Grillade havskräftor till kräftskivan

Förra sommaren intervjuade jag fiskarhandlaren Marcus Wennergren och fick smaka på hans ljuvligt goda kräftor som han grillade åt oss. Eftersom det är kräftskivornas tid nu så vill jag såklart dela med mig av Marcus framgångsrecept. Grillade havskräftor med aioli står på menyn.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Grillade havskräftor

Den oemotståndliga, tuffa kolsmaken, det friska, milda och sötaktiga köttet, det aromatiska kryddsmöret som smälter nedför fingrarna. Finns det något godare än grillade havskräftor? För er som inte håller med, då har ni inte testat Marcus grillade havskräftor. Skaldjursmagi när den är som allra bäst!

Det här behöver du :

( När det gäller exakta mått säger Marcus – gå på känsla och smaka dig fram, det kan aldrig bli fel )

• Majonnäs, Hellmans
• Olivolja
• Vitt vin
• Riven vitlök
• Torkad dill
• Söt senap
• Salt o vitpeppar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Hett vid gallret. Foto: Fröken Turkos
Så här gör du:

Klyv havskräftorna på mitten. Rör ihop blandningen till en len kräm som du lägger på de råa kräftorna. Grilla på medelhög värme ca 3-5 min. Voilà färdigt!

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus 5 bästa grilltips när du grillar fisk- och skaldjur

  • Använd grill med jämn temperatur
  • De flesta fiskfiléer med skinn kan grillas på galler eller i en grillklämma
  • När du grillar fisk – välj färsk fast fisk, exempelvis havskatt, marulk, långa etc är bra fiskar att grilla
  • Köp bra råvaror – med bra kvalite så kan det aldrig bli fel
  • Använd alltid råa skaldjur när du grillar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Salta smaker

Grillade havskräftor – kan det bli lyxigare än så? Ser snyggt ut på tallriken och är en fantastisk inledning på en sommarmiddag. Inte heller så svårt. Men du kommer att imponera ändå. De grillade kräftorna blir sådär härligt sotiga och smakar ljuvligt att doppa i aioli.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus ”inte så krångliga” – aioli

Hellmans majonnäs och en pressad vitlöksklyfta. Lite salt och peppar och där har du aiolin. Vill du kan du experimentera med färska örter, dragon timjan chili etc. Gör det inte krångligare än så! Det enkla är oftast det godaste och här är det skaldjuren som ska spela huvudrollen på bordet.

Glad midsommar och tips inför sommarfesten!

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Glad midsommar

Idag är det sommarfesternas högtidsdag. Passa på att dekorera vackert och bjud vännerna på ett riktigt härligt sommarkalas. Oavsett om du väljer att fira midsommar lite grann eller stort så är sommaren i Sverige festernas årstid. Det är ljust långt in på natten, värmen håller i sig så att man kan vara ute länge och träden och växternas grönska skapar en vacker inramning till allt du gör.

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Pyntat för sommarfest ! Foto: Leonor Juhl K

 

I lördags hade vi sommarfest hemma, som vi har i början på nästan varje sommar. Det har blivit en uppskattad tradition som både är en loppis och sommarfest och ibland brukar jag även ha vernissage i kombination med sommarfest. Kul att ha som en sommar-kickoff då vänner och familj får träffas samtidigt som det blir lite extra kul med prylar som har gjort sitt hemma hos oss och som vandrar vidare och skänker ny glädje och får nytt liv hos andra.

Sommarfest med Bubbel och Brie - Fröken Turkos , Leonor Juhl K
Alexandra på Bubbel & Brie ler ikapp med solen. Foto: Leonor Juhl K

 

Bubbel & Brie

I år var Alexandra Ruane från Bubbel & Brie med och bjöd alla gäster på goda ostar och fantastiskt gott bubbel. Med sig hade hon sin knallgula ”partybubbla” som hänger med på olika event. Alexandra har även en helt underbart turkos ostvagn som du hittar utanför Kungsmässan i Kungsbacka. Där säljer hon noga utvalda gårdsostar av allra högsta kvalitet. Har ni inte ännu besökt henne så kan jag varmt rekommendera er att åka dit och besöka henne.

Sommarfest med Bubbel och Brie - Fröken Turkos , Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Sommarfest med Bubbel och Brie - Fröken Turkos , Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

Alexandra kommer från en släkt som arbetat med ost i snart 130 år och hennes familjs butik Hugo Ericson Ost har funnits i fem generationer och Alexandras morfars morfar var den som först fick tinga sin plats innan Saluhallen i Göteborg stod färdigbyggd.

Sommarfest med Bubbel och Brie - Fröken Turkos , Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

 

När man handlar hos Bubbel & Brie så kan du vara säker på att också få riktigt fina vintips till ostbrickan för Alexandra kan lika mycket om vin som ost. Passionerad kunskap som blev till boken ”Ost & Vin – det perfekta äktenskapet”  och nu även aktuell med en uppföljare ”Alex Ostresa”.

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Vimplar som virvlar i sommarbrisen. Foto: Leonor Juhl K

 

Dekorera för sommarfest

Oavsett vilken anledning du har att ställa till med kalas så finns det flera härliga detaljer du kan använda dig av för att fixa en fest i sommarens färgglada anda. Fyll festen med finurliga dekorationer, vackra blommor, söta efterrätter och gott att dricka för en garanterad succé. Här är några av mina bäst tips för att skapa härlig stämning för sommarfesten.

Sommarkalaset- det är de små detaljerna som gör’et

Utnyttja naturen och ljuset och skapa vackra och somriga dekorationer som går i samklang med naturen utomhus. Dekorera med blommor från trädgården i olika vaser. Använd det som naturen ”erbjuder”, exempelvis har jag använt pinnar jag hittat uppe i skogen som vimpelhållare. Först har jag använt ett järnspett för att göra hål i gräsmattan så att det sen är lättare att borra ner de höga pinnarna. Därefter har jag knutit fast vimplar ( de här har köpt från Claes Ohlson) i toppen av varje pinne. 9 st ( 3 meters vimplar gick åt) för den här kreationen som vi hade längs med grusgången. Sen är det bara att hänga på några flaskor eller vaser med ståltråd du virat runt halsen och dekorera med blommor.

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K
Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K

Något gott att äta och dricka

Det kan vara matiga bufféer eller tårtbuffé med olika frukter. Det viktiga är att det finns mycket av varje och att ingen ska gå hem hungrig och att det är vackert och gott för både öga och gom.

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Himmelsk Key Lemon Pie från Nordgårdens bageri. Foto: Leonor Juhl K
Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Foto: Leonor Juhl K
Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Bästa bubblet jag smakat! Alexandras toppval och jag kan bara hålla med! Foto: Leonor Juhl K

 

Gästerna gör festen!

För guds skull, glöm inte alla goa trevliga gästerna. De är ju den största bidragande anledningen till varför du ska ha en fest. Det är gästerna som gör festen! Mitt bästa tips är att blanda folk. Det är naturligtvis kul för alla som känner varandra att träffas på en fest, men det kan också behövas lite nya människor för att festen ska bli riktigt kul!

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Vännen Victoria Bartley tyckte extra mycket om chokladtårtan på dessertbordet. Foto: Leonor Juhl K

 

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K

Tusen tack till alla er som kom och jag vill även passa på att tacka alla er, mina läsare och följare. Utan er skulle jag inte kunna göra det jag gör och jag uppskattar er så oerhört mycket ska ni veta. Jag önskar en fantastisk midsommarafton och en underbar sommar och semester.

Att angöra en semesterbrygga

Som egenföretagare kan det kännas läskigt att våga ta semester, till och med omöjligt, speciellt om man sköter hela sitt företag själv. Men nu så är det faktiskt dags. Jag ska ta några veckors semester och det innebär att jag kommer vara lite tyst här på bloggen och på Instagram. Jag kanske inte kommer kunna vara totalt konsekvent i min sociala avhållsamhet men jag ska iallafall försöka. Tror det är en riktigt bra investering för mig men även för mitt företag, Fröken Turkos, att jag tar en liten paus. Men utöver det så är det ofta under semestern som man kommer på de där bra idéerna vilket är oerhört positivt inför höstens jobb.

Jag ska försöka angöra en semesterbrygga och det kommer säkert ta lite tid, det gör det ju i början. Kommer säkert använda mig av bogpropellern då och då. In och kika vad som händer på Instagram, sådär lite i smyg. För att lägga an en brygga är inte lätt. Varken för en bryggseglare eller ett erfaret blötdjur. Men med gott sällskap och härligt väder så tror jag det kommer vara värt det!

Sommarfest med Fröken Turkos - Leonor Juhl K
Foto: Ulrika Sohtell

STOR KRAM TILL ER!

JAG ÖNSKAR ALLA EN FANTASTISK SOMMAR, LEONOR

Förläng sommaren och bjud in till fest

”Sommaren är kort, det mesta regnar bort. Men nu är den här, så tar för dig, solen skiner idag” – sjunger Tomas Ledin. Sommaren är nästan förbi och hösten är runt hörnet. Har du hunnit ta vara på den ordentligt? Jag känner mig inte alls  redo för ”höstmys, mustiga grytor och tända ljus”…

Än känner jag inte höstens annalkande intåg, det finns ju fortfarande massor med sommar kvar! Eller hur?

Glöm högrevsgrytor toppade med kantareller, omfamnandet av hösten med hjälp av gossiga filtar, brasor och levande ljus. Näe, behåll sommarkänslan och bjud in till fest istället!

Innan höstrusket och vintermörkret når vårt land och våra hem, är det viktigt att fylla kroppen med energi och fler härliga sommarminnen. En fest är ett väldigt bra sätt att få sommaren att stanna kvar. Men det finns fler sätt!

Tips på hur du behåller sommarkänslan:

1.

Samla ihop familj och dina närmsta vänner och njut av en somrig middag ute i trädgården när solen är på väg att gå ner.

2.

Picknick! Kvällarna är fortsatt ljumma och ljusa och än så är det fortfarande varmt. Packa picknick väskan och ät middag ute i det fria. Garanterad sommarkänsla!

3.

Bada! Varje tillfälle som ges, efter jobbet eller efter skolplugg, gå/åk ner till havet eller sjön och släng dig i. Finns inget underbarare, det är riktig sensommar- frihet.

4.

Vänta med att packa ner sommarkläderna. Använd de så länge det går för att behålla sommarkänslan.

5.

Åk båt! Det går att åka båt långt in på senhösten, det enda som kan behövas är en extra kofta, för känslan på havet är den samma vare sig det är juni eller september.

6.

Vägra strumpor! Kanske att du får inse dig besegrad när tårna kryper ihop av rädsla den där morgonen då du står i sandaler utanför köksdörren och känner frosten bita tag i dina bara fötter. Då först kan jag välkomna hösten men fram tills dess så är det strumplöst som gäller.

7.

Ta morgonkaffet på trappen ( eller balkongen/altanen ). Det smakar alldeles extra gott när det bara är du och din kaffekopp som lyssnar på dagen som vaknar.

8.

Ta in blommor från trädgården. Sätt i vaser, kannor och glas och placera ut dessa blommande små stilleben lite varstans i ditt hem. Ger garanterad sommarkänsla!

Har ni fler tips på hur vi kan förlänga sommarkänslan? Hur gör DU för att få sommaren att stanna kvar lite extra?

Sommarintervjun – Fiskhandlaren Marcus grillar havskräftor och ger sina allra bästa grilltips

Detta är den första intervjun i en serie av flera olika sommarintervjuer som kommer publiceras då och då nu i sommar. Sköna snack och möten med människor som ger dig tips och inspiration till hur du kan njuta av din sommar till max. Det kommer handla om mat, fest, blommor och DIY . Först ut är Marcus Wennergren som är helt torsk på fisk och som gärna slänger både firre som skaldjur på grillen där hemma. Här bjuder han på några av sina bästa recept som får dina smaklökar att slå klackarna i taket. 

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

När Marcus Wennergren grillar gör han det utan krusiduller och låter råvarorna tala för sig själva. – Det behöver inte alltid vara så krångligt för att det ska smaka riktigt gott. Med bra råvaror kommer du långt säger Marcus medans han tänder på grillen. För nu ska det nämligen grillas. Grillade havskräftor med aioli står på menyn.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

ÖVER 20 ÅR AV KUNSKAP OM FISK OCH SKALDJUR

Marcus Wennergren är inte bara en duktig kock utan han är en entreprenör som arbetat med fisk sedan 20 år tillbaka. Han jobbar även mycket med catering och äger och driver i dag 158:ans fisk tillsammans med kollegorna Ann Lumsden och Andreas Karlsten i Nya Hovås strax utanför Göteborg. Tillsammans med en stor, härlig och kompetent personalstyrka har de skapat en fiskhandel där både gamla som nya kunder alltid känner sig lika välkomna.

Berätta lite om varför du blev fiskhandlare?

– Min mamma är en krögardotter med stor passion för traditionell matlagning och genom henne och hennes föräldrar så fick jag redan som barn ett stort intresse för mat med riktigt bra råvaror. Mitt intresse utvecklades mer och mer och tillsammans med slumpen så resulterade det att jag hamnade i fiskbranschen.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Riktigt bra råvaror och trevliga kunder inspirerar mig!

Vilken är din favoritfisk?

– Jag måste bara svara piggvar, jag vet jag vet världens dyraste men absolut den godaste!

Vilka smaker utmärker din mat?

– Jag inspireras väldigt mycket av det sydeuropeiska köket, det franska och italienska. Min kollega Ann är från Japan och genom henne öppnades en helt ny smakvärld. Den japanska matkulturen inspirerar mig mycket!

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

– Svenska färska räkor det tröttnar man aldrig på!

Matlagning är viktigt för dig, hur kommer det sig? Och vilken är din bästa middag om maten måste stå på bordet inom 20 min?

– För mig är mat avkoppling, glädje och ett skönt sätt att umgås med familj och vänner. Också när det är stressigt med jobb, hämtningar och lämningar av barn – och allt har kört ihop sig i största allmänhet – tycker jag att den stund när jag lagar mat är den bästa. Uppskuren sashimilax med min kollega Anns grymt goda geishasås är en sån rätt som är både rolig att laga och alltid uppskattad här hemma, den tar nog max 20 min att göra!

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Grillade havskräftor

Den oemotståndliga, tuffa kolsmaken, det friska, milda och sötaktiga köttet, det aromatiska kryddsmöret som smälter nedför fingrarna. Finns det något godare än grillade havskräftor? För er som inte håller med, då har ni inte testat Marcus grillade havskräftor. Skaldjursmagi när den är som allra bäst!

Det här behöver du :

( När det gäller exakta mått säger Marcus – gå på känsla och smaka dig fram, det kan aldrig bli fel )

• Majonnäs, Hellmans
• Olivolja
• Vitt vin
• Riven vitlök
• Torkad dill
• Söt senap
• Salt o vitpeppar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Hett vid gallret. Foto: Fröken Turkos
Så här gör du:

Klyv havskräftorna på mitten. Rör ihop blandningen till en len kräm som du lägger på de råa kräftorna. Grilla på medelhög värme ca 3-5 min. Voilà färdigt!

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus 5 bästa grilltips när du grillar fisk- och skaldjur

  • Använd grill med jämn temperatur
  • De flesta fiskfiléer med skinn kan grillas på galler eller i en grillklämma
  • När du grillar fisk – välj färsk fast fisk, exempelvis havskatt, marulk, långa etc är bra fiskar att grilla
  • Köp bra råvaror – med bra kvalite så kan det aldrig bli fel
  • Använd alltid råa skaldjur när du grillar
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Salta smaker

Grillade havskräftor – kan det bli lyxigare än så? Ser snyggt ut på tallriken och är en fantastisk inledning på en sommarmiddag. Inte heller så svårt. Men du kommer att imponera ändå. De grillade kräftorna blir sådär härligt sotiga och smakar ljuvligt att doppa i aioli.

Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Det går ingen nöd på en fiskhandlares dotter. Marcus dotter vet precis hur kräftorna ska skalas och njuter av både grillade och kokta kräftor. Foto: Fröken Turkos
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Marcus ”inte så krångliga” – aioli

– Köp Hellmans majonnäs och pressa i en vitlöksklyfta. Lite salt och peppar och där har du aiolin. Helt enkelt, säger Marcus och ler. – Vill du kan du experimentera med färska örter, dragon timjan chili etc. Gör det inte krångligare än så! Det enkla är oftast det godaste och här är det skaldjuren som ska spela huvudrollen på bordet.
Marcus Wennergren på 158:ans fisk - Sommarintervjun av Fröken Turkos
Marie delar sin mans kärlek till fisk och skaldjur. Foto: Fröken Turkos

Reta aptiten med salta tilltugg till bubblet

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Ett glas mousserande och några fördrinkstilltugg sätter tonen för festen. Eller inledningen på en förstås. Tilltugg till mousserande får gärna ha lite sälta så en aptitretare med ost passar bra. Här nedan kommer ett riktigt gott, enkelt och vackert tilltuggsrecept med fetaost som ni bara måste testa. Du behöver inte ens sätta på spisen.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Mat och dryck som kittlar smaklökarna, aptitretare, är perfekta som inledning till måltiden. Meningen är att man ska längta extra mycket till middagen och bli sådär retsamt hungrig. Och tanken med aptitretare är just att de ska reta aptiten, inte stilla den. Små munsbitar räcker. Gärna ett par av varje. Och de bästa av allt är att det passar lika bra en mysig hemmakväll som en sommarkväll med gäster och mingel! Lite skön musik till det och festen kan börja!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Stora som små tycker det är gott med aptitretare. Foto: Fröken Turkos

Vattenmelon, mynta och fetaostspett

Förberedelsetid: 15 minuter
Antal: 12-24 spett (beroende på storlek)

Vattenmelon, mynta och fetaostspett är en superenkel aptitretare. Den salta osten med den söta vattenmelonen gör att människor i alla åldrar älskar dessa.

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Goda små spett garnerade med flaggor i olika mönster. Foto: Fröken Turkos

Du behöver:

2 st fetostar
1/4 av en stor vattenmelon, skuren i bitar
myntablad
Tandpetare
Balsamico

Så här gör du:

1) Skär vattenmelonen i kuber

2) Skär fetaosten i lika stora kuber

3) Stapla feta och vattenmelon med ett mynta löv däremellan trä på en tandpetare.

4) För extra smak använde jag en reducerad balsamikovinägersirap. Detta är helt valfritt men väldigt gott. För att göra en egen , tillsätt ½ dl balsamvinäger till en liten kastrull och sjud i 3-5 minuter tills det har en tjockare konsistens. Spritsa över spetten. Eller köp färdig balsamicosirap. Zeta har en variant som är riktigt god!

Tilltugg till Sommarfesten - Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos

Sommarkalaset- det är de små detaljerna som gör’et

Somrig efterrätts buffé i härliga färger. Foto: Fröken Turkos

Kalastider

Nu är det kalastider – barnkalas, bröllop och student och sen kommer midsommar efter det. Oavsett vilken anledning du har att ställa till med kalas så finns det flera härliga detaljer du kan använda dig av för att fixa en fest i sommarens färgglada anda. Fyll festen med finurliga dekorationer, vackra blommor, söta efterrätter och goda drinkar för en garanterad succé.

Våga vara färgstark! Foto: Fröken Turkos
1. Duka vackert med porslin och textilier i somriga färger och mönster

Dekorera med blommor från trädgården i olika vaser . Jobba med höjden så inte dukningen blir alldeles för ”platt”.

Sommarkyssar. Foto: Fröken Turkos
2. Frys in bär i isbitarna

Dessa isbitar med form av en mun har jag gjort från en silikonform från Rice. En riktig sommarkyss till drinken!

Duka med paraply. Foto: Fröken Turkos
3. Duka med paraply!

Ett litet drinkparaply sätter tonen på barnkalaset. Tips! Sätt fast den i en godis så den står rakt. Uppskattas av barnen att dom kan äta en del av dekorationen.

Mönster och färger och lite finurliga detaljer skapar feststämning på kalaset. Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos
4. Maten – Bufféer av olika slag är ett säkert kort på sommarkalaset

Det kan vara matiga bufféer eller kakbuffé med olika frukter. Det viktiga är att det finns mycket av varje och att ingen ska gå hem hungrig och att det är vackert och gott för både öga och gom.

Efterrätter och exotiska frukter och bär. Foto: Fröken Turkos
Enkelt men gott! Foto: Fröken Turkos
Nivåskillnader! Foto: Fröken Turkos
5. Dekorera buffé bordet i nivåskillnader!

Skapa nivåskillnader på festbuffén genom att variera mellan låga fat, fat på fot och olika skålar. Var kreativ – ställ fat och tallrikar ovanpå upp-och-ner-vända skålar eller muggar.

Pynta med blommor. Foto: Fröken Turkos
6. Kylda drycker

Häll massor av is i en stor hink och fyll med goda drycker, som gästerna får förse sig själva av. Dekorera med blommor. Det går lika bra med en zinkbalja eller vacker skål!

Servera flott! Foto: Fröken Turkos
7. Maten blir ännu godare på vackra fat!

Stora härliga uppläggningsfat i olika former och färger blir en extra rolig detalj på buffé bordet. Jag tror absolut att maten smakar bättre när den presenteras inbjudande.

Häng upp partydekorationer. Foto: Fröken Turkos
8. Pompoms och lyktor

Pompoms, lyktor och dekorationer livar upp den tristaste festmiljön. Häng i en grupp i taket, i fönstren eller ovanför buffébordet. Ta hjälp av naturen, knotiga grenar kan hänga i taket eller i träden om festen ska vara utomhus. Här har vi använt oss av en bit drivved som vi sen fäster olika dekorationer i.

Skynda er, nu börjar kalaset! Foto: Fröken Turkos

Förläng sommaren och bjud in till sommarfest

”Sommaren är kort, det mesta regnar bort. Men nu är den här, så tar för dig, solen skiner idag” – sjunger Tomas Ledin. Sommaren är nästan förbi och hösten är runt hörnet. Har du hunnit ta vara på den ordentligt? Jag känner mig inte alls  redo för ”höstmys, mustiga grytor och tända ljus”…

Än känner jag inte höstens annalkande intåg, det finns ju fortfarande massor med sommar kvar! Eller hur?

Glöm högrevsgrytor toppade med kantareller, omfamnandet av hösten med hjälp av gossiga filtar, brasor och levande ljus. Näe, behåll sommarkänslan och bjud in till fest istället!

Innan höstrusket och vintermörkret når vårt land och våra hem, är det viktigt att fylla kroppen med energi och fler härliga sommarminnen. Sommarfest är ett väldigt bra sätt att få sommaren att stanna kvar. Men det finns fler sätt!

Tips på hur du behåller sommarkänslan:

1. Samla ihop familj och dina närmsta vänner och njut av en somrig middag ute i trädgården när solen är på väg att gå ner.

2. Picknick! Kvällarna är fortsatt ljumma och ljusa och än så är det fortfarande varmt. Packa picknick väskan och ät middag ute i det fria. Garanterad sommarkänsla!

3. Bada! Varje tillfälle som ges, efter jobbet eller efter skolplugg, gå/åk ner till havet eller sjön och släng dig i. Finns inget underbarare, det är riktig sensommar- frihet.

4. Vänta med att packa ner sommarkläderna. Använd de så länge det går för att behålla sommarkänslan.

5. Åk båt! Det går att åka båt långt in på senhösten, det enda som kan behövas är en extra kofta, för känslan på havet är den samma vare sig det är juni eller september.

6. Vägra strumpor! Kanske att du får inse dig besegrad när tårna kryper ihop av rädsla den där morgonen då du står i sandaler utanför köksdörren och känner frosten bita tag i dina bara fötter. Då först kan jag välkomna hösten men fram tills dess så är det strumplöst som gäller.

7. Ta morgonkaffet på trappen ( eller balkongen/altanen ). Det smakar alldeles extra gott när det bara är du och din kaffekopp som lyssnar på dagen som vaknar.

8. Ta in blommor från trädgården. Sätt i vaser, kannor och glas och placera ut dessa blommande små stilleben lite varstans i ditt hem. Ger garanterad sommarkänsla!

Har ni fler tips på hur vi kan förlänga sommarkänslan? Hur gör DU för att få sommaren att stanna kvar lite extra?

Vilken 40-års fest

( I glatt samarbete med Flying Tiger Copenhagen och Partyland Frölunda )

Fest
En känslosam och fantastisk kväll, ett minne för livet. Foto: Katarina Vinterskog

Att fylla 40…

Att fylla 40 brukar vara en upplevelse med blandade känslor, så som det brukar kännas inför de flesta jämna födelsedagar. Man är lite småchockad över hur fort tiden går och ”vad var det som hände egentligen”, hur kunde jag helt plötsligt bli 40. Men samtidigt så är det ett perfekt tillfälle att ställa till med fest! Och visst ska man ta den där chansen och ha ett riktigt 40-årsfirande! En 40-års fest kan man ha på en väldig massa olika sätt, från en enkel intim middag till öppet hus med kaffe och tårta till en stor fest med massvis med gäster.

Litet och intimt, myspysmiddag eller stor fest?

Inför mitt eget 40- års firande så funderade jag länge och bestämde mig sen för att ha lite av varje. Det blev både myspys, intimt men under festligare former. En tjejmiddag, för vänner och familj hemma i vårt kök. Försök tänka att din 40-års dag är din egen dag – och du måste få fira den på det sätt som du själv vill. Litet mindre kalas med de som står dig närmast, eller om du vill fira med hela bekantskapskretsen. DU väljer!

Fest
Dukat för skaldjursfest med temat ”Det stora Blå”. Inget är väll så effektfullt som ballonger, underbara ballonger i rosa och turkost från Partyland Frölunda. Nu är det bara gästerna som saknas. Foto: Fröken Turkos

Dukning

Babord, styrbord… festbord. Eftersom min 40 -års fest hade havet som tema så var det extra kul att få dekorera och duka borden med lekfulla detaljer inspirerade från det stora blå. Turkost, korall och marinblått – färgerna i havet. Förtrolla dina gäster med en havsinspirerad dukning som får Vaiana att känna sig som hemma.

Fest
Fisk-assietter i grönt och turkost glas, vattenflaskor och små fiskvaser, servetter allt är från Flying Tiger Copenhagen. Foto: Fröken Turkos

Fest

Fest
Dukat för 20 fina tjejer. Foto: Fröken Turkos
Fest
Servett med glad firre, Flying Tiger Copenhagen. Spiralsnäcka från Khao Lak, Thailand. Foto: Fröken Turkos

Blommor

Självklart kan man specialbeställa snittblommor från en blomsteraffär men såhär års går det ju lika bra att använda sig av sin trädgård, ute finns all rekvisita du behöver. Trädgårdsblommor är personligare på något vis och passar alla budgetar.

Mat och Dryck

Vad ska man då bjuda på på 40-års festen? En buffé är väldigt trevligt om den har ett tema och / eller följer säsongen. Teman kan vara mat från något av världens hörn, kanske en medelhavsbuffé eller en asisatisk buffé. Eller pastasallader med gott brytbröd med goda såser till. Inspireras i kokböcker och matbloggar och gör sen din egna personliga meny. På sommaren passar skaldjur väldigt bra och eftersom det är det bästa jag vet så fick det bli havets delikatesser på min egen meny för vad är en sommarfest på Västkusten utan räkor och havskräftor?
Svår att tänka sig!

Skaldjur istället för kakor

Jag serverade alla skaldjur på fyra skaldjursplatåer. En äkta skaldjursplatå gör du enkelt genom att lägga upp skal- djuren på exempelvis ett kakfat i flera plan. Eller så gör du egna kakfat av tallrikar och annat som du har hemma. Hur? Det kommer jag visa er här på bloggen nu i veckan.

Fest
Skaldjur istället för kakor! Liten haj bland dinglande skaldjur, inte så ätbar men kul detalj, Flying Tiger Copenhagen. Foto: Fröken
Fest
Havskräftor, krabbklor och räkor. Foto: Fröken Turkos

Fest

 Välkomstdrink och tilltugg

Något bubblande är alltid festligt att bjuda på. Champagne eller mousserande vin är festliga alternativ och du kan välja det som passar din egen plånbok. Glöm inte alkoholfria alternativ, för de som föredrar det. Till de lyxiga bubblet serverade jag små löjroms tilltugg och melon – parmaskinka munsbitar, kära klassiker här hemma. Alltid bra och köra på något som man vet funkar i alla lägen.

Fest
Ovärderlig hjälp av underbara vänner!
Fest
Roliga drinkmarkörer inspirerade från havet från Flying Tiger Copenhagen

Löjrom på knäcke

Du behöver:

Till ca 30 små mumsiga munsbitar

  •  Knäckebröd av valfri sort
  •  2 dl Smetana
  •  Löjrom ( jag unnade mig Kalixrom )
  •  En hackad rödlök
  •  Ett knippe dill
  •  1 Citron
Fest
Foto: Katarina Vinterskog

Recept på melon och parmaskinka – tilltugg hittar ni här .

Gästerna

På min 40-års fest bjöd jag in både vänner och familj, underbara tjejer i åldrarna 35 – 70. Det finns ingen åldersgräns i mitt umgänge, det berikar och ger guldkant på livet att umgås över generationsgränserna. Fina rörande tal och härlig sång blev det och jag skrattade och grät om vartannat, ibland samtidigt. Tusen tack för detta!

Fest
Underbara tjejer????

Föreviga festen med bilder

En fest tar alltid slut, men med hjälp av bilder kan du skapa ett fint minne för både dig själv och dina gäster. I dag finns det en massa smarta sätt att föreviga festen före, under och efter – här tipsar jag om några!

Fest

  • En skojig partyhöjare kan vara att hänga upp en ram eller liknande framför en dekorativ bakgrund som passar med temat för festen tillsammans med rolig rekvisita. Eftersom jag hade havet som tema så fanns det cyklop, fiskar och massa annat skoj, allt från Flying Tiger Copenhagen. Det brukar få även den mest blyga person att släppa loss att få spexa lite med rekvisita.
  • Hashtag! Uppmuntra gästerna att ladda upp bilder på en gemensam hashtag. Skylta sedan tydligt med hashtaggen på festen. Det här är bra när många har Instagram och använder sig av det. På min fest var det ungefär hälften som hade Instagram så hett tips är att kolla upp detta lite innan. Annars är det här ett bra sätt att samla bilderna på ett och samma ställe.
  • Skapa en grupp på Facebook och tacka för festen.
    Samla dina egna och alla bilder från dina gäster på en gruppsida och bjud in de som deltagit på festen där. På det sättet kan även andra dela med sig av bilder från kvällen.

Tusen tack alla fina vänner som kom och förgyllde kvällen, tack också för alla fina bilder!

Sommarkalaset- det är de små detaljerna som gör’et

Somrig efterrätts buffé i härliga färger. Foto: Fröken Turkos

Nu är det kalastider – barnkalas, bröllop och student och sen kommer midsommar efter det. Oavsett vilken anledning du har att ställa till med kalas så finns det flera härliga detaljer du kan använda dig av för att fixa en fest i sommarens färgglada anda. Fyll festen med finurliga dekorationer, vackra blommor, söta efterrätter och goda drinkar för en garanterad succé.

Våga vara färgstark! Foto: Fröken Turkos
1. Duka vackert med porslin och textilier i somriga färger och mönster

Dekorera med blommor från trädgården i olika vaser . Jobba med höjden så inte dukningen blir alldeles för ”platt”.

Sommarkyssar. Foto: Fröken Turkos
2. Frys in bär i isbitarna

Dessa isbitar med form av en mun har jag gjort från en silikonform från Rice. En riktig sommarkyss till drinken!

Duka med paraply. Foto: Fröken Turkos
3. Duka med paraply!

Ett litet drinkparaply sätter tonen på barnkalaset. Tips! Sätt fast den i en godis så den står rakt. Uppskattas av barnen att dom kan äta en del av dekorationen.

Mönster och färger och lite finurliga detaljer skapar feststämning på kalaset. Foto: Fröken Turkos
Foto: Fröken Turkos
4. Maten – Bufféer av olika slag är ett säkert kort på sommarkalaset

Det kan vara matiga bufféer eller kakbuffé med olika frukter. Det viktiga är att det finns mycket av varje och att ingen ska gå hem hungrig och att det är vackert och gott för både öga och gom.

Efterrätter och exotiska frukter och bär. Foto: Fröken Turkos
Enkelt men gott! Foto: Fröken Turkos
Nivåskillnader! Foto: Fröken Turkos
5. Dekorera buffé bordet i nivåskillnader!

Skapa nivåskillnader på festbuffén genom att variera mellan låga fat, fat på fot och olika skålar. Var kreativ – ställ fat och tallrikar ovanpå upp-och-ner-vända skålar eller muggar.

Pynta med blommor. Foto: Fröken Turkos
6. Kylda drycker

Häll massor av is i en stor hink och fyll med goda drycker, som gästerna får förse sig själva av. Dekorera med blommor. Det går lika bra med en zinkbalja eller vacker skål!

Servera flott! Foto: Fröken Turkos
7. Maten blir ännu godare på vackra fat!

Stora härliga uppläggningsfat i olika former och färger blir en extra rolig detalj på buffé bordet. Jag tror absolut att maten smakar bättre när den presenteras inbjudande.

Häng upp partydekorationer. Foto: Fröken Turkos
8. Pompoms och lyktor

Pompoms, lyktor och dekorationer livar upp den tristaste festmiljön. Häng i en grupp i taket, i fönstren eller ovanför buffébordet. Ta hjälp av naturen, knotiga grenar kan hänga i taket eller i träden om festen ska vara utomhus. Här har vi använt oss av en bit drivved som vi sen fäster olika dekorationer i.

Skynda er, nu börjar kalaset! Foto: Fröken Turkos

Slut på innehåll

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny