Ikea hack – Molger bänk

Foto och styling: Fröken Turkos

DIY projekt – Dryckesstation

Pimpa en bänk med utomhusfärg och några krokar så får den ett nytt användningsområde ute och kommer bli lite av en ”snackis” på festen.

Bänken Molger från Ikea i trärent utförande. Foto: Ikea.com

Baddrumsbänken Molger byter skepnad 

Jag har gjort om Ikeas badrumsbänk ”Molger” till en drink- och avlastningsbänk. Här ska det finnas gott att dricka till både vuxen och barn.

Så här gör du:

1. Tvätta av möbeln med målartvätt. Skölj noggrant. Låt torka.

2. Slipa med sandpapper och torka bort dammet.

3. Impregnera ev med grundolja på de mest utsatta delarna innan du målar, det beror lite på vart dom ska stå. Om möbeln står på bar mark riskerar fukt att tränga upp. Men ska det stå på altantrall så är det inte lika viktigt med impregnering med olja.

4. Stryk där- efter på ett skyddande lager färg. Måla ca 2-3 gånger med en dörr- och fönsterfärg för utomhusbruk. Låt torka.

Jag satte upp små krokar där man kan hänga upp lite fina saker. Foto: Fröken Turkos

Det är inte bara blommor, växter och träd som sätter färg på trädgården utan även utemöblerna kan fungera som en färgklick. Istället för att köpa nytt så kan man måla sig till ett färgglatt budgetalternativ. Jag har använt mig av färgen Lagun S0540-B30G från Beckers. 

Foto och styling: Fröken Turkos

Leonors goda Sangria recept:

2 st flaskor rödvin
1 liter fruktsoda
2 st citroner
2 st apelsiner
1 st kanelstång
ev några iskuber

Gör så här:

1. Skiva citroner och apelsiner. Lägg i en stor skål eller som på bild, en stor härlig behållare med tappkran.

2. Slå på vinet, lägg i kanelstången och låt stå kallt över natten.

3. Strax före serveringen slår man i fruktsodan.

Foto: Fröken Turkos

Vinga – en oas i Kattegatt

Vi tog båten till Vinga och vandrade över ön till den underbara lilla badviken med turkost vatten. Vinga är den yttre gränsen mot det mäktiga Västerhavet i Göteborgs skärgård. Ön är ca. 1 km lång och 500 meter bred och ligger som västerhavets sista utpost. Vinga ligger ca 10 sjömil utanför Göteborg centrum och sedan 1987 är Vinga ett naturreservat. Se min lilla film från vår dag på Vinga:

Evert Taube växte upp som barn här på Vinga, då hans far var sjökapten och fyrmästare på ön. Taube har beskrivit sin barndom som mycket lycklig, präglad av fiske, sjöfart och historier om främmande länder och livet till sjöss. Vill varmt rekommendera den här lilla västkustpärla till ö.

Så här tar du dig hit:

Du är alltid välkommen med egen båt till Vinga, året om! Småbåtshamnen är liten men väl skyddad för vind och för de mindre båtarna finns det även dubbar i berget från piren och österut.
Det finns plats för ca 25 st. båtar och du är välkommen till
gästhamnen under hela året om. Under säsong får du dessutom alltid hjälp att lägga till vilket vi fick erfara själva.

Ta färja till Vinga! Om du inte har egen båt finns det färja som går hit. Walona vet jag åker ut hit. Googla er fram till tidsprogram.

ÖPPETTIDER

Sommarsäsong 3 juli – 27 augusti
Guidad tur kl. 11.30 från hamnplanen, varje dag
Öppettider i båk, fyr och museum
varje dag från kl. 11.00 – 13.00 och 14.00 – 16.00
Kiosken är öppen från
kl. 10.00 – 13.00 och 14.00 – 18.30

Vad händer mer i sommar:

Barnens Dag den 12 augusti.
Varmt välkommen till Vinga den 12 augusti 10.30-15.00 (i anslutning till Walonas stopp). Winga Vänner ordnar en heldag med aktiviteter för barn upp till 12 år. Dom bjuder på korv med bröd, men ta gärna med en picknickorg.

Världens godaste Moules marinières!

Efter gårdagens inlägg där jag skriver bla om barndomens somrar på Koster och när min mamma och jag sprang ut till musselodlingarna och plockade musslor till vår Moules marinières så har jag fått flera mail om jag kan avslöja receptet på detta. Det kan jag. Här kommer receptet till världens godaste Moules marinières, min mammas!

Moules marinières

Du behöver:

( 4-6 pers)

2 st nät färska blåmusslor

3 msk smör

2 st schalottenlök, finhackad

3 st vitlöksklyftor, finhackade

5 dl grädde

1,5 dl vitt vin

2 st fiskbuljongtärningar

2 knippen med bladpersilja, färsk

salt o svartpeppar efter behag

Gör så här:

1. Skölj och skrubba musslorna ordentligt och se vilka musslor som är skadade eller inte ordenligt stängda. De slänger man direkt. Ibland kan man knacka lite på musslorna och se att de stänger sig, om inte så släng dem.

2. Hacka vitlöken och shalottenlöken. Fräs det i en stor gryta tills de mjuknar, utan att ta färg.

3. Tillsätt grädde, vinet, fiskbuljongtärningar.

4. Låt detta koka ihop och smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt sedan hälften av den hackade bladpersilja, och låt allting koka ihop i ca 5 minuter.

5. Lägg ner blåmusslorna försiktigt i grytan och lägg på locket. Låt koka under lock i ca 5-10 minuter så att musslorna öppnar sig. Rör om ibland i grytan, lite försiktigt.

6. Lägg på hackad bladpersilja på slutet och servera tillsammans med antingen gott bröd eller ponfritte.

Min färgrika bakgrund

Sundet mellan Syd och Nord- Koster. Foto: Fröken Turkos

När jag var liten hyrde min familj hus på NordKoster. Här spenderade vi alla somrar. Nordkoster är en karg liten västkust idyll till ö där min pappa växte upp. Det var en brokig men ganska så spännande skara till familj som steg av båten vid kajen på Västra bryggan första veckan i juni varje år. Mamma ”bohem” med rosablommiga sjalar i håret och bartenderpappan med en cigg i mungipan, det var vi tre barn, varav två vackert bruna från Pakistan och en fräknig vithårig sladdis . Vi hade även med oss fyra katter, en svartvit tv, en radio och massa packning i koffertar.

Min bror och jag, på Koster. Josefs lilla skugga kallades jag. Han visade mig världen och lärde mig livsavgörande saker som ex klippa tånaglarna själv, tvätta håret över badkarskanten, plocka blommor utan att dra upp rötterna, hur man flyger drake, hur man tvättar kläder med mycket sköljmedel och hur man gör den godaste potatisgratängen. Josef är idag en ängel vid min mammas sida men om jag blundar riktigt hårt och lyssnar så kan jag höra hur han säger mästrande till mig medans jag lagar mat:

– Mer grädde, mycket mer grädde och sen en klick smör, ingen god sås utan smör.

Min älskade mamma! Radion är på, troligtvis lyssnade hon på ”sommarpratarna” eller P1. En stund att njuta då stickningen fick vänta lite medans hon läste dagens nyheter i GP och drack sin kopp kaffe. Tyvärr gick min mamma bort för 1 år sedan efter 15 års lång sjukdom. Den här bilden är minst 25 år gammal och påminner mig om mamma så som hon var, en riktig livsnjutare.
Min bror Josef, mamma och jag i Basteviken

Första dan på Koster så sparkade vi traditionsenligt av oss skorna och sprang barfota ner till Bastevikens strand, där på ängen ovanför stranden plockade vi spretiga färgglada blomsterbuketter. Blodnäva, smörblommor, röllika och strandtrift i starka kulörer. Vackra och operfekta sommarblommor skulle pryda matbordet i det lindblomsgröna köket. Våra skor såg vi inte röken av förens 8 veckor senare då vi skulle ta båten hem till Göteborg igen.

Vackra kosterhus! Foton: Fröken Turkos

Huset som vi hyrde var ett vackert vitt skärgårdshus med hattläkts fasad och spröjsade fönster. Insidan var inte lika vacker. Orangebrun vaxduk på matbordet och plastpelargoner i alla fönster. För att få lite personlig prägel på det hela så fick vi kånka och bära desto mer, men det var det väl värt för ur dom jättelika kofferterna packade min mamma upp vita sidendukar, mässingsljusstakar, turkosa italienska fat och skålar, citrongula linneservetter, ja till och med vackra vinglas fanns med. Att samlas runt middagsbordet var viktigt i min familj! Viktigt med gemenskap, mat och att njuta av livet. För visst är det livskvalité, att äta god mat tillsammans med sina nära och kära.

Matögonblick

Jag minns fortfarande den där känslan av frihet och lycka när min mamma och jag sprang på de karga klipporna, genom fårhagen ut till Skummbuktarna. Barfota och vant hoppade vi mellan de varma runda stenarna på minnenas osynliga fotspår från föregående somrar. Långt där ute fanns musselodlingarna, i dom små lagunerna.

Foton från Nord- Koster, Fröken Turkos

Vi plockade blåmusslor i mängder och hoppade sen tillbaka hem igen och hjälptes åt att tillaga världens godaste ”Moule marinière ” serverad i en stor turkos keramikskål.

Min mamma inkluderade alltid mig i matlagningen och i dukningen hemma.

– Vi hjälps åt, det blir så mycket roligare då!

Att laga mat tillsammans är något som för samman generationer och ger massvis med minnen av mysiga upplevelser tillsammans. Något som jag själv hoppas kunna föra vidare till mina egna döttrar.

Mamma och jag hjälps åt att laga italienska rätter. Bilden är från -97. Min mamma i sitt esse, sitt kreativa kaos. Karotter, flaskor och mat huller om buller. Precis som när jag själv lagar mat.

Kärleken till Italien

Utsikten från den underbara bergsbyn, Taormina.

Kärleken till Italien har också alltid funnits. Resorna till den lilla bergsbyn Taormina på Sicilien var en upplevelse för både öga och gom. Stora, handgjorda salladsskålar i starka färger köpta av skrynkliga gamla tanter i byns gränder. Skålarna packades ner i handbagaget för att sen bli huvudrollsinnehavare bland tallrikar och fat hemma på det svenska matbordet.

De färska råvarorna, olivoljan, den hemmagjorda peston, atmosfären och mandelvinet. Allt tillsammans med den havsgröna keramiken var som ett stort mat- och smakäventyr, inspiration till så många härliga färgsprakande middagar.

Italiensk buffé av Fröken Turkos, inspirerad av mamma Margareta

Koster och Italien, västkust och medelhav. Det bästa av två världar har lagt grunden för mitt stora matintresse men också för min kärlek till färg. Passionen för dukningen och för att skapa en vacker färgrik atmosfär kring matbordet har gått i arv och så även många recept. Recept som förhoppningsvis snart får samlas i en bok, en bok om att duka, äta och njuta, med färg. I den ska det finnas tips på festliga dukningar, roliga idéer som är lätta att tillämpa och som ska ge förnyelse till hela årets alla fester. Gemenskapen, dukningen och maten skapar tillsammans den där goa stämningen som behövs för en skön och lyckad måltid, det är förenat!

Foto: Fröken Turkos

Sena sorter har mer smak!

En hink med solvarma söta jordgubbar. Foto: Fröken Turkos

Somriga bär

Det är skillnad på gubbarna, det tror jag att vi alla märkt av…. Färg, storlek och smak. Det är även skillnad på tidpunkten då de mognar. Det är därför det finns så många olika sorter, för att säsongen ska bli så lång som möjligt.

Jag pratar om jordgubbar och om senare jordgubbssorter som oftast är lite sötare för man har inte skyndat på dess mognad på samma vis som med tidiga bär. Det finns flera goda sensommarsorter ex Malwina och Rumba. Det är stor skillnad på svenska och utländska jordgubbar. De svenska jordgubbarna brukar hålla ca 3-4 dgr i kylen medans de utländska som är kraftigt besprutade kan hålla uppemot två veckor i kylen.

Självplock

Ett supermysigt tips att göra med barnen nu på sommarlovet är att åka iväg till ett jordgubbsställe som har självplock, speciellt nu när de röda gubbarna är extra söta. Mina döttrar och jag åkte iväg till Bärby självplock tillsammans med min kompis Linda och hennes dotter Julia.  Vilken härlig dag vi fick tillsammans!

Glada tjejer som plockar stora jordgubbar i alla möjliga former. Gott att provsmaka medans man plockar! Foto: Fröken Turkos

Stora odlingar för olika sorters bär finns det på Bärby gård. Här letar vi efter krusbärsbuskarna. Foto: Fröken Turkos
Vi hittade krusbären och även de stora röda vinbärsbuskarna. Foto: Fröken Turkos

Vad kan man göra med de söta bären

Foto: Fröken Turkos

– Jordgubbstårta! Så svarar nog de flesta. Men vad kan man göra mer för något?

Man kan göra en frukost ”bowl” med vackra frukter och bär
Jordgubbsdrink någon? Med lime, mkt is, mynta, aperol och jordgubbar såklart.
Behöver inte vara så komplicerat! Jordgubbar och glass, inget mer. Mums!
Pannkakor med jordgubbar, fyllda med vispad grädde och jordgubbssylt. Lite florsocker på toppen.

Själv tycker jag att jordgubbar är goda som de är. Gärna med lite ovispad grädde och lite socker. Det påminner mig om barndomen och somrar på kökstrappen, doften av nyponroser och smaken av solvarma jordgubbar med socker och grädde.

 

 

Den blå känslan

Se lugnet svepa in i vikens famn
Lägga sig till rätta för natten

Känn dagen sakta slå sig ner till ro
luta sitt huvud mot marken,

lyssna till sommarnattens sång
Det finns

blå blå vindar och vatten, blå blå himlar och hav
blå blå känslor i natten, för det är fest
med stillheten som gäst

Text: Tomas Ledin

Jo men det stämmer verkligen, jag älskar havet och klipporna, stranden, snäckorna, krabborna, eremitkräftorna….

Somrar vid havet. Vad behövs egentligen för att man ska börja tänka på havet? Nostalgisk musik, doften av tång och färger hämtade från himmel och hav om du frågar mig. Med hjälp av indigoblåa toner och turkosa nyanser i tapeter och tyger, en tavla med havsmotiv, så skapar vi den blå känslan.

Vackra textilier att ta med till stranden. Foto: Matilde & Co
En stråhatt ger hopp om sol och inspirerar i det kustnära temat. Foto: Jacob Snavely
Blått och vitt kan kombineras och varieras i oändlighet. Kuddar i randigt, trasmattor, rutiga plädar… Foto: Ikea
Tavlor med havsmotiv får oss att längta ner till det stora blå. Foto: Line Thit Klein

Jag trivs bäst i öppna landskap,nära havet vill jag bo,
några månader om året, så att själen kan få ro.
Jag trivs bäst i öppna landskap, där vindarna får fart.
Där lärkorna slår högt i skyn, och sjunger underbart.
Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört,
och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört.
Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo.

Text: Ulf Lundell

Styling och Foto för Sköna Hem: Helena Strauss och Marie Delice Karlsson

Blå

Blått är en färg som sägs främja kreativitet. Den blå kulören sägs dessutom vara lugnande, rogivande och svalkande vilket gör den till en uppskattad färg i sovrum. Kalla nyanser, som blått, brukar ge en illusion av att utrymmen förstoras vilket är en fördel i små rum. Samtidigt är det bra att känna till att blått lätt kan ändra kulör beroende på vilket väderstreck rummet är placerat mot.

Styling och Foto för Sköna Hem: Helena Strauss och Marie Delice Karlsson
Foto: Stadshem