Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja

När du gör en hel kyckling i ugnen, så sköter den sig själv medan du kan göra alla de goda tillbehören till. Doften från ugnen är förförisk av allt det goda kryddsmöret som tillsammans med rosmarinen och citronen steks inne i ugnen ihop med majskycklingen. Alldeles gyllenbrunt och knaprigt ska skinnet bli och köttet mört och saftigt, det går liksom inte att misslyckas med den här rätten. Till vår favoritkyckling serverar jag hemmagjord klyftpotatis, ugnsrostade morötter och blomkål med ört- och parmesanolja, och en krämig rosmarinsås.

Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja - Fröken Turkos
Söndagsmiddag i kvällssolen. Foto: Leonor Juhl K

Ingredienser:

Rosmarin- timjansmör

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • skalet av 1 stor citron
  • saften av 1/2 citron
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • finhackad färsk rosmarin
  • finhackad färsk timjan

Kyckling

  • 1 hel majskyckling
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • En halv citron
  • färsk rosmarin
  • timjan

Klyftpotatis:

  • Små potatis lämpade för klyft, tvättade med skal
  • Olivolja
  • Flingsalt och peppar

Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja - Fröken Turkos

Ugnsrostade grönsaker med örtolja:

  • Morötter
  • Blomkål
  • Olivolja
  • Flingsalt och peppar
  • 1,5 dl Olivolja till örtoljan
  • 0,5 dl riven parmesan
  • Flingsalt och peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 1 msk hackad färsk rosmarin

Rosmarinsås:

  •  5 dl Cremefraiche
  • 1 hönsbuljongtärning
  • Sky från kycklingen
  • lite kinesisk soja
  • salt och peppar
  • hackad rosmarin

Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja - Fröken Turkos

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C (200°C i varmluftsugn).
Smör: Blanda smöret med vitlök, citronskal, citronsaft och rosmarinkyckling timjan. Smaka av med salt och peppar.
Kyckling: Tryck in smöret under skinnet på kycklingen. Stick först in fingret under skinnet och skapa en ficka och därefter trycker du in smöret och fördelar jämnt under skinnet. Ta lite av smöret och gnid runtom kycklingen och avsluta med flingsalt och svartpeppar. Halvera en citron och placera i skrivets öppning.
Lägg kycklingen i en ugnsform tillsammans med kryddor. Stek i mittersta delen av ugnen i ca 1 Tim- 1,5 Tim ( beroende på storleken på kycklingen). Kycklingen ska ha fått fin färg och har en innertemperatur intill lårbenet på 82°C. Ös gärna lite sky över kycklingen några gånger under tillagningen.

Tillbehören:

Klyftpotatis: Klyfta potatisen och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper under. Ringla över olivolja och salta och peppra, ställ sen plåten i nedre delen av ugnen tillsammans med kycklingen i ca 30-40 min. Planera så potatisen och kycklingen är klara samtidigt.
Blomkål och morötter i ugnen med örtolja: Skär morötterna i stavar och blomkålen i bitar. Lägg grönsakerna i en lagom stor form som får plats brevid kycklingen i ugnen, häll över olivolja, flingsalt och peppar. In i ugnen ca 20 min. Även den får du beräkna så den är klar tillsammans med kycklingen och klyftpotatisen.
Gör örtoljan under tiden allting tillagas färdigt i ugnen. Blanda 1,5 dl olivolja med två msk timjan, 1 msk rosmarin, en pressad vitlöksklyfta och 0,5 dl riven parmesan, salt och peppar. Rör och låt stå en stund innan servering och ringla sen över örtoljan över de ugnsbakade grönsakerna. Fantastiskt gott!
Rosmarinsås: Värm cremefraichen i en liten kastrull och häll över spad från kycklingen i kastrullen tillsammans med hönsbuljongtärningen, lite soja, salt och peppar och färsk rosmarin. Vispa på låg värme och låt sjuda.

Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja - Fröken TurkosBon apetit!

Kram, Leonor

Kommentera

Stäng meny