Låt maten blomma

“Svenska flaggor” av tandpetare och små blågula penséer. Foto: Fröken Turkos

Dekorera din mat med ätliga blommor. Det kan vara på tårtan, i salladen eller på smörgåsen. Extra fint och aptitretande om du får maten att blomma. Fantastiskt smarriga är de inte men väldigt dekorativt och vackert, precis som en tavla.

Jordgubbstårta med stora kronblad av penséer. Foto: Fröken Turkos

Under sommaren kan vi hitta mängder av fina blommor utomhus. De kan vara vilda, odlade eller vara ogräs. Blommor är inte bara vackra ute i naturen utan kan vara härliga att lägga i maten också.

Krydda med penséer i maten

Det finns många ätliga blommor vi kan plocka och lägga på tallriken. Blommorna måste vara odlade utan konstgödsel och besprutningsmedel om de ska vara ätliga. Små blommor funkar att äta hela men på de större så är det bara kronbladen som smakar bra, resten kan vara beskt.

Chokladkaka med bär och små penséer. Foto: Fröken Turkos

Långt ifrån alla blommor går att äta. Tänk på att det finns många giftiga blommor både i trädgården och naturen. Ät bara de som du är säker på inte är farliga. Mina ätliga favoritblommor är penséer, gurkört och ringblommor. I alla tider har blommor funnits på menyn. Kronblad har lagts i sallader och används som te. Kanderade blommor anses vara en delikatess och det sägs att kanderade violer var Napoleons favoriter. I Asien serveras friterade knoppar av dagliljor och det är faktiskt en riktig smaskig smakupplevelse.

Violer till frukost. Violer är bäst i lite sötare rätter för de är lite söta i smaken. Men det är inte så att man inte behöver sylt, honung eller socker för så söta är faktiskt inte violer.

Violer är vackra men de är inte så att man skippar lördagsgodiset och äter violer och penséer istället. Vi behöver inte överdriva blomätandet utan min personliga åsikt är att blommor är vackra och fina att dekorera maten med. Bonus är att det inte gör något om en blomma slinker ner med tårtbiten. Däremot gurkört tycker jag är lite gott, smakar som det låter, gurka. Perfekt i sallader och i bordsvatten. Tänk bara på att vara uppmärksam när du dricker det garnerade vattnet, så inte du sätter gurkörten i halsen…

Av gullvivor kan man göra ett jätte gott te. Te som ska vara bra mot huvudvärk.

Blommorna har även använts för medicinsk bruk. Ringblommor har antiseptiska egenskaper och används i olja som är läkande för huden. Av kamomillblommor kan man göra ett väldigt bra förkylningste och te på gullvivor ska vara bra mot huvudvärk och svårigheter att sova.

En äng av vackra läkande kamomillblommor

Ätliga blommor

1. Gurkört
2. Krasse
3. Tusenskönor
4. Ringblommor
5. Små penséer
6. Viol
7. Rosenskära
8. Senapsblomma
9. Fläder
10. Gullviva

Blommor är vackra att garnera med och använda som självläkande ändamål men att plocka violer på ängspromenaden och äta som mellanmål, det blir lite väl pretentiöst tycker jag. Jag läste en artikel om att man skulle äta sitt mellanmål vid vägkanten på promenaden. Men för det första, så gott är det inte med rosenblad och gräslöksblommor, för det andra, det finns hundar..

Sommarens jordgubbstårta. Foto: Fröken Turkos

Så ut och plocka ätliga blommor i trädgården istället och låt maten blomma, av den anledningen att det är så otroligt vackert.

Ha en fin helg!

Lämna ett svar

Stäng meny