästan det allra bästa med julen är alla dofterna. Pepparkaksbak, hyacinter, saffran blandat med doften av glögg och knäck som puttrar på spisen.

Vinter
Vi hälsar gästerna välkomna med tända facklor och vedkorgen som sprakar och sprider julstämning . Foto: från en kall och snörik vinter hemma hos oss. Fröken Turkos

Huset ligger inbäddad i vita drivor av gnistrande kristaller. Eller så är det ingen snö men vi kan iallafall drömma oss bort och hoppas att de vita snöflingorna snart kommer för att stanna. Hur det än blir så väntar glögg med smått och gott inomhus. Vad ska vi bjuda på för gott till glöggen? Häng med in så får ni se!

En sockerbagare här bor i staden, hon bakar kakor mest hela dagen.
Hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med socker på.

Vår minsta tös älskar och baka och pyssla lika mycket som sin storasyster!

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken TurkosVi gör solsystemets godaste saffranspannacotta med passionsfrukt, ni MÅSTE testa receptet! Len, söt med smak av saffran och vanilj i kombination med den syrliga pannacottan. Den är farligt god säger jag bara!

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken TurkosSaffranspannacotta med passionsfrukt 

Till ca 6 st glas

Du behöver:

  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 2 st passionsfrukter

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med saffran.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Fördela sen vanilj och saffranblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Vi bjuder på juliga smaker så som pepparkaka och saffran i form av pannacotta och pepparkakor med ädelostkräm och fikonmarmelad. Såå gott! Foto: Leonor Juhl K

Pepparkakor med ädelost är ju sen gammalt en fantastisk kombination. Salt och sött när det balanserar på allra bästa sätt. Vi har gjort en variant på den här klassikern, en nutida klassiker som går supersnabbt att göra.

Pepparkakor
Att baka pepparkakor är speciellt. Det nynnas och knådas till tonerna av Frank Sinatras ”Jingle Bell” medan lillasyster försöker göra kullerbyttor med kockmössan utan att den får ramla av. Julbak med barn är minst sagt spännande!

Pepparkakor med ädelostkräm – toppad med fikonmarmelad

Du behöver:

  •  Pepparkakor
  • 175 gram gräddädelost
  • 2,5 dl cremefraiche
  • En liten burk med fikonmarmelad
  • ev. garnera med färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Blanda ädelosten med cremefraichen, ställ kallt

2. Lägg pepparkakorna på ett fat, klicka på ädelostkrämen

3. Toppa med fikonmarmelad och ev lite rosmarin

Pepparkakor
Pepparkaka med ädelostkräm, toppad med fikonmarmelad och rosmarin.

Ett tilltugg som jag nu på senare år alltid gör på alla glöggkalas är varm brieost med fikon och nötter. Även det är enkelt att göra och supergott. Gott att äta med hemmagjort majsknäckebröd eller äta det som en varm och krämig brietårta.

Varm brietårta med torkad frukt och nötter! Foto: Leonor Juhl K

Varm brieost – med nötter och honung

Du behöver: 

  • 1 st Brieost även de billigare sorterna blir supergoda när de är varma!
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hackade torkade fikon
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • Lönnsirap
  • Färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Lägg brieosten på en bit bakplåtspapper på en plåt

3. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 10 min

4. Hacka fikon, aprikoser och blanda med valnötterna

5. Ta ut brieosten och lägg på ett vackert fat. Strö nötterna och frukten över brietårtan. Ringla över med lönnsirapen och garnera med massor av färsk rosmarin.

Rosmarin är gott till så mycket!
Vit choklad med kokos, cashewnötter och torkad frukt. Himmelskt! Foto: Leonor Juhl K

Vit choklad med nötter och torkad frukt

Länk till receptet finner ni här:

Mer gott till glöggen!

 

Jul på vårt vis!

Julafton

God fortsättning! Hoppas du fick precis den jul du önskat dig!

Vi har varit så trötta efter juldagarna, allt går nästan som i slow motion. Trött efter jobb och allt fix inför julafton. Trötta efter att vår äldsta dotter varit sjuk länge och haft ont i sin kropp. Det tar energi att se sitt barn må dåligt, det vet alla ni föräldrar. Så hur kul det än må vara med julen så är det ändå skönt att de slappardagarna efter julafton finns så vi kan återhämta oss lite. Att ta det som det kommer.

Julafton
I väntan på tomten!

Julafton

Vi hade en lugn och mysig  julafton med min pappa och hans sambo Anki. Vi bestämde oss för att ha en ”ta det som det kommer – jul” då vår dotter varit sjuk i flera veckor. Det är svårt att boka upp mängder av saker när du inte vet hur hon mår under morgondagen. Att vara hemma är enklast då så att hon kan dra sig tillbaka när det behövs. Oj så här privat brukar jag aldrig var men idag får bli ett undantag….

Julafton
Julgranen i köket!

Ledsen för den dåliga bildkvalitén! Tyvärr så gick mitt objektiv sönder till min systemkamera så bilderna fick jag ta med min mobil… Trots suddiga bilder blev det iallafall massa gott att äta, klassiska rätter men även en och annan vegetarisk rätt letade sig in på julbordet. Stuvad grönkål är helt klart en ny favorit!

Dekorera bordet

Höjdpunkten för mig på jul är att dekorera matbordet och att duka vackert med porslin, blommor och glas. Temat för vårt julbord var glitter och guldstänk med granar som förstärker den vintriga känslan.
Vem har sagt att julen ska vara röd? Rosa går minst sagt lika bra! En kombination av svagt turkost, rosa och guld får hela dukningen att kännas exklusiv. Använd dig av mängder av ljusstakar i mässing, små färgade granar och rosa snittblommor. Perfekt tema även till nyår! 

Istället för traditionella blomvaser kan du använda små kannor, sockerskålar, kaffekittel, en såsterrin och andra saker som glittrar och glimrar.

Sätt guldkant på tillvaron – och dukningen

Små nejlikor i en gammal gräddkanna blir en charmiig liten färgklick på bordet. Gärna i kombination med en högre vas så du använder dig av olika höjder i din dukning. Annars kan det lätt kännas platt och tråkigt.

Porslinet som jag dukar med har min man ärvt från sin farmor. Vitt med guldblommor och snirkliga former, underbart och blanda med de mässingsfärgade besticken och glasen med guldstänk. Duken är egentligen en ostruken linnegardin. Jag använder ofta gardiner som dukar, det är ett hett tips ifall ni har några fina gardiner liggandes i garderoben.

Beskrivningen till de små placeringskorten i form av granar, som är gjorda av tapetrester finner ni här!

Till jul är det så himla mysigt att duka upp ett gottebord med massa olika sorters julgodis som får avsluta julmiddagen . I år gjorde jag inte så många olika varianter av julgodis men ack så goda! Chokladkola med valnötter, vit rockyroad choklad med dumle och en saftig glutenfri saffranskaka med lingongrädde som efterrätt.

Julafton
Ett sprakande gottebord på jul.
Ha en fortsatt fin jul och ett riktigt gott nytt år!
✨ Leonor