Påskcupcakes med fyra olika varianter av topping
Cupcakes med frosting är ju så fantastiskt gott! Här har jag tagit fram ett recept på blåbärscupcakes med 4 olika varianter av toppings.
Ljuvliga cupcakes/muffins med blåbär med krämig frosting och vackra dekorationer i 4 påskiga utföranden. Cupcakes till vad som kanske blir den sista påskfikan den här påsken. Ett perfekt tillfälle att fira lite extra så att vi får fika, bara en sista gång.

Fluffiga och saftiga blåbärsmuffins
Rätt tid i ugnen är viktigt för att få till riktigt saftiga muffins. Det är viktigt att inte baka muffinsen för länge. Gör stickprov för att se om de är klara, men tänk på att inte öppna ugnen för många gånger.
Du behöver: (ca 10 st)
150 g smör
2 st ägg
2dl mjölk
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
frysta blåbär
Så här gör du:
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner smält smör och mjölken. Blanda de torra ingredienserna, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så håller de formen!).
Blanda blåbären med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, 200 C. Låt svalna innan du börjar dekorera dem!
Topping nr 1:
- Frosting vit ( recept se nedan)
- Chokladägg
- Hyvlad choklad

Recept Frosting ( a la Leila Lindholm):
Du behöver:
- 60 g smör, rumsvarmt
- 5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk färskpressad citron, saften
- 100 g cream cheese
- Ev några droppar valfri karamellfärg
Gör så här:
- Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
- Vispa i cream cheese.
- Färga din cream cheese frosting i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
- Bred eller spritsa frosting på cupcakes eller muffins och garnera med strössel eller blommor.
Topping nr 2:
- Frosting vit
- Regnbågsströssel
- marschmallow kyckling

Topping nr 3:
- Frosting med några droppar rosa karamellfärg
- Chokladägg
- Sockerpärlor
- Spritser
Dela blåbärsmuffinsen likt en tårtbotten och fyll varje ”muffinsbotten” med rosa frosting. Avsluta med frosting, sockerpärlor och några chokladägg högst uppe på.

Topping nr 4:
- Frosting vit
- Pärlor i pastellfärger
- Spritser

Ha en fin annandag påsk! Kram, Leonor
I give You – Jordgubbssemlan

Semlor
Semmelwrapps, semmelsmoothie, korv med bröd-semlan, prinsessemlan, mufflan ( muffins-semlan), nutella semlan, tacosemlan. Ja kärt barn har fått många nya namn och utseenden och vi är många som försöker hitta på unika varianter av den klassiska gamla hederliga semlan. Redan nu är det många som tänker – Tacka vet jag en vanlig traditionell semla. Dvs en bulle gjord på klassisk vetedeg, en klick mandelmassa och så toppat med grädde och lite florsocker på toppen.
Varför ändra ett vinnande koncept kan man tycka? Jo personligen tycker jag att det är kul med all kreativitet som råder runt om i Sverige just nu. Pretentiöst tycker några , kreativt och kul tycker andra. Vem som har rätt eller fel spelar ingen roll, för det finns semlor till oss alla. Och nu har det kommit en till!

Min dotter och jag pratade om att man ofta efter ha ätit vanliga semlor känner sig nästan illamående direkt efteråt. Iallafall gör vi det! Det kan inte bero på födoämnesallergi då vi både äter glutenfritt och laktosfritt hemma. Tror helt enkelt att det blir för mycket av ”det goda” bara. Då är det bra med så kallade minisemlor som är precis som det heter ett mindre alternativ till den större semlan.

Jordgubbssemlor
Glutenfria semlor är svårare att få tag på och de ggr jag försökt baka egna så har själva bullen blivit lite för torr. Det var så vi började fundera över några andra varianter som kan ersätta den traditonella bullsmaken. Resultatet blev jordgubbssemlor. Inga torra bullar här inte, utan naturligt helt ljuvliga söta och saftiga mumsbitar. Kombinationen av jordgubbarna, grädden och mandelmassan blir till en riktig fullträff. Såå goda, jag lovar! Och såå enkla att göra.

Du behöver
- Jordgubbar
- Vispgrädde ( alternativt laktosfri grädde )
- Mandelmassa
- Florsocker
- Chokladhjärtan
Så här gör du
Enklare än så här blir det inte. Jordgubbarna bakar du ju inte… utan köper i affären. Dela dem likt en semla och klicka på mandelmassa och spritsa på vispgrädde. På med locket. Pudra över med florsocker och tryck ner ett chokladhjärta uppe på toppen. Chokladhjärtan känns passande då vi bara om några dagar ska fira kärleken. Det här är en semla som är full av romantik och smak. Varför inte slå två flugor i en smäll, fira både semledag och alla hjärtansdag! Hylla kärleken med hjälp av söta jordgubbssemlor på alla hjärtans dag”.❤️

Julgodis – lakritsklubbor
Alla lakritsälskare – se hit! Nu ska ni få receptet på hisnande goda lakritsklubbor som jag inte vill vara utan till jul!

Lakritsklubbor
Ingredienser
- 10 klubbor
- 3 dl grädde
- 3 dl sirap
- 3 dl socker
- 4 tsk lakritspulver
- ( lite lite svart karamellfärg, 1 tsk)
Så här gör du
- Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.
- Koka på mellanvärme till 128 grader utan att vispa eller röra i knäcken, som annars kan sockra sig. När knäcken har kokat till rätt temperatur, doppa kastrullens botten i kallt vatten så att kokningen avstannar.
- Häll därefter i lakritspulvret och karamellfärgen, rör försiktigt ner det så att det blandar sig med knäcken. Obs! Svart karamellfärg är frivilligt, det är bara det att jag vill att min knäck ska vara riktigt svart.
- Forma små strutar av bakplåtspapper ( se tidigare inlägg hur du gör strutar) som du ställer i små glas. Häll i knäcken, och då den börjar stelna – stick i träpinnar.

Ha en riktigt fin torsdag, kram Leonor
Julgodis – Saffranskola
Har ni inte testat att ha i saffran i kolasmeten ännu, så är det dags nu! För det här är baske mig bland det godaste jag vet. Den lena smaken av saffran tillsammans med den gräddiga kolan är verkligen en sådan fullständig fullträff. Sen är det också så vackert med de gyllengula kolorna i cellofanpappret.

Saffranskola
Du behöver
- 2 dl vispgrädde
- 0.5 dl ljus sirap
- 0.5 dl strösocker
- 50 g smör
- 0.5 g saffran
Gör så här
Julgodis – Knäckklubbor
Den här veckan är det julgodis hela veckan lång här på bloggen. Jag har varit fullt upptagen med att baka alla möjliga sorters favoriter som jag verkligen älskar att ha hemma nu när julen börjar närma sig. Sen är det rätt skönt att börja förbereda innan jul med det som håller länge, så som knäck och kola. Tror dock inte vi i familjen kommer kunna vänta tills julafton med att smaka, det har aldrig hänt tidigare att vi kunnat vänta utan jag brukar vara tvungen att baka en ny omgång strax innan jul. Julgodis i form av klubbor är verkligen det allra bästa, och den här veckan kommer jag bjuda på tre olika varianter av klubbor. Först ut är de gamla hederliga knäckklubborna.

Knäckklubbor
Du behöver:
- 2,5 dl socker
- 2,5 dl grädde
- 2,5 dl sirap, ljus
- 2 dl skalad och hackad eller flagad sötmandel
- chokladpastiller
Så här gör du:
- Börja först med att göra strutarna av bakplåtspapper eller vitt smörgåspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6×8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna. Jag har använt mig av grillpinnar ca 10 cm långa ( långa pinnar som jag brutit av )
- Blanda alla ingredienser utom nötter i en tjockbottnad kastrull.
- Koka knäcken och rör då och då hela tiden. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
- Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
- Tryck ner en pinne i varje knäckstrut.
- Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och innan du serverar knäckklubborna.

Studenttider – Jordgubbstårta med pensé flaggor
Med inspiration från bakgeniet Fridas ( Fridas bakblogg ) underbara jordgubbsmarrängtårta, så gjorde jag en variant av den men med en liten twist. Jag lovar, den är superenkel och tar inte lång tid att göra! Ett hett tips till Studentfesten eller sommarfesten. Har ni inte planerat efterrätten ännu så kanske den här tårtan kan ge er inspiration.

Sommartårta med pensé flaggor
Ingredienser:
- 1 paket med färdiga marrängbottnar
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl lemoncurd
- 1 Liter jordgubbar
- 1 dl Nutella
- 100 gram Philadelphia ost
- 0,5 dl florsocker
- Minimarränger ( eller hellre röda vinbär )
- Dumlekolor

Så här gör du:
Ta en av bottnarna och lägg på ett tårtfat, blanda lemoncurd med en del av den vispade grädden, bred den på marrängbottnen. Hacka hälften av jordgubbarna. Ta Philadelphiaosten och blanda med florsockret, inte för mycket florsocker för då blir det alldeles för sött. Blanda ner de hackade jordgubbarna. Rör ner hälften av den vispade grädden som är kvar i jordgubbsröran. Blanda väl. Lägg den andra marrängbottnen på tårtan och bred jordgubbsgrädden över hela den, rejält ska det vara. Skiva resten av jordgubbarna och lägg dessa i mitten av tårtan. Blanda det sista av vispgrädden med 0,5-1 dl Nutella, skeda upp i en spritspåse, alternativt en plastpåse och klipp av ett hörne. Spritsa små klickar av Nutella- grädden runt om utanför “jordgubbshögen” i mitten. Dela dumlekolorna på hälften och placera en i varje nutellaklick. Ta nutella i ny plastpåse och gör ett litet hål och spritsa sen hela tårtan med nutellakrämen. Garnera med minimarränger.
Ett hett tips är att även garnera med röda vinbär, ev utesluta minimarrängerna och ha syrliga goda vinbär på toppen istället.
Eftersom marängbottnarna är så söta så behövs det något mer syrligt till tårtan som bryter av. Lemoncurden är ett steg i rätt riktning men personligen tycker jag att med lite vinbär till så skulle det bli pricken över i:et. Sist men inte minst så dekorerar vi vår somriga marängtårta med små svenska penseéflaggor.

Svenska flaggor av penséer

Det här behöver du:
– Tandpetare
– Penséer i gult och blått, ( jag använde blålila – och gula penséer )
– Ev liten medhjälpare som tycker om att pyssla
Så här gör du:
Plocka små penséeblommor och trä var och en på en tandpetare. Klart!


En härligt svensk blomdoftande dag önskar jag er alla!
Kram, Leonor
Cupcake kalas!
I helgen firade vi vår älskade lilla sjuåring tillsammans med tjejerna i hennes klass. Hon ville ha ett cupcake kalas där alla fick dekorera sina egna cupcakes. Superkul med tema på kalas tycker jag och speciellt roligt var det här smarriga temat.

Dukat för kalas
Själva förberedelserna inför kalaset brukar vara det som är det roligaste, iallafall för oss föräldrar. Att duka bordet fint inför ett barnkalas är en stor del av förberedelsen och här kan vi få vara lite mer kreativa vilket är mycket uppskattat av de små kalasgästerna. Det behöver inte vara så avancerat heller och måste inte följa temat på kalaset till punkt och pricka. Cupcake kalas kräver inte servetter, duk, tallrikar och glas med små cupcakesmotiv på, även om det också kan vara fint. Vi dukade bordet färgglatt – inte direkt oväntat… och med en pompom girlang som låg som en löpare i mitten av bordet.

På riktigt barnkalasvis har vi servetterna i glasen och små prickiga bordsplaceringskort på varje tallrik. Självklart har den numera skrivkunniga 7-åringen skrivit alla namnen på korten, det är stort!


Svävande ballonger
Det behövs ingen helium i ballongerna för att de ska se ut som att de svävar. Allt som behövs är lite dubbelhäftande tejp, och om du inte har det så kan du ta vanlig tejp som du dubbelviker. Du fäster tejpen på toppen av ballongen och trycker fast den i taket. Jag tycker det är fint med snören i olika längder som du lätt knyter fast i ballongerna och som får hänga ner över matbordet.

Först fick alla gästerna åka linbana uppe i skogen ovanför oss och efter det blev det pannkakslunch. Sen efter det hade vi ”snurra flaskan”- leken och My fick öppna alla presenterna, sen körde vi vidare med dansstop och dans till Habibi – låten. Även jag dansade mig alldeles varm och glad och födelsedagsbarnet ville dansa med sin mamma hela tiden, för än så länge så tycker hon inte att jag är pinsam utan ganska så ”cool”. Gäller och njuta så länge det varar…Storasyster skulle definitivt säga det motsatta!
Cupcakes
Efter dansen fick alla de små gästerna sätta sig vid bordet igen och nu var bordet dukat med cupcakes. Alla ska få garnera sin egen cupcakes.
Tips! En palett är perfekt som cupcakefat när du ska ha ett cupcake kalas
Istället för klickar med färg i paletten så kan du istället ha alla små goda och söta saker som de ska få dekorera med. Först började vi med att spritsa alla muffinsar med frosting och sen fick de små bagarna släppa loss sin fantasi och skapa sin alldeles egen cupcake design.

Söta små påskmuffins – glutenfria kladdkakemuffins
På påsk så äter vi såå mycket gott. Påsken är verkligen en av våra stora mathögtider och god mat och söta bakverk, det hör liksom ihop. De här söta små påskmuffinsarna har en kladdig & seg karaktär, nästan lite knäckig smak. De är väldigt goda som de är men med lite vispgrädde på toppen så är de helt gudomliga. Kanske inte blev det vackraste jag bakat men de har iallafall kvalat in på topp tio av de godaste kladdkakemuffins som jag smakat. Med lite topping och olika garnityr så blev dom faktiskt riktigt söta.

Påskiga kladdkakemuffins
Ca 20 st
Det här behöver du:
- 350 gram smör
- 4 ekologiska ägg
- 6 dl socker
- 3 tsk vaniljsocker
- 3 dl glutenfri mjölmix, jag har använt mig av Sempers
- 8 msk kakao
Dekoration:
- Vispad grädde
- Regnbågsströssel
- Chokladkaniner eller liknande
- Små påskvimplar
Så här gör du:
Stor kram, Leonor
Melontårta fylld med bär
Det var inte länge sen jag skrev om en annan färgglad och smarrig melontårta. Idén om en ny variant på melontårta startade med att min yngsta dotter bad om en ny melontårta till hennes 7-års dag. Hon älskade verkligen den förra som hon fick när hon fyllde 6 år. Tänk att något så enkelt att ”baka” kan vara så gott, nyttigt och vackert samtidigt.

Du behöver:
- En hel vattenmelon
- En hel honungsmelon
- Vindruvor utan kärnor
- Hallon
- Psysalis
- Färska blåbär
- Jordgubbar
- Tandpetare
- En vass kniv
Så här gör du:
1. Börja med vattenmelonen och honungsmelonen
Skär en rak undersida och översida på den runda vattenmelonen så tårtan kan stå rakt. Börja sen skära bort det gröna tjocka skalet runt om hela vattenmelonen. Gör likadant med honungsmelonen. Skär lagom tjocka skivor av melonerna (som bottnarna på tårtan).

2. Dekorera
Nu blir det ännu roligare för nu ska det dekoreras. Placera första botten på ett vackert fat. Skär jordgubbar och lägg längst ut på kanten av botten tillsammans med blåbär. Tryck fast med tandpetare så det inte ramlar ut. Varva melonbottnarna med bären emellan. Jag skar ut små hjärtan av överbliven vattenmelon och satte fast dessa på en grillpinne med blåbär på. Fortsätt dekorera kanterna med ex hallon, sätt fast med tandpetare. Blanda bären uppe på tårtan och garnera med de tre grillspetten med blåbär och melon. Färdigt!

Vill ni se en annan supersmarrig, färgglad och vacker melontårta? Här finner du den!
Kram, Leonor
Fira med en Melontårta!

Min yngsta dotter fyller snart 7 år och det ska vi fira med en färgglad smaskig frukttårta. Frukt och grönt är det bästa hon vet så det här är hennes absoluta favorittårta. Den här fruktiga tårtan görs av melon och är perfekt för barnkalas, till fruktälskare och till den lite nyttigare festen. Riktigt lätt att få fin och faktiskt otroligt rolig att göra är den också!
Melontårta med bär
Du behöver:
- En hel vattenmelon
- En hel honungsmelon
- Vindruvor utan kärnor
- Färska blåbär
- Jordgubbar
- Tandpetare
- En vass kniv

Så här gör du:
1. Börja med vattenmelonen.
Skär en rak undersida och översida på den runda vattenmelonen så tårtan kan stå rakt. Börja sen skära bort det gröna tjocka skalet runt om hela vattenmelonen. Spara en bit av skalet som ska användas till att skära ut namnet på exempelvis födelsedagsbarnet, eller vad du nu vill skriva på din tårta.
2. Fortsätt med honungsmelonen.
Gör likadant med honungsmelonen men gröp ur kärnorna innan den placeras på vattenmelonen. Det hålrummet kan du fylla med exempelvis en hallonmousse eller vispad grädde. Jag gjorde inte det då min dotter inte tycker om grädde eller mousse utan vill bara ha frukt. Alternativt är att du fyller med andra goda bär.Gör sen en liten ”skål” som nr tre av bottnarna av en bit honungsmelon och fyll den med vindruvor.

3. Dekorera.
Nu blir det ännu roligare för nu ska det dekoreras. Placera bottnarna på ett vackert fat. Jag skar ut små hjärtan av överbliven honungsmelon och tryckte fast dessa med en tandpetare runt om bottnen av vattenmelon. Sen är det perfekt att dekorera kanterna med blåbär, sätt fast med en tandpetare. Blanda blåbär och vindruvor på fatet runtom tårtan.

4. Fruktspett.
Varva vindruvor och bär på några spett. Tryck ner dem försiktigt högst upp på tårtan.

5. Skär ut bokstäver.
Använd dig av skalet till vattenmelonen som du sparat sen innan. Vackert med den gröna melerade ytan mot den rosaröda vattenmelonen. Skär ut bokstäver och sätt fast dem med tandpetare i bottnen.

Melontårta – En succé
Melontårta är enkelt, roligt och gott. En perfekt tårta att bjuda på eftersom den är gluten, mjölk, nöt och äggfri. Alla dina frukt- och bärfavoriter på en och samma tårta. Du kan ju toppa med precis vad du vill. Om du vill kan du även servera vaniljglass till. Hoppas att det ska smaka. Melontårta kan alla lyckas med!
