Julgodis – Knäckklubbor

Den här veckan är det julgodis hela veckan lång här på bloggen. Jag har varit fullt upptagen med att baka alla möjliga sorters favoriter som jag verkligen älskar att ha hemma nu när julen börjar närma sig. Sen är det rätt skönt att börja förbereda innan jul med det som håller länge, så som knäck och kola. Tror dock inte vi i familjen kommer kunna vänta tills julafton med att smaka, det har aldrig hänt tidigare att vi kunnat vänta utan jag brukar vara tvungen att baka en ny omgång strax innan jul. Julgodis i form av klubbor är verkligen det allra bästa, och den här veckan kommer jag bjuda på tre olika varianter av klubbor. Först ut är de gamla hederliga knäckklubborna.

Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Knäckklubbor

Du behöver:

  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl sirap, ljus
  • 2 dl skalad och hackad eller flagad sötmandel
  • chokladpastiller
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Så här gör du:

  1. Börja först med att göra strutarna av bakplåtspapper eller vitt smörgåspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6×8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna. Jag har använt mig av grillpinnar ca 10 cm långa ( långa pinnar som jag brutit av )
  2. Blanda alla ingredienser utom nötter i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka knäcken och rör då och då hela tiden. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
  4. Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
  5. Tryck ner en pinne i varje knäckstrut.
  6. Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och innan du serverar knäckklubborna.
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Lämna ett svar

Stäng meny