Tag

mat

Browsing

Medelhavsmat – Briefyllda kronärtskockor

Kronärtskockan är en av Medelhavsregionens mest älskade grönsaker och det är själva blomman som man äter. Jag älskar att doppa bladen i mjukt smör med citron och flingsalt. Det är något som vi gjort hemma sedan jag var liten och traditionen lever vidare men ibland så testar jag nya härliga recept. Det här är ett av dem som blev en fullständig  smaksuccé, ni bara måste testa själva! Recept kommer från Half baked Harvest.

Briefyllda kronärtskockor
Bild: Halfbakedharvest.com

Det här behöver du:

  •  3-4 medium medium stora kronärtskockor
  • 1/2 dl grädde
  • 8 lite större brie bitar (du kan ta bort skalet runt eller lämna kvar)
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • 1 äggula
  • peppar efter smak
  • honung vid servering
Brödsmulor
  •  2 skivor tjockt surdegsbröd brutit i bitar
  • 1/2 dl rostade pistaschötter finhackade
  • 2 msk mjukt smör 
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt + peppar efter smak
Briefyllda kronärtskockor
Bild: Halfbakedharvest.com

Så här gör du:

Koka upp saltat vatten. Skär bort stammarna från kronärtskockorna så de har en platt undersida. Skär av översta delen på kronärtskockan. Placera kronärtskockor i kokande vatten och koka i 15-20 minuter och ställ dem upp och ner så allt vatten försvinner. Värm grädde och brieosten på låg värme. Rör om så småningom tills den är mjuk och krämig. Stäng av värmen och tillsätt äggulan och parmesanosten, under omrörning. Smaka av med peppar. Förvärm ugnen till 200 grader. Om du vill så kan du skära kronärtskockorna på hälften eller så har du dem hela. Jag tycker att det är lättare att halvera dem! Placera kronärtskockorna på ett bakplåt. Pressa bladen försiktigt tillbaka så att kronärtskockan öppnar sig för att avslöja den inre kvasten och pricklila bladen. Dra bort de prickiga vita / lila bladen och skrapa försiktigt ut ”håren” med en sked. Dra försiktigt bladen utåt från mitten tills bladen öppnar något. Fyll kronärtskockorna med ostsåsen. Såsen ska täcka toppar och fyll i kronärtskockorna. Blanda i brödet med pistaschmandlar, smör, oregano och en nypa salt. Strö över kronärtskockorna. Baka kronärtskockorna i 10-15 minuter eller tills osten bubblar och brödsmulorna är gyllene. Servera varma. Sjukt gott och ni bara måste testa detta!!!

Kram, Leonor

Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Sommarlov och idétorka – Vad ska vi äta idag då? Jo gärna nåt somrigt, nåt lätt, det ska gå snabbt. Här kommer ett tips på supergod, enkel sommarmat till hela familjen.

Sommarmat - Potatissallad med varmrökt makrill
Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Potatissallad med varmrökt makrill

Ingredienser 8 pers

700 g rökt makrill
Färskpotatis 1,5 kg
Färsk sparris
Ett knippe rädisor
Ruccolasallad 100 g
250 g Körsbärstomater
1 st Rödlök

Dressing

1 kruka gräslök
1 dl Olivolja
2 msk Vatten
2 tsk Senap Dijon
3 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Rinnande honung
1 tsk Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Dressing: Finhacka gräslök och blanda med olivolja, vatten, dijonsenap, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Mixa alla ingredienser med en stavmixer.

3. Skölj ruccolan och cocktailtomaterna. Halvera tomaterna och skala och skiva rödlöken tunt. Skär rädisorna i skivor.

4. Stek sparrisen i olivolja och salta, peppra

5. Dela potatisen på mitten. Blanda potatis, rädisor, ruccola, sparris, tomater och rödlök med dressingen. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med makrillfiléerna.

Sås

5 dl créme fraiche
2 msk Hellmans majonäs
1 påse örtagård salladsdressing

Tilltugg på gaffel, perfekta munsbitar till sommarfesten

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Tilltugg på gaffel är ett kul sätt att servera på. Munsbitar som får salivproduktionen att rinna som en vattenkran. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka – ännu en kombination av sött och salt! En fullträff som aptitretare.
Den perfekta förrätten när du har ont om tid. Det är så otroligt gott med den söta melonen och salta skinkan. Det går också bra att servera med andra sorters torkade skinkor.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Min yngsta dotter monterar om lite bland tilltuggen. Parmaskinka är bland det bästa hon vet så hon vill helst ha endast parma på parmaskinka på sin gaffel. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka

Du behöver:

2 st melon, t ex cantaloupe
18 skivor parmaskinka
färsk basilika
mild olivolja

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Melon, parmaskinka och basilikablad. Enkelt men supergott! Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i kuber.

2. Fördela melonkuberna, skinkskivorna och några basilikablad på tandpetare eller korta grillspett. Ett roligt alternativ är att servera varje munsbit med en liten gaffel.

3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på själva.

Gästerna har anlänt. Välkomna! Foto: Fröken Turkos

Fixa biffen – Vegetariskt, lättlagat och vrålgott!

Vegetariskt
Foto: Fröken Turkos

Rödbetsbiffar med grön bulgursallad, tranbär och fetaoströra

Det här är en rätt som är bland det bästa jag vet! En vegetarisk måltid som är enkel att tillaga men ändå så otroligt god. En stor fördel är att barnen älskar den också vilket gör att den räknas som vardagsmat här hemma. Men jag tycker att du kan servera den både till vardags som fest. Även perfekt till buffébordet eller picknicken.

Bon appetit!

Rödbets och kikärtsbiffar

5-6 portioner

Du behöver:
  • 3 ½ dl finrivna råa rödbetor
  • ½ l blötlaga och sköljda kikärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 medelstor rödlök
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 1,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 ägg
  • Salt & Svartpeppar
Så hör gör du:

Lägg alla ingredienserna i en matberedare, kör till en jämn smet. Forma till 10 stycken biffar och stek i smör ca 5 minuter på varje sida.

Vegetariskt
Foto: Fröken Turkos

Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Till 5- 6 portioner

Du behöver:
  •  3 dl bulgur
  • 5-6 dl grönsaksbuljong
  • Två selleristjälkar
  • 2,5 dl tranbär
  • Bladspenat
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl hackad mynta
  • 3 msk pressad citron
  • 1 krm nymald peppar
Så här gör du:

Koka bulgur i buljongen. Låt svalna. Hacka selleri och blanda bulgur, bladspenat, selleri, tranbär, örter, citronsaft och peppar.

Gott till: Fetaostkräm eller vanlig fetaost som du smular i.

Fetaost och basilika röra:

2,5 dl Cremefraiche
Fetaost
Hackad Basilika
1 pressad vitlök
Salt och svartpeppar

En smakfull jul – vegetariskt

Det här årets härliga matjul tar ut svängarna med nya smaker och med vegetariska inslag. På julbordet ställer jag gärna fram några gröna rätter vilket du säkert märker blir mer och mer populärt, både ur miljösynpunkt och smakmässigt. Vegetariska alternativ är goda som tillbehör till skinkan och köttbullarna eller som komplement till andra gröna rätter. Här bjuder jag på två favoritrecept som kommer finnas på mitt julbord i år. 
Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Till 5- 6 portioner

Du behöver:

  •  3 dl bulgur
  • 5-6 dl grönsaksbuljong
  • Två selleristjälkar
  •  2,5 dl tranbär
  • Bladspenat
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl hackad mynta
  • 3 msk pressad citron
  • 1 krm nymald peppar

Gott till: Fetaostkräm eller vanlig fetaost som du smular i.

Så här gör du:

1. Koka bulgur i buljongen. Låt svalna.
2. Hacka selleri
3. Blanda bulgur, bladspenat, selleri, tranbär, örter, citronsaft och peppar.

Fetaost och basilika röra:
  •  2,5 dl Cremefraiche
  • Fetaost
  • Hackad Basilika
  • 1 pressad vitlök
  • Salt och svartpeppar

Rödbetor

Rödbetor med chevréost

Du behöver:

  • 1 knippe färska rödbetor
  • 1 ask med Ruccola
  • Olivolja
  • Havssalt
  • Flytande honung
  • Rostade pinjenötter
  • Färsk basilika
  • Chevréost, getost

Så här gör du:

Koka rödbetorna och ta sen bort skalet under kallt vatten. Skär betor i lagom stora bitar. Rosta pinjenötterna och ringla över olivolja och honung. Lägg allt på en bädd av ruccola. Toppa med chevréost, ev basilika, pinjenötter, havssalt och peppar.

Smaklig spis!

Resespecial: Maten i Barcelona

Igår kunde ni läsa mitt Resespecial om Barcelona och berömda byggnader. Idag handlar mitt Resespecial om maten i den Katalanska staden. Utöver den fantastiska arkitekturen så har Barcelona och dess matkultur länge ansetts vara bland Spaniens bästa. Barcelonas matutbud är en anledning i sig att besöka staden. Tack vare närheten till havet är det lätt att få tag på goda skaldjur och fiskrätter men det finns även inslag från det franska, marockanska och italienska köket.

Paella i Barcelona

Maten i Barcelona

Vilka matvanor Barcelonaborna har kan vara bra att känna till på din resa. En vanlig frukost äts på något café på väg till jobbet, och består normalt av en kopp kaffe och en croissant. Är du inte sugen på sött till frukost kan du be om en grillad skink- och ostmacka som kallas något så lustigt som ”bikini”. Lunchen äter man efter siestan, någon gång mellan klockan 14.00 och 16.00, och det är själva huvudmåltiden under dagen. Middagen äts oftast kl 21.00 på kvällen, och man äter läänge i Spanien. Barcelonabor som äter middag ute beställer ofta en flaska vin och en flaska vatten. Ett vanligt alternativ till att sitta ner på ett och samma ställe är att gå på en tapasrunda, lokalt kallat för tapear eller pica-pica. Då äter man sina smårätter stående i baren och beställer löpande in mat tills man blir nöjd.

Bar i Barcelona

Tapas

Det finns katalanska förrätter som kallas för ”tapas” som kommer från den antika traditionen av att täcka/”tapar” öppna vinflaskor med brödbitar. Tapas kan serveras varma eller kalla beroende på vad det är, och varje region har sina varianter. De vanligaste är: boquerones (ansjovis i vinäger), queso manchego (getost), bacalao (saltad torsk serverad med bröd och tomat), banderillas (grillspett med fisk, grönsaker, ägg och oliver), patatas bravas (pommes frites med het sås), ensaladas de pimientos rojos (sallad med röda paprikor), chopitos (stekt bläckfisk), gambas salteadas (grillade räkor), brocheta de carne (kött spett, tortilla española (spansk omelett), etc. Massa gott helt enkelt! Råvarorna till allt detta gott finner man på saluhallen La Boqueria.

La Boqueria i Barcelona
Saluhallen La Boqueria, den katalanska matens mecka!

La Boqueria

En sak som man bara måste göra när man är i Barcelona och det är att besöka den kända saluhallen Mercat de la Boqueria som ligger mitt på Rambla. Man blir fullkomligt överväldigad av den mångfald av fantastiska råvaror som säljs där. Allt från färsk frukt, till biffar och levande humrar. Bara entrén till saluhallen är i sig värt ett besök. La Boqueria är en stor saluhall där det säljs allt från färsk fisk och kött till massor med frukt och grönsaker, kaffe, te, kryddor, godis, choklad, smoothies och mycket mer.

La Boqueria i Barcelona
Zumos – Juicer, nypressade juicer i starka härliga färger. Foto: Fröken Turkos

Det är en upplevelse i sig bara att göra ett besök här och promenera mellan dom olika matstånden. En salig blandning av dofter och färger som tillsammans skapar en härlig atomsfär. Förutom restauranger och caféer finns det även färdiglagad mat som serveras i strutar och förpackade frukter samt tapasbarer för den som vill äta här. Massor av inspiration om du är en matnörd som jag!

La Boqueria i Barcelona
Färgstarkt och kryddstarkt, precis som jag vill ha det! Foto: Fröken Turkos
La Boqueria i Barcelona
Ren fruktjuice på pinne – juiceglass. Foto: Fröken Turkos
La Boqueria i Barcelona
Makron-sandwich, en makron med glass i helt enkelt. Såå gott! Dessa kommer jag försöka göra inför dotterns födelsedagskalas. Glutenfritt och känns superkul att göra något helt nytt. Foto: Fröken Turkos

Mina 3 bästa tips inför besöket:

1. Kom hit hungrig!

2. Åk hit på förmiddagen och inhandla picknick som du kan ta med dig till exempelvis ”Park Güell” ( se tidigare inlägg) eller om du ska köpa med dig frukt att ta med dig ner till stranden. Om du kommer hit tidigt på dagen är det större chans att du slipper trängas med stora folkmängder.

3. Våga ta dig längre in i byggnaden. Längre in blir priserna nämligen lite lägre och det är helt klart värt att ta sig igenom alla spännande marknadsstånd för att komma dit.

La Boqueria i Barcelona
Det finns glass och sen finns det GLASS! Uppläggningen, smakerna, färgerna…. Jag smakade på nutellaglassen och den mörka chokladglassen gjord på kokosgrädde. Den var precis som den ser ut, alldeles krämig och len med naturliga smaker. Fantastiskt gott! Foto: Fröken Turkos
La Boqueria i Barcelona
Skön glassgubbe med hatt! Foto: Fröken Turkos

Den mäktigaste och mest välbesökta marknaden i Barcelona är La Boqueria. Marknaden byggdes på 1200-talet och har mottagit många priser för att vara den bästa marknaden i världen. Att vara handlare i La Boqueria är ett yrke som ofta går i arv. Många av de handlare som idag står inne på marknaden är tredje eller fjärde generationens handlare inom samma familj.

Sugen på pannkaka?

Se min video med Sarah som är tredje generationens handlare och arbetar nu med sitt ”creperi” hon gör gigantiska pannkakor med helt magiska fyllningar. Respekten som hon utstrålar visar att det här är en kvinna som kan sin sak, hon har kunskapen och skickligheten och ger ett superproffsig intryck. Om ni har sett den amerikanska tv-serien Seinfeldt så finns det en karaktär i den serien som har en liten kvarterskrog där dom serverar soppa. Bla så försöker George  ( i tv serien Seinfeldt) köpa soppa från sopp-kocken och Elaine gör ett misstag med sin beställning och blir förbjuden att köpa soppa på ett helt år av sopp-kocken. Hon blir alltså portad från soppstället för att hon inte beställde på rätt sätt. Den scenen är helt underbar, jag skrattar alltid så jag gråter. Iallafall det jag vill komma till nu är att jag har lite av den känslan när jag betraktar Sarah när hon jobbar i köket och när hon pratar med kunderna. Man vet aldrig om man får komma dit igen om man fipplar till det med sin pannkaksbeställning.

Parmaskinka och melon – på gaffel

Tilltugg på gaffel är ett kul sätt att servera på. Munsbitar som får salivproduktionen att rinna som en vattenkran. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka – ännu en kombination av sött och salt! En fullträff som aptitretare.
Den perfekta förrätten när du har ont om tid. Det är så otroligt gott med den söta melonen och salta skinkan. Det går också bra att servera med andra sorters torkade skinkor.

Min yngsta dotter monterar om lite bland tilltuggen. Parmaskinka är bland det bästa hon vet så hon vill helst ha endast parma på parmaskinka på sin gaffel. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka

Du behöver:

2 st melon, t ex cantaloupe
18 skivor parmaskinka
färsk basilika
mild olivolja

Melon, parmaskinka och basilikablad. Enkelt men supergott! Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i kuber.

2. Fördela melonkuberna, skinkskivorna och några basilikablad på tandpetare eller korta grillspett. Ett roligt alternativ är att servera varje munsbit med en liten gaffel.

3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på själva.

Gästerna har anlänt. Välkomna! Foto: Fröken Turkos

Min färgrika bakgrund

Sundet mellan Syd och Nord- Koster. Foto: Fröken Turkos

När jag var liten hyrde min familj hus på NordKoster. Här spenderade vi alla somrar. Nordkoster är en karg liten västkust idyll till ö där min pappa växte upp. Det var en brokig men ganska så spännande skara till familj som steg av båten vid kajen på Västra bryggan första veckan i juni varje år. Mamma ”bohem” med rosablommiga sjalar i håret och bartenderpappan med en cigg i mungipan, det var vi tre barn, varav två vackert bruna från Pakistan och en fräknig vithårig sladdis . Vi hade även med oss fyra katter, en svartvit tv, en radio och massa packning i koffertar.

Min bror och jag, på Koster. Josefs lilla skugga kallades jag. Han visade mig världen och lärde mig livsavgörande saker som ex klippa tånaglarna själv, tvätta håret över badkarskanten, plocka blommor utan att dra upp rötterna, hur man flyger drake, hur man tvättar kläder med mycket sköljmedel och hur man gör den godaste potatisgratängen. Josef är idag en ängel vid min mammas sida men om jag blundar riktigt hårt och lyssnar så kan jag höra hur han säger mästrande till mig medans jag lagar mat:

– Mer grädde, mycket mer grädde och sen en klick smör, ingen god sås utan smör.

Min älskade mamma! Radion är på, troligtvis lyssnade hon på ”sommarpratarna” eller P1. En stund att njuta då stickningen fick vänta lite medans hon läste dagens nyheter i GP och drack sin kopp kaffe. Tyvärr gick min mamma bort för 1 år sedan efter 15 års lång sjukdom. Den här bilden är minst 25 år gammal och påminner mig om mamma så som hon var, en riktig livsnjutare.
Min bror Josef, mamma och jag i Basteviken

Första dan på Koster så sparkade vi traditionsenligt av oss skorna och sprang barfota ner till Bastevikens strand, där på ängen ovanför stranden plockade vi spretiga färgglada blomsterbuketter. Blodnäva, smörblommor, röllika och strandtrift i starka kulörer. Vackra och operfekta sommarblommor skulle pryda matbordet i det lindblomsgröna köket. Våra skor såg vi inte röken av förens 8 veckor senare då vi skulle ta båten hem till Göteborg igen.

Vackra kosterhus! Foton: Fröken Turkos

Huset som vi hyrde var ett vackert vitt skärgårdshus med hattläkts fasad och spröjsade fönster. Insidan var inte lika vacker. Orangebrun vaxduk på matbordet och plastpelargoner i alla fönster. För att få lite personlig prägel på det hela så fick vi kånka och bära desto mer, men det var det väl värt för ur dom jättelika kofferterna packade min mamma upp vita sidendukar, mässingsljusstakar, turkosa italienska fat och skålar, citrongula linneservetter, ja till och med vackra vinglas fanns med. Att samlas runt middagsbordet var viktigt i min familj! Viktigt med gemenskap, mat och att njuta av livet. För visst är det livskvalité, att äta god mat tillsammans med sina nära och kära.

Matögonblick

Jag minns fortfarande den där känslan av frihet och lycka när min mamma och jag sprang på de karga klipporna, genom fårhagen ut till Skummbuktarna. Barfota och vant hoppade vi mellan de varma runda stenarna på minnenas osynliga fotspår från föregående somrar. Långt där ute fanns musselodlingarna, i dom små lagunerna.

Foton från Nord- Koster, Fröken Turkos

Vi plockade blåmusslor i mängder och hoppade sen tillbaka hem igen och hjälptes åt att tillaga världens godaste ”Moule marinière ” serverad i en stor turkos keramikskål.

Min mamma inkluderade alltid mig i matlagningen och i dukningen hemma.

– Vi hjälps åt, det blir så mycket roligare då!

Att laga mat tillsammans är något som för samman generationer och ger massvis med minnen av mysiga upplevelser tillsammans. Något som jag själv hoppas kunna föra vidare till mina egna döttrar.

Mamma och jag hjälps åt att laga italienska rätter. Bilden är från -97. Min mamma i sitt esse, sitt kreativa kaos. Karotter, flaskor och mat huller om buller. Precis som när jag själv lagar mat.

Kärleken till Italien

Utsikten från den underbara bergsbyn, Taormina.

Kärleken till Italien har också alltid funnits. Resorna till den lilla bergsbyn Taormina på Sicilien var en upplevelse för både öga och gom. Stora, handgjorda salladsskålar i starka färger köpta av skrynkliga gamla tanter i byns gränder. Skålarna packades ner i handbagaget för att sen bli huvudrollsinnehavare bland tallrikar och fat hemma på det svenska matbordet.

De färska råvarorna, olivoljan, den hemmagjorda peston, atmosfären och mandelvinet. Allt tillsammans med den havsgröna keramiken var som ett stort mat- och smakäventyr, inspiration till så många härliga färgsprakande middagar.

Italiensk buffé av Fröken Turkos, inspirerad av mamma Margareta

Koster och Italien, västkust och medelhav. Det bästa av två världar har lagt grunden för mitt stora matintresse men också för min kärlek till färg. Passionen för dukningen och för att skapa en vacker färgrik atmosfär kring matbordet har gått i arv och så även många recept. Recept som förhoppningsvis snart får samlas i en bok, en bok om att duka, äta och njuta, med färg. I den ska det finnas tips på festliga dukningar, roliga idéer som är lätta att tillämpa och som ska ge förnyelse till hela årets alla fester. Gemenskapen, dukningen och maten skapar tillsammans den där goa stämningen som behövs för en skön och lyckad måltid, det är förenat!

Foto: Fröken Turkos

Ernst och min bästa kompis

Sagolika Salvia

Ernst Kirchsteiger och jag har en gemensam bästa kompis. Salvia heter hon och är en av mina favoritkryddor. Salvia har en underbar doft och är supergod i matlagning. I årtusenden har den prisats för att kunna ge människor längre liv. I Romarriket var den helig för den stod för friskhet och sundhet.

5 underbara salviatips

I sallad. Hacka de gröna bladen och strö på de vackra blommorna, supergott tillsammans med tomater.

Krydda. Såå gott till lamm men även till fläskkött och kyckling.

Te. Man kan brygga av både blommor och blad. Bra mot förkylning.

Ost. Hacka och blanda i Philadelphia ost.

Friterad. Precis som Ernst beskrev friterad salvia i Köket.se så gillar även jag den här enkla men ack så goda rätt. Allt som behövs är färska salviablad, frityrsmet med bubbelvatten, friteras i olivolja och strö lite havssalt över innan servering. Supergott!

Låt maten blomma

”Svenska flaggor” av tandpetare och små blågula penséer. Foto: Fröken Turkos

Dekorera din mat med ätliga blommor. Det kan vara på tårtan, i salladen eller på smörgåsen. Extra fint och aptitretande om du får maten att blomma. Fantastiskt smarriga är de inte men väldigt dekorativt och vackert, precis som en tavla.

Jordgubbstårta med stora kronblad av penséer. Foto: Fröken Turkos

Under sommaren kan vi hitta mängder av fina blommor utomhus. De kan vara vilda, odlade eller vara ogräs. Blommor är inte bara vackra ute i naturen utan kan vara härliga att lägga i maten också.

Krydda med penséer i maten

Det finns många ätliga blommor vi kan plocka och lägga på tallriken. Blommorna måste vara odlade utan konstgödsel och besprutningsmedel om de ska vara ätliga. Små blommor funkar att äta hela men på de större så är det bara kronbladen som smakar bra, resten kan vara beskt.

Chokladkaka med bär och små penséer. Foto: Fröken Turkos

Långt ifrån alla blommor går att äta. Tänk på att det finns många giftiga blommor både i trädgården och naturen. Ät bara de som du är säker på inte är farliga. Mina ätliga favoritblommor är penséer, gurkört och ringblommor. I alla tider har blommor funnits på menyn. Kronblad har lagts i sallader och används som te. Kanderade blommor anses vara en delikatess och det sägs att kanderade violer var Napoleons favoriter. I Asien serveras friterade knoppar av dagliljor och det är faktiskt en riktig smaskig smakupplevelse.

Violer till frukost. Violer är bäst i lite sötare rätter för de är lite söta i smaken. Men det är inte så att man inte behöver sylt, honung eller socker för så söta är faktiskt inte violer.

Violer är vackra men de är inte så att man skippar lördagsgodiset och äter violer och penséer istället. Vi behöver inte överdriva blomätandet utan min personliga åsikt är att blommor är vackra och fina att dekorera maten med. Bonus är att det inte gör något om en blomma slinker ner med tårtbiten. Däremot gurkört tycker jag är lite gott, smakar som det låter, gurka. Perfekt i sallader och i bordsvatten. Tänk bara på att vara uppmärksam när du dricker det garnerade vattnet, så inte du sätter gurkörten i halsen…

Av gullvivor kan man göra ett jätte gott te. Te som ska vara bra mot huvudvärk.

Blommorna har även använts för medicinsk bruk. Ringblommor har antiseptiska egenskaper och används i olja som är läkande för huden. Av kamomillblommor kan man göra ett väldigt bra förkylningste och te på gullvivor ska vara bra mot huvudvärk och svårigheter att sova.

En äng av vackra läkande kamomillblommor

Ätliga blommor

1. Gurkört
2. Krasse
3. Tusenskönor
4. Ringblommor
5. Små penséer
6. Viol
7. Rosenskära
8. Senapsblomma
9. Fläder
10. Gullviva

Blommor är vackra att garnera med och använda som självläkande ändamål men att plocka violer på ängspromenaden och äta som mellanmål, det blir lite väl pretentiöst tycker jag. Jag läste en artikel om att man skulle äta sitt mellanmål vid vägkanten på promenaden. Men för det första, så gott är det inte med rosenblad och gräslöksblommor, för det andra, det finns hundar..

Sommarens jordgubbstårta. Foto: Fröken Turkos

Så ut och plocka ätliga blommor i trädgården istället och låt maten blomma, av den anledningen att det är så otroligt vackert.

Ha en fin helg!