Vad är en färgsnurra?

Hur använder man en färgsnurra? Det ska du få svar på här!

Förstå färgsnurran

Färgsnurran är en jätte bra hjälp med färgsättningen när du inreder. Den innehåller 12 “tårtbitar”.

– Tre av dessa är så kallade primärfärger ( P ), gult, rött och blått. Dessa tre färger används för att blanda fram alla andra färger som finns. Kom ihåg att du aldrig kan blanda fram en primär färg.

– Tre är sekundärfärger ( S ), dessa får du när du blandar två primärfärger tillsamman. Rött och gult blir orange, blått och gult blir grönt, blått och rött blir lila.

– Sex tårtbitar är så kallade tredjefärger ( T ), dessa får du om du blandar en primär, och en sekundärfärger, exempelvis lime som du får av gult och grönt.

Förstå färgsnacket!

Komplementfärger

De färger som ligger längst bort från varandra i färghjulet kallas komplementfärger. Genom att lägga komplementfärger brevid varandra uppnår man maximal kontrast.  Alltså inred med två färger som ligger på olika sidor av cirkeln, det vill säga en kall och en varm färg. De är kontraster. Lägger du alltså rött och grönt brevid varandra så kommer de framhäva varandra.
Rött – Grönt
Blått – Orange
Gult – Lila

Att neutralisera färger

Då använder man sig av mildare toner som är bra att balansera med starkare färger. Vitt, beige och grått är neutrala färger.

Kalla färger

Finns på den blå sidan av färgsnurran. Har ofta en lugnande effekt och får små ytor att verka större. Blått för tankarna till böljande hav och en klarblå himmel, vilket kan hjälpa dig att komma till ro om kvällen. Därför är blå kulörer bra i sovrummet.

Varma färger

Innehåller rött och gult. Upplevs ofta som glada och positiva. Får väggar att närma sig varandra.

Svart och vitt

Svart och vitt finns inte med på färghjulet och detta är för att de inte räknas som färger utan mest används för att göra de andra färgerna ljusare och mörkare.

Harmonisk inredning

Det får man om man inreder med två färger som ligger brevid varandra i färgskalan.

Accentfärg

Man väljer en eller två starka accentfärger. Många tycker att det ska vara från samma sida av färgsnurra för att det inte ska bli för plottrigt intryck. Men personligen tycker jag inte det behövs. Gå på din magkänsla!

Den praktiska färgsnurran kan hjälpa oss inreda
Lycka till!

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Tack för din informationen om färgskalan.Det är svårt med färger (tycker jag) svårt att kombinera för att få det harmoniskt.
    Det lättaste sättet att möblera är ju att inte ta in färg alls i hemmet utan bara låta det gå i en grå eller svart färg skala och kanske våga muntra upp inredningen med en färgglad blomma eller två. Men så tråkigt och trist det blir. Tack

Lämna ett svar

Stäng meny