Årets adventskalender är klar!

I stället för en klassisk julkalender i papper är det fler och fler som både gör och vill ha en paketkalender (även kallad julklappskalender) med ett paket bakom varje lucka i stället, 24 presenter alltså. Jag har lite som en tradition att varje år hitta på och göra en ny adventskalender / julklappskalender till barnen. Det är lika roligt för mig som för dem tror jag och enligt min yngsta dotter så är paketkalendern t.om viktigare än julklapparna.

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Adventskalender

Många tror att det kostar massor av pengar med en paketkalender men så behöver det inte alls vara. Det bestämmer du helt själv! Använd din fantasi så kan du komma väldigt billigt undan. Och det är ju inte värdet som räknas, det är själva upplevelsen av att få gå till kalendern och öppna ett nytt paket varje dag.

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Årets adventskalender har jag gjort av en gammal stege, 24 st fina och färgglada julklappsförpackningar och de allra sötaste minigranarna. Älskar minigranar i alla dess färger och former! Mina döttrar får öppna ett paket varannan dag, enda fram till julaftons morgon.

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Minigranar och paketförpackningar från Flying Tiger Copenhagen. Foto: Leonor Juhl K

 

Vad kan man lägga i paketkalendern, som inte kostar skjortan?

Hårspänne

Hårsnodd

Läppsyl

Foto

Skumtomte

Tablettask

Aktivitet: ”I dag ska vi gå till badhuset”, ”I dag ska vi baka pepparkakor” eller ”I dag ska du få bestämma vad vi ska pyssla”

Låtsastatueringar

Roliga suddigum

Studsboll

Slime

Leksaksbil

Klistermärken

Nagellack

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 

Ha en fin lördag, stor kram Leonor

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Tusse värmer sig framför den varma brasan. Foto: Leonor Juhl K

Ska du ha glöggfest? Här hittar du smått och gott till glöggen

Glöggfest! Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 Glöggmyset kan börja

Jag gillar november och december. Jag tycker om själva upptakten till julen. Lyssna på julmusik, julpyssla och dricka glögg och julmust. Nästan det allra bästa med julen är alla dofterna. Pepparkaksbak, hyacinter, saffran blandat med doften av glögg och knäck som puttrar på spisen.

Vinter
Vi hälsar gästerna välkomna med tända facklor och vedkorgen som sprakar och sprider julstämning . Foto: från en kall och snörik vinter hemma hos oss. Fröken Turkos

Huset ligger inbäddad i vita drivor av gnistrande kristaller. Eller så är det ingen snö men vi kan iallafall drömma oss bort och hoppas att de vita snöflingorna snart kommer för att stanna. Hur det än blir så väntar glögg med smått och gott inomhus. Vad ska vi bjuda på för gott på din Glöggfest? Häng med in så får ni se!

En sockerbagare här bor i staden, hon bakar kakor mest hela dagen.
Hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med socker på.

Vår minsta tös älskar och baka och pyssla lika mycket som sin storasyster!

Glöggfest. Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken TurkosVi gör solsystemets godaste saffranspannacotta med passionsfrukt, ni MÅSTE testa receptet! Len, söt med smak av saffran och vanilj i kombination med den syrliga pannacottan. Den är farligt god säger jag bara!


Saffranspannacotta med passionsfrukt 

Till ca 6 st glas

Du behöver:

  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 2 st passionsfrukter

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med saffran.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Fördela sen vanilj och saffranblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Swedish glögg and gingerbread cookies by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
GLÖGGFEST – Vi bjuder på juliga smaker så som pepparkaka och saffran i form av pannacotta och pepparkakor med ädelostkräm och fikonmarmelad. Såå gott! Foto: Leonor Juhl K

Pepparkakor med ädelost är ju sen gammalt en fantastisk kombination. Salt och sött när det balanserar på allra bästa sätt. Vi har gjort en variant på den här klassikern, en nutida klassiker som går supersnabbt att göra.

Pepparkakor
Att baka pepparkakor är speciellt. Det nynnas och knådas till tonerna av Frank Sinatras “Jingle Bell” medan lillasyster försöker göra kullerbyttor med kockmössan utan att den får ramla av. Julbak med barn är minst sagt spännande!

Pepparkakor med ädelostkräm – toppad med fikonmarmelad

Du behöver:

  •  Pepparkakor
  • 175 gram gräddädelost
  • 2,5 dl cremefraiche
  • En liten burk med fikonmarmelad
  • ev. garnera med färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Blanda ädelosten med cremefraichen, ställ kallt

2. Lägg pepparkakorna på ett fat, klicka på ädelostkrämen

3. Toppa med fikonmarmelad och ev lite rosmarin

Pepparkakor
Pepparkaka med ädelostkräm, toppad med fikonmarmelad och rosmarin.

Ett tilltugg som jag nu på senare år alltid gör på alla glöggkalas är varm brieost med fikon och nötter. Även det är enkelt att göra och supergott. Gott att äta med hemmagjort majsknäckebröd eller äta det som en varm och krämig brietårta.

Glöggfest
Varm brietårta med torkad frukt och nötter! Foto: Leonor Juhl K

Varm brieost – med nötter och honung

Du behöver: 

  • 1 st Brieost även de billigare sorterna blir supergoda när de är varma!
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hackade torkade fikon
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • Lönnsirap
  • Färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Lägg brieosten på en bit bakplåtspapper på en plåt

3. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 10 min

4. Hacka fikon, aprikoser och blanda med valnötterna

5. Ta ut brieosten och lägg på ett vackert fat. Strö nötterna och frukten över brietårtan. Ringla över med lönnsirapen och garnera med massor av färsk rosmarin.

Rosmarin är gott till så mycket!
Vit choklad med kokos, cashewnötter och torkad frukt. Himmelskt! Foto: Leonor Juhl K

Vit choklad med nötter och torkad frukt

Länk till receptet finner ni här:

 

Skippa julstressen – med Mat.se

I samarbete med Mat.se

Mat.se
Drömmen om en lugnare jul! Du bestämmer inte alltid över det som tar din tid, men du bestämmer vad som får ta av din energi. Foto: Fröken Turkos

Äntligen juletid! Eller?

Endast några veckor kvar till julafton – kommer stressen? Kanske känner du panik över allt som ska göras och undrar hur det ska gå. Ta det lugnt, med mina tips slipper du stressa och kan njuta!

Tips på hur du sänker stressiga julkrav:

  • Köp maten på Mat.se. Du slipper in och storhandla i julkaoset efter jobbet, med trötta och hungriga barn. Istället kan du sitta hemma framför öppna spisen, knapra på pepparkakor och välja det du vill ha i lugn och ro. Jag har handlat på Mat.se sedan 2014 och det är det bästa jag gjort. Vi ska minimera stressen, inte öka på den. Bonus är att jag inte impulsköper varor som står närmast kassan längre utan verkligen köper det som vi behöver.
  • Kör knytis. Varför ska hela ansvaret ligga på dina axlar? Dela upp julrätterna emellan er istället. Underlättar för värden men också för att det är kul och smaka annans julmat. Kombinationer som kan bli ännu mer spännande.
  • Dra ned på julklapparna. Vi har alla ett ansvar i hur konsumtionshetsen påverkar våra barn. Vilka är de viktigaste värdena på julen? Är det endast prylarna eller är det en kombination av julmat, stämning, dofter och klappar? Försök och prata med barnen redan nu om allt det andra också, involvera dem i julbaket, försök behåll lugnet även om mjölet hamnar på golvet. Julen är mer än radiostyrda bilar och dockor som kan hicka.
  • Skaffa plastgran – det blir en engångskostnad och du slipper barren. Jo det finns faktiskt fina plastgranar. Vi köpte vår för ett par år sedan, mest för vi märkte att vi var allergiska mot kungsgran. Vi skulle kunna köpa vanlig gran eller tall men vi tycker det är jätte bra med vår fina plastgran. Du behöver varken vattna den med sockervatten eller sopa bort några barr.
  • Skicka julkort på mailen eller sms i stället för julkort. Kostar inget och du visar ändå omtanke till dina nära och kära med en liten julhälsning.

Jag köper som sagt vår mat på Mat.se och fyller upp både kyl och frys en ggn/veckan vilket sparat oss både tid och pengar. De har även ett brett sortiment som tar hänsyn till överkänslighet och allergier. Helt underbart måste jag säga då vi har flera allergier i vår familj!

Advent
Adventsmyset kan börja! Foto: Fröken Turkos

Att handla på Mat.se underlättar extra mycket för familjen nu inför advent. Det är då vi har adventsmys hemma för vänner och familj. Självklart köper jag alla ingredienser till julbaken och även julmaten där. Att hämta trötta och hungriga barn på förskola/skola och sen in i affären mitt i julkaoset. Vem vill inte slippa det. Smidigt, bekvämt och få hem alla fina råvaror och ingredienserna till julbaket enda fram till dörrn.

Har du inte testat Mat.se än?

Då får du 200kr genom mig med koden: TURKOS när du handlar för minst 500 kr. 

Adventsmyset kan börja!

I år ser jag verkligen fram emot julen här hemma lite extra. Förra året var vi bortresta så vi har lite att ta igen. Det var underbart med fyra veckors sol, bad och massage mitt i vintern, men i år var hela familjen enig. Vi stannar hemma!  Jag gillar december. Jag tycker om själva upptakten till julen. Lyssna på julmusik, julpyssla och dricka glögg och julmust fast det bara är första veckan i december – och maken tycker vi ska vänta. Nästan det allra bästa med julen är alla dofterna. Pepparkaksbak, hyacinter, saffran blandat med doften av glögg och knäck som puttrar på spisen.

Vinter
Vi hälsar gästerna välkomna med tända facklor och vedkorgen som sprakar och sprider julstämning . Foto: från en kall och snörik vinter hemma hos oss. Fröken Turkos

Huset ligger inbäddad i vita drivor av gnistrande kristaller. Eller så är det ingen snö men vi kan iallafall drömma oss bort och hoppas att de vita snöflingorna snart kommer för att stanna. Hur det än blir väntar stora julbaket med barnen inomhus. Vad ska vi bjuda på för gott på adventsmyset? Häng med in så får ni se!

En sockerbagare här bor i staden, hon bakar kakor mest hela dagen.
Hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med socker på.

Vår minsta tös älskar och baka och pyssla lika mycket som sin storasyster. Nu när ingredienserna till alla tilltugg och julbak är levererade så finns det så mycket mer tid till att baka tillsammans.

Baka
Flitig liten bagare som gärna är med och bakar pepparkakor och annat gott. Foto: Fröken Turkos
Det skymmer tidigt nu i december så vi kan alla behöva ett ljus i mörkret. Foto: Fröken Turkos
Baka med barn
“Här lyser flitens lampa” Foto: Fröken Turkos

Vi gör solsystemets godaste saffranspannacotta med passionsfrukt, ni MÅSTE testa receptet! Len, söt med smak av saffran och vanilj i kombination med den syrliga pannacottan. Den är farligt god säger jag bara!

Saffrans pannacotta
Saffrans pannacotta. Foto: Fröken Turkos

Saffranspannacotta med passionsfrukt 

Till ca 6 st glas

Du behöver:

  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 2 st passionsfrukter

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med saffran.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Fördela sen vanilj och saffranblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Glöggmingel
Vi bjuder på juliga smaker så som pepparkaka och saffran i form av pannacotta och pepparkakor med ädelostkräm och fikonmarmelad. Såå gott! Foto: Fröken Turkos

Pepparkakor med ädelost är ju så himla gott. Salt och sött när det balanserar på allra bästa sätt. Jag har gjort en variant på den här klassikern, en nutida klassiker som går supersnabbt att göra.

Pepparkakor
Att baka pepparkakor är speciellt. Det nynnas och knådas till tonerna av Frank Sinatras “Jingle Bell” medan lillasyster försöker göra kullerbyttor med kockmössan utan att den får ramlar av. Julbak när det är som bäst!

Pepparkakor med ädelostkräm – toppad med fikonmarmelad

Du behöver:

  •  Pepparkakor
  • 175 gram gräddädelost
  • 2,5 dl cremefraiche
  • En liten burk med fikonmarmelad
  • ev. garnera med färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Blanda ädelosten med cremefraichen, ställ kallt

2. Lägg pepparkakorna på ett fat, klicka på ädelostkrämen

3. Toppa med fikonmarmelad och ev lite rosmarin

Pepparkakor
Pepparkaka med ädelostkräm, toppad med fikonmarmelad och rosmarin.

Ett tilltugg som jag nu på senare år alltid gör vid advent är varm brieost med fikon och nötter. Även det är enkelt att göra och supergott. Gott att äta med hemmagjort majsknäckebröd eller äta det som en varm och krämig brietårta.

Varm brieost
Varm brietårta med torkad frukt och nötter! Foto: Fröken Turkos

Varm brieost – med nötter och honung

Du behöver: 

  • 1 st Brieost även de billigare sorterna blir supergoda när de är varma!
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hackade torkade fikon
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • Lönnsirap
  • Färsk rosmarin

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Lägg brieosten på en bit bakplåtspapper på en plåt

3. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 10 min

4. Hacka fikon, aprikoser och blanda med valnötterna

5. Ta ut brieosten och lägg på ett vackert fat. Strö nötterna och frukten över brietårtan. Ringla över med lönnsirapen och garnera med massor av färsk rosmarin.

Rosmarin är gott till så mycket!
Julgodis
Vit choklad med kokos, cashewnötter och torkad frukt. Himmelskt! Foto: Fröken Turkos

Vit choklad med nötter och torkad frukt

Länk till receptet finner ni här:

PSST… glöm inte att om du inte testat Mat.se än så får du 200kr genom mig med koden: TURKOS när du handlar för minst 500 kr. HÄR handlar du!

Glöggtilltugg
Foto: Fröken Turkos

Ha en mysig första advent!

Mer gott till glöggen!

Glöggfest
Gott till glöggen! Foto: Fröken Turkos

Senast skrev jag om att vi alla har ett favorit glöggtilltugg som vi inte kan klara oss utan på glöggfesten. Ni fick min mammas recept på spröda mandelmusslor med hallongrädde. Underbara! Idag ska jag dela med mig av andra tilltugg till glöggen som jag knappt kan klara mig utan, och inte du heller när du väl har smakat dem.

Först ut idag är de mest underbara saffransbullarna som du nånsin smakat. Det är Leila Lindholms recept och om ni vill se mer godsaker från henne så kan ni se mer här! Leilas original recept på saffransbullar finner ni här!

Glöggfest
Saffransbullarna är “inslagna” i turkost silkespapper, blir liksom lite festligare så. Foto: Fröken Turkos

Leilas saffransbullar

14 SAFFRANSBULLAR

Det här behöver du: 

  •  4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 påsar (2 g) saffran
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 10 %
  • 100 g rumstempererat smör
  • Cirka 16 dl vetemjöl special
  • Fyllning:
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 msk kardemummakärnor
  • Ägg till pensling
  • Ljus sirap och vatten till pensling
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1/2 dl strösocker

Så här gör du: 

1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
7. Bred över smörkrämen.
8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
9. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
10. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
11. Sätt ugnen på 200 grader.
12. Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Glöggfest
Foto: Fröken Turkos

Vit choklad med nötter och torkad frukt

Det här är mitt favorit julgodis all time! Supergott och superenkelt!

Du behöver till en plåt:

  • 500 g vit choklad
  • 2,5 dl rostade cashewnötter
  • 2 dl hackad torkad mango eller aprikoser
  • 2,5 dl kokos

1. Smält chokladen i en skål över ett sjudande vattenbad.

2. Rör ihop chokladen med de andra ingredienser och bred sen snabbt ut smeten på en oljad bakplåt. Låt stelna och bryt sedan i bitar.

Servera som de är eller klä in en hög med bitar i smörgåspapper och fint band runt om. Perfekt som gåbort-present när du ska på kalas.

Saffransbiscotti
Saffransbiscotti! Foto: Fröken Turkos

Saffransskorpor är en variant av italienska biscotti fast med saffran. Biscotti med saffran eller saffransskorpor med mandel och russin passar till jul.
Förvara dem i burk med tättslutande lock (annars suger de åt sig fukt från luften och blir inte så knapriga). En glasburk med lock är perfekt.

Saffransbiscotti med saffran och mandel

Du behöver:

  •  100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl ( alternativt glutenfri finmix )
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl hel sötmandel (valfritt)

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg mandlarna på en plåt och rosta dem under tiden ugnen blir varm.
3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Låt svalna!
4. Kläck äggen i en bunke och vispa det fluffigt och vitt i några minuter med sockret.
5. Tillsätt smöret, lite i taget medans du vispar
6. Blanda mjöl och bakpulver och mandel i en bunke.
7. Rör ner i äggblandningen och blanda ihop till en deg.
8. Forma degen till längder som du sedan skär i skorpor. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
10. Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
11. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat eller över natten.
Lägg de torra saffransskorporna i en lufttät burk så de håller sig torra!

Saffransbiscotti
Foto: Fröken Turkos

Inred för advent

Julhem
Brasan är tänd! Foto: Fröken Turkos

Snart är det adventstider! Det brinner i öppna spisen, bordet är dukat och i fönstrerna lyser levande ljus. Nu vill vi göra fint hemma inför helgerna som kommer. Dekorera med juldetaljer så som stjärnor, ljusstakar och blommor, allt för att maxa  den mysiga julkänslan i advent.

Julbord
Det dukade bordet! Foto: Fröken Turkos

Välkommen till julbords

Skapa en ombonad julkänsla kring bordet med vackra färger! Blommor i rosa toner, porslin i pastellfärger och fina linneservetter. Kökssoffa är ‘bäddad’ med sköna kuddar och dynor så att gästerna vill sitta länge till bords och njuta!

Dukat julbord
Ett fång amaryllis någon? Foto: Fröken Turkos

Jul i stugan

Få julstämning med ett stort fång vita amaryllisar i en hög glasvas. En rejäl bukett med några utvalda blommor blir fint. Rosa små julstjärnor får pryda bordet i fina burkar. De här fina burkarna gör du av gamla konservburkar och fint papper. Hur enkelt som helst!

Julbord
Fira jul i färg! Foto: Fröken Turkos

DIY – Blomstervas

Du behöver: 

  • Diskad konservburk, utan etikett
  • Fint papper
  • Lim
  • Sax

Så här gör du: 

Klipp ut papper i samma bredd som konservburken och så att det räcker runt burken. Limma fast pappret på burken. Voilà! Enkelt eller hur?!

Julblomma
Julblomma i konservburk. Foto: Fröken Turkos

DIY – Adventsljus

Du behöver:

  • Blockljus i valfri färg. De här mörkrosa tycker jag personligen blev lite för starka i färgen. Kontrasten mot de turkosa ljushållarna blir lite för stor. Men det var ett par år sedan jag fotade de här bilderna och just då tyckte jag det blev kanonsnyggt men nu hade jag valt svagt rosa blockljus istället.
  • Knappnål med pärla
  • Fint scrapbooking papper
  • Blyertspenna
  • Sax
  • Ljushållare

Så här gör du:

Rita siffrorna 1-4 på baksidan av olika scrapbooking papper. Klipp ut dessa. Sätt fast siffrorna långt ner på ljuset med hjälp av fina nålar. Men pass upp, så inte bokstäverna börja brinna. Ha alltid uppsikt över ljusen! 

Adventsljusstake
Foto: Fröken Turkos

Plastgran och Rumsgran

Enligt gammal tradition ger rumsgranen lycka i äktenskap så varför inte säkra upp med både mistel och rumsgran inför jul?
Rumsgranen trivs på ljus plats men inte i direkt solljus. Den är ganska så lättskött, håll bara jorden lätt fuktig och låt den inte torka ut mellan vattningarna.

Rumsgran
En vacker rumsgran står i vårt kök likt en huvudrollsinnehavare på scen. Som kruka har vi en korg som kommer från Afroart. Fotot har några år på nacken, fotografen likaså;)

Vill du ha minimalt med skötsel och allergivänliga små granar som skapar julstämning så finns de många olika sorters plastgranar du kan köpa. Vi har flera små plastgranar hemma och jag tycker personligen att de alla är superfina.

Gran
Plast eller riktig? Den här med små söta kottar kommer från Åhléns. Foto: Fröken Turkos
Gran
En liten mindre plastgran med kottar från Åhléns. Foto: Fröken Turkos

Julkrans på dörren

Julkransen behöver inte bara hänga på ytterdörren. Du kan även sätta den på exempelvis skafferidörren hemma. Den här kransen har jag bundit med ett broderat band runt om, lite extra nostalgi då min mormor gjort spetsen. Bandet är sen fäst till en krok på dörrens insida. Den lilla gumman är faktiskt en fotohållare, som nyper fast foton. Men den här gången fick gumman nypa grankransen istället.

Julkrans
Foto: Fröken Turkos

Glöggmys

Det är inte mycket som slår glöggmyset så här års – en tänd brasa, uppkrupen i soffan med en varm kopp glögg tillsammans med pepparkakor och saffransbiscotti. Det är fina ögonblick!

Glöggfest
Foto: Fröken Turkos

Tips!

Servera glöggen i espressokoppar på fat. Fatet är perfekt när du vill förvara pepparkakorna nära till hands. Vi njuter av dryck och mat med både ögon, näsa och mun så flirta med glögg-gästernas nosar med hjälp av doftande hel kanel. Förstärker smakupplevelsen, jag lovar!

Glöggfest
Gyllengula hemmagjorda saffransbiscotti. Foto: Fröken Turkos

Vill ni ha receptet på goda saffransbiscottis? Titta in här inom kort för då ska det handla om det som är gott till glöggen! 

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny