Tag

sommarmat

Browsing

Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Sommarlov och idétorka – Vad ska vi äta idag då? Jo gärna nåt somrigt, nåt lätt, det ska gå snabbt. Här kommer ett tips på supergod, enkel sommarmat till hela familjen.

Sommarmat - Potatissallad med varmrökt makrill
Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Potatissallad med varmrökt makrill

Ingredienser 8 pers

700 g rökt makrill
Färskpotatis 1,5 kg
Färsk sparris
Ett knippe rädisor
Ruccolasallad 100 g
250 g Körsbärstomater
1 st Rödlök

Dressing

1 kruka gräslök
1 dl Olivolja
2 msk Vatten
2 tsk Senap Dijon
3 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Rinnande honung
1 tsk Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Dressing: Finhacka gräslök och blanda med olivolja, vatten, dijonsenap, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Mixa alla ingredienser med en stavmixer.

3. Skölj ruccolan och cocktailtomaterna. Halvera tomaterna och skala och skiva rödlöken tunt. Skär rädisorna i skivor.

4. Stek sparrisen i olivolja och salta, peppra

5. Dela potatisen på mitten. Blanda potatis, rädisor, ruccola, sparris, tomater och rödlök med dressingen. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med makrillfiléerna.

Sås

5 dl créme fraiche
2 msk Hellmans majonäs
1 påse örtagård salladsdressing

Reta aptiten med salta tilltugg till bubblet

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Ett glas mousserande och några fördrinkstilltugg sätter tonen för festen. Eller inledningen på en förstås. Tilltugg till mousserande får gärna ha lite sälta så en aptitretare med ost passar bra. Här nedan kommer ett riktigt gott, enkelt och vackert tilltuggsrecept med fetaost som ni bara måste testa. Du behöver inte ens sätta på spisen.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Mat och dryck som kittlar smaklökarna, aptitretare, är perfekta som inledning till måltiden. Meningen är att man ska längta extra mycket till middagen och bli sådär retsamt hungrig. Och tanken med aptitretare är just att de ska reta aptiten, inte stilla den. Små munsbitar räcker. Gärna ett par av varje. Och de bästa av allt är att det passar lika bra en mysig hemmakväll som en sommarkväll med gäster och mingel! Lite skön musik till det och festen kan börja!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Stora som små tycker det är gott med aptitretare. Foto: Fröken Turkos

Vattenmelon, mynta och fetaostspett

Förberedelsetid: 15 minuter
Antal: 12-24 spett (beroende på storlek)

Vattenmelon, mynta och fetaostspett är en superenkel aptitretare. Den salta osten med den söta vattenmelonen gör att människor i alla åldrar älskar dessa.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Goda små spett garnerade med flaggor i olika mönster. Foto: Fröken Turkos

Du behöver:

2 st fetostar
1/4 av en stor vattenmelon, skuren i bitar
myntablad
Tandpetare
Balsamico

Så här gör du:

1) Skär vattenmelonen i kuber

2) Skär fetaosten i lika stora kuber

3) Stapla feta och vattenmelon med ett mynta löv däremellan trä på en tandpetare.

4) För extra smak använde jag en reducerad balsamikovinägersirap. Detta är helt valfritt men väldigt gott. För att göra en egen , tillsätt ½ dl balsamvinäger till en liten kastrull och sjud i 3-5 minuter tills det har en tjockare konsistens. Spritsa över spetten. Eller köp färdig balsamicosirap. Zeta har en variant som är riktigt god!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Tilltugg på gaffel, perfekta munsbitar till sommarfesten

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Tilltugg på gaffel är ett kul sätt att servera på. Munsbitar som får salivproduktionen att rinna som en vattenkran. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka – ännu en kombination av sött och salt! En fullträff som aptitretare.
Den perfekta förrätten när du har ont om tid. Det är så otroligt gott med den söta melonen och salta skinkan. Det går också bra att servera med andra sorters torkade skinkor.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Min yngsta dotter monterar om lite bland tilltuggen. Parmaskinka är bland det bästa hon vet så hon vill helst ha endast parma på parmaskinka på sin gaffel. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka

Du behöver:

2 st melon, t ex cantaloupe
18 skivor parmaskinka
färsk basilika
mild olivolja

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Melon, parmaskinka och basilikablad. Enkelt men supergott! Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i kuber.

2. Fördela melonkuberna, skinkskivorna och några basilikablad på tandpetare eller korta grillspett. Ett roligt alternativ är att servera varje munsbit med en liten gaffel.

3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på själva.

Gästerna har anlänt. Välkomna! Foto: Fröken Turkos

Sommarkalaset- det är de små detaljerna som gör’et

Somrig efterrätts buffé i härliga färger. Foto: Fröken Turkos

Kalastider

Nu är det kalastider – barnkalas, bröllop och student och sen kommer midsommar efter det. Oavsett vilken anledning du har att ställa till med kalas så finns det flera härliga detaljer du kan använda dig av för att fixa en fest i sommarens färgglada anda. Fyll festen med finurliga dekorationer, vackra blommor, söta efterrätter och goda drinkar för en garanterad succé.

Våga vara färgstark! Foto: Fröken Turkos
1. Duka vackert med porslin och textilier i somriga färger och mönster

Dekorera med blommor från trädgården i olika vaser . Jobba med höjden så inte dukningen blir alldeles för ”platt”.

Sommarkyssar. Foto: Fröken Turkos
2. Frys in bär i isbitarna

Dessa isbitar med form av en mun har jag gjort från en silikonform från Rice. En riktig sommarkyss till drinken!

Duka med paraply. Foto: Fröken Turkos
3. Duka med paraply!

Ett litet drinkparaply sätter tonen på barnkalaset. Tips! Sätt fast den i en godis så den står rakt. Uppskattas av barnen att dom kan äta en del av dekorationen.

Mönster och färger och lite finurliga detaljer skapar feststämning på kalaset. Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos
4. Maten – Bufféer av olika slag är ett säkert kort på sommarkalaset

Det kan vara matiga bufféer eller kakbuffé med olika frukter. Det viktiga är att det finns mycket av varje och att ingen ska gå hem hungrig och att det är vackert och gott för både öga och gom.

Efterrätter och exotiska frukter och bär. Foto: Fröken Turkos
Enkelt men gott! Foto: Fröken Turkos
Nivåskillnader! Foto: Fröken Turkos
5. Dekorera buffé bordet i nivåskillnader!

Skapa nivåskillnader på festbuffén genom att variera mellan låga fat, fat på fot och olika skålar. Var kreativ – ställ fat och tallrikar ovanpå upp-och-ner-vända skålar eller muggar.

Pynta med blommor. Foto: Fröken Turkos
6. Kylda drycker

Häll massor av is i en stor hink och fyll med goda drycker, som gästerna får förse sig själva av. Dekorera med blommor. Det går lika bra med en zinkbalja eller vacker skål!

Servera flott! Foto: Fröken Turkos
7. Maten blir ännu godare på vackra fat!

Stora härliga uppläggningsfat i olika former och färger blir en extra rolig detalj på buffé bordet. Jag tror absolut att maten smakar bättre när den presenteras inbjudande.

Häng upp partydekorationer. Foto: Fröken Turkos
8. Pompoms och lyktor

Pompoms, lyktor och dekorationer livar upp den tristaste festmiljön. Häng i en grupp i taket, i fönstren eller ovanför buffébordet. Ta hjälp av naturen, knotiga grenar kan hänga i taket eller i träden om festen ska vara utomhus. Här har vi använt oss av en bit drivved som vi sen fäster olika dekorationer i.

Skynda er, nu börjar kalaset! Foto: Fröken Turkos

Parmaskinka och melon – på gaffel

Tilltugg på gaffel är ett kul sätt att servera på. Munsbitar som får salivproduktionen att rinna som en vattenkran. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka – ännu en kombination av sött och salt! En fullträff som aptitretare.
Den perfekta förrätten när du har ont om tid. Det är så otroligt gott med den söta melonen och salta skinkan. Det går också bra att servera med andra sorters torkade skinkor.

Min yngsta dotter monterar om lite bland tilltuggen. Parmaskinka är bland det bästa hon vet så hon vill helst ha endast parma på parmaskinka på sin gaffel. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka

Du behöver:

2 st melon, t ex cantaloupe
18 skivor parmaskinka
färsk basilika
mild olivolja

Melon, parmaskinka och basilikablad. Enkelt men supergott! Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i kuber.

2. Fördela melonkuberna, skinkskivorna och några basilikablad på tandpetare eller korta grillspett. Ett roligt alternativ är att servera varje munsbit med en liten gaffel.

3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på själva.

Gästerna har anlänt. Välkomna! Foto: Fröken Turkos

Med smak av sommar

Sommarlov och idétorka – Vad ska vi äta idag då? Jo gärna nåt somrigt, nåt lätt, det ska gå snabbt. Här kommer ett tips på en supergod, enkel sommarlunch till hela familjen.

Potatissallad med varmrökt makrill

Ingredienser 8 pers

700 g rökt makrill
Färskpotatis 1,5 kg
Färsk sparris
Ett knippe rädisor
Ruccolasallad 100 g
250 g Körsbärstomater
1 st Rödlök

Dressing

1 kruka gräslök
1 dl Olivolja
2 msk Vatten
2 tsk Senap Dijon
3 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Rinnande honung
1 tsk Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Dressing: Finhacka gräslök och blanda med olivolja, vatten, dijonsenap, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Mixa alla ingredienser med en stavmixer.

3. Skölj ruccolan och cocktailtomaterna. Halvera tomaterna och skala och skiva rödlöken tunt. Skär rädisorna i skivor.

4. Stek sparrisen i olivolja och salta, peppra

5. Dela potatisen på mitten. Blanda potatis, rädisor, ruccola, sparris, tomater och rödlök med dressingen. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med makrillfiléerna.

Sås

5 dl créme fraiche
2 msk Hellmans majonäs
1 påse örtagård salladsdressing

Sommarkalaset- det är de små detaljerna som gör’et

Somrig efterrätts buffé i härliga färger. Foto: Fröken Turkos

Nu är det kalastider – barnkalas, bröllop och student och sen kommer midsommar efter det. Oavsett vilken anledning du har att ställa till med kalas så finns det flera härliga detaljer du kan använda dig av för att fixa en fest i sommarens färgglada anda. Fyll festen med finurliga dekorationer, vackra blommor, söta efterrätter och goda drinkar för en garanterad succé.

Våga vara färgstark! Foto: Fröken Turkos
1. Duka vackert med porslin och textilier i somriga färger och mönster

Dekorera med blommor från trädgården i olika vaser . Jobba med höjden så inte dukningen blir alldeles för ”platt”.

Sommarkyssar. Foto: Fröken Turkos
2. Frys in bär i isbitarna

Dessa isbitar med form av en mun har jag gjort från en silikonform från Rice. En riktig sommarkyss till drinken!

Duka med paraply. Foto: Fröken Turkos
3. Duka med paraply!

Ett litet drinkparaply sätter tonen på barnkalaset. Tips! Sätt fast den i en godis så den står rakt. Uppskattas av barnen att dom kan äta en del av dekorationen.

Mönster och färger och lite finurliga detaljer skapar feststämning på kalaset. Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos
4. Maten – Bufféer av olika slag är ett säkert kort på sommarkalaset

Det kan vara matiga bufféer eller kakbuffé med olika frukter. Det viktiga är att det finns mycket av varje och att ingen ska gå hem hungrig och att det är vackert och gott för både öga och gom.

Efterrätter och exotiska frukter och bär. Foto: Fröken Turkos
Enkelt men gott! Foto: Fröken Turkos
Nivåskillnader! Foto: Fröken Turkos
5. Dekorera buffé bordet i nivåskillnader!

Skapa nivåskillnader på festbuffén genom att variera mellan låga fat, fat på fot och olika skålar. Var kreativ – ställ fat och tallrikar ovanpå upp-och-ner-vända skålar eller muggar.

Pynta med blommor. Foto: Fröken Turkos
6. Kylda drycker

Häll massor av is i en stor hink och fyll med goda drycker, som gästerna får förse sig själva av. Dekorera med blommor. Det går lika bra med en zinkbalja eller vacker skål!

Servera flott! Foto: Fröken Turkos
7. Maten blir ännu godare på vackra fat!

Stora härliga uppläggningsfat i olika former och färger blir en extra rolig detalj på buffé bordet. Jag tror absolut att maten smakar bättre när den presenteras inbjudande.

Häng upp partydekorationer. Foto: Fröken Turkos
8. Pompoms och lyktor

Pompoms, lyktor och dekorationer livar upp den tristaste festmiljön. Häng i en grupp i taket, i fönstren eller ovanför buffébordet. Ta hjälp av naturen, knotiga grenar kan hänga i taket eller i träden om festen ska vara utomhus. Här har vi använt oss av en bit drivved som vi sen fäster olika dekorationer i.

Skynda er, nu börjar kalaset! Foto: Fröken Turkos