Ett vinterlandskap – bordsdekorationen till julens alla kalas

Här är bordsdekorationen till julfestligheterna som inte tar så lång tid att skapa, men som också blir väldigt vacker och effektfull. Dekorera julbordet med ett vackert vinterlandskap med minigranar, snö och stämningsfulla ljus.

Bordsdekoration till jul - Granar och vinterlandskap, av Leonor Juhl K

Det här behöver du:

  • vit planka ( alt bräda som du målar vit)
  • Minigranar i olika stlk, HÄR hittar du dem. 
  • Konstsnö, finns att köpa HÄR
  • Gran-ljus, HÄR finns dom
  • Lim ( alternativt limpistol )

Bordsdekoration till jul - Granar och vinterlandskap, av Leonor Juhl K

Så här gör du: 

Jag använde mig av en lagom lång och bred planka som tidigare agerat hyllplan här hemma och som jag inte använder till det längre. Det är bra om plankan inte för lång eller för bred så att det går att duka runt om den. Om du inte har ett vitt hyllplan/bräda liggandes hemma så finns det att köpa HÄR. 
Pensla på ett lager med lim, snåla inte och strö sen över konstsnön. Placera ut dina minigranar lite överallt på plankan och gör mer plats åt gran-ljusen. När du känner dig nöjd med placeringen av granarna så limmar du på en klick lim under varje gran och fäster direkt på plankan ( ta bort snöflingorna under granen innan du limmar fast den). Granljusen limmar du inte utan byter ut dem när de har brunnit ner. 
Bordsdekoration till jul - Granar och vinterlandskap, av Leonor Juhl K
 
Bordsdekoration till jul - Granar och vinterlandskap, av Leonor Juhl K
OBS! Tänk på ev brandrisk så lämna aldrig några ljus tända utan övervakning. 
 
Visst blev det ett vackert vinterlandskap! En bordsdekoration som du kan återanvända år efter år och som du skapat alldeles själv. Dessutom pryder den bordet och skapar julstämning även när bordet inte är dukat. 
Bordsdekoration till jul - Granar och vinterlandskap, av Leonor Juhl K
Stor kram, Leonor

Årets adventskalender är klar!

I stället för en klassisk julkalender i papper är det fler och fler som både gör och vill ha en paketkalender (även kallad julklappskalender) med ett paket bakom varje lucka i stället, 24 presenter alltså. Jag har lite som en tradition att varje år hitta på och göra en ny adventskalender / julklappskalender till barnen. Det är lika roligt för mig som för dem tror jag och enligt min yngsta dotter så är paketkalendern t.om viktigare än julklapparna.

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Adventskalender

Många tror att det kostar massor av pengar med en paketkalender men så behöver det inte alls vara. Det bestämmer du helt själv! Använd din fantasi så kan du komma väldigt billigt undan. Och det är ju inte värdet som räknas, det är själva upplevelsen av att få gå till kalendern och öppna ett nytt paket varje dag.

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Årets adventskalender har jag gjort av en gammal stege, 24 st fina och färgglada julklappsförpackningar och de allra sötaste minigranarna. Älskar minigranar i alla dess färger och former! Mina döttrar får öppna ett paket varannan dag, enda fram till julaftons morgon.

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Minigranar och paketförpackningar från Flying Tiger Copenhagen. Foto: Leonor Juhl K

 

Vad kan man lägga i paketkalendern, som inte kostar skjortan?

Hårspänne

Hårsnodd

Läppsyl

Foto

Skumtomte

Tablettask

Aktivitet: ”I dag ska vi gå till badhuset”, ”I dag ska vi baka pepparkakor” eller ”I dag ska du få bestämma vad vi ska pyssla”

Låtsastatueringar

Roliga suddigum

Studsboll

Slime

Leksaksbil

Klistermärken

Nagellack

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 

Ha en fin lördag, stor kram Leonor

Adventskalender, Paketkalender, Julkalender, Julklappskalender av Leonor Juhl Kristiansson - Fröken Turkos
Tusse värmer sig framför den varma brasan. Foto: Leonor Juhl K

Godisstrutar till julgodiset

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Än är inte julgodis veckan över, jag har fler idéer och recept som jag hoppas ska inspirera! Idag blir det inget recept men däremot ett julgodis-pyssel. Dekorera gottebordet med en bordsgran och söta små pappersstrutar i härliga färger. Du fyller dina strutar med kolor, Rocky road, skumtomtar och massa annat gott julgodis som du vill bjuda på.

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Godisstrutar att hänga i granen

Det här behöver du:

  • Fint papper. Mitt papper är scrapbooking papper i ett fyrkantigt format.
  • En sax
  • Penna
  • Papperslim
  • En rund tallrik

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos

Så här gör du:

Rita av formen av en tallrik i passande stlk på baksidan av pappret. Klipp ut cirkeln och dela den på mitten. Limma längst ut längs med halva långsidan på den delade cirkeln. Limma ihop till en strutliknande form. Handtaget till korgen: Klipp sen en remsa av avvikande pappersmönster och limma fast den i ändarna på struten.

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Ha en härlig fredag, kram Leonor

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Julgodis – lakritsklubbor

Alla lakritsälskare – se hit! Nu ska ni få receptet på hisnande goda lakritsklubbor som jag inte vill vara utan till jul!

Julgodis - Lakritsklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Lakritsklubbor

Ingredienser

  • 10 klubbor
  • 3 dl grädde
  • 3 dl sirap
  • 3 dl socker
  • 4 tsk lakritspulver
  • ( lite lite svart karamellfärg, 1 tsk)

Så här gör du

  1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.
  2. Koka på mellanvärme till 128 grader utan att vispa eller röra i knäcken, som annars kan sockra sig. När knäcken har kokat till rätt temperatur, doppa kastrullens botten i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  3. Häll därefter i lakritspulvret och karamellfärgen, rör försiktigt ner det så att det blandar sig med knäcken. Obs! Svart karamellfärg är frivilligt, det är bara det att jag vill att min knäck ska vara riktigt svart.
  4. Forma små strutar av bakplåtspapper ( se tidigare inlägg hur du gör strutar) som du ställer i små glas. Häll i knäcken, och då den börjar stelna – stick i träpinnar.
Julgodis - Lakritsklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Ha en riktigt fin torsdag, kram Leonor

Julgodis – Knäck med bling-bling

Julgodis - Knäck med bling-bling av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Knäck med bling-bling

Du behöver:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl skållad hackad mandel
  • 2 msk smör
  • Lite bling-bling i form av pärlor, strössel och snöflingor

Så här gör du:

1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.

2. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min.

3. Tillsätt mandel och smör.

4. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.

( Receptet är från Arla, använder alltid detta när jag gör knäck i små formar)

Julgodis – Saffranskola

Har ni inte testat att ha i saffran i kolasmeten ännu, så är det dags nu! För det här är baske mig bland det godaste jag vet. Den lena smaken av saffran tillsammans med den gräddiga kolan är verkligen en sådan fullständig fullträff. Sen är det också så vackert med de gyllengula kolorna i cellofanpappret.

Julgodis - Saffranskola av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Saffranskola

Du behöver

  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 0.5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 0.5 g saffran

Gör så här

1. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp och sjud sedan över ganska svag värme tills temperaturen blir ca 120 grader eller kolan håller för kulprov. Rör hela tiden
3. Klä under tiden en liten fyrkantig form, cirka 10×15 centimeter, med bakplåtspapper. Olja papperet lätt med matolja.
4. När kolan nått rätt temperatur häller du upp den i formen. Låt kolan stelna några timmar i rumstemperatur, och skär den sedan i bitar.
5. Slå gärna in kolorna i cellofan eller bakplåtspapper.

Julgodis – Knäckklubbor

Den här veckan är det julgodis hela veckan lång här på bloggen. Jag har varit fullt upptagen med att baka alla möjliga sorters favoriter som jag verkligen älskar att ha hemma nu när julen börjar närma sig. Sen är det rätt skönt att börja förbereda innan jul med det som håller länge, så som knäck och kola. Tror dock inte vi i familjen kommer kunna vänta tills julafton med att smaka, det har aldrig hänt tidigare att vi kunnat vänta utan jag brukar vara tvungen att baka en ny omgång strax innan jul. Julgodis i form av klubbor är verkligen det allra bästa, och den här veckan kommer jag bjuda på tre olika varianter av klubbor. Först ut är de gamla hederliga knäckklubborna.

Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Knäckklubbor

Du behöver:

  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl sirap, ljus
  • 2 dl skalad och hackad eller flagad sötmandel
  • chokladpastiller
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Så här gör du:

  1. Börja först med att göra strutarna av bakplåtspapper eller vitt smörgåspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6×8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna. Jag har använt mig av grillpinnar ca 10 cm långa ( långa pinnar som jag brutit av )
  2. Blanda alla ingredienser utom nötter i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka knäcken och rör då och då hela tiden. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
  4. Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
  5. Tryck ner en pinne i varje knäckstrut.
  6. Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och innan du serverar knäckklubborna.
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Rainbow Rocky Road – Skatten vid regnbågens slut

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Under hela min barndom var jag fast besluten om att hitta guldet vid regnbågens slut, dessvärre utan framgång. Äntligen kan jag sluta leta för jag har funnit skatten!

Rainbow Rocky Road

Jag har nyligen delat med mig av mina Rocky Road praliner och det här receptet påminner om dem fast i en ny skepnad. Låt mig presentera, Rainbow Rocky Road med minimarschmallows i pudriga pasteller med strössel och glittrande pärlor i regnbågens alla färger. Det är det här som är den efterlängtade skatten vid regnbågens slut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Du behöver:
  • 400 g vit choklad
  • 2 dl kokos
  • 6 chokladpengar/ eller noblesse
  • Dr Oetker ”Rainbow mix”
  • Rosa sockerpärlor
  • Mini marschmallows
Så här gör du:

1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.

2. Blanda den smälta vita chokladen med kokosen till din Rocky road smet

3. Fyll en form ( 20×30 cm)med smeten, tryck i chokladpengarna med jämnt avstånd från varandra. Jag delade på dem och petade ner dem i rader.

4. Strössla på ”regnbågsmixen” och sovkerpärlorna och marschmallows

5. Låt stelna i kylskåp

6. Ta ut formen och skär i lagom stora bitar

7. Förvara i kylen

8. Ät och njut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Jag hade kunnat kalla de här smarriga chokladbitarna för Regnbågs Rocky Road istället, men känner att Rainbow är såå mycket härligare att säga!

Ha en fin torsdag, kram Leo

Glöggkalas – Gott till glöggen

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosNu tändas snart tusen juleljus och vi samlar stora som små på helgens mysigaste kalas. En kopp varm glögg får inleda. Sedan njuts det av söta glöggtilltugg som mandelmusslor med vispad hallongrädde, vaniljpannacotta och massa annat gott.

Glögg – en värmande historia

Ordet glögg kommer från glödg, alltså ett glödgat vin från tidigt 1800-tal. Man värmde sprit eller vin i en gryta och la på ett galler över grytan. Ovanpå grytan la man en bit toppsocker som antändes med sprit. Sakta droppade sockret ner i grytan. Sedan tillsattes kryddor som kanel, kryddnejlika och ingefära. Kryddorna var mest till för att dölja smaken av de halvtaskiga vinerna. Glögg görs mest idag av rödvin och glöggkryddor, den kan spetsas med konjak, sherry eller portvin. Sen finns det den alkoholfria varianten med svart vinbärssaft som grund. Det var lite om glöggen, nu till det som är gott till.

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosNummer 1

Vi har alla ett favorit glöggtilltugg som vi inte kan klara oss utan på glöggfesten. Det kan vara pepparkakor, lussekatter eller saffransbiscotti. För mig är det mandelmusslor med hallongrädde. Min mammas recept! Självklart ska jag dela med mig av det till er idag, så ni också kan få njuta av dessa små spröda kakor.

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosMandelmusslor med hallongrädde

Du behöver:

  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl ( alternativt glutenfri finmix )
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 40 st veckade formar
  • grädde
  • hallonsylt och färska hallon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet).

3.Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd händerna. Låt degen vila svalt i en timma.

4. Pensla formarna med lite smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i ca 40 bitar och tryck ut dem i formarna.
Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Ta väldigt försiktigt upp de spröda kakorna medan de ännu är varma.

5. Vispa grädden och blanda i hallonsylt. Servera mandelmusslorna med hallongrädden och färska bär på toppen.

Himmelskt goda!

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosDen här gräddiga och söta pannacottan är supergod med sötsyrlig passionsfrukt till. Hemgjord pannacotta är enkelt och perfekt att förbereda dan innan också. Även den är en favorit på glöggbordet!

Vaniljpannacotta med passionsfrukt

Till ca 12 små glasburkar

Du behöver:

2 gelatinblad

1,5 vaniljstång

5 dl vispgrädde

1/2 dl strösocker

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med själva stången.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Sila sen bort vaniljstången och fördela sen vaniljblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken Turkos

Rainbow Rocky Road – En skatt vid regnbågens slut

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Under hela min barndom var jag fast besluten om att hitta guldet vid regnbågens slut, dessvärre utan framgång. Äntligen kan jag sluta leta för jag har funnit skatten!

Rainbow Rocky Road

Jag har nyligen delat med mig av mina Rocky Road praliner och det här receptet påminner om dem fast i en ny skepnad. Låt mig presentera, Rainbow Rocky Road med minimarschmallows i pudriga pasteller med strössel och glittrande pärlor i regnbågens alla färger. Det är det här som är den efterlängtade skatten vid regnbågens slut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Du behöver:
  • 400 g vit choklad
  • 2 dl kokos
  • 6 chokladpengar/ eller noblesse
  • Dr Oetker ”Rainbow mix”
  • Rosa sockerpärlor
  • Mini marschmallows
Så här gör du:

1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.

2. Blanda den smälta vita chokladen med kokosen till din Rocky road smet

3. Fyll en form ( 20×30 cm)med smeten, tryck i chokladpengarna med jämnt avstånd från varandra. Jag delade på dem och petade ner dem i rader.

4. Strössla på ”regnbågsmixen” och sovkerpärlorna och marschmallows

5. Låt stelna i kylskåp

6. Ta ut formen och skär i lagom stora bitar

7. Förvara i kylen

8. Ät och njut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Jag hade kunnat kalla de här smarriga chokladbitarna för Regnbågs Rocky Road istället, men känner att Rainbow är såå mycket härligare att säga!

Ha en fin fredag, kram Leo

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny