Julklappstips!
( Reklam för min bok ”Inred med färg” )
Minska julstressen, var ute i god tid
Med 2 månader kvar till julafton så är det här mitt julklappstips till dig – VAR UTE I GOD TID!
En hård klapp som håller året om
Att köpa inredningsprylar i julklapp kan vara ett riskabelt projekt. En inredningsbok däremot, fylld med idéer, inspiration, läsning och njutning är ett betydligt säkrare kort. Som att ge bort en dröm i present, kan det bli bättre?
HÄR KÖPER DU MIN BOK!
Kram, Leonor
Amaryllis – Julens vackraste blomma

Ett fång med snittamaryllis hemma i köket. Julens drottning känner sig hemma precis överallt!
Om Amaryllis
Amaryllis härstammar från Sydamerika. Dess botaniska namn är Hippeastrum. Förr kallades den också Riddarstjärna efter hippeos, som betyder ryttare eller riddare på latin och astro som betyder stjärna. Amaryllis omnämndes redan i den grekiska mytologin. Amaryllis sad då vara en ståtlig blomma som växt upp ur blodet på en vacker nymf, som fått sitt hjärta genomborrat av en gyllene pil. Verkligen en passande historia för en ståtlig drottning, eller hur!?
Så sköter du amaryllis i vas
- Ge ett nytt snitt innan du sätter den i vas.
- Tillsätt näring för snittblommor i rent vatten. Byt efter ett par dagar.
- Stötta med en blompinne som sticks in i den ihåliga stjälken.
- Ta bort vissna blomklockor så att kraften går till outslagna knoppar.
- Sätt ett gummiband längst ner så att inte stjälken rullar upp sig.
Rätt skött så kan amaryllisen stå sig fint i upp till två veckor.

Hängande
Visste du att du kan hänga amaryllisen upp och ner, fritt i luften, och vattna den i den ihåliga stjälken? Fint i fönstret!
TIPS! Vill du hänga amaryllisen upp och ner kan du förlänga hållbarheten genom att vattna den direkt i stjälkens snittyta.
Sorter och färger
Ni har säkert inte missat att den röda amaryllisen är den färgen som är vanligast nu i juletid. På blomsterspråket betyder röd amaryllis:
Jag högaktar dig från djupet av min själ
De tomteröda är vanligast har vi kommit fram till och brukar därför toppa försäljningsstatistiken. Men det finns mängder av andra, mer spännande sorter. En del är småblommiga och späda. Somliga har spretiga, fjäderliknande blommor, andra ser ut som stora polkagrisrandiga näckrosor och flera sorter påminner mer om orkidéer än julblommor.
Hörs snart igen, kram Leonor
Ett vinterlandskap – bordsdekorationen till julens alla kalas
Här är bordsdekorationen till julfestligheterna som inte tar så lång tid att skapa, men som också blir väldigt vacker och effektfull. Dekorera julbordet med ett vackert vinterlandskap med minigranar, snö och stämningsfulla ljus.
Det här behöver du:
- vit planka ( alt bräda som du målar vit)
- Minigranar i olika stlk, HÄR hittar du dem.
- Konstsnö, finns att köpa HÄR
- Gran-ljus, HÄR finns dom
- Lim ( alternativt limpistol )
Så här gör du:
Årets adventskalender är klar!
I stället för en klassisk julkalender i papper är det fler och fler som både gör och vill ha en paketkalender (även kallad julklappskalender) med ett paket bakom varje lucka i stället, 24 presenter alltså. Jag har lite som en tradition att varje år hitta på och göra en ny adventskalender / julklappskalender till barnen. Det är lika roligt för mig som för dem tror jag och enligt min yngsta dotter så är paketkalendern t.om viktigare än julklapparna.

Adventskalender
Många tror att det kostar massor av pengar med en paketkalender men så behöver det inte alls vara. Det bestämmer du helt själv! Använd din fantasi så kan du komma väldigt billigt undan. Och det är ju inte värdet som räknas, det är själva upplevelsen av att få gå till kalendern och öppna ett nytt paket varje dag.

Årets adventskalender har jag gjort av en gammal stege, 24 st fina och färgglada julklappsförpackningar och de allra sötaste minigranarna. Älskar minigranar i alla dess färger och former! Mina döttrar får öppna ett paket varannan dag, enda fram till julaftons morgon.

Vad kan man lägga i paketkalendern, som inte kostar skjortan?
Hårspänne
Hårsnodd
Läppsyl
Foto
Skumtomte
Tablettask
Aktivitet: ”I dag ska vi gå till badhuset”, ”I dag ska vi baka pepparkakor” eller ”I dag ska du få bestämma vad vi ska pyssla”
Låtsastatueringar
Roliga suddigum
Studsboll
Slime
Leksaksbil
Klistermärken
Nagellack

Ha en fin lördag, stor kram Leonor

Godisstrutar till julgodiset

Än är inte julgodis veckan över, jag har fler idéer och recept som jag hoppas ska inspirera! Idag blir det inget recept men däremot ett julgodis-pyssel. Dekorera gottebordet med en bordsgran och söta små pappersstrutar i härliga färger. Du fyller dina strutar med kolor, Rocky road, skumtomtar och massa annat gott julgodis som du vill bjuda på.

Godisstrutar att hänga i granen
Det här behöver du:
- Fint papper. Mitt papper är scrapbooking papper i ett fyrkantigt format.
- En sax
- Penna
- Papperslim
- En rund tallrik
Så här gör du:
Rita av formen av en tallrik i passande stlk på baksidan av pappret. Klipp ut cirkeln och dela den på mitten. Limma längst ut längs med halva långsidan på den delade cirkeln. Limma ihop till en strutliknande form. Handtaget till korgen: Klipp sen en remsa av avvikande pappersmönster och limma fast den i ändarna på struten.

Ha en härlig fredag, kram Leonor

Julgodis – lakritsklubbor
Alla lakritsälskare – se hit! Nu ska ni få receptet på hisnande goda lakritsklubbor som jag inte vill vara utan till jul!

Lakritsklubbor
Ingredienser
- 10 klubbor
- 3 dl grädde
- 3 dl sirap
- 3 dl socker
- 4 tsk lakritspulver
- ( lite lite svart karamellfärg, 1 tsk)
Så här gör du
- Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.
- Koka på mellanvärme till 128 grader utan att vispa eller röra i knäcken, som annars kan sockra sig. När knäcken har kokat till rätt temperatur, doppa kastrullens botten i kallt vatten så att kokningen avstannar.
- Häll därefter i lakritspulvret och karamellfärgen, rör försiktigt ner det så att det blandar sig med knäcken. Obs! Svart karamellfärg är frivilligt, det är bara det att jag vill att min knäck ska vara riktigt svart.
- Forma små strutar av bakplåtspapper ( se tidigare inlägg hur du gör strutar) som du ställer i små glas. Häll i knäcken, och då den börjar stelna – stick i träpinnar.

Ha en riktigt fin torsdag, kram Leonor
Julgodis – Knäck med bling-bling

Knäck med bling-bling
Du behöver:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 1 dl skållad hackad mandel
- 2 msk smör
- Lite bling-bling i form av pärlor, strössel och snöflingor
Så här gör du:
1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min.
3. Tillsätt mandel och smör.
4. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.
( Receptet är från Arla, använder alltid detta när jag gör knäck i små formar)
Julgodis – Saffranskola
Har ni inte testat att ha i saffran i kolasmeten ännu, så är det dags nu! För det här är baske mig bland det godaste jag vet. Den lena smaken av saffran tillsammans med den gräddiga kolan är verkligen en sådan fullständig fullträff. Sen är det också så vackert med de gyllengula kolorna i cellofanpappret.

Saffranskola
Du behöver
- 2 dl vispgrädde
- 0.5 dl ljus sirap
- 0.5 dl strösocker
- 50 g smör
- 0.5 g saffran
Gör så här
Julgodis – Knäckklubbor
Den här veckan är det julgodis hela veckan lång här på bloggen. Jag har varit fullt upptagen med att baka alla möjliga sorters favoriter som jag verkligen älskar att ha hemma nu när julen börjar närma sig. Sen är det rätt skönt att börja förbereda innan jul med det som håller länge, så som knäck och kola. Tror dock inte vi i familjen kommer kunna vänta tills julafton med att smaka, det har aldrig hänt tidigare att vi kunnat vänta utan jag brukar vara tvungen att baka en ny omgång strax innan jul. Julgodis i form av klubbor är verkligen det allra bästa, och den här veckan kommer jag bjuda på tre olika varianter av klubbor. Först ut är de gamla hederliga knäckklubborna.

Knäckklubbor
Du behöver:
- 2,5 dl socker
- 2,5 dl grädde
- 2,5 dl sirap, ljus
- 2 dl skalad och hackad eller flagad sötmandel
- chokladpastiller
Så här gör du:
- Börja först med att göra strutarna av bakplåtspapper eller vitt smörgåspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6×8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna. Jag har använt mig av grillpinnar ca 10 cm långa ( långa pinnar som jag brutit av )
- Blanda alla ingredienser utom nötter i en tjockbottnad kastrull.
- Koka knäcken och rör då och då hela tiden. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
- Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
- Tryck ner en pinne i varje knäckstrut.
- Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och innan du serverar knäckklubborna.

Rainbow Rocky Road – Skatten vid regnbågens slut

Under hela min barndom var jag fast besluten om att hitta guldet vid regnbågens slut, dessvärre utan framgång. Äntligen kan jag sluta leta för jag har funnit skatten!
Rainbow Rocky Road
Jag har nyligen delat med mig av mina Rocky Road praliner och det här receptet påminner om dem fast i en ny skepnad. Låt mig presentera, Rainbow Rocky Road med minimarschmallows i pudriga pasteller med strössel och glittrande pärlor i regnbågens alla färger. Det är det här som är den efterlängtade skatten vid regnbågens slut!

Du behöver:
- 400 g vit choklad
- 2 dl kokos
- 6 chokladpengar/ eller noblesse
- Dr Oetker ”Rainbow mix”
- Rosa sockerpärlor
- Mini marschmallows
Så här gör du:
1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.
2. Blanda den smälta vita chokladen med kokosen till din Rocky road smet
3. Fyll en form ( 20×30 cm)med smeten, tryck i chokladpengarna med jämnt avstånd från varandra. Jag delade på dem och petade ner dem i rader.
4. Strössla på ”regnbågsmixen” och sovkerpärlorna och marschmallows
5. Låt stelna i kylskåp
6. Ta ut formen och skär i lagom stora bitar
7. Förvara i kylen
8. Ät och njut!

Jag hade kunnat kalla de här smarriga chokladbitarna för Regnbågs Rocky Road istället, men känner att Rainbow är såå mycket härligare att säga!