Odla grönsaker och njut av egen skörd

Lättodlat och ekologiskt!

Inget smakar så gott som egenodlade grönsaker. Här får ni  mina 5 tips på goda lättodlade grönsaker – mer närproducerat än så här blir det inte.  Vissa grönsaker är lättare än andra att odla och används oftare i köket så därför har jag valt att tipsa om just dessa gröna favoriter.

Tomater

Tomater älskar ljus, näring och värme. Om du har möjlighet att ge dom detta så kommer du bli belönad med söta tomater som har massvis med smak. Det finns lite olika tomater att välja på men jag brukar välja busktomater eller körsbärstomater som är perfekta att odla i kruka på uteplatsen. Dessa är inte lika gängliga och har lite stabilare stam. Jag brukar köpa tomatplantor i blomsterhandel eller från större växthus, man behöver inte dra upp egna från frön. Glöm inte att ”tjuva”, nypa bort sidoskotten från tomatplantan medan den växer.
Något som är bra är att det syns tydligt när tomatplantan behöver mer vatten för då slokar bladen. Tomater kräver mycket vatten!

Rädisor

Dessa är lättodlade och kan frösås direkt i jorden. Ev kan du täcka över dem med nån slags skyddsväv. Tricket med att odla rädisor är att vattna mycket så kommer du se snabba resultat. Skörda dem när de är lagom stora och gör därefter en ny sådd, på så vis kan du njuta av hemmaodlade rädisor hela sommaren. De håller sig bra i kylskåp ett par veckor men i jorden kan de lätt spricka och bli svampiga i konsistensen.

Rödbetor

Rödbetor är nog den rotfrukt som är tacksammast att odla. De blir väldigt sällan drabbad av skadedjur och klarar nästan alla slags jordar. Rödbetor är bland det godaste jag vet. Nyskördade och sen kokade, serveras med smör och salt, enkelt och så förbannat gott.
Viktigt att tänka på när man sår är att fröet är egentligen en frukt som innehåller flera frön, därför är det viktigt att gallra plantorna medan de växer. Annars kan de tränga ut varandra.

Morötter

Att odla morötter är enkelt och alla kan lyckas. Dessutom är det roligt att odla morötter tillsammans med barnen. Allt som behövs är en påse med frön och en liten jordplätt i trädgården. Om du odlar på lilla trädgårdsplätten så får du tänka på att avståndet mellan raderna när man ska odla morötter ska hållas till ca 30 cm – då är det lätt att komma åt att rensa och skörda.

Eller varför inte prova att odla morötter i några hinkar på balkongen? Välj en sort som lämpar sig för just krukodling, exempelvis små runda eller korta och cylinderformade morötter. Krukan ska vara cirka 40 cm djup. Använd en grönsaksjord och sätt fröna med cirka 5 cm mellanrum och 1 cm djup. Vattna och lägg gärna en skyddsväv över krukan till en början. Växtplatsen bör vara solig och öppen, utan stora träd som skuggar.

Gurka

Köp en färdig planta även här och välj gärna en lättodlad sort som ex minislanggurka. Om du ska odla gurka i kruka så behöver krukan rymma runt tio liter jord och ges regelbunden värme, sol och näring. Placera gärna krukan i direkt sol! Viktigt att tänka på är att inte vattna för nära rothalsen, då kan gurkan dö. Plantera därför plantan genom att bygga upp en liten ”kulle” jord runt rothalsen, för att den inte ska bli för våt.

DIY – Hur du gör en koppbräda för dina allra finaste muggar

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Man kan aldrig ha för många koppar

Jag har samlat på koppar i säkert 20 år nu. Jag tröttnar aldrig utan kan fortfarande bli sådär härligt förälskad när jag får syn på en vacker mugg. Mina favoriter är från Agneta Livijn. Mina äldsta Agneta-koppar fick jag i studentpresent så de har jag haft i över 20 år. De ser fortfarande ut som nya, trots att jag använder dem varje dag till morgonkaffet.

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

DIY – Koppbräda

Likt konstverk visar jag upp mina muggar på en sk ”kopp-bräda”. Det är här som dom allra finaste kopparna hamnar och det är dessa som vi använder varje dag. Lätttillgängligt och fint, win-win. Brädan är egentligen återbruk, ett lock från en gammal sekretär.

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
DIY – Koppbräda, Foto: Fröken Turkos
Så här gör du!

Du behöver:

– gärna en gammal bräda/planka eller drivved

– eventuellt lite färg, slippapper och vax

– gammal spik, en variant större. Jag hittade dessa spik från en gammal låda nere i källaren, men för er som inte har gamla lådor med spikliggandes lite varstans så skulle jag pröva och höra med Bauhaus , Hornbasch eller Kindstands i Göteborg. Om det inte finns gamla spikar så finns det större spik som är långa och gör det möjligt att hänga lite större koppar på.

– en kil, som underlättar innan du spikar

– skruv och upphängning baktill på brädan, fästes kloss-an vägg

– en skruvdragare för att skruva fast skruven i väggen

– fina stora muggar, de flesta av mina är i stengods, vilket gör dem extra tåliga, hållbara och tål både diskmaskin och mikrovågsugn.

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
DIY – Koppbräda av Fröken Turkos

Stengods eller lergods?

Det är bränntemperaturen som avgör om det blir sten- eller lergods.

Stengods som är bränt i en hög temperatur, ca 1200-1300° blir mer hållbart än lergods. Det går inte flisor i koppar och skålar lika lätt som hos lergods. Man säger att leran sintrar när den kommer upp i de höga temperaturerna i ugnen, porerna smälter samman och leran blir helt tät. Därmed blir den vattentät. Kaffekoppar för att ta ett exempel, lämnar inga vattenringar på bordet. Stengods tål diskmaskin, ugn och mikro.

DIY - Koppbräda av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Ha en fin tisdag, kram Leonor

Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Sommarlov och idétorka – Vad ska vi äta idag då? Jo gärna nåt somrigt, nåt lätt, det ska gå snabbt. Här kommer ett tips på supergod, enkel sommarmat till hela familjen.

Sommarmat - Potatissallad med varmrökt makrill
Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Potatissallad med varmrökt makrill

Ingredienser 8 pers

700 g rökt makrill
Färskpotatis 1,5 kg
Färsk sparris
Ett knippe rädisor
Ruccolasallad 100 g
250 g Körsbärstomater
1 st Rödlök

Dressing

1 kruka gräslök
1 dl Olivolja
2 msk Vatten
2 tsk Senap Dijon
3 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Rinnande honung
1 tsk Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Dressing: Finhacka gräslök och blanda med olivolja, vatten, dijonsenap, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Mixa alla ingredienser med en stavmixer.

3. Skölj ruccolan och cocktailtomaterna. Halvera tomaterna och skala och skiva rödlöken tunt. Skär rädisorna i skivor.

4. Stek sparrisen i olivolja och salta, peppra

5. Dela potatisen på mitten. Blanda potatis, rädisor, ruccola, sparris, tomater och rödlök med dressingen. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med makrillfiléerna.

Sås

5 dl créme fraiche
2 msk Hellmans majonäs
1 påse örtagård salladsdressing

Sommarlov!

Långa sköna dagar – fria från förpliktelser och i sällskap med dem vi älskar. Ta till vara på tiden och ta vara på varandra –  sommarlovet är här!

Förväntningarna är ofta höga inför sommarlovet och semestern. Sommaren är en tid när drömmar ska förverkligas, projekt inne och ute i trädgården ska bli färdiga. Vi vuxna kan vara rejält slutkörda när ledigheten kommer och då ska man ändå se till att barnen får ett bra och roligt sommarlov. Vi vuxna glömmer dock gärna bort att vi inte är de enda som slitit hårt under ett helt år. Även barnen har sitt ”arbete” att gå till, om det så är dagis eller skolan.

Foto: Fröken Turkos

Ett sommarlov kan kännas extra svårt om familjen inte har råd eller möjlighet att göra det där som ”alla andra” gör. Familjer har väldigt olika förutsättningar men det är inte alltid så att sommarlovet blir lyckligare och ger finare minnen bara för att man har det gott ställt ekonomiskt. Andra saker betyder mycket mer. Jag tror det kan vara bra att tänka att barn faktiskt inte har så stora krav som många föräldrar tror. Det behöver inte vara så märkvärdigt, men tid att vara tillsammans betyder mer. Det finns inga pengar i världen som kan köpa närhet, gemenskap och samhörighet med sitt egna barn. Det är därför som jag vill tipsa och förhoppningsvis inspirera dig om några saker som du kan göra i sommar som varken kostar så mycket eller som ställer så höga krav.

Vila och läsa

Vila tillsammans och läs en bok. Titta i böcker ihop. Läs för ditt barn! Lite större barn kan leta reda på böcker som handlar om deras intressen. Ligg brevid varandra och läs varsin bok. Om du läst ut böckerna i bokhyllan så åk till biblioteket och låna hem lite böcker.

Vila i hängmatta
Bildkälla: Mrs Jones
Bada i havet på Koster - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Bada

Packa matsäck och badkläder, åk till stranden. Spendera en skön dag ihop med sol och bad och krabbfiske. Bor du i närheten av östkusten finns tyvärr inga krabbor, men gott om små öar omgivna av klart vatten. Hyr en kanot och paddla ut till en ö, som blir er helt egna för en dag.

Fiska krabbor på Koster - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Leka

Åk exempelvis till en lekplats, de flesta städer har större lekplatser med massor av roliga saker, där liten som stor kan slå hål på många timmar. Lek ihop, ta med picknickkorgen. Andra roliga lekar kan vara att ni bygger en koja, pysslar, ritar, bygger med lego, gör ett sandslott eller leker i vattnet.

Bada i havet på Koster - Fröken Turkos
Bada och lek. Foto: Fröken Turkos

Äta och fika

Laga mat eller baka ihop. Låt barnen välja vad ni ska göra och hjälps sedan åt att laga till det tillsammans. Ta med på picknick eller så äter ni det hemma.

Bildkälla: meillakotona.fi

Cykla

Cykla till ett bestämt mål, det kan vara affären fem km bort eller fårhagen en km bort. Ha ett mål med turen och något ni ska göra när ni är framme. Ta med picknik som ni fikar eller köp en glass när ni är där.

Cykeltur - Sommarlov Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Hänga

Bara var. Ta en lugn dag hemma och umgås med varandra. Var närvarande och var nära.

Hänga
Foto: Matilda K Svensson
Bada i havet på Koster - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Sommarintervjun – Bagaren Susanne har alltid rent mjöl i påsen

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Susanne är definitivt ingen surdeg! Foto: Fröken Turkos

Susanne Winroth är mästerbagaren som gör de allra vackraste bakverken och godaste bröden. En välkänd profil för alla oss i södra Göteborg. Nordgårdens bageri startade hon för 15 år sedan, då låg det vid Snipen men flyttade sen in på den nuvarande adressen i Kungsporten, Billdal och har funnits där i 6 år nu.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Nordgårdens bageri
När började du intressera dig för bakning?

Susanne var 16 år när hon bestämde sig för att bli bagare och konditor, men hade redan som barn förstått att det här med att baka var hennes grej. – Min mamma bakade alltid när jag var liten så det smittade av sig på mig i tidig ålder, säger Susanne och ler. Det bästa Susanne visste som liten var alla mysiga kafferep hon hade tillsammans med sina kompisar i trappuppgången där hemma. – Att fika skapar samhörighet och gör oss glada. Att Susanne älskar sitt yrke syns och märks tydligt!

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Med fokuserad blick skapar Susanne vackra jordgubbstårtor. Foto: Fröken Turkos

Jordgubbstårta med en tvist

Jordgubbstårta är något av det somrigaste som finns! Självklart ska du bjuda på en sommartårta med jordgubbar när sommaren och semestern nu snart står i full blom. Här med mazarinbotten och vaniljkräm som en tvist på en klassisk jordgubbstårta med vispad grädde. Perfekt för födelsedagar och andra festligheter.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Jordgubbspaj med vaniljkräm på mazarinbotten och mängder av svenska jordgubbar. Mums! Foto: Fröken Turkos

Fokus på kvalitet

Susanne har alltid kvalitet i fokus. En grundförutsättning är då såklart bra råvaror. Det ska vara närproducerat. Mjölet är ett ekologiskt råg och vetemjöl som kommer bland annat från Lima Backa Kvarn.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Godaste rågbrödet! Foto: Fröken Turkos

Susannes 5 bästa tips när du bakar bröd

1. MJÖL

Använd ekologiskt mjöl. Inte bara för miljön men också för att det är lite grövre och smakar mer.

2. MÅTT & VIKT

Försök om det går att hålla dig till gramvikter när du bakar. Det blir mer exakt så!

3. BRÖDFORMAR

För dig som känner dig lite osäker på att forma brödet så använd brödformar istället. Nästan alla bröd går att baka i form.

4. ÖPPNA INTE UGNEN

Öppna absolut inte ugnen i onödan. Öppnar man den för ofta riskerar det att bröden sjunker ihop. Om du vill ha en hårdare skorpa kan man däremot öppna ugnen och släppa ut ångan de sista fem minuterna.

5. VÅGA MISSLYCKAS

Var inte rädd för att misslyckas. Av varje misstag blir du klokare och du lär dig för varje gång det händer.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Dukat för fika

Det är riktigt mysigt och fika på Nordgården bageri och café. Vackra sommarblommor i starka färger står på alla borden. Inbjudande och uppdukat för trevlig fika. Susannes kärlek till att segla och vara ute på havet återspeglas i inredningen som har ett tydligt båt- och havstema. Här får bageriets gäster känslan av att havet ligger riktigt nära. På bara några minuter på cykel så kan du ta dig ner till Billdals många badplatser.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Celebert besök

Förutom att köpa frallor och bröd, smörgåsar, kaffebröd och tårtor, kan man även slå sig ner och äta en god frukost. En mycket uppmärksammad frukostgäst som besökte Nordgårdens bageri tidigt i våras, var skådespelaren och fd guvernören Arnold Schwarzenegger. – Lite otippat att Arnold tittar in för en frukost säger Susanne och skrattar till.

Arnold Schwarzenegger, på Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Ett möte och minne för livet! Foto: Fröken Turkos

– Han berättade att han kom direkt från gymmet. Han var väldigt trevlig och drack en macchiato och åt smörgås och ägg och efter det blev det en stor maräng.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Franska våfflor, mazariner, bullar, hallongrottor, etc. Svårt att välja? Gör som Arnold och ta en maräng. Foto: Fröken Turkos
Vilket är ditt egna favoritbakverk Susanne?

– Jag älskar alla slags bullar och just nu är min absoluta favorit, briochebullen med vaniljkräm och färska hallon.

Briochepizza med hallon och vaniljkräm.
Foto: Fröken Turkos

Briochebullar med vaniljkräm och hallon

Ca 20 st

Här kommer receptet på Susannes helt ljuvliga favorit bullar som hon så generöst delar med sig av till Fröken Turkos läsare.

Du behöver:
  • 700 g vetemjöl
  • 210 g mjölk
  • 4 ägg
  • 100 g strösocker
  • 35 g jäst
  • 15 g salt
  • 225 g osaltat kallt smör

Till smuldegen: smör, havregryn, råsocker, vetemjöl

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser långsamt ( förutom smöret ) i köksmaskin, ca 3-5 min. När degen gått ihop öka hastigheten några minuter tills degen blir alldeles slät och smidig. Skär smöret i 2 cm kuber. Kör degen långsamt och lägg i lite smör i taget, kör degen tills allt är inblandat. Lägg i oljad bunke i kylen över natten, ca 12-15 Tim.

Ta ut degen ur kylen, forma till bollar och platta ut till små pizzor, lägg vaniljkräm ( Se recept på god hemkokt vaniljkräm här )i mitten och tryck i 4 st hallon. Låt jäsa ca 30 min. Smula på smuldegen. Baka av på 190 ˚C i ca 8 min. Låt svalna och pudra lite florsocker på.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
Vad inspirerar dig i ditt arbete?

På Instagram följer jag ca 20 duktiga bagare som ger mig inspiration. Men framförallt så är det Mattias som motiverar mig. – Han är en riktig idéspruta här i bageriet!

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Bagaren Mattias är en riktig idéspruta till att komma på nya bakverk. En klippa som funnits vid Susannes sida i 11 år nu. Foto: Fröken Turkos

Vid Susannes sida finns även herr och fru Löfgren. Mattias är bagare och Johanna är butiksansvarig och ansiktet utåt till kunderna. – Vi vill skapa en inspirerande och glädjefylld miljö där du som kund ska känna högsta möjliga servicenivå, kvalitativa resultat och ett varmt personligt bemötande säger Susanne.
Johanna är den glada, varma tjejen med ett stort hjärta. Hon är klart en viktig bidragande faktor för den härliga familjära känslan gentemot kunderna. Tillsammans med den övriga personalen skapar de alla en mysig helhetsupplevelse för bageri samt cafegäster.

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Susanne, Mattias och Johanna, bageriets svårslagna trio. Foto: Fröken Turkos
Om du får oväntat besök och bjuder på spontanfika, vad bjuder du på då?

– Då tar jag fram bullar ur frysen eller så tar jag med mig chokladkola – paj från jobbet. Den är himmelsk och alltid ett säkert kort!

Nordgårdens bageri, Fröken Turkos - Miss Turquoise
Välkomna in till Nordgårdens bageri och café. Foto: Fröken Turkos

Älskade trasmatta!

( Innehållet innehåller adlinks – spårningslänkar )

Kan man tänka sig ett bättre återbruk  än en vacker trasmatta, som bara blir skönare ju mer du tvättar den? Fynda på loppis eller köp en nytillverkad. Här är mina 7 somriga favoriter!

Copyright Fröken Turkos - Miss Turquoise

1. Trasmatta Lisa
2. Trasmatta Multi. Ljus och härlig trasmatta med mjuka multifärgade ränder.
3. Trasmatta Rashid, storlek: 70 x 200 cm
4. Trasmatta Multi. Vävd matta av återvunnen textil. Finns i flera olika storlekar.
5. Bomullsmatta i gröna nyanser
6. Jolly Multi Trasmatta
7. Bomullsmatta Rosa-Mix

Trasmattor är en del av vårt svenska kulturarv. Kreativitet, hantverk och återvinning när det är som bäst. I mer än 150 år har man i Sverige använt vackra trasmattor i hemmen. Generationer av kvinnor har vävt mattor i underbara färger och mönster. Trasmattorna vävdes av de tygrester man hade över, och konsten att väva gick från mor till dotter. Vi kan vara stolta över de trasmattor som har skapats och fortfarande skapas.