Studenttider – Jordgubbstårta med pensé flaggor

Med inspiration från bakgeniet Fridas ( Fridas bakblogg ) underbara jordgubbsmarrängtårta, så gjorde jag en variant av den men med en liten twist. Jag lovar, den är superenkel och tar inte lång tid att göra! Ett hett tips till Studentfesten eller sommarfesten. Har ni inte planerat efterrätten ännu så kanske den här tårtan kan ge er inspiration.

Foto: Leonor Juhl K

Sommartårta med pensé flaggor

Ingredienser:

  • 1 paket med färdiga marrängbottnar
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl lemoncurd
  • 1 Liter jordgubbar
  • 1 dl Nutella
  • 100 gram Philadelphia ost
  • 0,5 dl florsocker
  • Minimarränger ( eller hellre röda vinbär )
  • Dumlekolor
Uppdukat till fika. Foto: Leonor Juhl K

 

Så här gör du:

Ta en av bottnarna och lägg på ett tårtfat, blanda lemoncurd med en del av den vispade grädden, bred den på marrängbottnen. Hacka hälften av jordgubbarna. Ta Philadelphiaosten och blanda med florsockret, inte för mycket florsocker för då blir det alldeles för sött. Blanda ner de hackade jordgubbarna. Rör ner hälften av den vispade grädden som är kvar i jordgubbsröran. Blanda väl. Lägg den andra marrängbottnen på tårtan och bred jordgubbsgrädden över hela den, rejält ska det vara. Skiva resten av jordgubbarna och lägg dessa i mitten av tårtan. Blanda det sista av vispgrädden med 0,5-1 dl Nutella, skeda upp i en spritspåse, alternativt en plastpåse och klipp av ett hörne. Spritsa små klickar av Nutella- grädden runt om utanför ”jordgubbshögen” i mitten. Dela dumlekolorna på hälften och placera en i varje nutellaklick. Ta nutella i ny plastpåse och gör ett litet hål och spritsa sen hela tårtan med  nutellakrämen. Garnera med minimarränger.

Ett hett tips är att även garnera med röda vinbär, ev utesluta minimarrängerna och ha syrliga goda vinbär på toppen istället.

Eftersom marängbottnarna är så söta så behövs det något mer syrligt till tårtan som bryter av. Lemoncurden är ett steg i rätt riktning men personligen tycker jag att med lite vinbär till så skulle det bli pricken över i:et. Sist men inte minst så dekorerar vi vår somriga marängtårta med små svenska penseéflaggor.

Sveriges Nationaldagstårta av Fröken Turkos
Maräng, lemoncurd, jordgubbskräm, nutella och svenska jordgubbar. Kan det bli godare än så! Foto: Leonor Juhl K

Svenska flaggor av penséer 

En svensk penseéflagga! Foto: Leonor Juhl K

Det här behöver du: 

– Tandpetare

– Penséer i gult och blått, ( jag använde blålila – och gula penséer )

– Ev liten medhjälpare som tycker om att pyssla

Så här gör du:

Plocka små penséeblommor och trä var och en på en tandpetare. Klart!

Min lilla 5-åriga medhjälpare tyckte det var kul att göra svenska flaggor av blommor. Foto: Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
En härligt svensk blomdoftande dag önskar jag er alla!

Kram, Leonor

Studenttider – Mumsiga och somriga tilltugg till studentbuffén!

Planerar du för studentfest? Här kommer några enkla recept på plockmat.

Sjung om studentens lyckliga dag. Få fester är så fyllda av glädje och lycka som en studentfest, möjligen undantaget bröllopsfester, och nu har säsongen startat.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Ett glas mousserande och riktigt god plockmat sätter tonen för studentfesten. Eller inledningen på en förstås. Tilltugg till mousserande får gärna ha lite sälta så en aptitretare med ost passar bra. Här nedan kommer riktigt goda, enkla och vackra recept med fetaost och parmaskinka som ni bara måste testa. Du behöver inte ens sätta på spisen.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Bjud på smarrig mingelmat. Det kan bli en hel buffé eller bara lite tilltugg att stilla hungern med inför middagen. Mat och dryck som kittlar smaklökarna, aptitretare, är perfekta som inledning till måltiden. Meningen är att man ska längta extra mycket till middagen och bli sådär retsamt hungrig. Och tanken med aptitretare är just att de ska reta aptiten, inte stilla den. Små munsbitar räcker. Gärna ett par av varje. Och de bästa av allt är att det passar lika bra en mysig hemmakväll som en sommarkväll med gäster och mingel, och som i dessa studenttider, perfekta smårätter att ställa på buffébordet på studentfesten. Lite skön musik till det och festen kan börja!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Stora som små tycker det är gott med plockmat. Foto: Fröken Turkos

Vattenmelon, mynta och fetaostspett

Förberedelsetid: 15 minuter
Antal: 12-24 spett (beroende på storlek)

Vattenmelon, mynta och fetaostspett är en superenkel aptitretare. Den salta osten med den söta vattenmelonen gör att människor i alla åldrar älskar dessa.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Goda små spett garnerade med flaggor i olika mönster. Foto: Fröken Turkos

Du behöver:

2 st fetostar
1/4 av en stor vattenmelon, skuren i bitar
myntablad
Tandpetare
Balsamico

Så här gör du:

1) Skär vattenmelonen i kuber

2) Skär fetaosten i lika stora kuber

3) Stapla feta och vattenmelon med ett mynta löv däremellan trä på en tandpetare.

4) För extra smak använde jag en reducerad balsamikovinägersirap. Detta är helt valfritt men väldigt gott. För att göra en egen , tillsätt ½ dl balsamvinäger till en liten kastrull och sjud i 3-5 minuter tills det har en tjockare konsistens. Spritsa över spetten. Eller köp färdig balsamicosirap. Zeta har en variant som är riktigt god!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

 

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Tilltugg på gaffel är ett kul sätt att servera på. Munsbitar som får salivproduktionen att rinna som en vattenkran. Foto: Fröken Turkos

Sjung om studentens lyckliga dar…

Melon med parmaskinka – ännu en kombination av sött och salt! En fullträff som aptitretare och tilltugg.
Den perfekta förrätten när du har ont om tid. Det är så otroligt gott med den söta melonen och salta skinkan. Det går också bra att servera med andra sorters torkade skinkor.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Min yngsta dotter monterar om lite bland tilltuggen. Parmaskinka är bland det bästa hon vet så hon vill helst ha endast parma på parmaskinka på sin gaffel. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka

Du behöver:

2 st melon, t ex cantaloupe
18 skivor parmaskinka
färsk basilika
mild olivolja

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Melon, parmaskinka och basilikablad. Enkelt men supergott! Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i kuber.

2. Fördela melonkuberna, skinkskivorna och några basilikablad på tandpetare eller korta grillspett. Ett roligt alternativ är att servera varje munsbit med en liten gaffel.

3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på själva.

Gästerna har anlänt. Välkomna! Foto: Fröken Turkos

 

Skål och lycka till! Kram, Leonor

Släpp den lille hattmakaren fri och våga inred med färgglad surrealism!

Häng med mig och Alice ner i kaninhålet till Underlandet. Låt dig bli inspirerad av Salvador Dali och lekfulla ljusstakar av tekoppar och fat. Färgglatt och sprängfyllt med fantasi. Det här är en drömvärld dit jag gärna flyr i mina tankar. Jag är konstnär i grunden och älskar att omge mig av surrealistiska bilder och konstverk men än har jag inte ”vågat” släppa kontrollen riktigt och måla dessa motiv själv. Än så länge är jag alldeles för realistisk i mitt målande men inom mig finns det en galen hattmakare som njuter av att skapa oväntade och spännande kreationer.

Alice i Underlandet
Konstnär: Heather Theurer

Mitt eget Alice i Underlandet

Som liten flicka så hade jag verkligen dille på den fantasifulla boken Alice i Underlandet av Lewis Carroll. Den handlar om  flickan Alice som råkar ut för mängder av äventyr när hon har fallit ner i ett kaninhål, och inte minst de oförglömliga figurer hon träffar på där. Den ständigt leende Solkatten, Hattmakaren, den vita kaninen och Hjärter Dam, helt underbara sagofigurer som lever kvar hos mig även nu som vuxen. Anledningen varför den fortfarande inspirerar mig och många andra beror nog mest på att det handlar om en värld som strider mot all typ av logik. En värld där allt kan hända!

Tea party

En kurrande Hjärter dam

Jag brukade låtsas att jag var flickan Alice och min familjs katter fick rollerna som solkatt, vit kanin och hjärter dam. Ofta dukade jag upp för ett stort tekalas i trädgården med gamla koppar och fat och jag hängde även upp mammas silverbestick i jasminbusken ovanför oss. Här ute kämpade jag för att få ”vita kaninen” och ”solkatten” att ligga kvar på sina platser med hjälp av små skinkbitar som jag gömde under upp å nervända koppar. Hjärter dam ( katten Jesper ) låg alltid still och kurrade öronbedövande bara man tittade på honom. Man kan nog säga att det var en ganska så rörig skara av gäster som mumsade på både bulle och skinkbitar runt om och på bordet. Ett kärt minne!

Alice i Underlandet
Konstnär: Dave Lebow

Bara några spadtag ner till Underlandet

Ett annat minne jag har är när jag fick för mig att gräva ett eget hål till Underlandet. Jag hade skissat på allt och tyckte att det här var min bästa idé någonsin. Jag skulle skapa mig en underjordisk värld dit jag kunde fly när allt kändes tufft och smärtsamt i den ”riktiga” världen. Lite sorgligt också när man tänker på det nu som vuxen.

Saftpaus under trädet. Bildkälla: Selina Lake

Målmedvetet började jag gräva mig ett hål där ute i sandlådan i trädgården. Jag engagerade barnen runt kvarteret så vi var tillslut ett ganska så stort gäng som turades om att gräva. Då och då hade vi saftpaus under päronträdet. Under saftpausen passade jag på att motivera alla kompisarna med berättelser om Alice i Underlandet, om att där nere i Underlandet fanns magiska kakor som kunde förvandla oss till jättar och magisk dryck som gjorde oss pyttesmå. Oj vad snabbt det gick att gräva efter det! Plötsligt var hålet så stort så vi kunde stå flera stycken i det samtidigt och lika högt som vi var långa. Tyvärr slutade vår väg mot Underlandet ganska så tvärt en morgon då min pappa hade fyllt igen hålet kvällen innan. Risk för ras sa han då… Än idag har jag lite svårt för och förstå varför han gjorde så. Eller kanske egentligen inte.

Alice i Underlandet
Foto: Matt and Ashley Photography

Våga det oväntade

Då jag aldrig fick grävt mitt hål till det magiska Underlandet så tänker jag iallafall visa er den värld dit jag ville komma. En värld där atmosfären av surrealistiska detaljer och lekfullhet gör dig glad! Inredningsdetaljer som du kan omge dig av som får dig att drömma dig bort till en värld som inte lika allvarlig. Inredning behöver inte vara så allvarlig, skapa något oväntat och se vad som händer. Himlen kommer inte ramla ner. Kan dock hända att du inte längre får vara med i den där inredningsklubben där alla tar efter varandra och ingen vet vad som egentligen är deras egna personliga stil.

Men den klubben vill du nog inte vara med i ändå. Eller?  Nä nu tycker jag vi släpper den lille hattmakaren inom oss fria och vågar det oväntade istället!

Ha en riktigt härlig helg, kram Leonor

Alice i Underlandet

Bli inspirerad med mig!

Så kul att äntligen få dela med mig av den här filmen till er! Det kommer bli mer rörligt material på mina sociala kanaler framöver och det här är en bra början. Vill du veta mer om mig, vart jag hämtar min inspiration från och varför jag tror att jag har lyckats nå ut med mina sociala kanaler? Vad tycker jag om att misslyckas och om perfektion? Tryck på filmklippet så får du reda på allt det där och mycket mer!

Ha en fin måndag, kram Leonor

Cupcake kalas!

I helgen firade vi vår älskade lilla sjuåring tillsammans med tjejerna i hennes klass. Hon ville ha ett cupcake kalas där alla fick dekorera sina egna cupcakes. Superkul med tema på kalas tycker jag och speciellt roligt var det här smarriga temat.

Cupcake kalas - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 

Dukat för kalas

Själva förberedelserna inför kalaset brukar vara det som är det roligaste, iallafall för oss föräldrar. Att duka bordet fint inför ett barnkalas är en stor del av förberedelsen och här kan vi få vara lite mer kreativa vilket är mycket uppskattat av de små kalasgästerna. Det behöver inte vara så avancerat heller och måste inte följa temat på kalaset till punkt och pricka. Cupcake kalas kräver inte servetter, duk, tallrikar och glas med små cupcakesmotiv på, även om det också kan vara fint. Vi dukade bordet färgglatt – inte direkt oväntat… och med en pompom girlang som låg som en löpare i mitten av bordet.

Cupcake kalas - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 

På riktigt barnkalasvis har vi servetterna i glasen och små prickiga bordsplaceringskort på varje tallrik. Självklart har den numera skrivkunniga 7-åringen skrivit alla namnen på korten, det är stort!

Cupcake kalas - Fröken Turkos
Servetter i glasen a la barnkalasvis. Foto: Leonor Juhl K

 

Cupcake kalas - Fröken Turkos
Prickig namnskylt till bordsplacering. Foto: Leonor Juhl K

 

Svävande ballonger

Det behövs ingen helium i ballongerna för att de ska se ut som att de svävar. Allt som behövs är lite dubbelhäftande tejp, och om du inte har det så kan du ta vanlig tejp som du dubbelviker. Du fäster tejpen på toppen av ballongen och trycker fast den i taket. Jag tycker det är fint med snören i olika längder som du lätt knyter fast i ballongerna och som får hänga ner över matbordet.

Cupcake kalas - Fröken Turkos
Svävande ballonger. Foto: Leonor Juhl K

 

Först fick alla gästerna åka linbana uppe i skogen ovanför oss och efter det blev det pannkakslunch. Sen efter det hade vi ”snurra flaskan”- leken och My fick öppna alla presenterna, sen körde vi vidare med dansstop och dans till Habibi – låten. Även jag dansade mig alldeles varm och glad och födelsedagsbarnet ville dansa med sin mamma hela tiden, för än så länge så tycker hon inte att jag är pinsam utan ganska så ”cool”. Gäller och njuta så länge det varar…Storasyster skulle definitivt säga det motsatta!

 

Cupcakes

Efter dansen fick alla de små gästerna sätta sig vid bordet igen och nu var bordet dukat med cupcakes. Alla ska få garnera sin egen cupcakes.

Tips! En palett är perfekt som cupcakefat när du ska ha ett cupcake kalas

Cupcake kalas - Fröken Turkos

Istället för klickar med färg i paletten så kan du istället ha alla små goda och söta saker som de ska få dekorera med. Först började vi med att spritsa alla muffinsar med frosting och sen fick de små bagarna släppa loss sin fantasi och skapa sin alldeles egen cupcake design.

Cupcake kalas - Fröken Turkos
Bästa barnkalaset min 7 åriga dotter haft, enligt henne själv!

Cupcake kalas - Fröken Turkos

 

Vårt utekök!

Nu börjar det grönska och trädgårds – och odlingssäsongen är i full gång! Vi drömmer om en vacker uteplats och njuter av doftande blommor och långa sköna grillkvällar. På våren och sommaren finns det alltid saker att fira. Värme, sol, familj och vänskap. Allt är värt en fest.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Vårt utekök kommer från Hillerstorp och är sommarfestens självklara medelpunkt! Foto: Leonor Juhl K

Utekök

Uteköket låter matlagningen ta plats under bar himmel, ett fantastiskt sätt att ta till vara på vårens och sommarens fina dagar till max. Du har din grill, dina utemöbler och en brinnande lust att få laga och äta mat ute med familj och vänner, då är nästa steg ett utekök. I ett utekök kan du laga all mat ute i direkt anslutning till matplatsen. Du behöver inte längre springa ut och in ur huset utan i lugn och ro stanna ute och laga mat samtidigt som du umgås med dina gäster.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Passar utekök alla ?

För dem som tycker om att laga mat och äta utomhus under hela eller delar av året borde ha glädje av ett utekök. Det kan vara svårt att ordna om du bor högst upp i en lägenhet men för alla som bor i hus eller radhus kan ett utekök ge upplevelsen av att grilla och äta ute ett lyft.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

 

Inreda ditt utekök

Möjligheterna med ett utekök är oändliga och du kan i princip förflytta hela ditt kök utomhus. Så om du gillar utelivet och vill kunna suga ut det mesta av tiden i trädgården så kan du verkligen ha glädje av ett utekök.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Leonor Juhl K

 

Du har bestämt dig för ett rejält utekök för att kunna flytta hela matlagningen utomhus när vädret tillåter. Nu är det dags att börja styra upp detaljerna. Det första du bör fundera över är vilket behov du har. Här skriver jag mer om detta!

Diskho eller inte?

Vill du få plats med en liten diskbänk och en rejäl arbetsbänk? Bra arbetsytor och en diskho med kran och vatten var A och O för oss. Kunna skölja grönsaker, skrubba färskpotatisen och tvätta av arbetsredskap utan att behöva springa in i huset. Därför kan jag varmt rekommendera att ta med en diskho i beräkningen när du planerar ditt utekök.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos

Förvaring

Kanske behöver du ett kök med gott om förvaringshyllor och i så fall bör det stå i fokus när du väljer vilket kök som fungerar bäst för dig. Vårt utekök Åminne består av två moduler, den ena med en diskho och kran som kan kopplas till vattenslang och den andra med en rejäl arbetsyta. Båda modulerna har en förvaringshylla undertill där du kan förvara mat, kryddväxter, arbetsredskap och annat under tiden som du lagar mat.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Toppen med de två hyllplanen för extra förvaring. Perfekt för glas, porslin etc. Foto: Leonor Juhl K

Moduler kan vara en bekväm och stilfull lösning om du vill ha köket i en viss stil och vill kunna styra exakt vad som finns eller inte.Det bästa är att det är enkelt att köpa till fler moduler av det här köket om och när vi känner för att bygga ut till ett större kök. Men som det är nu så passar den här storleken oss perfekt!

Inreda med kryddor och grönt

Det viktigaste för att få ett riktigt inbjudande utekök måste ändå vara att ösa på med kryddor och krukväxter. Ju mer desto bättre och enkelt att knipsa lite kryddor när det är nära till hands.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Leonor Juhl K
Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Leonor Juhl K

Matplats

Det trevligaste är såklart om köket kan rymmas på samma plats som eller åtminstone i närheten av matmöblerna. Då kan du umgås samtidigt som du lagar mat utan att behöva känna dig utanför eller behöva avbryta samtalen för att titta till maten. Att umgås över matlagning är trots allt oslagbart.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Leonor Juhl K

Laga mat

Att laga mat utomhus är otroligt härligt och inspirerande. Oftast finns det mer utrymme i det fria vilket gör att alla kan delta. Gemenskapen blir stor även om någon sparkar boll eller hoppar studsmatta medan andra hackar och grillar.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Leonor Juhl K

Duka vackert

Förhöj festen med ett vackert dukat bord. Här är några tips på hur du får till ett riktigt vackert sommarbord – snabbt och enkelt.

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Fröken Turkos
  • Utnyttja naturen och skapa vackra och somriga bordsdekorationer som går i samklang med trädgården. Plocka blommor och ställ i fina vaser eller kannor.
  •  Duka med olika färger på alla tallrikarna, även glasen varierar i sköna lekfulla färger.
  • Jobba med höjden så inte dukningen blir alldeles för ”platt”.
  • Dekorera tallriken med en enkel vacker blomma
Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
En liten luktärt blir ett vackert blickfång på tallriken. Foto: Leonor Juhl K

Sitta länge och njuta – det gäller och passa på!

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Leonor Juhl K

Ha en härlig dag, kram Leonor

Utekök och matplats på altanen av Fröken Turkos - Miss Turquoise
Foto: Leonor Juhl K

Påskfika – Saftiga blåbärscupcakes med cream cheese frosting, påskdekorerade på fyra olika sätt

Cupcakes med frosting är ju så fantastiskt gott! Här har jag tagit fram ett recept på blåbärscupcakes med 4 olika varianter av toppings.

Ljuvliga cupcakes/muffins med blåbär med krämig frosting och vackra dekorationer i 4 påskiga utföranden. Cupcakes till vad som kanske blir den sista påskfikan den här påsken. Ett perfekt tillfälle att fira lite extra så att vi får fika, bara en sista gång.

Foto: Leonor Juhl K

Fluffiga och saftiga blåbärsmuffins

Rätt tid i ugnen är viktigt för att få till riktigt saftiga muffins. Det är viktigt att inte baka muffinsen för länge. Gör stickprov för att se om de är klara, men tänk på att inte öppna ugnen för många gånger.

Du behöver:  (ca 10 st)

150 g smör
2 st ägg
2dl mjölk
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
frysta blåbär

Så här gör du:

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner smält smör och mjölken. Blanda de torra ingredienserna, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så håller de formen!).

Blanda blåbären med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, 200 C. Låt svalna innan du börjar dekorera dem!

Topping nr 1:

  • Frosting vit ( recept se nedan)
  • Chokladägg
  • Hyvlad choklad
Blåbärscupcake med topping nr 1. Foto: Leonor Juhl K

Recept Frosting ( a la Leila Lindholm):

Du behöver:

  • 60 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk färskpressad citron, saften
  • 100 g cream cheese
  • Ev några droppar valfri karamellfärg

Gör så här:

  1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
  2. Vispa i cream cheese.
  3. Färga din cream cheese frosting i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
  4. Bred eller spritsa frosting på cupcakes eller muffins och garnera med strössel eller blommor.

Topping nr 2:

  • Frosting vit
  • Regnbågsströssel
  • marschmallow kyckling
Foto: Leonor Juhl K

 

Topping nr 3:

  • Frosting med några droppar rosa karamellfärg
  • Chokladägg
  • Sockerpärlor
  • Spritser

Dela blåbärsmuffinsen likt en tårtbotten och fyll varje ”muffinsbotten” med rosa frosting. Avsluta med frosting, sockerpärlor och några chokladägg högst uppe på.

Foto: Leonor Juhl K

 

Topping nr 4:

  • Frosting vit
  • Pärlor i pastellfärger
  • Spritser
Foto: Leonor Juhl K

 

Ha en fin annandag påsk! Kram, Leonor

Duka med gammalt och nytt

Det sägs ju att vi äter med ögonen lika mycket som med munnen och våra smaklökar. Det är något som de flesta kockar förstår på fina restauranger världen över, där man lägger mycket tid och kraft på att lägga upp maten på ett konstnärligt sätt på tallriken. Så även om man inte har tid eller lust att kämpa med hur en citronskiva ska placeras när man står i köket och lagar mat hemma så finns det dock andra saker man kan göra för att göra måltiden till en fröjd för ögat – att duka ett vackert bord, till exempel.

Duka med gammalt och nytt - Fröken Turkos - Leonor Juhl K
De vackra klotformade Vaserna ”Big bubble”och ”Bubble” är från min kompis Anna Elzer Oscarsson. De moderna vaserna samsas fint ihop med en vacker antik kanna jag ärvt tillsammans med ett gammalt kinesiskt ingefärskrus. Den mörkblå låga urnan har jag hittat på loppis. Foto: Leonor Juhl K

 

Duka med gammalt och nytt - Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Nytt och nött

Blanda olika sorters porslin och vaser och var inte rädd för att blanda både gammalt och nytt. Här kan både mönster, enfärgat, färgstarkt eller gammalt och nött ta plats och bli en snygg del i dukningen. Att kontraster kan vara riktigt roligt syns då de moderna vaserna tillsammans med de äldre skapar en härlig dynamik.

Duka med gammalt och nytt - Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Udda vaser i en dukning ger det dukade bordet karaktär. Kombinera nytt och nött – kontrasterna skapar dynamik och personlighet.

Duka med gammalt och nytt - Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Nytt och nött, olika färger och mönster, alla med den runda formen gemensamt. Foto: Leonor Juhl K

 

Blomsterprakt

Ett vanligt misstag många gör är att bara använda vitt porslin och en stor blomvas mitt på bordet. Jag tycker det är roligare att blanda upp färg på porslin och textilier och våga mixa lite mer och istället för att sätta alla snittblommor i en stor vas – sprid ut dem i flera mindre vaser eller kannor eller koppar på bordet. 

Duka med gammalt och nytt - Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Längst till vänster är den söta lilla skålen/ljushållaren ”Little Bowl” också från Anna Elzer Oscarsson. Den höga vasen med smultronblommorna och den lille kinesiska sockerskålen har jag köpt på Tradera. Foto: Leonor Juhl K

 

Vackra färgglada snittblommor och vårgröna blad gör mycket för att förhöja känslan på ett dukat bord. Det kan bli spretigt med en bukett i vas mitt på bordet och genom att använda flera olika vaser och sprida ut dem längs med bordet så blir blommorna en stor del av dukningen istället. Svårt och jobbigt? Det är det inte utan kan handla om att bara lägga några kvistar av solgul forsythia direkt på bordsduken och dela upp buketten i flera, mindre arrangemang som placeras ut på bordet i gamla och nya vackra vaser.

Ha en fin påskdag! Kram, Leonor

Duka med gammalt och nytt - Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Påskpyssel – Pappersägg av tapet

Det här var förra årets favoritpyssel så därför tåls det skrivas om igen och inspirera på nytt i år igen. Jag älskar att återanvända och speciellt kul är det att pyssla med tapeter. Har du en rulle eller en bit över från tidigare tapetseringar så är det här ett perfekt påskpyssel för dig!

Pappersägg av tapet, Fröken Turkos
Pappersägg av tapeter som Hanna Wendelbo designat för Midbec. Foto: Leonor Juhl K

Pappersägg till påskriset

Jag har gjort enkla pappersägg av vackra tapetprover från tapetkollektionen ”Morgongåva”. Jag älskar att arbeta med tapeter på olika sätt. Tapet istället för papper blir både effektfullt och vackert när du kombinerar det med nåt roligt pyssel.

Pappersägg av tapet, Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

De här pappersäggen ( eller tapetäggen) är fina att hänga i påskriset, på en enkel magnoliakvist eller i en bukett med tulpaner. Extra effektfullt tycker jag det blir när du använder olika mönster på tapeterna till varje ägg.

Pappersägg av tapet, Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Du behöver:

  • Tapetrester
  • Sax
  • Lim
  • Blyerts penna
  • Tråd
  • Träpärlor
Pappersägg av tapet, Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Så här gör du:

1. Ta fram det du behöver till pappersäggen. Se ovan vad du behöver!

2. Vänd på en av tapeterna och rita ett ägg med blyerts.

3. Klipp ut ägget och fortsätt göra ladan med flera andra tapetmönster.

4. Vik äggen på mitten med mönstret inåt.

5. Fortsätt rita och klipp ut fler ägg. Använd gärna ett av de första äggen du klippte ut sim mall när du ritar resten.

6. Limma ihop ena sidan av ett vikt ägg med ett annat vikt ägg och fortsätt sen så.

Innan du limmar ihop den sista vikta delen tar du ett dubbelvikt snöre som du trär med en pärla längst upp och gör en knut. Lägg snöret under papprets sidor som du limmat. Tryck ihop sidorna på pappret. Avsluta med att knyta fast en pärla längst ner. Färdigt för att hänga upp i påskriset!

Pappersägg av tapet, Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Snälla fjädrar

Det är så lätt att slänga ner några påsar med billiga färgglada fjädrar i kundvagnen när du är och handlar. Det här kanske kan få dig att tänka till lite innan du gör det. När vi hör ordet påskris så tänker vi nästan omedelbart på vackra färgglada fjädrar som barnen hängt upp i björkriset hemma på köksbordet. Påsk och färggranna fjädrar hör liksom ihop, eller!? Kanske kan vi ändra på det.

Foto: Leonor Juhl K

USA ➖ KINA ➖ USA ➖ SVERIGE

Det här har jag tagit upp vid flera tillfällen tidigare, men det är värt att ta upp igen. Visste ni att det gömmer sig ett hemskt djurplågeri bakom fjäderindustrin. Dessa påskfjädrar är också riktiga miljöbovar. Fjädrar och dun kan antingen komma från slaktade djur eller genom plockning av levande fåglar. Påskfjädrarna i vår handel är oftast från kalkonindustrin i USA. Fjädrarna transporteras till Kina där de färgas och sen tillbaks till USA och ut över världen, bland annat till Sverige. Djurskyddslagarna är ofta mycket dåliga i bland annat USA. Fåglarna som burit våra påskfjädrar på sin kropp har haft ett hemskt liv och en plågsam död. Stöd inte detta! Ett steg i rätt riktning kan vara att byta ut fjäder- traditionen mot andra vackra saker att hänga i sitt påskris. Alternativet kan vara färgade syntetiska fjädrar som jag använder mig av hemma eller varför inte små fina miniholkar eller dessa vackra pappersägg av tapet!

Foto: Leonor Juhl K

Påskriset är kanske det mest självklara påskpyntet. Men det kan också bli det mest personliga. Vem har sagt att ett påskris måste ha fjädrar. Visst kan man få till ett fint påskris utan att använda färgade fågelfjädrar som kan komma från plågade fåglar. Nä nu hittar vi på andra roliga alternativ på saker att hänga i påskriset. Häng på – nu pysslar vi!

Pappersägg av tapet, Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl k

 

Glad påsk, kram Leonor

Påsk – skapa en pampig och vacker vårbukett

Jag har inspirerats av renässansens stilleben men istället för en bukett i murriga färger har jag använt mig av vårens färgpalett. Ett blomsterarrangemang som blir till ögongodis där hemma. 

Skapa en vacker vårbukett - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Dramatiskt, färgstarkt och iögonfallande – en bukett som för oss tillbaka till renässansens storslagna dagar. Vacker färgkombination och en pampig dekoration i påsk – här får du tips på hur du skapar en storslagen festbukett.

Skapa en vacker vårbukett - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Superknepet

Mitt bästa knep för att få till ett fint och stort blomsterarrangemang är att använda dig av oasisblock. Nu tänker du att det är endast floristerna som använder oasis, men icke sa nicke, det stämmer inte. Du kan köpa oasis lite överallt i olika blomsteraffärer och plantskolor. Oasis gröna stickmassa används till olika typer av blomsterarrangemang med färska snittblommor. Oasisen fungerar som en vattentank för snittblommorna så att blommorna alltid har tillgång till vatten och inte vissnar. Oasis stickmassa en porös mjuk massa som lätt drar åt sig vatten, är lättarbetad och formbar.
Har man en fin skål hemma som man gärna vill använda till sitt blomsterarrangemang kan man välja oasisblock som man sedan själv lätt skär till önskad storlek och form.

Du behöver:

  • Oasis
  • Vass kniv
  • Skål/kruka/vas
  • Blommor

Skapa en vacker vårbukett - Fröken Turkos

Så här gör du:

Låt de blommor som ska ingå i arrangemanget stå i vatten och dricka sig otörstiga under en natt efter det att de snittats diagonalt. Vattenmätta oasisblocket genom att blötlägga det i kallt eller ljummet vatten. Lägg blocket på vattenytan med långsidan neråt, tryck inte ner det, utan låt det suga åt sig vattnet tills det efter ett par minuter sjunker av sin egen tyngd. Då är det klart att användas. Skär till oasisblocket så att det passar den behållare du ska använda, och se till att det blir minst 3 cm högre än själva behållaren. Innan du sticker ner stjälkarna i blocket så snittar du dem igen. Det ger stjälken en större drickyta. Undvik sax då en sådan lätt ”tuggar” stjälken. Det kan göra att stjälkens vattenrör trycks ihop så att vattnet inte kan sugas upp.

Arrangera:

Nu börjar det roliga. Det är nu konstverket ska ta form och du börjar ”leka” fram din bukett. Stick ner en snittblomma i taget i den gröna oasisen tills du känner dig nöjd. Personligen tycker jag det är vackert om den är rejält packad av blommor och känns sådär storslagen och blommorna ”faller”ut på sidorna. Det är därför det är så bra att använda oasis när du gör lite större arrangemang, du kan forma din bukett mycket lättare och blommorna sitter där dom sitter.

Skapa en vacker vårbukett - Fröken Turkos

Tänk på att arrangemanget beskådas från olika håll, så glöm inte ”baksidan” av din bukett!

Skapa en vacker vårbukett - Fröken Turkos

Skapa en vacker vårbukett - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Glad Påsk, ha en fin långfredag! Kram, Leonor

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny