Julgodis – lakritsklubbor

Alla lakritsälskare – se hit! Nu ska ni få receptet på hisnande goda lakritsklubbor som jag inte vill vara utan till jul!

Julgodis - Lakritsklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Lakritsklubbor

Ingredienser

  • 10 klubbor
  • 3 dl grädde
  • 3 dl sirap
  • 3 dl socker
  • 4 tsk lakritspulver
  • ( lite lite svart karamellfärg, 1 tsk)

Så här gör du

  1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.
  2. Koka på mellanvärme till 128 grader utan att vispa eller röra i knäcken, som annars kan sockra sig. När knäcken har kokat till rätt temperatur, doppa kastrullens botten i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  3. Häll därefter i lakritspulvret och karamellfärgen, rör försiktigt ner det så att det blandar sig med knäcken. Obs! Svart karamellfärg är frivilligt, det är bara det att jag vill att min knäck ska vara riktigt svart.
  4. Forma små strutar av bakplåtspapper ( se tidigare inlägg hur du gör strutar) som du ställer i små glas. Häll i knäcken, och då den börjar stelna – stick i träpinnar.
Julgodis - Lakritsklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Ha en riktigt fin torsdag, kram Leonor

Julgodis – Knäck med bling-bling

Julgodis - Knäck med bling-bling av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Knäck med bling-bling

Du behöver:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl skållad hackad mandel
  • 2 msk smör
  • Lite bling-bling i form av pärlor, strössel och snöflingor

Så här gör du:

1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.

2. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min.

3. Tillsätt mandel och smör.

4. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.

( Receptet är från Arla, använder alltid detta när jag gör knäck i små formar)

Julgodis – Knäckklubbor

Den här veckan är det julgodis hela veckan lång här på bloggen. Jag har varit fullt upptagen med att baka alla möjliga sorters favoriter som jag verkligen älskar att ha hemma nu när julen börjar närma sig. Sen är det rätt skönt att börja förbereda innan jul med det som håller länge, så som knäck och kola. Tror dock inte vi i familjen kommer kunna vänta tills julafton med att smaka, det har aldrig hänt tidigare att vi kunnat vänta utan jag brukar vara tvungen att baka en ny omgång strax innan jul. Julgodis i form av klubbor är verkligen det allra bästa, och den här veckan kommer jag bjuda på tre olika varianter av klubbor. Först ut är de gamla hederliga knäckklubborna.

Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Knäckklubbor

Du behöver:

  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl sirap, ljus
  • 2 dl skalad och hackad eller flagad sötmandel
  • chokladpastiller
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Så här gör du:

  1. Börja först med att göra strutarna av bakplåtspapper eller vitt smörgåspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6×8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna. Jag har använt mig av grillpinnar ca 10 cm långa ( långa pinnar som jag brutit av )
  2. Blanda alla ingredienser utom nötter i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka knäcken och rör då och då hela tiden. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
  4. Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
  5. Tryck ner en pinne i varje knäckstrut.
  6. Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och innan du serverar knäckklubborna.
Julgodis - Knäckklubbor av Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny