Tag

Julfest

Browsing

Tapetpyssel – Placeringskort till julbordet

En tapetserad gran på tallriken. Roligt och annorlunda placeringskort som sätter färg på dukningen.

Vill tipsa om hur du enkelt och snabbt pillar ihop fina placeringskort till julbordet. De här placeringskorten har jag gjort av tapetprover från en tapetbok. Ett perfekt återbruk – pyssel för dig som har tapetrester som blivit över eller om du går in till närmsta tapetaffär och frågar ifall du kan få eller köpa billigt utgångna tapetböcker som de inte hunnit slänga.

Så här skapar du festliga små granar av tapet till bordsdukningen:
Du behöver:
  • Tapetrester
  • Tandpetare
  • Pensel
  • Guldfärg
  • Pepparkaksform, Gran
  • Pollygodisar
  • Karlssons Klister

Bordsplacering

Så här gör du:

1. Vik tapeten dubbel

2. Rita efter julgrans-formen på baksidan av tapeten.

3. Klipp ut den dubbla granen

Bordsplacering

4. Limma på baksidan av ena granen, lägg en tandpetare mellan de bägge tapetgranarna och tryck ihop

5. Måla första bokstaven i gästernas namn med guldfärgen

Bordsplacering

6. Sätt fast granen med tandpetaren i en pollygodis så den kan stå upp. Voilà färdigt!

Smått och gott till glöggen

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 Glöggmyset kan börja

Jag gillar november och december. Jag tycker om själva upptakten till julen. Lyssna på julmusik, julpyssla och dricka glögg och julmust. Nästan det allra bästa med julen är alla dofterna. Pepparkaksbak, hyacinter, saffran blandat med doften av glögg och knäck som puttrar på spisen.

Vinter
Vi hälsar gästerna välkomna med tända facklor och vedkorgen som sprakar och sprider julstämning . Foto: från en kall och snörik vinter hemma hos oss. Fröken Turkos

Huset ligger inbäddad i vita drivor av gnistrande kristaller. Eller så är det ingen snö men vi kan iallafall drömma oss bort och hoppas att de vita snöflingorna snart kommer för att stanna. Hur det än blir så väntar glögg med smått och gott inomhus. Vad ska vi bjuda på för gott till glöggen? Häng med in så får ni se!

En sockerbagare här bor i staden, hon bakar kakor mest hela dagen.
Hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med socker på.

Vår minsta tös älskar och baka och pyssla lika mycket som sin storasyster!

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken TurkosVi gör solsystemets godaste saffranspannacotta med passionsfrukt, ni MÅSTE testa receptet! Len, söt med smak av saffran och vanilj i kombination med den syrliga pannacottan. Den är farligt god säger jag bara!

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken TurkosSaffranspannacotta med passionsfrukt 

Till ca 6 st glas

Du behöver:

  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 2 st passionsfrukter

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med saffran.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Fördela sen vanilj och saffranblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Vi bjuder på juliga smaker så som pepparkaka och saffran i form av pannacotta och pepparkakor med ädelostkräm och fikonmarmelad. Såå gott! Foto: Leonor Juhl K

Pepparkakor med ädelost är ju sen gammalt en fantastisk kombination. Salt och sött när det balanserar på allra bästa sätt. Vi har gjort en variant på den här klassikern, en nutida klassiker som går supersnabbt att göra.

Pepparkakor
Att baka pepparkakor är speciellt. Det nynnas och knådas till tonerna av Frank Sinatras ”Jingle Bell” medan lillasyster försöker göra kullerbyttor med kockmössan utan att den får ramla av. Julbak med barn är minst sagt spännande!

Pepparkakor med ädelostkräm – toppad med fikonmarmelad

Du behöver:

  •  Pepparkakor
  • 175 gram gräddädelost
  • 2,5 dl cremefraiche
  • En liten burk med fikonmarmelad
  • ev. garnera med färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Blanda ädelosten med cremefraichen, ställ kallt

2. Lägg pepparkakorna på ett fat, klicka på ädelostkrämen

3. Toppa med fikonmarmelad och ev lite rosmarin

Pepparkakor
Pepparkaka med ädelostkräm, toppad med fikonmarmelad och rosmarin.

Ett tilltugg som jag nu på senare år alltid gör på alla glöggkalas är varm brieost med fikon och nötter. Även det är enkelt att göra och supergott. Gott att äta med hemmagjort majsknäckebröd eller äta det som en varm och krämig brietårta.

Varm brietårta med torkad frukt och nötter! Foto: Leonor Juhl K

Varm brieost – med nötter och honung

Du behöver: 

  • 1 st Brieost även de billigare sorterna blir supergoda när de är varma!
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hackade torkade fikon
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • Lönnsirap
  • Färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Lägg brieosten på en bit bakplåtspapper på en plåt

3. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 10 min

4. Hacka fikon, aprikoser och blanda med valnötterna

5. Ta ut brieosten och lägg på ett vackert fat. Strö nötterna och frukten över brietårtan. Ringla över med lönnsirapen och garnera med massor av färsk rosmarin.

Rosmarin är gott till så mycket!
Vit choklad med kokos, cashewnötter och torkad frukt. Himmelskt! Foto: Leonor Juhl K

Vit choklad med nötter och torkad frukt

Länk till receptet finner ni här:

Mer gott till glöggen!

 

PREMIÄR FÖR JULPYSSEL

DIY- Paketkalender av en väggbonad

Äntligen är det premiär för julpyssel! Jag börjar med att visa en gammal goding som faktiskt är från ett av mina mest lästa inlägg någonsin. Den här paketkalendern gjorde vi förra året och den blev erhört uppskattad så den är väl värd att uppmärksammas igen.

Paketkalender
Förra årets kalender. Foto: Leonor Juhl K

Förra årets julklappskalender måste jag säga blev vår allra bästa paketkalender någonsin. Alla i familjen uppskattade den då den fungerar som en superfin juldekoration i sig. Den fina julgransbonaden med alla små paket i vackra papper skapar magisk julkänsla.

Paketkalender
Foto: Leonor Juhl K

Att slå in 48 små paket är något ansträngande men ändå väldigt roligt . Hjälp har jag fått av mina små tomtenissar här hemma i tomteverkstaden. Nissarna och jag har jobbat flitigt med att göra små presentkartonger, slagit in dem i fina papper och knutit snören runt om paketen. Vill du göra en likadan? Jag visar dig med enkla instruktioner hur du gör en alldeles egen unik klappkalender.

Paketkalender
Foto: Fröken Turkos
Paketkalender
Paketkalender – Före och Efter
Foto: Leonor Juhl K

Julklappskalender

Det här behöver du:

  • Väggbonad med gran. Jag köpte min på Lagerhaus förra året
  • Små julgranskulor i olika färger
  • Guldglitterfärg och liten smal pensel / alternativt penna
  • Inslagningspapper
  • Ett gäng toarullar
  • Sax och tejp
  • Fina snören
  • Sytråd och nål
  • Säkerhetsnålar
  • Småsaker som du fyller paketen med
Julgranskulor
Kulörta kulor behöver du såklart…
Inslagningspapper
och vackra inslagspapper och snören såklart! Foto: Leonor Juhl K

Så här gör du:

1. Måla siffrorna 1-24 på varje liten kula, låt torka
Julgranskulor till paketkalender
Foto: Leonor Juhl K
Julgranskulor
Tittut! En fotograf i varje kula;) Foto: Leonor Juhl K
2. Sy fast varje kula med två stygn på julgranen
Paketkalender
Foto: Leonor Juhl K
3. Gör presentaskar av toarullar. Min dotter Linnéa har gjort en liten video där hon beskriver hur du gör dessa enkelt.

4. Lägg små prylar i varje ask , tejpa igen. Slå in varje ask med olika motiv på inslagningspappret och snöra med fina snören.

5. Sätt fast paketen med säkerhetsnålar på väggbonaden under varje kula med siffra. Eftersom jag har två barn så blir det två paket under varje liten kula. Om du använder lite större säkerhetsnålar så kan du fästa bägge paketen ( genom snöret) i en och samma säkerhetsnål. Resultatet blir väldigt fint då de sitter tillsammans omlott och inte så perfekt. Börja med att fästa säkerhetsnålen bakom bonaden och sen ut på framsidan där du sätter paketen på nålen, sen tillbaka till baksidan med nålen och tryck fast.
Paketkalender
Foto: Leonor Juhl K

Saker att stoppa i julklappskalendern

Personligen  tycker jag att det är lite väl mycket prylhets som råder på jul. Presenterna blir större och kalendrarna likaså. Så för er som håller med mig har jag gjort en liten lista på vad du kan fylla askarna med för småprylar, som inte kostar skjortan.

  • Suddgummin
  • Leksaksring
  • Suddgummin
  • Leksaksring
  • Skumtomtar
  • Chokladpengar
  • Klistermärken
  • Stämpel
  • Tejprulle med motiv
  • Armband eller halsband
  • Hårspännen
  • Hårband
  • Litet hänge till julgranen
  • Tatueringar
  • Pärlor och snöre, för att göra sitt egna armband
  • Plastdjur, ex små plastdinosar
  • Leksaksbilar
  • Mini nagellack

Lycka till!

Hörs och ses snart, Kram Leonor

Vill ni läsa mer om klappkalendrar till jul och andra kalenderlösningar, läs mer här under:

Tips på julkalender – Klappkalender, adventskalender och DIY

Placeringskort till julbordet – av tapet!

Vill önska er alla en underbar jul och samtidigt tipsa om hur du enkelt pillar ihop fina placeringskort till julbordet. Så här skapar du festliga små granar av tapet till bordsdukningen.

Bordsdukning

Du behöver: 

  • Tapetrester
  • Tandpetare
  • Pensel
  • Guldfärg
  • Pepparkaksform, Gran
  • Pollygodisar
  • Karlssons Klister

Bordsplacering

Så här gör du: 

1. Vik tapeten dubbel

2. Rita efter julgrans-formen på baksidan av tapeten.

3. Klipp ut den dubbla granen

Bordsplacering

4. Limma på baksidan av ena granen, lägg en tandpetare mellan de bägge tapetgranarna och tryck ihop

5. Måla första bokstaven i gästernas namn med guldfärgen

Bordsplacering

6. Sätt fast granen med tandpetaren i en pollygodis så den kan stå upp. Voilà färdigt!

Bordsplaceringskort

Önskar er alla en riktigt god jul och ett stort varmt tack ifrån mig. Jag är så oerhört tacksam över alla möten och möjligheter jag fått uppleva i år. Alla mail och peppande kommentarer. Jag önskar att du får en varm och mysig jul tillsammans med familj eller/och vänner. Att du sänker dina krav och ser till att njuta också.

En riktigt god Jul från mig till dig!

Placeringskort

DIY – Tjusig ljusstake

DIY Ljusstake
Hittade gamla glasflaskor med siffror på. Perfekt att använda som adventsljusstakar eller som fina enskilda ljusstakar med granris i. Foto: Fröken Turkos

Enklaste och finaste ljusstaken gör du själv av en flaska, lite granris, vatten och ett ljus…. Svårare än så behöver det inte vara. Att göra hemmet redo för julen behöver inte vara särskilt krångligt eller dyrt. Eller som Ernst så vackert brukar säga:

I det enkla bor det vackra!

DIY Ljusstake
Foto: Fröken Turkos

Du behöver:

  •  Glasflaska
  • Granris
  • Vatten
  • Ljus

Så fint med ljuset som sirlar igenom glasflaskorna. Att en enkel liten allena grankvist kan bli så vacker när den får agera ensam på scen. En scen i form av en flaska. Testa och göra en ( – eller flera) själv!

DIY - Ljusstake
Foto: Fröken Turkos

Skippa julstressen – med Mat.se

I samarbete med Mat.se

Mat.se
Drömmen om en lugnare jul! Du bestämmer inte alltid över det som tar din tid, men du bestämmer vad som får ta av din energi. Foto: Fröken Turkos

Äntligen juletid! Eller?

Endast några veckor kvar till julafton – kommer stressen? Kanske känner du panik över allt som ska göras och undrar hur det ska gå. Ta det lugnt, med mina tips slipper du stressa och kan njuta!

Tips på hur du sänker stressiga julkrav:

  • Köp maten på Mat.se. Du slipper in och storhandla i julkaoset efter jobbet, med trötta och hungriga barn. Istället kan du sitta hemma framför öppna spisen, knapra på pepparkakor och välja det du vill ha i lugn och ro. Jag har handlat på Mat.se sedan 2014 och det är det bästa jag gjort. Vi ska minimera stressen, inte öka på den. Bonus är att jag inte impulsköper varor som står närmast kassan längre utan verkligen köper det som vi behöver.
  • Kör knytis. Varför ska hela ansvaret ligga på dina axlar? Dela upp julrätterna emellan er istället. Underlättar för värden men också för att det är kul och smaka annans julmat. Kombinationer som kan bli ännu mer spännande.
  • Dra ned på julklapparna. Vi har alla ett ansvar i hur konsumtionshetsen påverkar våra barn. Vilka är de viktigaste värdena på julen? Är det endast prylarna eller är det en kombination av julmat, stämning, dofter och klappar? Försök och prata med barnen redan nu om allt det andra också, involvera dem i julbaket, försök behåll lugnet även om mjölet hamnar på golvet. Julen är mer än radiostyrda bilar och dockor som kan hicka.
  • Skaffa plastgran – det blir en engångskostnad och du slipper barren. Jo det finns faktiskt fina plastgranar. Vi köpte vår för ett par år sedan, mest för vi märkte att vi var allergiska mot kungsgran. Vi skulle kunna köpa vanlig gran eller tall men vi tycker det är jätte bra med vår fina plastgran. Du behöver varken vattna den med sockervatten eller sopa bort några barr.
  • Skicka julkort på mailen eller sms i stället för julkort. Kostar inget och du visar ändå omtanke till dina nära och kära med en liten julhälsning.

Jag köper som sagt vår mat på Mat.se och fyller upp både kyl och frys en ggn/veckan vilket sparat oss både tid och pengar. De har även ett brett sortiment som tar hänsyn till överkänslighet och allergier. Helt underbart måste jag säga då vi har flera allergier i vår familj!

Advent
Adventsmyset kan börja! Foto: Fröken Turkos

Att handla på Mat.se underlättar extra mycket för familjen nu inför advent. Det är då vi har adventsmys hemma för vänner och familj. Självklart köper jag alla ingredienser till julbaken och även julmaten där. Att hämta trötta och hungriga barn på förskola/skola och sen in i affären mitt i julkaoset. Vem vill inte slippa det. Smidigt, bekvämt och få hem alla fina råvaror och ingredienserna till julbaket enda fram till dörrn.

Har du inte testat Mat.se än?

Då får du 200kr genom mig med koden: TURKOS när du handlar för minst 500 kr. 

Adventsmyset kan börja!

I år ser jag verkligen fram emot julen här hemma lite extra. Förra året var vi bortresta så vi har lite att ta igen. Det var underbart med fyra veckors sol, bad och massage mitt i vintern, men i år var hela familjen enig. Vi stannar hemma!  Jag gillar december. Jag tycker om själva upptakten till julen. Lyssna på julmusik, julpyssla och dricka glögg och julmust fast det bara är första veckan i december – och maken tycker vi ska vänta. Nästan det allra bästa med julen är alla dofterna. Pepparkaksbak, hyacinter, saffran blandat med doften av glögg och knäck som puttrar på spisen.

Vinter
Vi hälsar gästerna välkomna med tända facklor och vedkorgen som sprakar och sprider julstämning . Foto: från en kall och snörik vinter hemma hos oss. Fröken Turkos

Huset ligger inbäddad i vita drivor av gnistrande kristaller. Eller så är det ingen snö men vi kan iallafall drömma oss bort och hoppas att de vita snöflingorna snart kommer för att stanna. Hur det än blir väntar stora julbaket med barnen inomhus. Vad ska vi bjuda på för gott på adventsmyset? Häng med in så får ni se!

En sockerbagare här bor i staden, hon bakar kakor mest hela dagen.
Hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med socker på.

Vår minsta tös älskar och baka och pyssla lika mycket som sin storasyster. Nu när ingredienserna till alla tilltugg och julbak är levererade så finns det så mycket mer tid till att baka tillsammans.

Baka
Flitig liten bagare som gärna är med och bakar pepparkakor och annat gott. Foto: Fröken Turkos
Det skymmer tidigt nu i december så vi kan alla behöva ett ljus i mörkret. Foto: Fröken Turkos
Baka med barn
”Här lyser flitens lampa” Foto: Fröken Turkos

Vi gör solsystemets godaste saffranspannacotta med passionsfrukt, ni MÅSTE testa receptet! Len, söt med smak av saffran och vanilj i kombination med den syrliga pannacottan. Den är farligt god säger jag bara!

Saffrans pannacotta
Saffrans pannacotta. Foto: Fröken Turkos

Saffranspannacotta med passionsfrukt 

Till ca 6 st glas

Du behöver:

  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 2 st passionsfrukter

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med saffran.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Fördela sen vanilj och saffranblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Glöggmingel
Vi bjuder på juliga smaker så som pepparkaka och saffran i form av pannacotta och pepparkakor med ädelostkräm och fikonmarmelad. Såå gott! Foto: Fröken Turkos

Pepparkakor med ädelost är ju så himla gott. Salt och sött när det balanserar på allra bästa sätt. Jag har gjort en variant på den här klassikern, en nutida klassiker som går supersnabbt att göra.

Pepparkakor
Att baka pepparkakor är speciellt. Det nynnas och knådas till tonerna av Frank Sinatras ”Jingle Bell” medan lillasyster försöker göra kullerbyttor med kockmössan utan att den får ramlar av. Julbak när det är som bäst!

Pepparkakor med ädelostkräm – toppad med fikonmarmelad

Du behöver:

  •  Pepparkakor
  • 175 gram gräddädelost
  • 2,5 dl cremefraiche
  • En liten burk med fikonmarmelad
  • ev. garnera med färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Blanda ädelosten med cremefraichen, ställ kallt

2. Lägg pepparkakorna på ett fat, klicka på ädelostkrämen

3. Toppa med fikonmarmelad och ev lite rosmarin

Pepparkakor
Pepparkaka med ädelostkräm, toppad med fikonmarmelad och rosmarin.

Ett tilltugg som jag nu på senare år alltid gör vid advent är varm brieost med fikon och nötter. Även det är enkelt att göra och supergott. Gott att äta med hemmagjort majsknäckebröd eller äta det som en varm och krämig brietårta.

Varm brieost
Varm brietårta med torkad frukt och nötter! Foto: Fröken Turkos

Varm brieost – med nötter och honung

Du behöver: 

  • 1 st Brieost även de billigare sorterna blir supergoda när de är varma!
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hackade torkade fikon
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • Lönnsirap
  • Färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Lägg brieosten på en bit bakplåtspapper på en plåt

3. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 10 min

4. Hacka fikon, aprikoser och blanda med valnötterna

5. Ta ut brieosten och lägg på ett vackert fat. Strö nötterna och frukten över brietårtan. Ringla över med lönnsirapen och garnera med massor av färsk rosmarin.

Rosmarin är gott till så mycket!
Julgodis
Vit choklad med kokos, cashewnötter och torkad frukt. Himmelskt! Foto: Fröken Turkos

Vit choklad med nötter och torkad frukt

Länk till receptet finner ni här:

Mer gott till glöggen!

PSST… glöm inte att om du inte testat Mat.se än så får du 200kr genom mig med koden: TURKOS när du handlar för minst 500 kr. HÄR handlar du!

Glöggtilltugg
Foto: Fröken Turkos

Ha en mysig första advent!

DIY – Paketkalender av en väggbonad

Paketkalender
Paketkalendern är färdig! Foto: Fröken Turkos

Vi gör en paketkalender av en väggbonad

Årets julklappskalender är färdig och jag måste säga det att det här blev verkligen vår allra bästa paketkalender någonsin. Alla i familjen uppskattar den då den fungerar som en superfin juldekoration i sig. Den fina julgransbonaden med alla små paket i vackra papper skapar magisk julkänsla här hemma i köket.

Paketkalender
Foto: Fröken Turkos

Att slå in 48 små paket är något ansträngande men ändå väldigt roligt . Hjälp har jag fått av mina små tomtenissar här hemma i tomteverkstaden. Nissarna och jag har jobbat flitigt med att göra små presentkartonger, slagit in dem i fina papper och knutit snören runt om paketen. Vill du göra en likadan? Jag visar dig med enkla instruktioner hur du gör en alldeles egen unik klappkalender.

Paketkalender
Foto: Fröken Turkos
Paketkalender
Paketkalender – Före och Efter
Foto: Fröken Turkos

Julklappskalender

Det här behöver du:

  • Väggbonad med gran. HÄR köper du den!
  • Små julgranskulor i olika färger, 1 paket. HÄR köper du dessa!
  • Guldglitterfärg och liten smal pensel / alternativt penna
  • Inslagningspapper, mina har jag köpt HÄR
  • Ett gäng toarullar
  • Sax och tejp
  • Fina snören, mina har jag köpt HÄR och HÄR
  • Sytråd och nål
  • Säkerhetsnålar
  • Småsaker som du fyller paketen med
Julgranskulor
Kulörta kulor behöver du såklart…
Inslagningspapper
och vackra inslagspapper och snören såklart! Foto: Fröken Turkos

Så här gör du:

1. Måla siffrorna 1-24 på varje liten kula, låt torka
Julgranskulor till paketkalender
Foto: Fröken Turkos
Julgranskulor
Tittut! En fotograf i varje kula;) Foto: Fröken Turkos
2. Sy fast varje kula med två stygn på julgranen
Paketkalender
Foto: Fröken Turkos
3. Gör presentaskar av toarullar. Min dotter Linnéa har gjort en liten video där hon beskriver hur du gör dessa enkelt.

4. Lägg små prylar i varje ask , tejpa igen. Slå in varje ask med olika motiv på inslagningspappret och snöra med fina snören.

5. Sätt fast paketen med säkerhetsnålar på väggbonaden under varje kula med siffra. Eftersom jag har två barn så blir det två paket under varje liten kula. Om du använder lite större säkerhetsnålar så kan du fästa bägge paketen ( genom snöret) i en och samma säkerhetsnål. Resultatet blir väldigt fint då de sitter tillsammans omlott och inte så perfekt. Börja med att fästa säkerhetsnålen bakom bonaden och sen ut på framsidan där du sätter paketen på nålen, sen tillbaka till baksidan med nålen och tryck fast.
Paketkalender
Foto: Fröken Turkos

Saker att stoppa i julklappskalendern

Personligen  tycker jag att det är lite väl mycket prylhets som råder på jul. Presenterna blir större och kalendrarna likaså. Så för er som håller med mig har jag gjort en liten lista på vad du kan fylla askarna med för småprylar, som inte kostar skjortan.

  • Suddgummin
  • Leksaksring
  • Skumtomtar
  • Chokladpengar
  • Klistermärken
  • Stämpel
  • Tejprulle med motiv
  • Armband eller halsband
  • Hårspännen
  • Hårband
  • Litet hänge till julgranen
  • Tatueringar
  • Pärlor och snöre, för att göra sitt egna armband
  • Plastdjur, ex små plastdinosar
  • Leksaksbilar
  • Mini nagellack

Vill ni läsa mer om klappkalendrar till jul och andra kalenderlösningar, läs mer här under:

Tips på julkalender – Klappkalender, adventskalender och DIY

Mer gott till glöggen!

Glöggfest
Gott till glöggen! Foto: Fröken Turkos

Senast skrev jag om att vi alla har ett favorit glöggtilltugg som vi inte kan klara oss utan på glöggfesten. Ni fick min mammas recept på spröda mandelmusslor med hallongrädde. Underbara! Idag ska jag dela med mig av andra tilltugg till glöggen som jag knappt kan klara mig utan, och inte du heller när du väl har smakat dem.

Först ut idag är de mest underbara saffransbullarna som du nånsin smakat. Det är Leila Lindholms recept och om ni vill se mer godsaker från henne så kan ni se mer här! Leilas original recept på saffransbullar finner ni här!

Glöggfest
Saffransbullarna är ”inslagna” i turkost silkespapper, blir liksom lite festligare så. Foto: Fröken Turkos

Leilas saffransbullar

14 SAFFRANSBULLAR

Det här behöver du: 

  •  4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 påsar (2 g) saffran
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 10 %
  • 100 g rumstempererat smör
  • Cirka 16 dl vetemjöl special
  • Fyllning:
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 msk kardemummakärnor
  • Ägg till pensling
  • Ljus sirap och vatten till pensling
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1/2 dl strösocker

Så här gör du: 

1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
7. Bred över smörkrämen.
8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
9. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
10. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
11. Sätt ugnen på 200 grader.
12. Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Glöggfest
Foto: Fröken Turkos

Vit choklad med nötter och torkad frukt

Det här är mitt favorit julgodis all time! Supergott och superenkelt!

Du behöver till en plåt:

  • 500 g vit choklad
  • 2,5 dl rostade cashewnötter
  • 2 dl hackad torkad mango eller aprikoser
  • 2,5 dl kokos

1. Smält chokladen i en skål över ett sjudande vattenbad.

2. Rör ihop chokladen med de andra ingredienser och bred sen snabbt ut smeten på en oljad bakplåt. Låt stelna och bryt sedan i bitar.

Servera som de är eller klä in en hög med bitar i smörgåspapper och fint band runt om. Perfekt som gåbort-present när du ska på kalas.

Saffransbiscotti
Saffransbiscotti! Foto: Fröken Turkos

Saffransskorpor är en variant av italienska biscotti fast med saffran. Biscotti med saffran eller saffransskorpor med mandel och russin passar till jul.
Förvara dem i burk med tättslutande lock (annars suger de åt sig fukt från luften och blir inte så knapriga). En glasburk med lock är perfekt.

Saffransbiscotti med saffran och mandel

Du behöver:

  •  100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl ( alternativt glutenfri finmix )
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl hel sötmandel (valfritt)

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg mandlarna på en plåt och rosta dem under tiden ugnen blir varm.
3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Låt svalna!
4. Kläck äggen i en bunke och vispa det fluffigt och vitt i några minuter med sockret.
5. Tillsätt smöret, lite i taget medans du vispar
6. Blanda mjöl och bakpulver och mandel i en bunke.
7. Rör ner i äggblandningen och blanda ihop till en deg.
8. Forma degen till längder som du sedan skär i skorpor. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
10. Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
11. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat eller över natten.
Lägg de torra saffransskorporna i en lufttät burk så de håller sig torra!

Saffransbiscotti
Foto: Fröken Turkos

Gott till glöggen!

Gott till glöggen
Gott till glöggen! Foto: Fröken Turkos

Nu tändas snart tusen juleljus och vi samlar stora som små på helgens mysigaste kalas. En kopp varm glögg får inleda. Sedan njuts det av söta glöggtilltugg som mandelmusslor med vispad hallongrädde, vaniljpannacotta och massa annat gott till glöggen!

Glögg – en värmande historia

Ordet glögg kommer från glödg, alltså ett glödgat vin från tidigt 1800-tal. Man värmde sprit eller vin i en gryta och la på ett galler över grytan. Ovanpå grytan la man en bit toppsocker som antändes med sprit. Sakta droppade sockret ner i grytan. Sedan tillsattes kryddor som kanel, kryddnejlika och ingefära. Kryddorna var mest till för att dölja smaken av de halvtaskiga vinerna. Glögg görs mest idag av rödvin och glöggkryddor, den kan spetsas med konjak, sherry eller portvin. Sen finns det den alkoholfria varianten med svart vinbärssaft som grund. Det var lite om glöggen, nu till det som är gott till.

Glöggfest
Foto: Fröken Turkos

Nummer 1

Vi har alla ett favorit glöggtilltugg som vi inte kan klara oss utan på glöggfesten. Det kan vara pepparkakor, lussekatter eller saffransbiscotti. För mig är det mandelmusslor med hallongrädde. Min mammas recept! Självklart ska jag dela med mig av det till er idag, så ni också kan få njuta av dessa små spröda kakor.

Mandelmusslor
Margaretas mandelmusslor med vispad hallongrädde. Foto: Fröken Turkos

Mandelmusslor med hallongrädde

Du behöver:

  •  100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl ( alternativt glutenfri finmix )
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 40 st veckade formar
  • grädde
  • hallonsylt och färska hallon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet).

3.Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd händerna. Låt degen vila svalt i en timma.

4. Pensla formarna med lite smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i ca 40 bitar och tryck ut dem i formarna.
Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Ta väldigt försiktigt upp de spröda kakorna medan de ännu är varma.

5. Vispa grädden och blanda i hallonsylt. Servera mandelmusslorna med hallongrädden och färska bär på toppen.

Himmelskt goda!

 

Pannacotta med passionsfrukt
Pannacotta med passionsfrukt. Foto: Fröken Turkos

Den här gräddiga och söta pannacottan är supergod med sötsyrlig passionsfrukt till. Hemgjord pannacotta är enkelt och perfekt att förbereda dan innan också. Även den är en favorit på glöggbordet!

Vaniljpannacotta med passionsfrukt

Till ca 12 små glasburkar

Du behöver:

  •  2 gelatinblad
  • 1,5 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med själva stången.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Sila sen bort vaniljstången och fördela sen vaniljblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Pannacotta med passionsfrukt
Pannacottan serverar jag i små syltburkar med lock. De här köpte jag på Flying Tiger Copenhagen för ett par år sedan. Foto: Fröken Turkos

Fortsättning på ”gott till glöggen” med fler juliga recept kommer på lördag! Så missa inte alla recept och all inspiration du får här för att ha riktigt smarriga glöggkalas. Välkomna!