DIY – Babushka dockor

(  I samarbete med Make and Create )

Foto: Fröken Turkos

Babushka – Matryoshka dockor

Jag älskar verkligen Babushka dockor och det har jag gjort sedan jag var liten. När jag var liten tjej lekte jag med dem som dockor. Eftersom de varierade i storlek, var det naturligt att föreställa sig dem som systrar. De större bryr sig om de mindre. Vi har flera olika unika uppsättningar med dessa dockor hemma, trädockor som har en historia. Babushka finns i flera olika utföranden men oftast är det motiv av kvinnor i traditionella klänningar med litet höckle runt håret. Numera finns det dock uppsättningar av djur, tecknade figurer och även politiker. Tips! Vill ni se fler inspirerande förslag på hur man kan måla sina ryska dockor, se här där Annika på Make and Create har målat fina superhjältar.

Vackra Babushka dockor pryder hyllan. Foto: Fröken Turkos

Här ska jag visa hur man kan måla en mycket enkel Babushka, Fröken Turkos egna design av de populära trädockorna. Det finns så otroligt många sätt att måla dessa på men vi har gjort en egen variant i starka pastellfärger och med brodyrtejp.

Färgglada ryska gummor! Foto: Fröken Turkos

Det här behöver du:

– Omålade Babushka dockor, som du kan köpa HÄR

– Hobbyfärg, vi har använt oss av Plus Color 

– Fina penslar i olika storlekar

– Brodyrtejp, som finns HÄR

– Bakplåtspapper ( för att klippa ut mallar )

– Liten potatis och vass kniv ( barn får hjälp av vuxen i detta momentet )

Så här gör du:

1. Ett set med ryska trärena dockor, bara fantasin som sätter gränser.

2. Rita och klipp ut rund mall för ansiktet, bakplåtspapper är bra som material. Klipp ut flera olika stlk som ska passa de olika dockorna.

3. Skissa runt mallen med blyerts.

4. Börja med att måla med en hobbyfärg runt om ansiktet.

5. Bra penslar i olika storlekar, mina har jag köpt HÄR

6. Ansiktena målas med olika färger på håret, ögonfransar ( pilljobb) och liten glad mun och rosa kinder.

7. Underdelarna målas i lite starkare färger och sen har jag tejpat runt om med en vit brodyrtejp som jag klippt av på mitten.

8. Sist men inte minst så gjorde jag en liten enkel potatisstämpel som ska bli det sista piffet. Men med facit i hand så kunde jag lika väl gjort det sista “piffet” på fri hand med pensel. Men jag var så hungrig när jag gjorde det sista så händerna darrade, då är det bra med potatisstämpel;)

Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Perfekt sommarpyssel för hela familjen! Ska bli kul och få se hur era ryska dockor kommer se ut. Tagga era Instagram bilder med #Babushkadiy

Lycka till!

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Fantastiskt roligt pyssel!! Tack för superbra tips!!

Lämna ett svar

Stäng meny