Fikans betydelse i oroliga tider

Tror inte många kan ha missat att jag har ett alldeles speciellt stammisställe här i Billdal – Nordgårdens bageri. Det är här jag köper frukost, sitter och jobbar, eller fikar med barnen efter skolan eller köper med oss bakverk hem. Jag lägger upp så många stories på Instagram från Nordgårdens bageri att det knappast undgått någon som följer mig där. Susanne som står bakom bageriet bakar de allra vackraste och smarriga bakverk och bröd. I de här oroliga tiderna känns fikan ännu viktigare. Vi spenderar våra dagar hemma och hela familjen ser framemot den där fikan som brukar vara nån gång vid två här hemma. Jag märker att vi bakar eller köper gofika nästan varje dag. Vi unnar oss hembakt och njuter av det lilla i livet. Det är viktigt att njuta av de små stunderna och inte bara de stora.

Fika bör man annars….

Vi svenskar älskar vår fika, ett koncept som även har blivit allt större internationellt. Fikapausen är så mycket mer än att “ta en kopp kaffe”, som ofta är översättningen från andra språk. Det är en paus, tid för kvalitetstid med kollegor, vänner eller familj, vilket inte riktigt rymmer i att endast ta en kopp kaffe. Nä vi behöver lite god fika till, eller hur?

Briochebullar med hemkokt vaniljsås och hallon

Vill ni ha receptet till världens godaste briochebullar?

BRIOCHEBULLAR MED VANILJKRÄM OCH HALLON

Ca 20 st

Här kommer receptet på Susannes helt ljuvliga favorit bullar som hon så generöst delar med sig av till Fröken Turkos läsare.

DU BEHÖVER:
  • 700 g vetemjöl
  • 210 g mjölk
  • 4 ägg
  • 100 g strösocker
  • 35 g jäst
  • 15 g salt
  • 225 g osaltat kallt smör

Till smuldegen: smör, havregryn, råsocker, vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU:

Blanda alla ingredienser långsamt ( förutom smöret ) i köksmaskin, ca 3-5 min. När degen gått ihop öka hastigheten några minuter tills degen blir alldeles slät och smidig. Skär smöret i 2 cm kuber. Kör degen långsamt och lägg i lite smör i taget, kör degen tills allt är inblandat. Lägg i oljad bunke i kylen över natten, ca 12-15 Tim.

Ta ut degen ur kylen, forma till bollar och platta ut till små pizzor, lägg vaniljkräm ( Se recept på god hemkokt vaniljkräm här )i mitten och tryck i 4 st hallon. Låt jäsa ca 30 min. Smula på smuldegen. Baka av på 190 ˚C i ca 8 min. Låt svalna och pudra lite florsocker på.

Ha en fin dag idag och hoppas ni får njuta av många mysiga fikastunder, stor kram Leonor

Lämna ett svar

Stäng meny