Kanelbullens dag!

Vem älskar inte saftiga kanelbullar? Till ett glas kall mjölk eller en kopp varm choklad. Kanelbullens dag må vara ett kommersiellt påhitt från början – men det är svårt att inte ta det till sitt hjärta. Här är mina tre anledningar varför vi ska äta mer kanelbullar!

1. Kanelbullar blir aldrig tråkiga

Kanelbullar är ett fullständigt genialt bakverk. Grunden är enkel och de går att variera in absurdum. Förutom själva innehållet i degen kan du välja att fylla dina bullar med det mesta. Dessutom finns det mängder av sätt att baka ut bullarna och du kan göra allt från längder till knyten eller snurror. Bara fantasin sätter gränserna.Och orkar du inte vara fantasifull är originalet tillräckligt originellt.

2. Att baka kanelbullar är terapi

Bakning är som terapi. Gör gott för själen! Bakar du dina egna bullar har du dessutom chansen att sprida massor med glädje omkring dig genom att bjuda på dina bakverk.

3. Kanelbullar är goda!

Jo men så enkelt är det. Kanelbullar är ju så fantastiskt goda, det är ju den viktigaste anledningen av dem alla. Doften, smaken kan golva de allra flesta. Kanelbullar är verkligen fikasveriges drottning ( eller herre) på täppan!

Styling: Caroline Ahlqvist Foto: Lina Eriksson

Lite kanelbulle – historia

Kanelbullen, som även kallas för kanelsnäcka och kanelsnurra, är ett väldigt vanligt bakverk i både Nordamerika och norra Europa. Det skapades i Sverige på 1920-talet, då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget. Det dröjde dock till 1950-talet innan den blev vanligt förekommande i Sverige.

Ingredienserna är huvudsakligen vetemjöl, mjölk, jäst, socker och smör/margarin. Ofta kryddar man även degen med kardemumma, salt och socker. Den jästa degen kavlas ut och fyllningen fördelas jämnt. Fyllningen består vanligen av smör/margarin, strösocker och malen kanel. Degen rullas eller viks ihop och skärs eller klipps. Bullarna penslas med uppvispat ägg och pärlsocker eller hackad sötmandel kan strös över.

En kanelbulle är ofta snäckformad och kallas då kanelsnäcka, men även så kallat vegabröd, fransk lilja, dubbelsnäcka, knut och kanelbrioche förekommer. Det är vanligt att kanelbullar läggs i veckade pappersbakformar när de ska jäsa och gräddas.

År 1999 instiftade Hembakningsrådet Kanelbullens dag som uppmärksammas den 4 oktober varje år och sedan dess har de som inte gillar bakverket svårt att undvika det obligatoriska bullregnet den 4 oktober. Högtiden har bara 19 år på nacken, men Hembakningsrådet instiftades faktiskt redan 1959. Sedan dess har de verkat för att ugnarna ska gå varma i de svenska hemmen.

Foto: Leonor Juhl K

Kanelbulle whoppies med glass 

Bullfika kan ju vara något av det godaste som finns. Klassiska kanelbullar kan ingen tacka nej till och här är min lite galna variant på den klassiska kanelbullen med en liten twist. Kanelbulle Whoppie. Eller snarare ett högt torn av kanelbullewhoopies. Receptet hittar du HÄR!

Foto: Leonor Juhl K

Nybakade, ljuvligt doftande kanelbullar. Finns det något bättre?! Visst kan vi njuta av kanelbullar alla andra dagar på året också men visst är de värda att fira lite extra idag på kanelbullens dag!

Lämna ett svar

Stäng meny