Färg är liv!

Färg är inte bara vackert! Färgerna betyder något, de talar till oss. Blommorna lockar till sig insekter med sin färgprakt och de växter som utnyttjar djur som pollenbärare är ofta mycket mer färgsprakande än blommor som är vindspridande. Växter kan pollineras av insekter, fåglar eller små gnagare. Färgerna gör att blommorna syns tydligt mot den gröna eller bruna bakgrunden, och djuren har lättare att hitta dem. Samma blommor kan ha flera färger, s.k. färgkontraster, för att synas bättre. Dessutom måste det finnas någonting som lockar djuren till blommorna. Därför så bjuder blommorna på någonting ätbart åt djuren, antingen frömjöl, nektar eller andra ämnen. När djuren sedan går från blomma till blomma för de samtidigt med sig frömjöl och pollinerar blommorna.

Pionen bjuder humlan på gott att äta. Foto: Fröken Turkos

Olika djurgrupper har också olika favoritfärger, och därför har blommorna också olika färg beroende på vem de vill locka till sig. Till exempel fjärilar tycker speciellt mycket om starkt röda blommor. Röda blommor har också ofta sin nektar så djupt inne i blomman, att andra insekter inte kommer åt den. Fjärilarna kan dricka nektarn eftersom de har långa mundelar som de använder som sugrör.

Färgen är viktig inte bara för att locka insekter från långt håll, utan också för att vägleda insekten på nära håll . Blommorna är så finurliga att dom kan ha linjer och fläckar som visar insekterna vägen till nektarn. Ofta är dessa markeringar ultravioletta, och vi människor kan inte se dem.

Färg är liv!

En blomsteräng full av frömjöl och nektar. Det här är fredagsmys för insekterna! Foto: Fröken Turkos

Ha en fin fredag!

Lämna ett svar

Stäng meny