Tapeter uppåt väggarna!

Älsk på den här underbara tapeten med blommor och blad i rosa och grönt , “Marguerite”från nya tapetkollektionen Blomstermåla. Design av Hanna Wendelbo i samarbete med Midbec Wallpaper.
Stylist: Cattis Skoglund Foto: Tove Mattson

Visste ni det att vi svenskar kommer på andra plats som Europas största tapetkonsument. Först kommer engelsmännen. Utbudet är enormt och den som är ute efter en särskild stil eller epok har inga problem att hitta det. Här kommer min snabbresumé.

En snabbresumé av tapettrender genom tiderna

1700

Stadsmannen, greven och ambassadören Carl Gustaf Tessin lever sitt liv på 1700-talet med ett stort konstintresse. Han låter den ansedda tapetmakaren Swen B Liungqvist måla de vackra tapeterna till sin boning Åkerö slott på en ö i Södermanland. Det här är en av dem. Tapet: Tessin, Karslund från Borås Tapeter

Papperstapeten började spridas vid mitten av 1700-talet när den tog sig ut från överklassens herrgårdar och borgerliga hem. Men fortfarande var det endast de riktigt förmögna som hade råd att smycka sitt hem med sådan väggdekor. Fransmännen och engelsmännen var specialister på handtryck och det var härifrån en stor del av dåtidens tapeter importerades. Motiv från den här tiden var ofta med glesa slingrande blommor, rutor och ränder på ljus botten.

1800

Tapet: Pimpernel, William Morris från Engelska Tapetmagasinet. Foto: Jessica Silversaga

Intensiva färger och mönster. Kina inspirerande. William Morris tapeter är typiska för sent 1800-tal. En helt ny mönstervärd öppnar upp sig under 1800-talet. Man hämtade inspiration från äldre formgivning och exempelvis Morris & co var under denna tid inspirerade av gotik och medeltiden i många av sina mönster.

Tapet: Willow Bough, William Morris från Engelska Tapetmagasinet.
Tapet: Ava från Sandberg Foto: Kristin Lagerqvist Styling: Tuva Minna Linn

1900

Jugendperioden startar. En reaktion mot 1800-talets mörka inredning. Färgerna blir ljusare och blommorna mindre och glesare. Omkring 1900-talets början spred sig den engelska rörelsen Arts & Craft utanför Storbritannien och fick då stor betydelse för jugendstilens utveckling. Jugendstilen pågick mellan ca 1890 till omkring 1920 och karaktäriserades av organiska slingrande växter i regelbundna mönster. Klassiker från denna perioden är bland annat mönstret Berlin från Lim & Handtryck och Vallmo från Boråstapeter.

Tapet: Vallmo från Borås Tapeter

1920

Tapet: Grace från Sandbergs

Art décon ville framhäva och hylla det individuella och exklusiva. Stilen representerade lyx, glamour och livsglädje. I Europa hade stilen sin absoluta höjdpunkt i och med världsutställningen i Paris 1925 “Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”. Starka dekorfärger med mycket guld och geometriska former i symmetri. Alltid med en lyxig känsla. 20-talet kallades också ”det glada tjugotalet” och utmärktes av att nöjeslivet frodades i storstäder som London, Paris och New York. Fjäderplymerna i tapetkollektionen Grace från Sandberg ger en känsla av lyx.

1930

Diskreta tapeter i ljusa och klara färger. Under 1930-talet utvecklades också det man kallar Funkis. Funktionalismen var en stil som blev stor både inom arkitektur och formgivning under denna tid. Namnet kommer ifrån att saker skulle utformas efter just sin funktion och blev då avskalade och ofta med släta ytor. I sann funkisanda tillverkade Duro enfärgade tapeter.

1940

Tapet: Söndagsmorgon Josef Frank, Svenskt Tenn

Diskret och gärna ljusa pastellfärger. Ljusa linjer och små buketter. På 1940-talet designade Josef Frank många av de tapeter som fortfarande är populära som t.ex. Eldblomma, Paradiset, Vårklockor och Söndagsmorgon.

1950

Mjuka organiska former och trianglar, gärna i form av vita linjer på grå botten. På håll kunde tapeten se enfärgad ut men när man kom nära syntes mönstret. Dessa tapeter fick öknamnet havregrynstapeter. Klassiker är tapeter från Stig Lindberg som produceras av Boråstapeter.

1950-talsinspirerade krukväxter på vit botten, ur kollektionen “Miss Print 4”, Midbec

1960

Fondtapeterna slår igenom, med kastruller och maträtter till köket. Diskreta mönster på präglat papper.

1970

Retro tapet från Etsy

Stormönstrat och blommigt och medaljonger i starka färger. Materialet vinyl blir populärt. Den är både tålig och man imiterar ofta andra material. Psykadeliska mönster i häftiga färger, stora blommor och färgerna är ofta i brunt, orange och gult.

1980

Strukturtapet och bårder. Pasteller i aprikost, gult eller pistageggrönt. För att piffa upp satte man bårder. Ofta högst upp vid taklisten men det blev också populärt att sätta den mitt på väggen och dela upp två olika tapeter ovan och nedanför.

1990

Tapet: Parchment stripe från Designers Guild

Svampade och rollade mönster. Jordfärger och allmogeromantik där tapeterna skulle se handgjorda ut. Designers Guild hade flera av den svampmålade varianten. Personligen hade jag den här tapeten men i färgen ljusrosa istället. Mina föräldrar hade den i större blockrand, svampmålad terracotta.

2017

Tapet: Alicia från Borås Tapeter

Ett snabbt skutt från 1990 till idag. Stormönstrat, effektfulla tapeter i mycket färg. Rummets alla fyra väggar tapetseras och vi vågar välja färger och mönster som vi älskar.

Den här är en av mina favorittapeter just nu! Tapet “Rävdunge”, av Hanna Werning för Boråstapeter. Bildkälla: Hus & Hem

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Vilket sammanträffande! Satt precis och funderade på vilka tapeter jag ska ha i barnens rum! Fick massor med inspiration och tips från dig nu! Tack bästa Leonor! Vilken superfin bild på dig också!????????????

  2. Ηave you ever considered publishing an e-Ƅook or ɡuest authorіng on other websites?
    I have a blog based on the samе topiϲs you discuss and would really
    like to have you share some stories/infⲟrmation. I know my visitors would appreсiate your worқ.
    If you’rе even remotely interested, feеl fгee to send me an email.

Lämna ett svar

Stäng meny