5 goda örter som kryddar din uteplats i sommar

I somrigt samarbete med Nilssons Plantskola

Att odla hemma är inte bara för dem som bor i hus. Att odla örter och grönsaker i en stor odlingslåda på uteplatsen är både vackert och praktiskt och de flesta kryddväxter odlas lika bra i kruka på fönsterbrädan och balkongen som i trädgården.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

5 goda örter som kryddar din uteplats och som bin och humlor älskar

Här är några kryddor som jag tycker är extra goda till sommarmaten och som jag använder ofta och mycket. Finns det något härligare än att sitta och äta ute och bara vända sig om för att plocka lite färska kryddor till sin måltid.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Gräslök, timjan och persilja får samsas med luktärter i odlingslådan. Foto: Leonor Juhl K

 

1. Timjan

Timjan är en av många färska örter som förekommer flitigt i det medelhavsmat köket. Passar perfekt i syditalienska såser med paprika och aubergine och i soppor och grytor. Timjan blir också gott tillsammans med potatis och ost. En av de mest lättodlade kryddväxterna, som överlever både sommarens torka och vinterns kyla.

2. Rosmarin

Rosmarin växer vilt runt Medelhavet där man hittar den lite överallt på bergssluttningarna. Härligt aromatisk krydda som jag tycker passar till alla grillade kötträtter och ugnsrostad potatis. Rosmarinens intensiva doft och smak passar extra bra tillsammans med lamm, kyckling och vilt.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Godaste myntan till Mojiton har Nilssons Plantskola. Foto: Leonor Juhl K

 

3. Mynta

Oj oj oj vad jag älskar den här kryddväxten. Ljuvlig doft och mynta i drinkar är både fräscht och otroligt gott. Det är ju ingen slump att mojito är en av de mest populära drinkarna – mynta, lime, rom och socker, det går ju liksom inte att misslyckas. När du odlar mynta så kan det vara bra att odla i kruka, för om du vill ha den i odlingslåda eller i rabatt, så tar den lätt över. Jag har satt en mängd av olika sorters myntor i en rabatt och där tog dom över fullständigt. Så satsa hellre på kruka än på friland.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Persilja i mängder. Här växer den i en odlingslåda som vi ställt på hjul. Ett bra sätt för att kunna placera lådan där solen gassar som mest. Foto: Leonor Juhl K

 

4. Persilja

Persilja är en tvåårig växt och passar bra att så vid jämna mellanrum under säsongen. När den går upp i blom och bildar frön, händer det att den självsår sig och man kan då få persilja flera år i rad på samma plats. Är både snygg och god till det mesta, hackad och strösslad. Jag använder persilja till libanesisk Taboule, chimichurri, till världens godaste Moule Mariné och till de flesta pastarätter. Persilja innehåller mycket järn och jag har ständig järnbrist så jag brukar äta den precis som den är också. Både nyttig och god!

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Oreganon har jag planterat tillsammans med röd grönkål. Foto: Leonor Juhl K

 

5. Oregano

Ett måste i italiensk mat och dessutom vacker i buketter när den går i blom. Gillas även av fladdrande fjärilar och surrande bin. Den karaktäristiska doften som sprider sig i en kryddodling med oregano för närmast tankarna till pizza. Som smaksättare passar den dock bra i många olika rätter och särskilt tillsammans med tomater och lök.

Annat gott att odla i kruka och odlingslåda

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Röd grönkål med sallad och oregano. Foto: Leonor Juhl K

 

Röd grönkål

Kan ätas råa eller kokta. Jag tycker om att göra egna grönkålschips, eller använda grönkålen i sallader men även till pasta tillsammans med pinjenötter och parmesan. Nyttigt är det också med grönkål, en utmärkt källa till vitamin C och vitamin A.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Foto: Leonor Juhl K

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
En liten gurka växer sakta fram. Den ska vi snart få njuta av eftersom just den här sorten blir inte så mycket större än så här. Foto: Leonor Juhl K

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Tagetes med ljuvlig doft av apelsin. Foto: Leonor Juhl K

 

Tagetes – kryddtagetes

Just den här sorten finner du på Nilssons Plantskola, den doftar ljuvligt av apelsin och den använder jag i sallader och i kryddsmör. Kryddtagetes är både vacker, lättodlad och tålig blomma som är vacker för ögat och god att äta. Smaken är frisk och citrusliknande.

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Cocktailtomater. Foto: Leonor Juhl K

 

Odla i odlingslåda och kruka - Trädgård - Nilssons plantskola - blommor och bin, Leonor Juhl K - Fröken Turkos
Glöm inte att ta dig tid att njuta en smula. Katter är bra på att njuta, jag vill bli katt i mitt nästa liv! Foto: Leonor Juhl K

Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja

När du gör en hel kyckling i ugnen, så sköter den sig själv medan du kan göra alla de goda tillbehören till. Doften från ugnen är förförisk av allt det goda kryddsmöret som tillsammans med rosmarinen och citronen steks inne i ugnen ihop med majskycklingen. Alldeles gyllenbrunt och knaprigt ska skinnet bli och köttet mört och saftigt, det går liksom inte att misslyckas med den här rätten. Till vår favoritkyckling serverar jag hemmagjord klyftpotatis, ugnsrostade morötter och blomkål med ört- och parmesanolja, och en krämig rosmarinsås.

Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja - Fröken Turkos
Söndagsmiddag i kvällssolen. Foto: Leonor Juhl K

Ingredienser:

Rosmarin- timjansmör

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • skalet av 1 stor citron
  • saften av 1/2 citron
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • finhackad färsk rosmarin
  • finhackad färsk timjan

Kyckling

  • 1 hel majskyckling
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • En halv citron
  • färsk rosmarin
  • timjan

Klyftpotatis:

  • Små potatis lämpade för klyft, tvättade med skal
  • Olivolja
  • Flingsalt och peppar

Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja - Fröken Turkos

Ugnsrostade grönsaker med örtolja:

  • Morötter
  • Blomkål
  • Olivolja
  • Flingsalt och peppar
  • 1,5 dl Olivolja till örtoljan
  • 0,5 dl riven parmesan
  • Flingsalt och peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 1 msk hackad färsk rosmarin

Rosmarinsås:

  •  5 dl Cremefraiche
  • 1 hönsbuljongtärning
  • Sky från kycklingen
  • lite kinesisk soja
  • salt och peppar
  • hackad rosmarin

Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja - Fröken Turkos

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C (200°C i varmluftsugn).
Smör: Blanda smöret med vitlök, citronskal, citronsaft och rosmarinkyckling timjan. Smaka av med salt och peppar.
Kyckling: Tryck in smöret under skinnet på kycklingen. Stick först in fingret under skinnet och skapa en ficka och därefter trycker du in smöret och fördelar jämnt under skinnet. Ta lite av smöret och gnid runtom kycklingen och avsluta med flingsalt och svartpeppar. Halvera en citron och placera i skrivets öppning.
Lägg kycklingen i en ugnsform tillsammans med kryddor. Stek i mittersta delen av ugnen i ca 1 Tim- 1,5 Tim ( beroende på storleken på kycklingen). Kycklingen ska ha fått fin färg och har en innertemperatur intill lårbenet på 82°C. Ös gärna lite sky över kycklingen några gånger under tillagningen.

Tillbehören:

Klyftpotatis: Klyfta potatisen och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper under. Ringla över olivolja och salta och peppra, ställ sen plåten i nedre delen av ugnen tillsammans med kycklingen i ca 30-40 min. Planera så potatisen och kycklingen är klara samtidigt.
Blomkål och morötter i ugnen med örtolja: Skär morötterna i stavar och blomkålen i bitar. Lägg grönsakerna i en lagom stor form som får plats brevid kycklingen i ugnen, häll över olivolja, flingsalt och peppar. In i ugnen ca 20 min. Även den får du beräkna så den är klar tillsammans med kycklingen och klyftpotatisen.
Gör örtoljan under tiden allting tillagas färdigt i ugnen. Blanda 1,5 dl olivolja med två msk timjan, 1 msk rosmarin, en pressad vitlöksklyfta och 0,5 dl riven parmesan, salt och peppar. Rör och låt stå en stund innan servering och ringla sen över örtoljan över de ugnsbakade grönsakerna. Fantastiskt gott!
Rosmarinsås: Värm cremefraichen i en liten kastrull och häll över spad från kycklingen i kastrullen tillsammans med hönsbuljongtärningen, lite soja, salt och peppar och färsk rosmarin. Vispa på låg värme och låt sjuda.

Hel kyckling med rosmarin och citron tillsammans med ugnsrostade rotfrukter med örtolja - Fröken TurkosBon apetit!

Kram, Leonor

Cosentino Festival

Cosentinokoncernen, den spanska världsledaren inom produktion och distribution av innovativa ytor för arkitektur och design, lanserar nya färger för de ledande innovativa ytorna Dekton och Silestone. 12 vackra nyheter som skulle firas.
Fördrink med goda tilltugg på Hotel Pigalle. Martin Wendelbo tillsammans med mäklargeniet Sandra Guerrero, färgexperten Cissela på Happy Homes och Lisa Marie med det  fantastiska Instagramkontot ”up the wooden hills”

Martin Wendelbo stod vid rodret som eventmakare och jag måste säga att upplägget för aftonen var genialisk. Festival var temat för kvällen och den här festivalen hade alla extra tillbehör. DJ, partytält, festivalarmband, coola festivalarbetare och grymt god mat och dryck.

Mycket och prata om. Sköna samtal tillsammans med föreläsaren, multitalangen Emma Green och duktiga inredaren Helen på Kanon designbyrå

Själva eventet startade på det störtsköna boutique hotellet Pigalle. Här samlades ett gäng med glada influencers som minglade, drack bubbel och hade hur kul som helst.

Ingen festival utan armband och coola t-shirts!

Festen fortsatte på själva ”festivalområdet”, vilket låg inne i Cosentinos stenlager på hela 2500 kvm. Industriellt och härlig rymd med mängder av levande ljus. Stora stenskivor fick agera bakgrund i  12 olika ”rum”. Med en igenkännande profil var rummen inredda med familjär anda. Miljöer så som vardagsrum, sovrum, hemmakontor fick oss besökare att känna oss precis som hemma.

Huvudpersonen var stenskivan och den framträdde desto mer i kombination med den familjära rekvisitan. Det är kontrasterna som trollar fram stämningen och scenografen inom mig gjorde små glädjeskutt medans jag vandrade runt mellan de olika scenerna. Natasha heter stylisten som inrett Martins vision och jag tyckte att hon gjorde ett riktigt bra jobb.

MATEN, men oj, herre Gud vilken matupplevelse. Mushy Mushy Guerilla Catering med Svante i spetsen tog oss med på en oförglömlig resa över ett gränslöst jordklot. Om det var gott? Kan försöka beskriva det som så här; mina smaklökar bjöds upp till dans. Och de fick verkligen dansa. En het tango, en passionerad salsa som avslutades med en mjuk rumba! Pricken över i var att maten serverades på stenskivor från Costantino. Vackert!

Samtliga bilder är fotograferade av duktiga fotografen Katja Ragnstam på Klick och Klang.

Tack för en fantastisk kväll!

Medelhavsmat – Briefyllda kronärtskockor

Kronärtskockan är en av Medelhavsregionens mest älskade grönsaker och det är själva blomman som man äter. Jag älskar att doppa bladen i mjukt smör med citron och flingsalt. Det är något som vi gjort hemma sedan jag var liten och traditionen lever vidare men ibland så testar jag nya härliga recept. Det här är ett av dem som blev en fullständig  smaksuccé, ni bara måste testa själva! Recept kommer från Half baked Harvest.

Briefyllda kronärtskockor
Bild: Halfbakedharvest.com

Det här behöver du:

  •  3-4 medium medium stora kronärtskockor
  • 1/2 dl grädde
  • 8 lite större brie bitar (du kan ta bort skalet runt eller lämna kvar)
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • 1 äggula
  • peppar efter smak
  • honung vid servering
Brödsmulor
  •  2 skivor tjockt surdegsbröd brutit i bitar
  • 1/2 dl rostade pistaschötter finhackade
  • 2 msk mjukt smör 
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt + peppar efter smak
Briefyllda kronärtskockor
Bild: Halfbakedharvest.com

Så här gör du:

Koka upp saltat vatten. Skär bort stammarna från kronärtskockorna så de har en platt undersida. Skär av översta delen på kronärtskockan. Placera kronärtskockor i kokande vatten och koka i 15-20 minuter och ställ dem upp och ner så allt vatten försvinner. Värm grädde och brieosten på låg värme. Rör om så småningom tills den är mjuk och krämig. Stäng av värmen och tillsätt äggulan och parmesanosten, under omrörning. Smaka av med peppar. Förvärm ugnen till 200 grader. Om du vill så kan du skära kronärtskockorna på hälften eller så har du dem hela. Jag tycker att det är lättare att halvera dem! Placera kronärtskockorna på ett bakplåt. Pressa bladen försiktigt tillbaka så att kronärtskockan öppnar sig för att avslöja den inre kvasten och pricklila bladen. Dra bort de prickiga vita / lila bladen och skrapa försiktigt ut ”håren” med en sked. Dra försiktigt bladen utåt från mitten tills bladen öppnar något. Fyll kronärtskockorna med ostsåsen. Såsen ska täcka toppar och fyll i kronärtskockorna. Blanda i brödet med pistaschmandlar, smör, oregano och en nypa salt. Strö över kronärtskockorna. Baka kronärtskockorna i 10-15 minuter eller tills osten bubblar och brödsmulorna är gyllene. Servera varma. Sjukt gott och ni bara måste testa detta!!!

Kram, Leonor

Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Sommarlov och idétorka – Vad ska vi äta idag då? Jo gärna nåt somrigt, nåt lätt, det ska gå snabbt. Här kommer ett tips på supergod, enkel sommarmat till hela familjen.

Sommarmat - Potatissallad med varmrökt makrill
Sommarmat – Potatissallad med varmrökt makrill

Potatissallad med varmrökt makrill

Ingredienser 8 pers

700 g rökt makrill
Färskpotatis 1,5 kg
Färsk sparris
Ett knippe rädisor
Ruccolasallad 100 g
250 g Körsbärstomater
1 st Rödlök

Dressing

1 kruka gräslök
1 dl Olivolja
2 msk Vatten
2 tsk Senap Dijon
3 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Rinnande honung
1 tsk Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Dressing: Finhacka gräslök och blanda med olivolja, vatten, dijonsenap, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Mixa alla ingredienser med en stavmixer.

3. Skölj ruccolan och cocktailtomaterna. Halvera tomaterna och skala och skiva rödlöken tunt. Skär rädisorna i skivor.

4. Stek sparrisen i olivolja och salta, peppra

5. Dela potatisen på mitten. Blanda potatis, rädisor, ruccola, sparris, tomater och rödlök med dressingen. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med makrillfiléerna.

Sås

5 dl créme fraiche
2 msk Hellmans majonäs
1 påse örtagård salladsdressing

Tilltugg på gaffel, perfekta munsbitar till sommarfesten

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Tilltugg på gaffel är ett kul sätt att servera på. Munsbitar som får salivproduktionen att rinna som en vattenkran. Foto: Fröken Turkos

Tilltugg!

Melon med parmaskinka – ännu en kombination av sött och salt! En fullträff som aptitretare och tilltugg.
Den perfekta förrätten när du har ont om tid. Det är så otroligt gott med den söta melonen och salta skinkan. Det går också bra att servera med andra sorters torkade skinkor.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Min yngsta dotter monterar om lite bland tilltuggen. Parmaskinka är bland det bästa hon vet så hon vill helst ha endast parma på parmaskinka på sin gaffel. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka

Du behöver:

2 st melon, t ex cantaloupe
18 skivor parmaskinka
färsk basilika
mild olivolja

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Melon, parmaskinka och basilikablad. Enkelt men supergott! Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i kuber.

2. Fördela melonkuberna, skinkskivorna och några basilikablad på tandpetare eller korta grillspett. Ett roligt alternativ är att servera varje munsbit med en liten gaffel.

3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på själva.

Gästerna har anlänt. Välkomna! Foto: Fröken Turkos

Utekök – Kök under bar himmel

Utekök
Mitt drömkök! Betongskivor som arbetsytor och värstinggrillen nr 1 ”Big green egg”. Bildkälla: WWOO outdoorkitchen

Uteköket låter matlagningen ta plats under bar himmel, ett fantastiskt sätt att ta till vara på sommarens fina dagar till max. Jag ger dig tips på hur du går från att enbart ha en grill till ett komplett utekök.

Köpa eller bygga själv?

Alla som räcker upp handen vill ha ett utekök! Jag tror det viftas hej vilt av händer uppe i luften nu. Mina med. Det är supertrendigt att skaffa sig ett utomhuskök just nu. Det som från början startade som en internationell trend har nu etablerat sig rejält även i Sverige. Även om vår egen säsong för uteliv är kortare så är vi svenskar oerhört duktiga på att utnyttja den till max.

Utekök som du bygger själv
Utekök som du bygger själv. Bildkälla: Hus & Hem

Det går att variera ett utomhuskök i oändlighet med val av material, placering, val av grill, belysning och rinnande vatten. Men ska du köpa ett färdigt utekök eller bygga ett själv? Det är beroende av budget och vad du är beredd att spendera på ett utomhuskök. Det billigaste alternativet är såklart att bygga själv och använda ett billigt byggmaterial. Om du är lite händig och vill spendera en mindre budget kan du bygga ett eget utekök. Du hittar olika guider på nätet som tar dig steg för steg, hur du bygger ett utekök. Här hittar du tips på hur du bygger ett kök helt själv

Tips – tänk på det här när du ska bygga eller köpa ett utekök

  1. Planering. Varför vill du ha ett utekök? Vad ska du använda det till? Vilka funktioner ska det ha, vilka material ska du välja och framför allt vart ska du placera ditt utekök?
  2. Besluta dig för om du ska bygga ett eget utekök eller köpa ett färdigt. Jämför melllan olika företag!
  3. Om du bygger själv, hitta en bra guide som tar dig igenom steg för steg hur du bygger stommen till ett eget utekök.
  4. Arbetsyta. Precis som när du planerar en köksrenovering inomhus så är arbetsytan bland det viktigaste. Du vill ha möjlighet att förbereda en hel middag utomhus och inte behöva springa in och ut hela tiden.
  5. Välj en grill som passar dina önskemål och krav. Grillen är viktig i ett utekök så ta tid på dig när du väljer.
  6.  Vill du ha el och rinnande vatten i ditt utekök, ta då kontakt med behörig rörmokare och elektriker.
  7. Skydda uteköket väl under dåliga väderförhållanden, speciellt under vintern. Investera i ett bra skydd som tål både väta och vind.

Köpa utekök

Personligen så kommer vi inte ha möjlighet till att bygga ett kök ute i år, vi har fullt upp med att bygga en ny hönsgård istället. Däremot så skulle jag kunna tänka mig att köpa ett, där du köper olika moduler som du sätter ihop så det passar dina önskemål. Här har jag valt ut mina egna köksfavoriter från olika företag.

5 härliga utekök – som får dig att längta efter sommaren

1. Genomtänkt med finesser

Uteköket Åminne från Hillerstorp är storfavoriten just nu

Utekök från Hillerstorp
från Hillerstorp som även finns i vitt.

2. Uteplatsens smycke

Kök Bellac från Brafab. Finns även i svart. Supersnyggt om du frågar mig!

Utekök från Brafab
från Brafab

3. Rustikt och rejält

Rustikt och ribbat  från Jabo, superfint!

Utekök från Jabo
Utekök från Jabo

4. Rostfritt och lättstädat

Stilrent med rostfritt stål. Uteköket kommer från Contura Steel. Helt ljuvligt!

Utekök från Contura Steel
Utekök från Contura Steel

5. I all sin enkelhet

Vitt och vackert enkelt utekök från Hillerstorp.

Läckö utekök från Hillerstorp
Läckö utekök från Hillerstorp.

Lycka till med era utekök, Leonor

Fixa biffen – Vegetariskt, lättlagat och vrålgott!

Vegetariskt
Foto: Fröken Turkos

Rödbetsbiffar med grön bulgursallad, tranbär och fetaoströra

Det här är en rätt som är bland det bästa jag vet! En vegetarisk måltid som är enkel att tillaga men ändå så otroligt god. En stor fördel är att barnen älskar den också vilket gör att den räknas som vardagsmat här hemma. Men jag tycker att du kan servera den både till vardags som fest. Även perfekt till buffébordet eller picknicken.

Bon appetit!

Rödbets och kikärtsbiffar

5-6 portioner

Du behöver:
  • 3 ½ dl finrivna råa rödbetor
  • ½ l blötlaga och sköljda kikärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 medelstor rödlök
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 1,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 ägg
  • Salt & Svartpeppar
Så hör gör du:

Lägg alla ingredienserna i en matberedare, kör till en jämn smet. Forma till 10 stycken biffar och stek i smör ca 5 minuter på varje sida.

Vegetariskt
Foto: Fröken Turkos

Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Till 5- 6 portioner

Du behöver:
  •  3 dl bulgur
  • 5-6 dl grönsaksbuljong
  • Två selleristjälkar
  • 2,5 dl tranbär
  • Bladspenat
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl hackad mynta
  • 3 msk pressad citron
  • 1 krm nymald peppar
Så här gör du:

Koka bulgur i buljongen. Låt svalna. Hacka selleri och blanda bulgur, bladspenat, selleri, tranbär, örter, citronsaft och peppar.

Gott till: Fetaostkräm eller vanlig fetaost som du smular i.

Fetaost och basilika röra:

2,5 dl Cremefraiche
Fetaost
Hackad Basilika
1 pressad vitlök
Salt och svartpeppar

En smakfull jul – vegetariskt på julbordet

Det här årets härliga matjul tar ut svängarna med nya smaker och med vegetariska inslag. På julbordet ställer jag gärna fram några gröna rätter vilket du säkert märker blir mer och mer populärt, både ur miljösynpunkt och smakmässigt. Vegetariska alternativ är goda som tillbehör till skinkan och köttbullarna eller som komplement till andra gröna rätter. Här bjuder jag på två favoritrecept som kommer finnas på mitt julbord i år. 
Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Bulgursallad med bladspenat och tranbär

Till 5- 6 portioner

Du behöver:

  •  3 dl bulgur
  • 5-6 dl grönsaksbuljong
  • Två selleristjälkar
  •  2,5 dl tranbär
  • Bladspenat
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl hackad mynta
  • 3 msk pressad citron
  • 1 krm nymald peppar

Gott till: Fetaostkräm eller vanlig fetaost som du smular i.

Så här gör du:

1. Koka bulgur i buljongen. Låt svalna.
2. Hacka selleri
3. Blanda bulgur, bladspenat, selleri, tranbär, örter, citronsaft och peppar.

Fetaost och basilika röra:
  •  2,5 dl Cremefraiche
  • Fetaost
  • Hackad Basilika
  • 1 pressad vitlök
  • Salt och svartpeppar

Rödbetor

Rödbetor med chevréost

Du behöver:

  • 1 knippe färska rödbetor
  • 1 ask med Ruccola
  • Olivolja
  • Havssalt
  • Flytande honung
  • Rostade pinjenötter
  • Färsk basilika
  • Chevréost, getost

Så här gör du:

Koka rödbetorna och ta sen bort skalet under kallt vatten. Skär betor i lagom stora bitar. Rosta pinjenötterna och ringla över olivolja och honung. Lägg allt på en bädd av ruccola. Toppa med chevréost, ev basilika, pinjenötter, havssalt och peppar.

Smaklig spis!

Resespecial: Maten i Barcelona

Igår kunde ni läsa mitt Resespecial om Barcelona och berömda byggnader. Idag handlar mitt Resespecial om maten i den Katalanska staden. Utöver den fantastiska arkitekturen så har Barcelona och dess matkultur länge ansetts vara bland Spaniens bästa. Barcelonas matutbud är en anledning i sig att besöka staden. Tack vare närheten till havet är det lätt att få tag på goda skaldjur och fiskrätter men det finns även inslag från det franska, marockanska och italienska köket.

Paella i Barcelona

Maten i Barcelona

Vilka matvanor Barcelonaborna har kan vara bra att känna till på din resa. En vanlig frukost äts på något café på väg till jobbet, och består normalt av en kopp kaffe och en croissant. Är du inte sugen på sött till frukost kan du be om en grillad skink- och ostmacka som kallas något så lustigt som ”bikini”. Lunchen äter man efter siestan, någon gång mellan klockan 14.00 och 16.00, och det är själva huvudmåltiden under dagen. Middagen äts oftast kl 21.00 på kvällen, och man äter läänge i Spanien. Barcelonabor som äter middag ute beställer ofta en flaska vin och en flaska vatten. Ett vanligt alternativ till att sitta ner på ett och samma ställe är att gå på en tapasrunda, lokalt kallat för tapear eller pica-pica. Då äter man sina smårätter stående i baren och beställer löpande in mat tills man blir nöjd.

Bar i Barcelona

Tapas

Det finns katalanska förrätter som kallas för ”tapas” som kommer från den antika traditionen av att täcka/”tapar” öppna vinflaskor med brödbitar. Tapas kan serveras varma eller kalla beroende på vad det är, och varje region har sina varianter. De vanligaste är: boquerones (ansjovis i vinäger), queso manchego (getost), bacalao (saltad torsk serverad med bröd och tomat), banderillas (grillspett med fisk, grönsaker, ägg och oliver), patatas bravas (pommes frites med het sås), ensaladas de pimientos rojos (sallad med röda paprikor), chopitos (stekt bläckfisk), gambas salteadas (grillade räkor), brocheta de carne (kött spett, tortilla española (spansk omelett), etc. Massa gott helt enkelt! Råvarorna till allt detta gott finner man på saluhallen La Boqueria.

La Boqueria i Barcelona
Saluhallen La Boqueria, den katalanska matens mecka!

La Boqueria

En sak som man bara måste göra när man är i Barcelona och det är att besöka den kända saluhallen Mercat de la Boqueria som ligger mitt på Rambla. Man blir fullkomligt överväldigad av den mångfald av fantastiska råvaror som säljs där. Allt från färsk frukt, till biffar och levande humrar. Bara entrén till saluhallen är i sig värt ett besök. La Boqueria är en stor saluhall där det säljs allt från färsk fisk och kött till massor med frukt och grönsaker, kaffe, te, kryddor, godis, choklad, smoothies och mycket mer.

La Boqueria i Barcelona
Zumos – Juicer, nypressade juicer i starka härliga färger. Foto: Fröken Turkos

Det är en upplevelse i sig bara att göra ett besök här och promenera mellan dom olika matstånden. En salig blandning av dofter och färger som tillsammans skapar en härlig atomsfär. Förutom restauranger och caféer finns det även färdiglagad mat som serveras i strutar och förpackade frukter samt tapasbarer för den som vill äta här. Massor av inspiration om du är en matnörd som jag!

La Boqueria i Barcelona
Färgstarkt och kryddstarkt, precis som jag vill ha det! Foto: Fröken Turkos
La Boqueria i Barcelona
Ren fruktjuice på pinne – juiceglass. Foto: Fröken Turkos
La Boqueria i Barcelona
Makron-sandwich, en makron med glass i helt enkelt. Såå gott! Dessa kommer jag försöka göra inför dotterns födelsedagskalas. Glutenfritt och känns superkul att göra något helt nytt. Foto: Fröken Turkos

Mina 3 bästa tips inför besöket:

1. Kom hit hungrig!

2. Åk hit på förmiddagen och inhandla picknick som du kan ta med dig till exempelvis ”Park Güell” ( se tidigare inlägg) eller om du ska köpa med dig frukt att ta med dig ner till stranden. Om du kommer hit tidigt på dagen är det större chans att du slipper trängas med stora folkmängder.

3. Våga ta dig längre in i byggnaden. Längre in blir priserna nämligen lite lägre och det är helt klart värt att ta sig igenom alla spännande marknadsstånd för att komma dit.

La Boqueria i Barcelona
Det finns glass och sen finns det GLASS! Uppläggningen, smakerna, färgerna…. Jag smakade på nutellaglassen och den mörka chokladglassen gjord på kokosgrädde. Den var precis som den ser ut, alldeles krämig och len med naturliga smaker. Fantastiskt gott! Foto: Fröken Turkos
La Boqueria i Barcelona
Skön glassgubbe med hatt! Foto: Fröken Turkos

Den mäktigaste och mest välbesökta marknaden i Barcelona är La Boqueria. Marknaden byggdes på 1200-talet och har mottagit många priser för att vara den bästa marknaden i världen. Att vara handlare i La Boqueria är ett yrke som ofta går i arv. Många av de handlare som idag står inne på marknaden är tredje eller fjärde generationens handlare inom samma familj.

Sugen på pannkaka?

Se min video med Sarah som är tredje generationens handlare och arbetar nu med sitt ”creperi” hon gör gigantiska pannkakor med helt magiska fyllningar. Respekten som hon utstrålar visar att det här är en kvinna som kan sin sak, hon har kunskapen och skickligheten och ger ett superproffsig intryck. Om ni har sett den amerikanska tv-serien Seinfeldt så finns det en karaktär i den serien som har en liten kvarterskrog där dom serverar soppa. Bla så försöker George  ( i tv serien Seinfeldt) köpa soppa från sopp-kocken och Elaine gör ett misstag med sin beställning och blir förbjuden att köpa soppa på ett helt år av sopp-kocken. Hon blir alltså portad från soppstället för att hon inte beställde på rätt sätt. Den scenen är helt underbar, jag skrattar alltid så jag gråter. Iallafall det jag vill komma till nu är att jag har lite av den känslan när jag betraktar Sarah när hon jobbar i köket och när hon pratar med kunderna. Man vet aldrig om man får komma dit igen om man fipplar till det med sin pannkaksbeställning.

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny