Godisstrutar till julgodiset

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Än är inte julgodis veckan över, jag har fler idéer och recept som jag hoppas ska inspirera! Idag blir det inget recept men däremot ett julgodis-pyssel. Dekorera gottebordet med en bordsgran och söta små pappersstrutar i härliga färger. Du fyller dina strutar med kolor, Rocky road, skumtomtar och massa annat gott julgodis som du vill bjuda på.

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Godisstrutar att hänga i granen

Det här behöver du:

  • Fint papper. Mitt papper är scrapbooking papper i ett fyrkantigt format.
  • En sax
  • Penna
  • Papperslim
  • En rund tallrik

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos

Så här gör du:

Rita av formen av en tallrik i passande stlk på baksidan av pappret. Klipp ut cirkeln och dela den på mitten. Limma längst ut längs med halva långsidan på den delade cirkeln. Limma ihop till en strutliknande form. Handtaget till korgen: Klipp sen en remsa av avvikande pappersmönster och limma fast den i ändarna på struten.

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Ha en härlig fredag, kram Leonor

Godisstrutar till julgodis av Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Julgodis – lakritsklubbor

Alla lakritsälskare – se hit! Nu ska ni få receptet på hisnande goda lakritsklubbor som jag inte vill vara utan till jul!

Julgodis - Lakritsklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Lakritsklubbor

Ingredienser

  • 10 klubbor
  • 3 dl grädde
  • 3 dl sirap
  • 3 dl socker
  • 4 tsk lakritspulver
  • ( lite lite svart karamellfärg, 1 tsk)

Så här gör du

  1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.
  2. Koka på mellanvärme till 128 grader utan att vispa eller röra i knäcken, som annars kan sockra sig. När knäcken har kokat till rätt temperatur, doppa kastrullens botten i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  3. Häll därefter i lakritspulvret och karamellfärgen, rör försiktigt ner det så att det blandar sig med knäcken. Obs! Svart karamellfärg är frivilligt, det är bara det att jag vill att min knäck ska vara riktigt svart.
  4. Forma små strutar av bakplåtspapper ( se tidigare inlägg hur du gör strutar) som du ställer i små glas. Häll i knäcken, och då den börjar stelna – stick i träpinnar.
Julgodis - Lakritsklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Ha en riktigt fin torsdag, kram Leonor

Julgodis – Knäck med bling-bling

Julgodis - Knäck med bling-bling av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Knäck med bling-bling

Du behöver:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl skållad hackad mandel
  • 2 msk smör
  • Lite bling-bling i form av pärlor, strössel och snöflingor

Så här gör du:

1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.

2. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min.

3. Tillsätt mandel och smör.

4. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.

( Receptet är från Arla, använder alltid detta när jag gör knäck i små formar)

Julgodis – Saffranskola

Har ni inte testat att ha i saffran i kolasmeten ännu, så är det dags nu! För det här är baske mig bland det godaste jag vet. Den lena smaken av saffran tillsammans med den gräddiga kolan är verkligen en sådan fullständig fullträff. Sen är det också så vackert med de gyllengula kolorna i cellofanpappret.

Julgodis - Saffranskola av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Saffranskola

Du behöver

  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 0.5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 0.5 g saffran

Gör så här

1. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp och sjud sedan över ganska svag värme tills temperaturen blir ca 120 grader eller kolan håller för kulprov. Rör hela tiden
3. Klä under tiden en liten fyrkantig form, cirka 10×15 centimeter, med bakplåtspapper. Olja papperet lätt med matolja.
4. När kolan nått rätt temperatur häller du upp den i formen. Låt kolan stelna några timmar i rumstemperatur, och skär den sedan i bitar.
5. Slå gärna in kolorna i cellofan eller bakplåtspapper.

Julgodis – Knäckklubbor

Den här veckan är det julgodis hela veckan lång här på bloggen. Jag har varit fullt upptagen med att baka alla möjliga sorters favoriter som jag verkligen älskar att ha hemma nu när julen börjar närma sig. Sen är det rätt skönt att börja förbereda innan jul med det som håller länge, så som knäck och kola. Tror dock inte vi i familjen kommer kunna vänta tills julafton med att smaka, det har aldrig hänt tidigare att vi kunnat vänta utan jag brukar vara tvungen att baka en ny omgång strax innan jul. Julgodis i form av klubbor är verkligen det allra bästa, och den här veckan kommer jag bjuda på tre olika varianter av klubbor. Först ut är de gamla hederliga knäckklubborna.

Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Knäckklubbor

Du behöver:

  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl sirap, ljus
  • 2 dl skalad och hackad eller flagad sötmandel
  • chokladpastiller
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Så här gör du:

  1. Börja först med att göra strutarna av bakplåtspapper eller vitt smörgåspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6×8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna. Jag har använt mig av grillpinnar ca 10 cm långa ( långa pinnar som jag brutit av )
  2. Blanda alla ingredienser utom nötter i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka knäcken och rör då och då hela tiden. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
  4. Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
  5. Tryck ner en pinne i varje knäckstrut.
  6. Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och innan du serverar knäckklubborna.
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Rainbow Rocky Road – Skatten vid regnbågens slut

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Under hela min barndom var jag fast besluten om att hitta guldet vid regnbågens slut, dessvärre utan framgång. Äntligen kan jag sluta leta för jag har funnit skatten!

Rainbow Rocky Road

Jag har nyligen delat med mig av mina Rocky Road praliner och det här receptet påminner om dem fast i en ny skepnad. Låt mig presentera, Rainbow Rocky Road med minimarschmallows i pudriga pasteller med strössel och glittrande pärlor i regnbågens alla färger. Det är det här som är den efterlängtade skatten vid regnbågens slut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Du behöver:
  • 400 g vit choklad
  • 2 dl kokos
  • 6 chokladpengar/ eller noblesse
  • Dr Oetker ”Rainbow mix”
  • Rosa sockerpärlor
  • Mini marschmallows
Så här gör du:

1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.

2. Blanda den smälta vita chokladen med kokosen till din Rocky road smet

3. Fyll en form ( 20×30 cm)med smeten, tryck i chokladpengarna med jämnt avstånd från varandra. Jag delade på dem och petade ner dem i rader.

4. Strössla på ”regnbågsmixen” och sovkerpärlorna och marschmallows

5. Låt stelna i kylskåp

6. Ta ut formen och skär i lagom stora bitar

7. Förvara i kylen

8. Ät och njut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Jag hade kunnat kalla de här smarriga chokladbitarna för Regnbågs Rocky Road istället, men känner att Rainbow är såå mycket härligare att säga!

Ha en fin torsdag, kram Leo

Glöggkalas – Gott till glöggen

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosNu tändas snart tusen juleljus och vi samlar stora som små på helgens mysigaste kalas. En kopp varm glögg får inleda. Sedan njuts det av söta glöggtilltugg som mandelmusslor med vispad hallongrädde, vaniljpannacotta och massa annat gott.

Glögg – en värmande historia

Ordet glögg kommer från glödg, alltså ett glödgat vin från tidigt 1800-tal. Man värmde sprit eller vin i en gryta och la på ett galler över grytan. Ovanpå grytan la man en bit toppsocker som antändes med sprit. Sakta droppade sockret ner i grytan. Sedan tillsattes kryddor som kanel, kryddnejlika och ingefära. Kryddorna var mest till för att dölja smaken av de halvtaskiga vinerna. Glögg görs mest idag av rödvin och glöggkryddor, den kan spetsas med konjak, sherry eller portvin. Sen finns det den alkoholfria varianten med svart vinbärssaft som grund. Det var lite om glöggen, nu till det som är gott till.

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosNummer 1

Vi har alla ett favorit glöggtilltugg som vi inte kan klara oss utan på glöggfesten. Det kan vara pepparkakor, lussekatter eller saffransbiscotti. För mig är det mandelmusslor med hallongrädde. Min mammas recept! Självklart ska jag dela med mig av det till er idag, så ni också kan få njuta av dessa små spröda kakor.

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosMandelmusslor med hallongrädde

Du behöver:

  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl ( alternativt glutenfri finmix )
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 40 st veckade formar
  • grädde
  • hallonsylt och färska hallon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet).

3.Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd händerna. Låt degen vila svalt i en timma.

4. Pensla formarna med lite smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i ca 40 bitar och tryck ut dem i formarna.
Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Ta väldigt försiktigt upp de spröda kakorna medan de ännu är varma.

5. Vispa grädden och blanda i hallonsylt. Servera mandelmusslorna med hallongrädden och färska bär på toppen.

Himmelskt goda!

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken TurkosDen här gräddiga och söta pannacottan är supergod med sötsyrlig passionsfrukt till. Hemgjord pannacotta är enkelt och perfekt att förbereda dan innan också. Även den är en favorit på glöggbordet!

Vaniljpannacotta med passionsfrukt

Till ca 12 små glasburkar

Du behöver:

2 gelatinblad

1,5 vaniljstång

5 dl vispgrädde

1/2 dl strösocker

Så här gör du:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med själva stången.

3. Häll i socker och grädden och sjud alltihop i ca 5 min. Inte för hög värme!

4. Krama ur gelatinbladen från vattnet. Vispa ner bladen försiktigt i grädden. Sila sen bort vaniljstången och fördela sen vaniljblandningen i fina små glas, snapsglas, burkar eller formar.

5. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar. Eller om du gör dessa dan innan.

6. Servera med färsk passionsfrukt på toppen.

Glöggkalas - gott till glögg av Leonor Juhl K, Fröken Turkos

Rainbow Rocky Road – En skatt vid regnbågens slut

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Under hela min barndom var jag fast besluten om att hitta guldet vid regnbågens slut, dessvärre utan framgång. Äntligen kan jag sluta leta för jag har funnit skatten!

Rainbow Rocky Road

Jag har nyligen delat med mig av mina Rocky Road praliner och det här receptet påminner om dem fast i en ny skepnad. Låt mig presentera, Rainbow Rocky Road med minimarschmallows i pudriga pasteller med strössel och glittrande pärlor i regnbågens alla färger. Det är det här som är den efterlängtade skatten vid regnbågens slut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K
Du behöver:
  • 400 g vit choklad
  • 2 dl kokos
  • 6 chokladpengar/ eller noblesse
  • Dr Oetker ”Rainbow mix”
  • Rosa sockerpärlor
  • Mini marschmallows
Så här gör du:

1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.

2. Blanda den smälta vita chokladen med kokosen till din Rocky road smet

3. Fyll en form ( 20×30 cm)med smeten, tryck i chokladpengarna med jämnt avstånd från varandra. Jag delade på dem och petade ner dem i rader.

4. Strössla på ”regnbågsmixen” och sovkerpärlorna och marschmallows

5. Låt stelna i kylskåp

6. Ta ut formen och skär i lagom stora bitar

7. Förvara i kylen

8. Ät och njut!

Rainbow Rocky Road by Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

Jag hade kunnat kalla de här smarriga chokladbitarna för Regnbågs Rocky Road istället, men känner att Rainbow är såå mycket härligare att säga!

Ha en fin fredag, kram Leo

DIY – Pimpa förkläde till barnen

Nu är vi igång med allt som hör julen till. Det vankas allt från spröda pepparkakor och vörtbröd till saffransgula lussekatter och fantasifulla pepparkakshus. Så på med förklädet och fram med kaveln – det är dags att börja baka!

förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos

Uppmuntra till Julbak

Bjud in de små bagarna i köket och låt de upptäcka glädjen i att baka tillsammans med dig. Varför inte uppmuntra barnen med varsitt personligt förkläde. Jag har utgått från Ikeas Barnförkläde “Toppklocka”, som är fint i sig men jag kände att det behövdes lite mer färg.

förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos

Barnförkläde med färgglada knappar

Du behöver:

förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos

Så här gör du: 

Egentligen behövs det ingen beskrivning till det här då du själv ser hur du ska göra. Du syr fast knapparna helt enkelt på varje liten målad plupp på förklädet. Fäster på baksidan. Voilà, klart. Enkelt men med ett effektivt färgglatt och unikt resultat. Mycket uppskattat hos barnen!

förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos
förkläde till barnen
Foto: Fröken Turkos

Julen är ju en verklig familjehögtid, så passa på att ha med barnen vid julbaket, så att de får den härliga känslan att skapa sina egna pepparkaksfigurer och rulla ihop fina lussekatter. Låt julbaket 2017 bli starten för samma härliga traditioner som du själv minns från barndomen. Kavla upp armarna, på med förklädena och börja baka tillsammans!

förkläde till barnen
Mys pappa hjälper till att klä den lilla bagerskan i sitt nya fina förkläde. Foto: Fröken Turkos

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny