Tag

Sommar

Browsing

Att angöra en semesterbrygga

Semester? Vad menar du? Jag kan väll inte lämna företaget, vem ska då göra allt jobb?

Precis så kan det kännas när jag får frågan om vad jag ska göra på semestern. För när den vanliga arbetstagaren känner att semesterlugnet börjar sänka sig över kontoret, så fortsätter egenföretagaren i fast takt. Jag ska skriva inlägg på bloggen hela sommaren och sen har jag samarbeten som ska fotas, redigeras och skrivas innan juli är slut. Men utöver det så ska jag absolut ha semester. Jag arbetar på kvällen, på toaletten och ibland även på natten. Allt för att barnen ska få vara med mamma på sitt sommarlov.

Som egenföretagare kan det kännas läskigt att våga ta ut semester, till och med omöjligt, speciellt om man sköter hela firman själv. Men nu så är det faktiskt dags. Jag ska ta tre veckors semester och det innebär att jag varken kommer skriva några blogginlägg, instagramposter eller Instastories. Det kommer helt enkelt vara lite tyst från mig ett tag. Jag kanske inte kommer kunna vara totalt konsekvent i min sociala avhållsamhet men jag ska iallafall försöka. Jag tror det är en riktigt bra investering för mig men även för mitt företag, Fröken Turkos, att jag tar en liten paus. I våras var jag och snudda på den där berömda väggen och jag fick sakta ner en stund. Men utöver det så är det ofta under semestern som man kommer på de där bra idéerna.

Jag ska försöka angöra en semesterbrygga och det kommer säkert ta lite tid, det gör det ju i början. Kommer säkert använda mig av bogpropellern då och då. In och kika vad som händer på Instagram, sådär lite i smyg. För att lägga an en brygga är inte lätt. Varken för en bryggseglare eller ett erfaret blötdjur. Men med gott sällskap och härligt väder så tror jag det kommer vara värt det!

Stor kram till er!

Jag önskar alla en fantastisk sommar, Leonor

Att laga mat i det fria – Sugen på utekök?

Ett annonssamarbete med Hillerstorp

Nu grönskar det i Sverige och trädgårdssäsongen är i full gång! Vi drömmer om en vacker uteplats och njuter av doftande blommor och långa sköna grillkvällar. På sommaren finns det alltid saker att fira. Värme, sol, familj och vänskap. Allt är värt en fest. Låt oss umgås och duka upp!

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Uteköket Åminne är sommarfestens självklara medelpunkt! Foto: Fröken Turkos

Utekök

Uteköket låter matlagningen ta plats under bar himmel, ett fantastiskt sätt att ta till vara på sommarens fina dagar till max. Du har din grill, dina utemöbler och en brinnande lust att få laga och äta mat ute med familj och vänner, då är nästa steg ett utekök. I ett utekök kan du laga all mat ute i direkt anslutning till matplatsen. Du behöver inte längre springa ut och in ur huset utan i lugn och ro stanna ute och laga mat samtidigt som du umgås med dina gäster.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Passar utekök alla ?

För dem som tycker om att laga mat och äta utomhus under hela eller delar av året borde ha glädje av ett utekök. Det kan vara svårt att ordna om du bor högst upp i en lägenhet men för alla som bor i hus eller radhus kan ett utekök ge upplevelsen av att grilla och äta ute ett lyft.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Möjligheterna med ett utekök är oändliga och du kan i princip förflytta hela ditt kök utomhus. Så om du gillar utelivet och vill kunna suga ut det mesta av tiden i trädgården så kan du verkligen ha glädje av ett utekök.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Vad ska man tänka på när man köper ett utekök?

Du har bestämt dig för ett rejält utekök för att kunna flytta hela matlagningen utomhus när vädret tillåter. Nu är det dags att börja styra upp detaljerna. Det första du bör fundera över är vilket behov du har. Här skriver jag mer om detta!

Diskho eller inte?

Vill du få plats med en liten diskbänk och en rejäl arbetsbänk? Bra arbetsytor och en diskho med kran och vatten var A och O för oss. Kunna skölja grönsaker, skrubba färskpotatisen och tvätta av arbetsredskap utan att behöva springa in i huset. Därför kan jag varmt rekommendera att ta med en diskho i beräkningen när du planerar ditt utekök.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Förvaring

Kanske behöver du ett kök med gott om förvaringshyllor och i så fall bör det stå i fokus när du väljer vilket kök som fungerar bäst för dig. Vårt utekök Åminne består av två moduler, den ena med en diskho och kran som kan kopplas till vattenslang och den andra med en rejäl arbetsyta. Båda modulerna har en förvaringshylla undertill där du kan förvara mat, kryddväxter, arbetsredskap och annat under tiden som du lagar mat.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Toppen med de två hyllplanen för extra förvaring. Perfekt för glas, porslin etc. Foto: Fröken Turkos

Moduler kan vara en bekväm och stilfull lösning om du vill ha köket i en viss stil och vill kunna styra exakt vad som finns eller inte.Det bästa är att det är enkelt att köpa till fler moduler av det här köket om och när vi känner för att bygga ut till ett större kök. Men som det är nu så passar den här storleken oss perfekt!

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Efter maten kan gästerna gå och lägga sig i de sköna solsängarna ”Herrgård” för och smälta maten. Foto: Fröken Turkos
Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Gästerna anländer en efter en. Hönan Ida har tagit på sig ”den lilla svarta” och är sugen på sommargrill. Foto: Fröken Turkos

Matplats

Det trevligaste är såklart om köket kan rymmas på samma plats som eller åtminstone i närheten av matmöblerna. Då kan du umgås samtidigt som du lagar mat utan att behöva känna dig utanför eller behöva avbryta samtalen för att titta till maten. Att umgås över matlagning är trots allt oslagbart.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Matbordet med bänkar heter ”Shabby Chic”. Grymt skönt med bänkar när ni sitter många och inte orkar med alla stolar som jag tycker alltid står huller om buller. Med de vita fårskinnen sitter ni mjukt och länge. Foto: Fröken Turkos

Laga mat

Att laga mat utomhus är otroligt härligt och inspirerande. Oftast finns det mer utrymme i det fria vilket gör att alla kan delta. Gemenskapen blir stor även om någon sparkar boll eller hoppar studsmatta medan andra hackar och grillar.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Duka vackert

Förhöj festen med ett vackert dukat bord. Här är några tips på hur du får till ett riktigt vackert sommarbord – snabbt och enkelt.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
  • Utnyttja naturen och skapa vackra och somriga bordsdekorationer som går i samklang med trädgården. Plocka blommor och ställ i fina vaser eller kannor.
  •  Duka med olika färger på alla tallrikarna, även glasen varierar i sköna lekfulla färger.
  • Jobba med höjden så inte dukningen blir alldeles för ”platt”.
  • Dekorera tallriken med en enkel vacker blomma
Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
En liten luktärt blir ett vackert blickfång på tallriken. Foto: Fröken Turkos

Sitta länge och njuta – det gäller och passa på, vädret har ju varit och är fortfarande helt fantastiskt den här sommaren.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Ha en härlig underbar sommardag på er!

Kram, Leonor
Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Inred din uteplats för skönt sommarhäng!

Ett annonssamarbete med Hillerstorp

Njut av sommaren från en härligt somrigt inredd altan. Här ska det kännas som att ute och inne förenas och naturen blir en del av ert hem. Utemöblerna LÄCKÖ skapar en mysig loungekänsla på altanen tillsammans med alla grönskande växter som brer ut sig i solen. Toppa med kuddar, hattar och mattor och bjud familj och vänner på sommarkalas

Här får du tips på rumstänk och små finesser som ökar både mysfaktor och hjälper dig att få ut mer av altanen!

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Har du gott om plats? Då brukar det bli väldigt härligt när du skapar olika rum på din uteplats. Skönt häng i stor loungesoffa, en matplats nära grillen samt en plats att ligga och bara slappa. Även om du inte har så stora ytor till förfogande brukar det med ordentlig planering gå att få till olika rumsligheter. Börja med att bestämma vilken funktion som är allra viktigast och som kommer att användas mest!

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Loungesoffan, soffbordet och sittbänken kan du läsa mer om HÄR. Dynboxen finner du HÄR.  Foto: Fröken Turkos

1. Dela in altanen

Med enkla medel kan man få trädäck att kännas välkomnande och mysiga. Här har jag valt att dela in trädäcket med en loungedel och en skön vilofåtölj vid sidan av. På större ytor är det viktigt att skapa rumskänsla. Det gör man bland annat genom att samla krukväxter i grupp. Våga ta i med större krukor ( – eller varför inte hinkar ) annars blir det lätt plottrigt.

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Fåtöljen Läckö från Hillerstorp. Foto: Fröken Turkos
Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

2. En matta på altangolvet skapar en mysig rumskänsla

Det finns många vädertåliga varianter av mattor. Antingen av plast eller hampa, runda eller fyrkantiga. Om du inte vill köpa nytt så kan du använda trasmattor som du lätt bär in om du vet att det ska bli regn.

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Vit hylla från Hillerstorp. Perfekt för krukväxter och fina detaljer som du vill visa upp lite extra. Foto: Fröken Turkos

3. Pynta verandan med mycket växter och blommor, förvandla altanen till en frodig oas med hjälp av hyllor och bänkar

Grönska i olika nivåer gör att altanen känns mer levande och rymlig. Använd dig av både hylla och golv med krukväxter i olika storlekar.

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos
Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Grönska i olika nivåer gör att altanen känns mer levande och rymlig. Foto: Fröken Turkos
Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

4. Addera textilier

Textilier gör altanen redo för mysiga stunder och ger ett mjukt intryck. Om det är någonstans där färgerna kan ta plats så är det utomhus. Vackert med färg och mönster som bryter av mot de vita trädgårdsmöblerna. Textilier i form av dynor, kuddar, fårskinn och plädar skapar en varm och ombonad känsla men glöm inte gardinerna som också går att använda utomhus!

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Vackra kuddar! Foto: Fröken Turkos
Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Bänken Stefan med en underbar mjuk vit fårskinnsfäll . Foto: Fröken Turkos

5. Uppåt väggarna

Det är skönt att sitta mot en ”vägg”. Många känner oss mer trygga när vi sitter med ryggen mot en vägg. Det är också dessa sk väggarna som ger en intim och omslutande atmosfär i trädgården och därav bjuder in till sköna samtal och avkoppling. Väggarna kan bestå av byggnader, träd, buskar, mur, plank, berså eller spaljéer. På den här altanen har vi både husbyggnad, spaljé och buskar som väggar, som naturligt skapar en rumslig känsla.

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Nästan som ett ombonat vardagsrum, fast ute!

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Grönskande ”väggar” ramar in uteplatsen på ett naturligt sätt. Foto: Fröken Turkos

PS! Glöm inte att det är detaljerna som gör’et

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Vacker liten detalj på bordet. Så enkelt som några små blommor i en liten skål. Foto: Fröken Turkos
Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Stråhattar är både praktiskt och fint att ha på väggen. Hänger på krokar så det är lätt att ta ner en hatt vid behov. Foto: Fröken Turkos
Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Uppdukat för fika! Foto: Fröken Turkos

Kalaset kan börja

Nu är det sommarfesternas tid. Passa på att duka vackert och bjud in de närmaste vännerna till ett riktigt sommarkalas. Sommaren i Sverige är festernas årstid. Det är ljust långt in på natten, värmen håller i sig så att man kan vara ute länge och träden och växternas grönska skapar en vacker inramning till allt du gör.

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Oavsett vad du väljer att fira är det förtjänt av ett härligt sommarkalas. Jag älskar och duka med gamla kaffekoppar och bjuda på jordgubbstårta. Då känns det sådär extra somrigt och du vill sitta riktigt länge och fika och dricka många koppar kaffe.

Inred din altan för sommarhäng - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Vill ni se mer av min altan så dröjer det inte alls länge! Matplats och ett helt underbart utekök står på tur och jag längtar att snart få visa er detta.

Kram, Leonor

Detta är ett kärleksbrev – till havet!

 

Kärleksbrev
Basteviken, NordKoster. Foto: Fröken Turkos

Jag har något att erkänna. Jag har en kärleksaffär, och det har pågått ett bra tag nu.

Från det ögonblicket då jag som liten knodd med stapplande små barfotafötter vandrade ner till vattenbrynet vid Bastevikens strand och kände havet skölja över dem, sen den dagen då vart jag kär. Kär i havet!

Koster - Fröken Turkos
Lagunen vid Skummbuktarna, Nordkoster. Närmre paradiset går inte att komma. Foto: Fröken Turkos

Allt med havet, som den salta skorpan som torkar på huden till de skummande bubblorna som jag lämnar efter mig precis som en fisk ur vatten. Det mystiska okända som finns där under, allt det där gör mig alldeles knäsvag. En förälskelse som aldrig avtar!

Kärleksbrev
Norrvikarna, NordKoster. ”Här vill jag leva, här vill jag bo” Foto: Fröken Turkos
Kärleksbrev
Ute med båt i Göteborgs skärgård, skummet yr, havet är vilt och levande

Färgen Turkos föds – Havets kärleksbarn

När jag var liten så levde jag likt en delfin i havet. Somrarna tillbringade jag på Nord Koster där jag nästan aldrig var ovanför vattenytan. Havet är kristallklart på Koster och sikten under ytan är fantastisk. Livet under ytan, krabbor, maneter, sjöstjärnor och eremitkräftor, allt skulle utforskas.

Det bästa som fanns var att fridyka ner till havets botten och känna den där frihetskänslan gripa tag i en, ensam i det stora blå. Filmen ” Det stora blå” var en favoritfilm och rollkaraktären Jaques och jag var självklart själsfränder, enligt mig. Mitt intresse för havets invånare var såpass stort att när jag konfirmerades så istället för traditionella silverskedar eller halsband som presenter så fick jag nya simfötter och snorkel med tre ventiler. Ingen var lyckligare än jag! Tänk att få en snorkel med TRE ventiler…

Att bli marinbiolog var en självklarhet! Jag läste kurser på universitetet under tiden som jag arbetade i inredningsbutik och antikmålade. Ständigt brottades jag med vilken riktning jag skulle välja.
Även om jag inte blev färdigutbildad marinbiolog så är det fortfarande ett stort intresse jag har. Ur det intresset föddes min stora kärlek till färgen turkos. Turkost som det vackraste hav där jag dyker med delfiner, djupt där nere på botten tittar jag upp mot ljuset ovanför ytan och funderar på om jag ska stanna kvar i ”det stora blå”, precis som Jaques gjorde i slutet av filmen ”Det stora blå”.

Kärleksbrev

Livets hav

Havet är min medicin. Det jag och många med mig söker i livet är balans, ett meningsfullt innehåll och ett lugn. För mig personligen så är det vad havet representerar.

Kärleksbrev
Familj och hav. Foto: Fröken Turkos

Min familj och jag delar den här djupa kärleken till havet. Havet är generöst och rymmer oändligt med kärlek. Tur är väll det då vi är så många som söker oss hit. Tillbaka till vattnet. Utan vatten skulle vi inte existera. Hav är liv!

 

 

Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Sommarlov och idétorka – Vad ska vi äta idag då? Jo gärna nåt somrigt, nåt lätt, det ska gå snabbt. Här kommer ett tips på supergod, enkel sommarmat till hela familjen.

Sommarmat - Potatissallad med varmrökt makrill
Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Potatissallad med varmrökt makrill

Ingredienser 8 pers

700 g rökt makrill
Färskpotatis 1,5 kg
Färsk sparris
Ett knippe rädisor
Ruccolasallad 100 g
250 g Körsbärstomater
1 st Rödlök

Dressing

1 kruka gräslök
1 dl Olivolja
2 msk Vatten
2 tsk Senap Dijon
3 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Rinnande honung
1 tsk Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Dressing: Finhacka gräslök och blanda med olivolja, vatten, dijonsenap, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Mixa alla ingredienser med en stavmixer.

3. Skölj ruccolan och cocktailtomaterna. Halvera tomaterna och skala och skiva rödlöken tunt. Skär rädisorna i skivor.

4. Stek sparrisen i olivolja och salta, peppra

5. Dela potatisen på mitten. Blanda potatis, rädisor, ruccola, sparris, tomater och rödlök med dressingen. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med makrillfiléerna.

Sås

5 dl créme fraiche
2 msk Hellmans majonäs
1 påse örtagård salladsdressing

Sommarlov!

Långa sköna dagar – fria från förpliktelser och i sällskap med dem vi älskar. Ta till vara på tiden och ta vara på varandra –  sommarlovet är här!

Förväntningarna är ofta höga inför sommarlovet och semestern. Sommaren är en tid när drömmar ska förverkligas, projekt inne och ute i trädgården ska bli färdiga. Vi vuxna kan vara rejält slutkörda när ledigheten kommer och då ska man ändå se till att barnen får ett bra och roligt sommarlov. Vi vuxna glömmer dock gärna bort att vi inte är de enda som slitit hårt under ett helt år. Även barnen har sitt ”arbete” att gå till, om det så är dagis eller skolan.

Foto: Fröken Turkos

Ett sommarlov kan kännas extra svårt om familjen inte har råd eller möjlighet att göra det där som ”alla andra” gör. Familjer har väldigt olika förutsättningar men det är inte alltid så att sommarlovet blir lyckligare och ger finare minnen bara för att man har det gott ställt ekonomiskt. Andra saker betyder mycket mer. Jag tror det kan vara bra att tänka att barn faktiskt inte har så stora krav som många föräldrar tror. Det behöver inte vara så märkvärdigt, men tid att vara tillsammans betyder mer. Det finns inga pengar i världen som kan köpa närhet, gemenskap och samhörighet med sitt egna barn. Det är därför som jag vill tipsa och förhoppningsvis inspirera dig om några saker som du kan göra i sommar som varken kostar så mycket eller som ställer så höga krav.

Vila och läsa

Vila tillsammans och läs en bok. Titta i böcker ihop. Läs för ditt barn! Lite större barn kan leta reda på böcker som handlar om deras intressen. Ligg brevid varandra och läs varsin bok. Om du läst ut böckerna i bokhyllan så åk till biblioteket och låna hem lite böcker.

Vila i hängmatta
Bildkälla: Mrs Jones
Bada i havet på Koster - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Bada

Packa matsäck och badkläder, åk till stranden. Spendera en skön dag ihop med sol och bad och krabbfiske. Bor du i närheten av östkusten finns tyvärr inga krabbor, men gott om små öar omgivna av klart vatten. Hyr en kanot och paddla ut till en ö, som blir er helt egna för en dag.

Fiska krabbor på Koster - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Leka

Åk exempelvis till en lekplats, de flesta städer har större lekplatser med massor av roliga saker, där liten som stor kan slå hål på många timmar. Lek ihop, ta med picknickkorgen. Andra roliga lekar kan vara att ni bygger en koja, pysslar, ritar, bygger med lego, gör ett sandslott eller leker i vattnet.

Bada i havet på Koster - Fröken Turkos
Bada och lek. Foto: Fröken Turkos

Äta och fika

Laga mat eller baka ihop. Låt barnen välja vad ni ska göra och hjälps sedan åt att laga till det tillsammans. Ta med på picknick eller så äter ni det hemma.

Bildkälla: meillakotona.fi

Cykla

Cykla till ett bestämt mål, det kan vara affären fem km bort eller fårhagen en km bort. Ha ett mål med turen och något ni ska göra när ni är framme. Ta med picknik som ni fikar eller köp en glass när ni är där.

Cykeltur - Sommarlov Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Hänga

Bara var. Ta en lugn dag hemma och umgås med varandra. Var närvarande och var nära.

Hänga
Foto: Matilda K Svensson
Bada i havet på Koster - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Sommarintervjun – Bagaren Susanne har alltid rent mjöl i påsen

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Susanne är definitivt ingen surdeg! Foto: Fröken Turkos

Susanne Winroth är mästerbagaren som gör de allra vackraste bakverken och godaste bröden. En välkänd profil för alla oss i södra Göteborg. Nordgårdens bageri startade hon för 15 år sedan, då låg det vid Snipen men flyttade sen in på den nuvarande adressen i Kungsporten, Billdal och har funnits där i 6 år nu.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Nordgårdens bageri
När började du intressera dig för bakning?

Susanne var 16 år när hon bestämde sig för att bli bagare och konditor, men hade redan som barn förstått att det här med att baka var hennes grej. – Min mamma bakade alltid när jag var liten så det smittade av sig på mig i tidig ålder, säger Susanne och ler. Det bästa Susanne visste som liten var alla mysiga kafferep hon hade tillsammans med sina kompisar i trappuppgången där hemma. – Att fika skapar samhörighet och gör oss glada. Att Susanne älskar sitt yrke syns och märks tydligt!

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Med fokuserad blick skapar Susanne vackra jordgubbstårtor. Foto: Fröken Turkos

Jordgubbstårta med en tvist

Jordgubbstårta är något av det somrigaste som finns! Självklart ska du bjuda på en sommartårta med jordgubbar när sommaren och semestern nu snart står i full blom. Här med mazarinbotten och vaniljkräm som en tvist på en klassisk jordgubbstårta med vispad grädde. Perfekt för födelsedagar och andra festligheter.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Jordgubbspaj med vaniljkräm på mazarinbotten och mängder av svenska jordgubbar. Mums! Foto: Fröken Turkos

Fokus på kvalitet

Susanne har alltid kvalitet i fokus. En grundförutsättning är då såklart bra råvaror. Det ska vara närproducerat. Mjölet är ett ekologiskt råg och vetemjöl som kommer bland annat från Lima Backa Kvarn.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Godaste rågbrödet! Foto: Fröken Turkos

Susannes 5 bästa tips när du bakar bröd

1. MJÖL

Använd ekologiskt mjöl. Inte bara för miljön men också för att det är lite grövre och smakar mer.

2. MÅTT & VIKT

Försök om det går att hålla dig till gramvikter när du bakar. Det blir mer exakt så!

3. BRÖDFORMAR

För dig som känner dig lite osäker på att forma brödet så använd brödformar istället. Nästan alla bröd går att baka i form.

4. ÖPPNA INTE UGNEN

Öppna absolut inte ugnen i onödan. Öppnar man den för ofta riskerar det att bröden sjunker ihop. Om du vill ha en hårdare skorpa kan man däremot öppna ugnen och släppa ut ångan de sista fem minuterna.

5. VÅGA MISSLYCKAS

Var inte rädd för att misslyckas. Av varje misstag blir du klokare och du lär dig för varje gång det händer.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Dukat för fika

Det är riktigt mysigt och fika på Nordgården bageri och café. Vackra sommarblommor i starka färger står på alla borden. Inbjudande och uppdukat för trevlig fika. Susannes kärlek till att segla och vara ute på havet återspeglas i inredningen som har ett tydligt båt- och havstema. Här får bageriets gäster känslan av att havet ligger riktigt nära. På bara några minuter på cykel så kan du ta dig ner till Billdals många badplatser.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Celebert besök

Förutom att köpa frallor och bröd, smörgåsar, kaffebröd och tårtor, kan man även slå sig ner och äta en god frukost. En mycket uppmärksammad frukostgäst som besökte Nordgårdens bageri tidigt i våras, var skådespelaren och fd guvernören Arnold Schwarzenegger. – Lite otippat att Arnold tittar in för en frukost säger Susanne och skrattar till.

Arnold Schwarzenegger, på Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Ett möte och minne för livet! Foto: Fröken Turkos

– Han berättade att han kom direkt från gymmet. Han var väldigt trevlig och drack en macchiato och åt smörgås och ägg och efter det blev det en stor maräng.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Franska våfflor, mazariner, bullar, hallongrottor, etc. Svårt att välja? Gör som Arnold och ta en maräng. Foto: Fröken Turkos
Vilket är ditt egna favoritbakverk Susanne?

– Jag älskar alla slags bullar och just nu är min absoluta favorit, briochebullen med vaniljkräm och färska hallon.

Briochepizza med hallon och vaniljkräm.
Foto: Fröken Turkos

Briochebullar med vaniljkräm och hallon

Ca 20 st

Här kommer receptet på Susannes helt ljuvliga favorit bullar som hon så generöst delar med sig av till Fröken Turkos läsare.

Du behöver:
  • 700 g vetemjöl
  • 210 g mjölk
  • 4 ägg
  • 100 g strösocker
  • 35 g jäst
  • 15 g salt
  • 225 g osaltat kallt smör

Till smuldegen: smör, havregryn, råsocker, vetemjöl

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser långsamt ( förutom smöret ) i köksmaskin, ca 3-5 min. När degen gått ihop öka hastigheten några minuter tills degen blir alldeles slät och smidig. Skär smöret i 2 cm kuber. Kör degen långsamt och lägg i lite smör i taget, kör degen tills allt är inblandat. Lägg i oljad bunke i kylen över natten, ca 12-15 Tim.

Ta ut degen ur kylen, forma till bollar och platta ut till små pizzor, lägg vaniljkräm ( Se recept på god hemkokt vaniljkräm här )i mitten och tryck i 4 st hallon. Låt jäsa ca 30 min. Smula på smuldegen. Baka av på 190 ˚C i ca 8 min. Låt svalna och pudra lite florsocker på.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Vad inspirerar dig i ditt arbete?

På Instagram följer jag ca 20 duktiga bagare som ger mig inspiration. Men framförallt så är det Mattias som motiverar mig. – Han är en riktig idéspruta här i bageriet!

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Bagaren Mattias är en riktig idéspruta till att komma på nya bakverk. En klippa som funnits vid Susannes sida i 11 år nu. Foto: Fröken Turkos

Vid Susannes sida finns även herr och fru Löfgren. Mattias är bagare och Johanna är butiksansvarig och ansiktet utåt till kunderna. – Vi vill skapa en inspirerande och glädjefylld miljö där du som kund ska känna högsta möjliga servicenivå, kvalitativa resultat och ett varmt personligt bemötande säger Susanne.
Johanna är den glada, varma tjejen med ett stort hjärta. Hon är klart en viktig bidragande faktor för den härliga familjära känslan gentemot kunderna. Tillsammans med den övriga personalen skapar de alla en mysig helhetsupplevelse för bageri samt cafegäster.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Susanne, Mattias och Johanna, bageriets svårslagna trio. Foto: Fröken Turkos
Om du får oväntat besök och bjuder på spontanfika, vad bjuder du på då?

– Då tar jag fram bullar ur frysen eller så tar jag med mig chokladkola – paj från jobbet. Den är himmelsk och alltid ett säkert kort!

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Välkomna in till Nordgårdens bageri och café. Foto: Fröken Turkos

Somrig Halloncheesecake

Foto: Fröken Turkos

Jag skulle vilja säga att den här cheesecaken är ”to die for”!!! Den smakar mer som en smarrig glasstårta än en ostkaka, eftersom den frusna konsistensen är så krämig och den är så gudomligt god.

Eftersom det inte är färska hallon i den här tårtan så kan den göras när som helst på året. Dessutom behöver du inte sätta på ugnen och den är så enkel att göra. Det svåraste är att vänta på att den ska frysa!

Frusen Halloncheesecake

Det behöver du:
  • 5 ägg
  • 200 g philadelphiaost
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • Skal av 1 citron
  • 1/2 stort paket digestivekex ( jag har använt ett paket med Sempers glutenfria digestivekex )
  • frysta hallon
  • Frysta bär och strössel till garnering
Foto: Fröken Turkos
Så här gör du:

1. Separera äggulorna från vitorna

2. Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal i en bunke.

3. Rör försiktigt ner philadelphiaosten.

4. Vispa grädden fluffig och vänd ner den också i smeten.

5. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

6. Lägg digestivekexen i en plastpåse och krossa med en kavel.

7. Lägg några nävar frusna hallon i en plastpåse och krossa lite granna med kaveln.

8. Använd en form som du gillar, sockerkaksform etc. Jag har använt en fjärilsform i silikon.

9. Varva cheesecakesmeten med digestivekrossen och krossade hallonen med i en sockerkaksform. Översta lagret kan vara med kexsmulor.

10. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Frys smeten i 4-5 tim, så att den är lättfryst när du serverar den

Foto: Fröken Turkos

Servera cheesecaken på en spegel med digestivekross, hallon eller andra bär. Jag har även garnerat min fjärilstårta med rosa strössel och sockerpärlor.

Lycka till!

Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Vilken 40-års fest

( I glatt samarbete med Flying Tiger Copenhagen och Partyland Frölunda )

Fest
En känslosam och fantastisk kväll, ett minne för livet. Foto: Katarina Vinterskog

Att fylla 40…

Att fylla 40 brukar vara en upplevelse med blandade känslor, så som det brukar kännas inför de flesta jämna födelsedagar. Man är lite småchockad över hur fort tiden går och ”vad var det som hände egentligen”, hur kunde jag helt plötsligt bli 40. Men samtidigt så är det ett perfekt tillfälle att ställa till med fest! Och visst ska man ta den där chansen och ha ett riktigt 40-årsfirande! En 40-års fest kan man ha på en väldig massa olika sätt, från en enkel intim middag till öppet hus med kaffe och tårta till en stor fest med massvis med gäster.

Litet och intimt, myspysmiddag eller stor fest?

Inför mitt eget 40- års firande så funderade jag länge och bestämde mig sen för att ha lite av varje. Det blev både myspys, intimt men under festligare former. En tjejmiddag, för vänner och familj hemma i vårt kök. Försök tänka att din 40-års dag är din egen dag – och du måste få fira den på det sätt som du själv vill. Litet mindre kalas med de som står dig närmast, eller om du vill fira med hela bekantskapskretsen. DU väljer!

Fest
Dukat för skaldjursfest med temat ”Det stora Blå”. Inget är väll så effektfullt som ballonger, underbara ballonger i rosa och turkost från Partyland Frölunda. Nu är det bara gästerna som saknas. Foto: Fröken Turkos

Dukning

Babord, styrbord… festbord. Eftersom min 40 -års fest hade havet som tema så var det extra kul att få dekorera och duka borden med lekfulla detaljer inspirerade från det stora blå. Turkost, korall och marinblått – färgerna i havet. Förtrolla dina gäster med en havsinspirerad dukning som får Vaiana att känna sig som hemma.

Fest
Fisk-assietter i grönt och turkost glas, vattenflaskor och små fiskvaser, servetter allt är från Flying Tiger Copenhagen. Foto: Fröken Turkos

Fest

Fest
Dukat för 20 fina tjejer. Foto: Fröken Turkos
Fest
Servett med glad firre, Flying Tiger Copenhagen. Spiralsnäcka från Khao Lak, Thailand. Foto: Fröken Turkos

Blommor

Självklart kan man specialbeställa snittblommor från en blomsteraffär men såhär års går det ju lika bra att använda sig av sin trädgård, ute finns all rekvisita du behöver. Trädgårdsblommor är personligare på något vis och passar alla budgetar.

Mat och Dryck

Vad ska man då bjuda på på 40-års festen? En buffé är väldigt trevligt om den har ett tema och / eller följer säsongen. Teman kan vara mat från något av världens hörn, kanske en medelhavsbuffé eller en asisatisk buffé. Eller pastasallader med gott brytbröd med goda såser till. Inspireras i kokböcker och matbloggar och gör sen din egna personliga meny. På sommaren passar skaldjur väldigt bra och eftersom det är det bästa jag vet så fick det bli havets delikatesser på min egen meny för vad är en sommarfest på Västkusten utan räkor och havskräftor?
Svår att tänka sig!

Skaldjur istället för kakor

Jag serverade alla skaldjur på fyra skaldjursplatåer. En äkta skaldjursplatå gör du enkelt genom att lägga upp skal- djuren på exempelvis ett kakfat i flera plan. Eller så gör du egna kakfat av tallrikar och annat som du har hemma. Hur? Det kommer jag visa er här på bloggen nu i veckan.

Fest
Skaldjur istället för kakor! Liten haj bland dinglande skaldjur, inte så ätbar men kul detalj, Flying Tiger Copenhagen. Foto: Fröken
Fest
Havskräftor, krabbklor och räkor. Foto: Fröken Turkos

Fest

 Välkomstdrink och tilltugg

Något bubblande är alltid festligt att bjuda på. Champagne eller mousserande vin är festliga alternativ och du kan välja det som passar din egen plånbok. Glöm inte alkoholfria alternativ, för de som föredrar det. Till de lyxiga bubblet serverade jag små löjroms tilltugg och melon – parmaskinka munsbitar, kära klassiker här hemma. Alltid bra och köra på något som man vet funkar i alla lägen.

Fest
Ovärderlig hjälp av underbara vänner!
Fest
Roliga drinkmarkörer inspirerade från havet från Flying Tiger Copenhagen

Löjrom på knäcke

Du behöver:

Till ca 30 små mumsiga munsbitar

  •  Knäckebröd av valfri sort
  •  2 dl Smetana
  •  Löjrom ( jag unnade mig Kalixrom )
  •  En hackad rödlök
  •  Ett knippe dill
  •  1 Citron
Fest
Foto: Katarina Vinterskog

Recept på melon och parmaskinka – tilltugg hittar ni här .

Gästerna

På min 40-års fest bjöd jag in både vänner och familj, underbara tjejer i åldrarna 35 – 70. Det finns ingen åldersgräns i mitt umgänge, det berikar och ger guldkant på livet att umgås över generationsgränserna. Fina rörande tal och härlig sång blev det och jag skrattade och grät om vartannat, ibland samtidigt. Tusen tack för detta!

Fest
Underbara tjejer💖

Föreviga festen med bilder

En fest tar alltid slut, men med hjälp av bilder kan du skapa ett fint minne för både dig själv och dina gäster. I dag finns det en massa smarta sätt att föreviga festen före, under och efter – här tipsar jag om några!

Fest

  • En skojig partyhöjare kan vara att hänga upp en ram eller liknande framför en dekorativ bakgrund som passar med temat för festen tillsammans med rolig rekvisita. Eftersom jag hade havet som tema så fanns det cyklop, fiskar och massa annat skoj, allt från Flying Tiger Copenhagen. Det brukar få även den mest blyga person att släppa loss att få spexa lite med rekvisita.
  • Hashtag! Uppmuntra gästerna att ladda upp bilder på en gemensam hashtag. Skylta sedan tydligt med hashtaggen på festen. Det här är bra när många har Instagram och använder sig av det. På min fest var det ungefär hälften som hade Instagram så hett tips är att kolla upp detta lite innan. Annars är det här ett bra sätt att samla bilderna på ett och samma ställe.
  • Skapa en grupp på Facebook och tacka för festen.
    Samla dina egna och alla bilder från dina gäster på en gruppsida och bjud in de som deltagit på festen där. På det sättet kan även andra dela med sig av bilder från kvällen.

Tusen tack alla fina vänner som kom och förgyllde kvällen, tack också för alla fina bilder!

Detta är ett kärleksbrev!

 

Kärleksbrev
Basteviken, NordKoster. Foto: Fröken Turkos

Jag har något att erkänna. Jag har en kärleksaffär, och det har pågått ett bra tag nu.

Från det ögonblicket då jag som liten knodd med stapplande små barfotafötter vandrade ner till vattenbrynet vid Bastevikens strand och kände havet skölja över dem, sen den dagen då vart jag kär. Kär i havet!

Kärleksbrev
Min minsta ”Solstickan” i Basteviken, NordKoster. Foto: Fröken Turkos
Kärleksbrev
Lagunen vid Skummbuktarna, Nordkoster. Närmre paradiset går inte att komma. Foto: Fröken Turkos

Allt med havet, som den salta skorpan som torkar på huden till de skummande bubblorna som jag lämnar efter mig precis som en fisk ur vatten. Det mystiska okända som finns där under, allt det där gör mig alldeles knäsvag. En förälskelse som aldrig avtar!

Kärleksbrev
Norrvikarna, NordKoster. ”Här vill jag leva, här vill jag bo” Foto: Fröken Turkos
Kärleksbrev
Ute med båt i Göteborgs skärgård, skummet yr, havet är vilt och levande

Färgen Turkos föds – Havets kärleksbarn

När jag var liten så levde jag likt en delfin i havet. Somrarna tillbringade jag på Nord Koster där jag nästan aldrig var ovanför vattenytan. Havet är kristallklart på Koster och sikten under ytan är fantastisk. Livet under ytan, krabbor, maneter, sjöstjärnor och eremitkräftor, allt skulle utforskas.

Det bästa som fanns var att fridyka ner till havets botten och känna den där frihetskänslan gripa tag i en, ensam i det stora blå. Filmen ” Det stora blå” var en favoritfilm och rollkaraktären Jaques och jag var självklart själsfränder, enligt mig. Mitt intresse för havets invånare var såpass stort att när jag konfirmerades så istället för traditionella silverskedar eller halsband som presenter så fick jag nya simfötter och snorkel med tre ventiler. Ingen var lyckligare än jag! Tänk att få en snorkel med TRE ventiler…

Att bli marinbiolog var en självklarhet! Jag läste kurser på universitetet under tiden som jag arbetade i inredningsbutik och antikmålade. Ständigt brottades jag med vilken riktning jag skulle välja.
Även om jag inte blev färdigutbildad marinbiolog så är det fortfarande ett stort intresse jag har. Ur det intresset föddes min stora kärlek till färgen turkos. Turkost som det vackraste hav där jag dyker med delfiner, djupt där nere på botten tittar jag upp mot ljuset ovanför ytan och funderar på om jag ska stanna kvar i ”det stora blå”, precis som Jaques gjorde i slutet av filmen ”Det stora blå”.

Kärleksbrev

Livets hav

Havet är min medicin. Det jag och många med mig söker i livet är balans, ett meningsfullt innehåll och ett lugn. För mig personligen så är det vad havet representerar.

Kärleksbrev
Familj och hav. Foto: Fröken Turkos

Min familj och jag delar den här djupa kärleken till havet. Havet är generöst och rymmer oändligt med kärlek. Tur är väll det då vi är så många som söker oss hit. Tillbaka till vattnet. Utan vatten skulle vi inte existera. Hav är liv!