Godisstrutar till julgodiset

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Än är inte julgodis veckan över, jag har fler idéer och recept som jag hoppas ska inspirera! Idag blir det inget recept men däremot ett julgodis-pyssel. Dekorera gottebordet med en bordsgran och söta små pappersstrutar i härliga färger. Du fyller dina strutar med kolor, Rocky road, skumtomtar och massa annat gott julgodis som du vill bjuda på.

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Godisstrutar att hänga i granen

Det här behöver du:

  • Fint papper. Mitt papper är scrapbooking papper i ett fyrkantigt format.
  • En sax
  • Penna
  • Papperslim
  • En rund tallrik

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos

Så här gör du:

Rita av formen av en tallrik i passande stlk på baksidan av pappret. Klipp ut cirkeln och dela den på mitten. Limma längst ut längs med halva långsidan på den delade cirkeln. Limma ihop till en strutliknande form. Handtaget till korgen: Klipp sen en remsa av avvikande pappersmönster och limma fast den i ändarna på struten.

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Ha en härlig fredag, kram Leonor

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Julgodis – Saffranskola

Har ni inte testat att ha i saffran i kolasmeten ännu, så är det dags nu! För det här är baske mig bland det godaste jag vet. Den lena smaken av saffran tillsammans med den gräddiga kolan är verkligen en sådan fullständig fullträff. Sen är det också så vackert med de gyllengula kolorna i cellofanpappret.

Julgodis - Saffranskola av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Saffranskola

Du behöver

  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 0.5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 0.5 g saffran

Gör så här

1. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp och sjud sedan över ganska svag värme tills temperaturen blir ca 120 grader eller kolan håller för kulprov. Rör hela tiden
3. Klä under tiden en liten fyrkantig form, cirka 10×15 centimeter, med bakplåtspapper. Olja papperet lätt med matolja.
4. När kolan nått rätt temperatur häller du upp den i formen. Låt kolan stelna några timmar i rumstemperatur, och skär den sedan i bitar.
5. Slå gärna in kolorna i cellofan eller bakplåtspapper.

Julgodis – Knäckklubbor

Den här veckan är det julgodis hela veckan lång här på bloggen. Jag har varit fullt upptagen med att baka alla möjliga sorters favoriter som jag verkligen älskar att ha hemma nu när julen börjar närma sig. Sen är det rätt skönt att börja förbereda innan jul med det som håller länge, så som knäck och kola. Tror dock inte vi i familjen kommer kunna vänta tills julafton med att smaka, det har aldrig hänt tidigare att vi kunnat vänta utan jag brukar vara tvungen att baka en ny omgång strax innan jul. Julgodis i form av klubbor är verkligen det allra bästa, och den här veckan kommer jag bjuda på tre olika varianter av klubbor. Först ut är de gamla hederliga knäckklubborna.

Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Knäckklubbor

Du behöver:

  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl sirap, ljus
  • 2 dl skalad och hackad eller flagad sötmandel
  • chokladpastiller
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Så här gör du:

  1. Börja först med att göra strutarna av bakplåtspapper eller vitt smörgåspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6×8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna. Jag har använt mig av grillpinnar ca 10 cm långa ( långa pinnar som jag brutit av )
  2. Blanda alla ingredienser utom nötter i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka knäcken och rör då och då hela tiden. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
  4. Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
  5. Tryck ner en pinne i varje knäckstrut.
  6. Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och innan du serverar knäckklubborna.
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Rainbow Rocky Road – Skatten vid regnbågens slut

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Under hela min barndom var jag fast besluten om att hitta guldet vid regnbågens slut, dessvärre utan framgång. Äntligen kan jag sluta leta för jag har funnit skatten!

Rainbow Rocky Road

Jag har nyligen delat med mig av mina Rocky Road praliner och det här receptet påminner om dem fast i en ny skepnad. Låt mig presentera, Rainbow Rocky Road med minimarschmallows i pudriga pasteller med strössel och glittrande pärlor i regnbågens alla färger. Det är det här som är den efterlängtade skatten vid regnbågens slut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Du behöver:
  • 400 g vit choklad
  • 2 dl kokos
  • 6 chokladpengar/ eller noblesse
  • Dr Oetker ”Rainbow mix”
  • Rosa sockerpärlor
  • Mini marschmallows
Så här gör du:

1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.

2. Blanda den smälta vita chokladen med kokosen till din Rocky road smet

3. Fyll en form ( 20×30 cm)med smeten, tryck i chokladpengarna med jämnt avstånd från varandra. Jag delade på dem och petade ner dem i rader.

4. Strössla på ”regnbågsmixen” och sovkerpärlorna och marschmallows

5. Låt stelna i kylskåp

6. Ta ut formen och skär i lagom stora bitar

7. Förvara i kylen

8. Ät och njut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Jag hade kunnat kalla de här smarriga chokladbitarna för Regnbågs Rocky Road istället, men känner att Rainbow är såå mycket härligare att säga!

Ha en fin torsdag, kram Leo

Rainbow Rocky Road – En skatt vid regnbågens slut

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Under hela min barndom var jag fast besluten om att hitta guldet vid regnbågens slut, dessvärre utan framgång. Äntligen kan jag sluta leta för jag har funnit skatten!

Rainbow Rocky Road

Jag har nyligen delat med mig av mina Rocky Road praliner och det här receptet påminner om dem fast i en ny skepnad. Låt mig presentera, Rainbow Rocky Road med minimarschmallows i pudriga pasteller med strössel och glittrande pärlor i regnbågens alla färger. Det är det här som är den efterlängtade skatten vid regnbågens slut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Du behöver:
  • 400 g vit choklad
  • 2 dl kokos
  • 6 chokladpengar/ eller noblesse
  • Dr Oetker ”Rainbow mix”
  • Rosa sockerpärlor
  • Mini marschmallows
Så här gör du:

1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.

2. Blanda den smälta vita chokladen med kokosen till din Rocky road smet

3. Fyll en form ( 20×30 cm)med smeten, tryck i chokladpengarna med jämnt avstånd från varandra. Jag delade på dem och petade ner dem i rader.

4. Strössla på ”regnbågsmixen” och sovkerpärlorna och marschmallows

5. Låt stelna i kylskåp

6. Ta ut formen och skär i lagom stora bitar

7. Förvara i kylen

8. Ät och njut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Jag hade kunnat kalla de här smarriga chokladbitarna för Regnbågs Rocky Road istället, men känner att Rainbow är såå mycket härligare att säga!

Ha en fin fredag, kram Leo

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny