Sommarens bästa buffé

Låt festen börja!

Med årets vackraste tid som inramning är det hur kul som helst att bjuda in till sommarfest.
Födelsedag, sommarfest. Anledningarna att fira är många! Ska du bjuda många är en läcker buffé som du kan förbereda innan en perfekt lösning.

Buffé för många

Ett härligt sätt att bjuda till fest när man är många. Man kan komma och gå lite som man vill. Bra att bjuda på när man har fest för olika åldrar, då kan det vara svårt att få alla och sitta still. Det är vackert och generöst att lägga upp maten på stora fat och i skålar. Det mesta kan man förbereda i god tid. Det är ju viktigt att man själv får njuta av festen.
Jag använder mig gärna av generösa keramikskålar i glada färger, det blir så mycket aptitligare då.

Dom vackra skålarna hittar du här på Bagaren och Kocken

Meny

Menyn inspireras av det italienska köket, som så ofta här hemma. Här hemma är det högt i tak och vi skulle lika gärna kunnat vara italienare hela bunten. Italiensk mat är bland det bästa som finns tycker jag så här kommer lite recept på goda italienska rätter på buffébordet.
 

Tips!

Skriv menyn på en bit tapetrest och sätt in i en vacker ram, den här härliga tapeten med citroner på har jag i mitt kök, den är från danska RICE , se återförsäljare hos agent Intrade

 Rostad färskpotatis med ruccola, oliver och parmesan

Ingredienser

 8 portioner
    • 2 kg färskpotais
    • 8 vitlöksklyftor
    • Olivolja
    • Flingsalt
    • 1 dl blandade färska örter
    • 2 dl olivolja
    • Salt
    • Parmesanost
    • Ruccola
    • Oliver

Så här gör du

  1. Tvätta potatisen noga och lägg den i en långpanna.
  2. Ta hela vitlökar och lägg över potatisen.
  3. Ringla över olivolja och strö på flingsalt. Blanda runt.
  4. Rosta i ugnen på 225 grader i 35-40 minuter eller tills potatisen blivit genomstekt och fått gyllene färg.
  5. Mixa örter och olivolja till en slät olja och smaka av med salt.
  6. Lägg upp den varma potatisen på ett fat och ringla örtolja över.
  7. Avsluta med att hyvla på rikligt med färsk parmesanost.
  8. Blanda med ruccolan och oliverna

 

Citron och rosmarinkyckling

Ingredienser

8 personer

  • 2 msk smör 
  • 4 krm svartpeppar, nymald
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk havssalt
  • 1 citron, skal och pressad saft
  • 4 st rosmarin, färsk, kvistar
  • 1 dl timjan, färsk
  • 8 st majskycklingbröst, benfria, med skinnet kvar

1. Lägg kycklingbrösten i en påse tillsammans med grovhackad timjan, rosmarin, citronskal och citronsaft, peppar och olivolja, sätt ugnen på 125 grader

2. Salta kycklingen. Hetta upp en stekpanna med smör. Ta upp kycklingfiléerna ur påsen. Stek med skinnsidan ner ca 4 min. Vänd och stek andra sidan 4 min. Efterstek kycklingfiléerna i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader, ca 15 min.

3. Skär kycklingen i fina skivor, servera på vackert uppläggningsfat med grillad citron och färsk rosmarin

Tomat och melonsallad med mozzarella och rostade pinjenötter

Ingredienser

8 portioner

  • 1 dl pinjenötter
  • 2 msk honung
  • 2 msk mild olivolja
  • 2 msk färskpressad lime
  • 300 g mozzarella
  • 1/2 vattenmelon
  • 1/2 honungsmelon
  • Körsbärstomater gula och röda
  • 15-20 blad basilika
Så här gör du
  1. Rosta pinjenötterna i torr panna och låt svalna.
  2. Rör samman honung, olivolja och lime till en dressing.
  3. Tärna mozzarellan. Skär bort skalet från melonen och tärna köttet i bitar (peta ut kärnorna).
  4. Vänd ner mozzarella, melon, tomater och basilikablad­ i dressingen. Strö över pinjenötter vid servering.

Foccasia med örter och vitlök

Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd som kommer från Ligurien. Brödet serveras då oftast tillsammans med god olivolja och några droppar av den klassiska balsamvinägern från Modena och då gärna den krämiga varianten. Supergott att doppa brödet i denna blandning. Brödet är bakat på vetemjöl och durumvete med havssalt, olivolja och örter. Viktigt för att få ett gott bröd är att låta det jäsa sakta, därför blandar jag jästen i kallt vatten och låter det jäsa innan utbakning i normal rumstemperatur och även efterjäsning innan det blir dags för ugnen. Så långt bort från den varma ugnen och spisen som möjligt 1-2 timmar. Räkna med inklusive jästid att det tar ungefär 4 timmar innan du kan äta brödet från det att du börjar plocka fram ingredienserna med den långa jästiden.

Ingredienser för 1 bröd i långpanna 25×35 cm:

  • 4 dl kallt vatten   25 g jäst
  • 1,5 tsk honung
  • 7 dl vetemjöl special
  • 2 dl durumvete
  • 5 tsk oregano
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • olivolja till pensling
  • flingsalt
  • önskad fyllning som exempel soltorkade tomater i strimlor eller bara örter

Gör så här:
1. Lös jästen i det kalla vattnet.
2. Tillsätt honung, vetemjöl, durumvete, olivolja, oregano och knåda rejält i 15 minuter i maskin.
3. Tillsätt salt och knåda ytterligare 4 minuter i maskinen. Låt degen vila i 20 minuter övertäckt.
4. Pensla under tiden en liten långpanna (35×25 cm) rejält med god olivolja och platta sedan ut degen i långpannan. Låt den jäsa i till dubbel höjd (jäsningen kan ta 1-2 timmar beroende på hur kallt degen står), bäst resultat är 2 timmar som jag skrev tidigare.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla degen med olivolja och strö lite flingsalt över.
7. Tryck i önskad smaksättare, soltorkade tomater eller kalamata eller vad du gillar.
8. Sätt in långpannan i mitten när ugnen kommit upp i 250 grader. Spruta direkt lite vatten med blomsprutan och sänk temperaturen till 230 grader. Baka tills brödet blir gyllenbrunt (12-18 min).
9. Lossa brödet från långpannan när det svalnat lite och ställ det på ett galler.
10. Skär sedan upp önskade bitar av brödet. Ät och njut tillsammans med god olivolja som du droppar lite krämig balsamvinäger i eller doppa i len ricottaostkräm

Buon appetito!

Lämna ett svar

Stäng meny