5 goda örter som kryddar din uteplats i sommar

I somrigt samarbete med Nilssons Plantskola

Att odla hemma är inte bara för dem som bor i hus. Att odla örter och grönsaker i en stor odlingslåda på uteplatsen är både vackert och praktiskt och de flesta kryddväxter odlas lika bra i kruka på fönsterbrädan och balkongen som i trädgården.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

5 goda örter som kryddar din uteplats och som bin och humlor älskar

Här är några kryddor som jag tycker är extra goda till sommarmaten och som jag använder ofta och mycket. Finns det något härligare än att sitta och äta ute och bara vända sig om för att plocka lite färska kryddor till sin måltid.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Gräslök, timjan och persilja får samsas med luktärter i odlingslådan. Foto: Leonor Juhl K

 

1. Timjan

Timjan är en av många färska örter som förekommer flitigt i det medelhavsmat köket. Passar perfekt i syditalienska såser med paprika och aubergine och i soppor och grytor. Timjan blir också gott tillsammans med potatis och ost. En av de mest lättodlade kryddväxterna, som överlever både sommarens torka och vinterns kyla.

2. Rosmarin

Rosmarin växer vilt runt Medelhavet där man hittar den lite överallt på bergssluttningarna. Härligt aromatisk krydda som jag tycker passar till alla grillade kötträtter och ugnsrostad potatis. Rosmarinens intensiva doft och smak passar extra bra tillsammans med lamm, kyckling och vilt.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Godaste myntan till Mojiton har Nilssons Plantskola. Foto: Leonor Juhl K

 

3. Mynta

Oj oj oj vad jag älskar den här kryddväxten. Ljuvlig doft och mynta i drinkar är både fräscht och otroligt gott. Det är ju ingen slump att mojito är en av de mest populära drinkarna – mynta, lime, rom och socker, det går ju liksom inte att misslyckas. När du odlar mynta så kan det vara bra att odla i kruka, för om du vill ha den i odlingslåda eller i rabatt, så tar den lätt över. Jag har satt en mängd av olika sorters myntor i en rabatt och där tog dom över fullständigt. Så satsa hellre på kruka än på friland.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Persilja i mängder. Här växer den i en odlingslåda som vi ställt på hjul. Ett bra sätt för att kunna placera lådan där solen gassar som mest. Foto: Leonor Juhl K

 

4. Persilja

Persilja är en tvåårig växt och passar bra att så vid jämna mellanrum under säsongen. När den går upp i blom och bildar frön, händer det att den självsår sig och man kan då få persilja flera år i rad på samma plats. Är både snygg och god till det mesta, hackad och strösslad. Jag använder persilja till libanesisk Taboule, chimichurri, till världens godaste Moule Mariné och till de flesta pastarätter. Persilja innehåller mycket järn och jag har ständig järnbrist så jag brukar äta den precis som den är också. Både nyttig och god!

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Oreganon har jag planterat tillsammans med röd grönkål. Foto: Leonor Juhl K

 

5. Oregano

Ett måste i italiensk mat och dessutom vacker i buketter när den går i blom. Gillas även av fladdrande fjärilar och surrande bin. Den karaktäristiska doften som sprider sig i en kryddodling med oregano för närmast tankarna till pizza. Som smaksättare passar den dock bra i många olika rätter och särskilt tillsammans med tomater och lök.

Annat gott att odla i kruka och odlingslåda

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Röd grönkål med sallad och oregano. Foto: Leonor Juhl K

 

Röd grönkål

Kan ätas råa eller kokta. Jag tycker om att göra egna grönkålschips, eller använda grönkålen i sallader men även till pasta tillsammans med pinjenötter och parmesan. Nyttigt är det också med grönkål, en utmärkt källa till vitamin C och vitamin A.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
En liten gurka växer sakta fram. Den ska vi snart få njuta av eftersom just den här sorten blir inte så mycket större än så här. Foto: Leonor Juhl K

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Tagetes med ljuvlig doft av apelsin. Foto: Leonor Juhl K

 

Tagetes – kryddtagetes

Just den här sorten finner du på Nilssons Plantskola, den doftar ljuvligt av apelsin och den använder jag i sallader och i kryddsmör. Kryddtagetes är både vacker, lättodlad och tålig blomma som är vacker för ögat och god att äta. Smaken är frisk och citrusliknande.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Cocktailtomater. Foto: Leonor Juhl K

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Glöm inte att ta dig tid att njuta en smula. Katter är bra på att njuta, jag vill bli katt i mitt nästa liv! Foto: Leonor Juhl K

Kommentera

Stäng meny