Vegetariskt – Sugen på vegetarisk snabbmat?

 

Vegetariskt
Sugen på vegetariskt?

Tillbaka från semestern. Att börja jobba igen efter ledigheten kan vara svårt. Vi vill ha kvar semesterlugnet – samtidigt som vi tar nya tag. Vi vill behålla de goda vanorna och göra oss av med dåliga. Baksidan av semestermyntet – sena kvällar, mer alkohol och snabbmat – kan vara ett problem och det kan ta tid att vänja sig av med detta.

Här är mitt superenkla och smarriga recept på en snabbmats rätt, vegetariskt när det är som godast. En start till en hälsosammare livsstil.

Rödbetor med chevréost

Du behöver:
1 knippe färska rödbetor
Ruccola
Olivolja
Havssalt
Flytande honung
Rostade pinjenötter
Färsk basilika
Chevréost, getost
Så här gör du:
Koka rödbetorna och ta sen bort skalet under kallt vatten. Skär betor i lagom stora bitar. Rosta pinjenötterna och ringla över olivolja och honung. Lägg allt på en bädd av ruccola. Toppa med chevréost, ev basilika, pinjenötter, havssalt och peppar.
Den här smakkombinationen är bland det bästa jag vet! Jag älskar rödbetor ihop med den salta och krämiga getosten. De rostade pinjenötterna och den rinnande honungen gör rätten bara ännu bättre. Ni bara måste testa och göra den här snabbmats rätten. Den är perfekt som enkel rätt men också som tillbehör på buffébordet.
Hoppas det ska smaka!
Kram, Leonor

Underbar förrätt – Parmaskinka och melon – på gaffel

Tilltugg på gaffel är ett kul sätt att servera förrätt på. Munsbitar som får salivproduktionen att rinna som en vattenkran. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka – ännu en kombination av sött och salt! En fullträff som aptitretare och förrätt.
Den perfekta förrätten när du har ont om tid. Det är så otroligt gott med den söta melonen och salta skinkan. Det går också bra att servera med andra sorters torkade skinkor.

Min yngsta dotter monterar om lite bland tilltuggen och Parmaskinka är bland det bästa hon vet så hon vill helst ha endast parma på parmaskinka på sin gaffel och förrätt. Foto: Fröken Turkos

Melon med parmaskinka

Du behöver:

2 st melon, t ex cantaloupe
18 skivor parmaskinka
färsk basilika
mild olivolja

Förrätt
Melon, parmaskinka och basilikablad. Enkel förrätt och supergod! Foto: Fröken Turkos

Gör så här:

1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i kuber.

2. Fördela melonkuberna, skinkskivorna och några basilikablad på tandpetare eller korta grillspett. Ett roligt alternativ är att servera varje munsbit med en liten gaffel.

3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på själva.

Förrätt
Gästerna har anlänt. Välkomna! Foto: Fröken Turkos

Min färgrika bakgrund

Sundet mellan Syd och Nord- Koster. Foto: Fröken Turkos

När jag var liten hyrde min familj hus på NordKoster. Här spenderade vi alla somrar. Nordkoster är en karg liten västkust idyll till ö där min pappa växte upp. Det var en brokig men ganska så spännande skara till familj som steg av båten vid kajen på Västra bryggan första veckan i juni varje år. Mamma “bohem” med rosablommiga sjalar i håret och bartenderpappan med en cigg i mungipan, det var vi tre barn, varav två vackert bruna från Pakistan och en fräknig vithårig sladdis . Vi hade även med oss fyra katter, en svartvit tv, en radio och massa packning i koffertar.

Min bror och jag, på Koster. Josefs lilla skugga kallades jag. Han visade mig världen och lärde mig livsavgörande saker som ex klippa tånaglarna själv, tvätta håret över badkarskanten, plocka blommor utan att dra upp rötterna, hur man flyger drake, hur man tvättar kläder med mycket sköljmedel och hur man gör den godaste potatisgratängen. Josef är idag en ängel vid min mammas sida men om jag blundar riktigt hårt och lyssnar så kan jag höra hur han säger mästrande till mig medans jag lagar mat:

– Mer grädde, mycket mer grädde och sen en klick smör, ingen god sås utan smör.

Min älskade mamma! Radion är på, troligtvis lyssnade hon på “sommarpratarna” eller P1. En stund att njuta då stickningen fick vänta lite medans hon läste dagens nyheter i GP och drack sin kopp kaffe. Tyvärr gick min mamma bort för 1 år sedan efter 15 års lång sjukdom. Den här bilden är minst 25 år gammal och påminner mig om mamma så som hon var, en riktig livsnjutare.
Min bror Josef, mamma och jag i Basteviken

Första dan på Koster så sparkade vi traditionsenligt av oss skorna och sprang barfota ner till Bastevikens strand, där på ängen ovanför stranden plockade vi spretiga färgglada blomsterbuketter. Blodnäva, smörblommor, röllika och strandtrift i starka kulörer. Vackra och operfekta sommarblommor skulle pryda matbordet i det lindblomsgröna köket. Våra skor såg vi inte röken av förens 8 veckor senare då vi skulle ta båten hem till Göteborg igen.

Vackra kosterhus! Foton: Fröken Turkos

Huset som vi hyrde var ett vackert vitt skärgårdshus med hattläkts fasad och spröjsade fönster. Insidan var inte lika vacker. Orangebrun vaxduk på matbordet och plastpelargoner i alla fönster. För att få lite personlig prägel på det hela så fick vi kånka och bära desto mer, men det var det väl värt för ur dom jättelika kofferterna packade min mamma upp vita sidendukar, mässingsljusstakar, turkosa italienska fat och skålar, citrongula linneservetter, ja till och med vackra vinglas fanns med. Att samlas runt middagsbordet var viktigt i min familj! Viktigt med gemenskap, mat och att njuta av livet. För visst är det livskvalité, att äta god mat tillsammans med sina nära och kära.

Matögonblick

Jag minns fortfarande den där känslan av frihet och lycka när min mamma och jag sprang på de karga klipporna, genom fårhagen ut till Skummbuktarna. Barfota och vant hoppade vi mellan de varma runda stenarna på minnenas osynliga fotspår från föregående somrar. Långt där ute fanns musselodlingarna, i dom små lagunerna.

Foton från Nord- Koster, Fröken Turkos

Vi plockade blåmusslor i mängder och hoppade sen tillbaka hem igen och hjälptes åt att tillaga världens godaste ”Moule marinière ” serverad i en stor turkos keramikskål.

Min mamma inkluderade alltid mig i matlagningen och i dukningen hemma.

– Vi hjälps åt, det blir så mycket roligare då!

Att laga mat tillsammans är något som för samman generationer och ger massvis med minnen av mysiga upplevelser tillsammans. Något som jag själv hoppas kunna föra vidare till mina egna döttrar.

Mamma och jag hjälps åt att laga italienska rätter. Bilden är från -97. Min mamma i sitt esse, sitt kreativa kaos. Karotter, flaskor och mat huller om buller. Precis som när jag själv lagar mat.

Kärleken till Italien

Utsikten från den underbara bergsbyn, Taormina.

Kärleken till Italien har också alltid funnits. Resorna till den lilla bergsbyn Taormina på Sicilien var en upplevelse för både öga och gom. Stora, handgjorda salladsskålar i starka färger köpta av skrynkliga gamla tanter i byns gränder. Skålarna packades ner i handbagaget för att sen bli huvudrollsinnehavare bland tallrikar och fat hemma på det svenska matbordet.

De färska råvarorna, olivoljan, den hemmagjorda peston, atmosfären och mandelvinet. Allt tillsammans med den havsgröna keramiken var som ett stort mat- och smakäventyr, inspiration till så många härliga färgsprakande middagar.

Italiensk buffé av Fröken Turkos, inspirerad av mamma Margareta

Koster och Italien, västkust och medelhav. Det bästa av två världar har lagt grunden för mitt stora matintresse men också för min kärlek till färg. Passionen för dukningen och för att skapa en vacker färgrik atmosfär kring matbordet har gått i arv och så även många recept. Recept som förhoppningsvis snart får samlas i en bok, en bok om att duka, äta och njuta, med färg. I den ska det finnas tips på festliga dukningar, roliga idéer som är lätta att tillämpa och som ska ge förnyelse till hela årets alla fester. Gemenskapen, dukningen och maten skapar tillsammans den där goa stämningen som behövs för en skön och lyckad måltid, det är förenat!

Foto: Fröken Turkos

Ernst och min bästa kompis

Sagolika Salvia

Ernst Kirchsteiger och jag har en gemensam bästa kompis. Salvia heter hon och är en av mina favoritkryddor. Salvia har en underbar doft och är supergod i matlagning. I årtusenden har den prisats för att kunna ge människor längre liv. I Romarriket var den helig för den stod för friskhet och sundhet.

5 underbara salviatips

I sallad. Hacka de gröna bladen och strö på de vackra blommorna, supergott tillsammans med tomater.

Krydda. Såå gott till lamm men även till fläskkött och kyckling.

Te. Man kan brygga av både blommor och blad. Bra mot förkylning.

Ost. Hacka och blanda i Philadelphia ost.

Friterad. Precis som Ernst beskrev friterad salvia i Köket.se så gillar även jag den här enkla men ack så goda rätt. Allt som behövs är färska salviablad, frityrsmet med bubbelvatten, friteras i olivolja och strö lite havssalt över innan servering. Supergott!

Låt maten blomma

“Svenska flaggor” av tandpetare och små blågula penséer. Foto: Fröken Turkos

Dekorera din mat med ätliga blommor. Det kan vara på tårtan, i salladen eller på smörgåsen. Extra fint och aptitretande om du får maten att blomma. Fantastiskt smarriga är de inte men väldigt dekorativt och vackert, precis som en tavla.

Jordgubbstårta med stora kronblad av penséer. Foto: Fröken Turkos

Under sommaren kan vi hitta mängder av fina blommor utomhus. De kan vara vilda, odlade eller vara ogräs. Blommor är inte bara vackra ute i naturen utan kan vara härliga att lägga i maten också.

Krydda med penséer i maten

Det finns många ätliga blommor vi kan plocka och lägga på tallriken. Blommorna måste vara odlade utan konstgödsel och besprutningsmedel om de ska vara ätliga. Små blommor funkar att äta hela men på de större så är det bara kronbladen som smakar bra, resten kan vara beskt.

Chokladkaka med bär och små penséer. Foto: Fröken Turkos

Långt ifrån alla blommor går att äta. Tänk på att det finns många giftiga blommor både i trädgården och naturen. Ät bara de som du är säker på inte är farliga. Mina ätliga favoritblommor är penséer, gurkört och ringblommor. I alla tider har blommor funnits på menyn. Kronblad har lagts i sallader och används som te. Kanderade blommor anses vara en delikatess och det sägs att kanderade violer var Napoleons favoriter. I Asien serveras friterade knoppar av dagliljor och det är faktiskt en riktig smaskig smakupplevelse.

Violer till frukost. Violer är bäst i lite sötare rätter för de är lite söta i smaken. Men det är inte så att man inte behöver sylt, honung eller socker för så söta är faktiskt inte violer.

Violer är vackra men de är inte så att man skippar lördagsgodiset och äter violer och penséer istället. Vi behöver inte överdriva blomätandet utan min personliga åsikt är att blommor är vackra och fina att dekorera maten med. Bonus är att det inte gör något om en blomma slinker ner med tårtbiten. Däremot gurkört tycker jag är lite gott, smakar som det låter, gurka. Perfekt i sallader och i bordsvatten. Tänk bara på att vara uppmärksam när du dricker det garnerade vattnet, så inte du sätter gurkörten i halsen…

Av gullvivor kan man göra ett jätte gott te. Te som ska vara bra mot huvudvärk.

Blommorna har även använts för medicinsk bruk. Ringblommor har antiseptiska egenskaper och används i olja som är läkande för huden. Av kamomillblommor kan man göra ett väldigt bra förkylningste och te på gullvivor ska vara bra mot huvudvärk och svårigheter att sova.

En äng av vackra läkande kamomillblommor

Ätliga blommor

1. Gurkört
2. Krasse
3. Tusenskönor
4. Ringblommor
5. Små penséer
6. Viol
7. Rosenskära
8. Senapsblomma
9. Fläder
10. Gullviva

Blommor är vackra att garnera med och använda som självläkande ändamål men att plocka violer på ängspromenaden och äta som mellanmål, det blir lite väl pretentiöst tycker jag. Jag läste en artikel om att man skulle äta sitt mellanmål vid vägkanten på promenaden. Men för det första, så gott är det inte med rosenblad och gräslöksblommor, för det andra, det finns hundar..

Sommarens jordgubbstårta. Foto: Fröken Turkos

Så ut och plocka ätliga blommor i trädgården istället och låt maten blomma, av den anledningen att det är så otroligt vackert.

Ha en fin helg!

Med smak av sommar

Sommarlov och idétorka – Vad ska vi äta idag då? Jo gärna nåt somrigt, nåt lätt, det ska gå snabbt. Här kommer ett tips på en supergod, enkel sommarlunch till hela familjen.

Potatissallad med varmrökt makrill

Ingredienser 8 pers

700 g rökt makrill
Färskpotatis 1,5 kg
Färsk sparris
Ett knippe rädisor
Ruccolasallad 100 g
250 g Körsbärstomater
1 st Rödlök

Dressing

1 kruka gräslök
1 dl Olivolja
2 msk Vatten
2 tsk Senap Dijon
3 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Rinnande honung
1 tsk Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Dressing: Finhacka gräslök och blanda med olivolja, vatten, dijonsenap, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Mixa alla ingredienser med en stavmixer.

3. Skölj ruccolan och cocktailtomaterna. Halvera tomaterna och skala och skiva rödlöken tunt. Skär rädisorna i skivor.

4. Stek sparrisen i olivolja och salta, peppra

5. Dela potatisen på mitten. Blanda potatis, rädisor, ruccola, sparris, tomater och rödlök med dressingen. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med makrillfiléerna.

Sås

5 dl créme fraiche
2 msk Hellmans majonäs
1 påse örtagård salladsdressing

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny