Melontårta fylld med bär

Det var inte länge sen jag skrev om en annan färgglad och smarrig melontårta. Idén om en ny variant på melontårta startade med att min yngsta dotter bad om en ny melontårta till hennes 7-års dag. Hon älskade verkligen den förra som hon fick när hon fyllde 6 år. Tänk att något så enkelt att ”baka” kan vara så gott, nyttigt och vackert samtidigt.

Melontårta med bär - Fröken Turkos - Leonor Juhl Kristiansson
Foto: Leonor Juhl K

 

Du behöver:

  • En hel vattenmelon
  • En hel honungsmelon
  • Vindruvor utan kärnor
  • Hallon
  • Psysalis
  • Färska blåbär
  • Jordgubbar
  • Tandpetare
  • En vass kniv

Så här gör du:

1. Börja med vattenmelonen och honungsmelonen

Skär en rak undersida och översida på den runda vattenmelonen så tårtan kan stå rakt. Börja sen skära bort det gröna tjocka skalet runt om hela vattenmelonen. Gör likadant med honungsmelonen. Skär lagom tjocka skivor av melonerna (som bottnarna på tårtan).

Melontårta med bär - Fröken Turkos - Leonor Juhl Kristiansson
Foto: Leonor Juhl K
2. Dekorera

Nu blir det ännu roligare för nu ska det dekoreras. Placera första botten på ett vackert fat. Skär jordgubbar och lägg längst ut på kanten av botten tillsammans med blåbär. Tryck fast med tandpetare så det inte ramlar ut. Varva melonbottnarna med bären emellan. Jag skar ut små hjärtan av överbliven vattenmelon och satte fast dessa på en grillpinne med blåbär på. Fortsätt dekorera kanterna med ex hallon, sätt fast med tandpetare. Blanda bären uppe på tårtan och garnera med de tre grillspetten med blåbär och melon. Färdigt!

Melontårta med bär - Fröken Turkos - Leonor Juhl Kristiansson
Foto: Leonor Juhl K

 

Vill ni se en annan supersmarrig, färgglad och vacker melontårta? Här finner du den!

 

Kram, Leonor

Halloncheesecake med bär

Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Lättgjord och lyxig – en helt ljuvlig dessert som du även kan frysa ( innan garnering) och ta fram 20-30 min innan servering. Foto: Leonor Juhl K

 

Den här helt ljuvliga cheesecaken måste ni bara testa nu inför vårens alla kalas och högtider. Den har en krämig och len fyllning som smälter i mun och en härligt krispig botten av digestivekex och solrosfrön. Dessutom bakar du den utan ugn!

Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K
Du behöver:
Botten:
  •  400 g degistive kex
  • 100 g smält smör
  • 100 g solroskärnor
Fyllning:
  • 500 g frusna hallon
  • 600 g philadelphia ost
  • 2 dl vispgrädde
  • 3,5 dl florsocker
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 5 gelatinblad
Garnering:
  •  Jordgubbar, vindruvor och passionsfrukt eller så väljer frukt och bär i säsong och garnerar tårtan med istället. Pudra med florsocker
Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K
Så här gör du:

1. Krossa eller mixa kexen ( personligen använder jag glutenfria digestivekex). Mixa solrosfröna i en matberedare. Blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en springform ca 30 cm diam med bakplåtspapper i formens botten. Ställ in i kylen och låt det stelna medans du gör fyllningen.

2. Mixa de haltinade hallonen så det blir som en puré.

3. Vispa Philadelphia osten tillsammans med florsockret. Vispa grädden och rör försiktigt i grädden i blandningen

4. Rör i hallonpurén och det rivna citronskalet och rör ihop allt till en slät kräm.

5. Lägg gelatinbladen i en skål med iskallt vatten tills de blir mjuka. Ca 5-15 min. Krama ur vattnet.

6. Värm citronsaften och de urkramade gelatinbladen i en liten kastrull på svag värme. Rör hela tiden tills det blir som en kräm. Tag kastrullen från plattan och låt det svalna. Häll i lite av hallonblandningen i kastrullen med gelatinet och citronsaften. En matsked åt gången. 5 msk totalt. Blanda till en slät blandning. Rör sen i gelatinblandningen i den övriga hallonkrämen medans du vispar alltihopa till en len och jämn konsistens.

7. Häll sen i fyllningen i formen. Ställ formen i kylen över natten ( med plast över )

8. Ta fram kakan från kylen och garnera med färska bär och frukter. Sikta över florsocker.

Lättgjord och lyxig – en helt ljuvlig dessert som du även kan frysa ( innan garnering) och ta fram 20-30 min innan servering.

Kram, Leonor
Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Halloncheesecake med bär - Fröken Turkos, Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Fira med en melontårta!

Melontårta
Foto: Fröken Turkos

Min yngsta dotter fyllde 6 år igår och det firade vi ordentligt med en färgglad smaskig frukttårta. Frukt och grönt är det bästa hon vet så det här blev verkligen en fullträff. Den här fruktiga tårtan görs av melon och är perfekt för barnkalas, till fruktälskare och till den lite nyttigare festen. Riktigt lätt att få fin och faktiskt otroligt rolig att göra är den också!

Melontårta med bär

Du behöver:

  • En hel vattenmelon
  • En hel honungsmelon
  • Vindruvor utan kärnor
  • Färska blåbär
  • Jordgubbar
  • Tandpetare
  • En vass kniv
Melontårta
Foto: Fröken Turkos

Så här gör du:

1. Börja med vattenmelonen.

Skär en rak undersida och översida på den runda vattenmelonen så tårtan kan stå rakt. Börja sen skära bort det gröna tjocka skalet runt om hela vattenmelonen. Spara en bit av skalet som ska användas till att skära ut namnet på exempelvis födelsedagsbarnet, eller vad du nu vill skriva på din tårta. 

2. Fortsätt med honungsmelonen.

Gör likadant med honungsmelonen men gröp ur kärnorna innan den placeras på vattenmelonen. Det hålrummet kan du fylla med exempelvis en hallonmousse eller vispad grädde. Jag gjorde inte det då min dotter inte tycker om grädde eller mousse utan vill bara ha frukt. Alternativt är att du fyller med andra goda bär.Gör sen en liten ”skål” som nr tre av bottnarna av en bit honungsmelon och fyll den med vindruvor.

Melontårta
Foto: Fröken Turkos
3. Dekorera.

Nu blir det ännu roligare för nu ska det dekoreras. Placera bottnarna på ett vackert fat. Jag skar ut små hjärtan av överbliven honungsmelon och tryckte fast dessa med en tandpetare runt om bottnen av vattenmelon. Sen är det perfekt att dekorera kanterna med blåbär, sätt fast med en tandpetare. Blanda blåbär och vindruvor på fatet runtom tårtan.

Melontårta
Alla bär och frukter sätts fast med tandpetare. Foto: Fröken Turkos
4. Fruktspett.

Varva vindruvor och bär på några spett. Tryck ner dem försiktigt högst upp på tårtan.

Melontårta
Foto: Fröken Turkos
5. Skär ut bokstäver.

Använd dig av skalet till vattenmelonen som du sparat sen innan. Vackert med den gröna melerade ytan mot den rosaröda vattenmelonen. Skär ut bokstäver och sätt fast dem med tandpetare i bottnen.

Melontårta
Foto: Fröken Turkos

Melontårta – En succé

Melontårta är enkelt, roligt och gott. En perfekt tårta att bjuda på eftersom den är gluten, mjölk, nöt och äggfri. Alla dina frukt- och bärfavoriter på en och samma tårta. Du kan ju toppa med precis vad du vill. Om du vill kan du även servera vaniljglass till. Hoppas att det ska smaka. Melontårta kan alla lyckas med!

Melontårta
Foto: Fröken Turkos

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny