Tag

kaffemugg

Browsing

DIY – Hur du gör en koppbräda för dina allra finaste muggar

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Man kan aldrig ha för många koppar

Jag har samlat på koppar i säkert 20 år nu. Jag tröttnar aldrig utan kan fortfarande bli sådär härligt förälskad när jag får syn på en vacker mugg. Mina favoriter är från Agneta Livijn. Mina äldsta Agneta-koppar fick jag i studentpresent så de har jag haft i över 20 år. De ser fortfarande ut som nya, trots att jag använder dem varje dag till morgonkaffet.

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

DIY – Koppbräda

Likt konstverk visar jag upp mina muggar på en sk ”kopp-bräda”. Det är här som dom allra finaste kopparna hamnar och det är dessa som vi använder varje dag. Lätttillgängligt och fint, win-win. Brädan är egentligen återbruk, ett lock från en gammal sekretär.

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
DIY – Koppbräda, Foto: Fröken Turkos
Så här gör du!

Du behöver:

– gärna en gammal bräda/planka eller drivved

– eventuellt lite färg, slippapper och vax

– gammal spik, en variant större. Jag hittade dessa spik från en gammal låda nere i källaren, men för er som inte har gamla lådor med spikliggandes lite varstans så skulle jag pröva och höra med Bauhaus , Hornbasch eller Kindstands i Göteborg. Om det inte finns gamla spikar så finns det större spik som är långa och gör det möjligt att hänga lite större koppar på.

– en kil, som underlättar innan du spikar

– skruv och upphängning baktill på brädan, fästes kloss-an vägg

– en skruvdragare för att skruva fast skruven i väggen

– fina stora muggar, de flesta av mina är i stengods, vilket gör dem extra tåliga, hållbara och tål både diskmaskin och mikrovågsugn.

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
DIY – Koppbräda av Fröken Turkos

Stengods eller lergods?

Det är bränntemperaturen som avgör om det blir sten- eller lergods.

Stengods som är bränt i en hög temperatur, ca 1200-1300° blir mer hållbart än lergods. Det går inte flisor i koppar och skålar lika lätt som hos lergods. Man säger att leran sintrar när den kommer upp i de höga temperaturerna i ugnen, porerna smälter samman och leran blir helt tät. Därmed blir den vattentät. Kaffekoppar för att ta ett exempel, lämnar inga vattenringar på bordet. Stengods tål diskmaskin, ugn och mikro.

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Ha en fin tisdag, kram Leonor

Koppar och Kafferep

Inlägget innehåller annonslänkar

Ett kafferep förr

I början på 1900-talet var kafferepen minst sagt annorlunda mot vad det är idag. Gästerna valdes ut med omsorg. Dukningen var oerhört viktig. På ett kafferep dukades det med de finaste koppar. De skulle vara vackra utan att konkurrera med kakorna eller blommorna på bordet. Rådet var också att inte ha en duk med för mycket mönster. En broderad bård var idealet. Sju sorters kakor skulle ätas i en viss ordning. Det var även en viss ordningsföljd vem som fick äta sin kaka först också.

Kafferep
Ett modernt kafferep med sju sorters kakor som vi hade hemma en 1:a advent. Det skiljer sig något mot vad som serverades förr. Foto: Fröken Turkos

Sju sorters kakor

Så här var ätordningen för sju sorters kakor förr i tiden:

1. Vetebröd (bulle eller längd).

2. Ljus sockerkaka

3. Mörk sockerkaka

4. Ljus, torr småkaka

5. Mörk, torr småkaka

6. Fylld småkaka

7. Bakelse (ofta något med mandelmassa eller en toscakaka)

Först därefter fick man ta tårta – om man nu orkade.

En kär kopp

Kaffekoppen och kaffeservisen är än idag en oerhört kär ägodel. I takt med att kaffekonsumtionen ökade så steg tillverkningen av vackra koppar. Kaffe var förbjudet att dricka i perioder och ett tag var det endast männen som drack det på speciella kaffehus. Men mot mitten av 1800-talet blev det kvinnornas dryck och så utvecklades kafferepskulturen.

Efterrätt i kopp
Min mest älskade kopp! Koppar rymmer inte bara kaffe och te. Här hemma serveras även efterrätter i kopp. Foto: Fröken Turkos

Favoriter bland koppar

Vi har alltid älskat vårt kaffe. Nu för tiden dricker vi näst mest i världen. Det är bara finländarna som slår oss sägs det. Koppar och muggar används frekvent  i vår vardag och även i de mer speciella stunderna av njutning. Dagens första kopp kaffe, en liten kopp espresso på stående fot under en shoppingtur på stan, efter en härlig middag. En lång fika med vännerna. En kopp varm choklad med barnen framför brasan.

Koppar står för nostalgi, barndomsminnen och historia

Kafferep
Vackra gamla loppiskoppar! Foto: Mikael Aldén Styling: Fröken Turkos

Min pappas sambo har som tradition att köpa en ny vacker kopp varje månad. Udda och unika koppar trängs hemma i deras köksskåp och för alla oss som kommer och hälsar på finns en alldeles speciell kopp som vi har som favorit. En underbar tradition att ta efter tycker jag!

Hitta rätt kopp!

Ibland kan det vara svårt att veta vart man ska leta och vad man är ute efter när det kommer till koppar. Ska det vara en tunn kant när man dricker sitt kaffe eller vara en rejäl mugg som behåller värmen länge. Söker du en stor tekopp, en kaffekopp med fat eller en öronlös mugg att värma händerna på ? Kanske vill du låta dina fina koppar stå framme. Låt oss rota runt lite vad som finns där ute i koppdjungeln.

Koppar

1. En stoor kopp kaffe tack!

Agneta Livijns vackra koppar/muggar är inte bara härliga att titta på utan så goda att dricka ur. Här köper du dessa!

2. Magiskt kaffe i underbar enhörnings-kopp

Jag tror faktiskt att den där första koppen med kaffet på morgonen sätter tonen på hur dagen blir. Visst måste kaffet smaka extra gott med en sån här vacker enhörningskopp. Här kan ni köpa den!

3. Värma händerna med prickig kopp

Den här fina muggen har både guldkant och prickar. Här hittar du den!

4. Sätt guldkant på tillvaron

Blått är verkligen flott och den här koppen med ett litet smäckert öra får gärna pryda nästa kafferep hemma hos mig. Här kan du finna den!

5. Slingrande blomranka

Fin kopp till vardag som fest. Här köper du den!

6. Klassik frukostkopp med fat

Älskar den här koppen! Här kan du hitta den! Denna vackra kollektion gavs ut 1816 och har producerats sedan dess.

7. Blå blå vindar och hav

Den här koppen påminner om det djupaste hav. Finns i flera härliga färger! Här kan du köpa den!

Tacka vet jag fikor

Det känns som det var riktigt jobbigt och gå på ett kafferep förr i tiden! Äta kakor i rätt ordning, inte veta vilken kaka du ska äta först och endast vissa gäster får börja. Uppknäppta byxor kunde du inte heller ha, vilket du borde fått när alla bakverk skulle klämmas ner. Det räckte inte med en torr liten småkaka utan det skulle vara bakelser och även tårta och sockerkaka. Tänk då att på mitten av 1800-talet var krinolinen högsta mode. Krinolinerna mätte oftast mellan en halv och en meter i diameter, och därtill kom själva kjolen vars tyg vällde ned från höften över klockkonstruktionen. Hur mår man efter ha varit på kafferep i denna stålkonstruktion….

Tacka vet jag dagens fikor! Uppknäppta byxor och kaffe med påtår med sin allra finaste kaffekopp.

DIY – koppbräda

Foto: Fröken Turkos

[Sponsrat inlägg i samarbete med Agneta Livijn]

Man kan aldrig ha för många koppar

Jag har samlat på koppar i säkert 20 år nu. Jag tröttnar aldrig utan kan fortfarande bli sådär härligt förälskad när jag får syn på en vacker mugg. Mina favoriter är från Agneta Livijn. Mina äldsta Agneta-koppar fick jag i studentpresent så de har jag haft i över 20 år. De ser fortfarande ut som nya, trots att jag använder dem varje dag till morgonkaffet.

Koppar och Kitchen Aid från Agneta Livijn. Foto: Fröken Turkos

Kopp-bräda

Likt konstverk visar jag upp mina muggar på en sk ”kopp-bräda”. Det är här som dom allra finaste kopparna hamnar och det är dessa som vi använder varje dag. Lätttillgängligt och fint, win-win. Brädan är egentligen återbruk, ett lock från en gammal sekretär.

Koppar i pastellfärger och vitt stengods, Agneta Livijn. Foto: Fröken Turkos
Så här gör du!

Du behöver:

– gärna en gammal bräda/planka eller drivved

– eventuellt lite färg, slippapper och vax

– gammal spik, en variant större. Jag hittade dessa spik från en gammal låda nere i källaren, men för er som inte har gamla lådor med spikliggandes lite varstans så skulle jag pröva och höra med Bauhaus , Hornbasch eller Kindstands i Göteborg. Om det inte finns gamla spikar så finns det större spik som är långa och gör det möjligt att hänga lite större koppar på.

– en kil, som underlättar innan du spikar

– skruv och upphängning baktill på brädan, fästes kloss-an vägg

– en skruvdragare för att skruva fast skruven i väggen

– fina stora muggar, mina på bilderna är från Agneta Livijn och är i stengods, vilket gör dem extra tåliga, hållbara och tål både diskmaskin och mikrovågsugn.

Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Stengods eller lergods?

Det är bränntemperaturen som avgör om det blir sten- eller lergods.

Stengods som är bränt i en hög temperatur, ca 1200-1300° blir mer hållbart än lergods. Det går inte flisor i koppar och skålar lika lätt som hos lergods. Man säger att leran sintrar när den kommer upp i de höga temperaturerna i ugnen, porerna smälter samman och leran blir helt tät. Därmed blir den vattentät. Kaffekoppar för att ta ett exempel, lämnar inga vattenringar på bordet. Stengods tål diskmaskin, ugn och mikro.

Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos
Turkos skål, Agneta Livijn. Foto: Fröken Turkos

Kitchen Aid

Klassiska Kitchen Aid i handgjord keramik från Agneta Livijn. Här kan man förvara sina köksredskap eller använda som en vacker vas. En fröjd att ha i köket. Älskar Agnetas unika formspråk med lite bulligare former och vackra färger. Skapar ett personligt utseende och en sån hemtrevlig känsla.

Kitchen Aid i färgkombinationen vitt och text i guld, Agneta Livijn. Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos
Happy friday på er! Nu ska jag ta dagens första kopp kaffe ☕️