5 goda örter som kryddar din uteplats i sommar

I somrigt samarbete med Nilssons Plantskola

Att odla hemma är inte bara för dem som bor i hus. Att odla örter och grönsaker i en stor odlingslåda på uteplatsen är både vackert och praktiskt och de flesta kryddväxter odlas lika bra i kruka på fönsterbrädan och balkongen som i trädgården.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

5 goda örter som kryddar din uteplats och som bin och humlor älskar

Här är några kryddor som jag tycker är extra goda till sommarmaten och som jag använder ofta och mycket. Finns det något härligare än att sitta och äta ute och bara vända sig om för att plocka lite färska kryddor till sin måltid.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Gräslök, timjan och persilja får samsas med luktärter i odlingslådan. Foto: Leonor Juhl K

 

1. Timjan

Timjan är en av många färska örter som förekommer flitigt i det medelhavsmat köket. Passar perfekt i syditalienska såser med paprika och aubergine och i soppor och grytor. Timjan blir också gott tillsammans med potatis och ost. En av de mest lättodlade kryddväxterna, som överlever både sommarens torka och vinterns kyla.

2. Rosmarin

Rosmarin växer vilt runt Medelhavet där man hittar den lite överallt på bergssluttningarna. Härligt aromatisk krydda som jag tycker passar till alla grillade kötträtter och ugnsrostad potatis. Rosmarinens intensiva doft och smak passar extra bra tillsammans med lamm, kyckling och vilt.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Godaste myntan till Mojiton har Nilssons Plantskola. Foto: Leonor Juhl K

 

3. Mynta

Oj oj oj vad jag älskar den här kryddväxten. Ljuvlig doft och mynta i drinkar är både fräscht och otroligt gott. Det är ju ingen slump att mojito är en av de mest populära drinkarna – mynta, lime, rom och socker, det går ju liksom inte att misslyckas. När du odlar mynta så kan det vara bra att odla i kruka, för om du vill ha den i odlingslåda eller i rabatt, så tar den lätt över. Jag har satt en mängd av olika sorters myntor i en rabatt och där tog dom över fullständigt. Så satsa hellre på kruka än på friland.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Persilja i mängder. Här växer den i en odlingslåda som vi ställt på hjul. Ett bra sätt för att kunna placera lådan där solen gassar som mest. Foto: Leonor Juhl K

 

4. Persilja

Persilja är en tvåårig växt och passar bra att så vid jämna mellanrum under säsongen. När den går upp i blom och bildar frön, händer det att den självsår sig och man kan då få persilja flera år i rad på samma plats. Är både snygg och god till det mesta, hackad och strösslad. Jag använder persilja till libanesisk Taboule, chimichurri, till världens godaste Moule Mariné och till de flesta pastarätter. Persilja innehåller mycket järn och jag har ständig järnbrist så jag brukar äta den precis som den är också. Både nyttig och god!

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Oreganon har jag planterat tillsammans med röd grönkål. Foto: Leonor Juhl K

 

5. Oregano

Ett måste i italiensk mat och dessutom vacker i buketter när den går i blom. Gillas även av fladdrande fjärilar och surrande bin. Den karaktäristiska doften som sprider sig i en kryddodling med oregano för närmast tankarna till pizza. Som smaksättare passar den dock bra i många olika rätter och särskilt tillsammans med tomater och lök.

Annat gott att odla i kruka och odlingslåda

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Röd grönkål med sallad och oregano. Foto: Leonor Juhl K

 

Röd grönkål

Kan ätas råa eller kokta. Jag tycker om att göra egna grönkålschips, eller använda grönkålen i sallader men även till pasta tillsammans med pinjenötter och parmesan. Nyttigt är det också med grönkål, en utmärkt källa till vitamin C och vitamin A.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
En liten gurka växer sakta fram. Den ska vi snart få njuta av eftersom just den här sorten blir inte så mycket större än så här. Foto: Leonor Juhl K

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Tagetes med ljuvlig doft av apelsin. Foto: Leonor Juhl K

 

Tagetes – kryddtagetes

Just den här sorten finner du på Nilssons Plantskola, den doftar ljuvligt av apelsin och den använder jag i sallader och i kryddsmör. Kryddtagetes är både vacker, lättodlad och tålig blomma som är vacker för ögat och god att äta. Smaken är frisk och citrusliknande.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Cocktailtomater. Foto: Leonor Juhl K

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Glöm inte att ta dig tid att njuta en smula. Katter är bra på att njuta, jag vill bli katt i mitt nästa liv! Foto: Leonor Juhl K

Utekök – Kök under bar himmel

Utekök
Mitt drömkök! Betongskivor som arbetsytor och värstinggrillen nr 1 ”Big green egg”. Bildkälla: WWOO outdoorkitchen

Uteköket låter matlagningen ta plats under bar himmel, ett fantastiskt sätt att ta till vara på sommarens fina dagar till max. Jag ger dig tips på hur du går från att enbart ha en grill till ett komplett utekök.

Köpa eller bygga själv?

Alla som räcker upp handen vill ha ett utekök! Jag tror det viftas hej vilt av händer uppe i luften nu. Mina med. Det är supertrendigt att skaffa sig ett utomhuskök just nu. Det som från början startade som en internationell trend har nu etablerat sig rejält även i Sverige. Även om vår egen säsong för uteliv är kortare så är vi svenskar oerhört duktiga på att utnyttja den till max.

Utekök som du bygger själv
Utekök som du bygger själv. Bildkälla: Hus & Hem

Det går att variera ett utomhuskök i oändlighet med val av material, placering, val av grill, belysning och rinnande vatten. Men ska du köpa ett färdigt utekök eller bygga ett själv? Det är beroende av budget och vad du är beredd att spendera på ett utomhuskök. Det billigaste alternativet är såklart att bygga själv och använda ett billigt byggmaterial. Om du är lite händig och vill spendera en mindre budget kan du bygga ett eget utekök. Du hittar olika guider på nätet som tar dig steg för steg, hur du bygger ett utekök. Här hittar du tips på hur du bygger ett kök helt själv

Tips – tänk på det här när du ska bygga eller köpa ett utekök

  1. Planering. Varför vill du ha ett utekök? Vad ska du använda det till? Vilka funktioner ska det ha, vilka material ska du välja och framför allt vart ska du placera ditt utekök?
  2. Besluta dig för om du ska bygga ett eget utekök eller köpa ett färdigt. Jämför melllan olika företag!
  3. Om du bygger själv, hitta en bra guide som tar dig igenom steg för steg hur du bygger stommen till ett eget utekök.
  4. Arbetsyta. Precis som när du planerar en köksrenovering inomhus så är arbetsytan bland det viktigaste. Du vill ha möjlighet att förbereda en hel middag utomhus och inte behöva springa in och ut hela tiden.
  5. Välj en grill som passar dina önskemål och krav. Grillen är viktig i ett utekök så ta tid på dig när du väljer.
  6.  Vill du ha el och rinnande vatten i ditt utekök, ta då kontakt med behörig rörmokare och elektriker.
  7. Skydda uteköket väl under dåliga väderförhållanden, speciellt under vintern. Investera i ett bra skydd som tål både väta och vind.

Köpa utekök

Personligen så kommer vi inte ha möjlighet till att bygga ett kök ute i år, vi har fullt upp med att bygga en ny hönsgård istället. Däremot så skulle jag kunna tänka mig att köpa ett, där du köper olika moduler som du sätter ihop så det passar dina önskemål. Här har jag valt ut mina egna köksfavoriter från olika företag.

5 härliga utekök – som får dig att längta efter sommaren

1. Genomtänkt med finesser

Uteköket Åminne från Hillerstorp är storfavoriten just nu

Utekök från Hillerstorp
från Hillerstorp som även finns i vitt.

2. Uteplatsens smycke

Kök Bellac från Brafab. Finns även i svart. Supersnyggt om du frågar mig!

Utekök från Brafab
från Brafab

3. Rustikt och rejält

Rustikt och ribbat  från Jabo, superfint!

Utekök från Jabo
Utekök från Jabo

4. Rostfritt och lättstädat

Stilrent med rostfritt stål. Uteköket kommer från Contura Steel. Helt ljuvligt!

Utekök från Contura Steel
Utekök från Contura Steel

5. I all sin enkelhet

Vitt och vackert enkelt utekök från Hillerstorp.

Läckö utekök från Hillerstorp
Läckö utekök från Hillerstorp.

Lycka till med era utekök, Leonor

Ernst och min bästa kompis

Sagolika Salvia

Ernst Kirchsteiger och jag har en gemensam bästa kompis. Salvia heter hon och är en av mina favoritkryddor. Salvia har en underbar doft och är supergod i matlagning. I årtusenden har den prisats för att kunna ge människor längre liv. I Romarriket var den helig för den stod för friskhet och sundhet.

5 underbara salviatips

I sallad. Hacka de gröna bladen och strö på de vackra blommorna, supergott tillsammans med tomater.

Krydda. Såå gott till lamm men även till fläskkött och kyckling.

Te. Man kan brygga av både blommor och blad. Bra mot förkylning.

Ost. Hacka och blanda i Philadelphia ost.

Friterad. Precis som Ernst beskrev friterad salvia i Köket.se så gillar även jag den här enkla men ack så goda rätt. Allt som behövs är färska salviablad, frityrsmet med bubbelvatten, friteras i olivolja och strö lite havssalt över innan servering. Supergott!

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny