Ett vinterlandskap – bordsdekorationen till julens alla kalas
Här är bordsdekorationen till julfestligheterna som inte tar så lång tid att skapa, men som också blir väldigt vacker och effektfull. Dekorera julbordet med ett vackert vinterlandskap med minigranar, snö och stämningsfulla ljus.
Det här behöver du:
- vit planka ( alt bräda som du målar vit)
- Minigranar i olika stlk, HÄR hittar du dem.
- Konstsnö, finns att köpa HÄR
- Gran-ljus, HÄR finns dom
- Lim ( alternativt limpistol )
Så här gör du:
Jul i vårt hus

En jul hemma


Garanterat barrfritt

Pimpa granen!
Vardagen behöver inte vara grå och julen inte röd. Den kan ha alla färger du trivs med!




Ljus i vårt hus


Det glittrar och glimrar
De små julgranarna, den stora julgranen och den långa girlangen har intrigerade julljus i varmvitt sken. Mysigt att tända upp så fort det börjar skymma och det blir med en gång julstämning hemma. Granar, slingor och små hus – ljusfrossa i vintermörkret.

Känns julen stressig så försök planera långt i förväg!
En magisk julby
Uppe på vår gamla skänk har vi skapat en liten mysig julby med både snö, granar, pepparkakshus och en heelt ljuvlig godisaffär som spelar julsånger. Det här är helt klart barnens favoritplats och min dotter My kan stå här på en stol hur länge som helst, stå och titta, lyssna och leva sig in i vår lilla julvärld. De fina vintagebilarna är så klart extra roliga att leka med.



Julpyssel
Nu börjar det klia i julpysslarfingrarna. Så fort vintern och kylan väntar runt hörnet får pyssellusten en extra skjuts. Helst får pysslen vara ganska enkla att göra. Lätta kransar och dekorationer är min melodi.

DIY – enkla julkransar
De vackra kransarna som hänger i olika höjder är både enkla och roliga att göra. Jag har använt mig av eukalyptus kvistar och Magnoliablomma i ett konstgjort material, som du kan köpa HÄR och du kan även använda dig av färska blommor men tyvärr håller de inte så länge då. Vill du att dina kransar ska hålla länge och kanske för evigt så behöver du sakerna nedan!

SÅ HÄR GÖR DU:
Klipp grenarna i lagom stlk med en sekatör. Börja sen lägga gren för gren, omlott, nästan som om du skulle göra en midsommarkrans. Jag har valt att arbeta med en broderiram som bas och vira ståltråd runt varje kvist med ramen innanför. Limma på blommorna med limpistolen. Låt kvistarna spreta lite åt olika håll och klä inte hela ramen med kvistarna. Den där kombinationen av ramverkets träkänsla och de textila kvistarna är superfin och sen när du är färdig så hänger du upp den/dem i ett snöre – julstämning på snöre.



Kära traditioner
Julen är absolut en av mina favorittraditioner, det är dofterna, smakerna och det där pirriga som ligger mig extra varmt om hjärtat. Det där pirret är ju det man vill åt på jul. Som doften av pepparkaksdeg, nejlika och apelsin, prasslet av julklappspapper, tindrande stearinljus som brinner. Det är alla minnen som man kommer ihåg så väl, som man längtar efter och förknippar med fina och värdefulla stunder. Det där pirret hör kanske barndomen till, men det försvinner aldrig helt.
God Jul och stor kram från mig till dig!
Årets adventskalender är klar!
I stället för en klassisk julkalender i papper är det fler och fler som både gör och vill ha en paketkalender (även kallad julklappskalender) med ett paket bakom varje lucka i stället, 24 presenter alltså. Jag har lite som en tradition att varje år hitta på och göra en ny adventskalender / julklappskalender till barnen. Det är lika roligt för mig som för dem tror jag och enligt min yngsta dotter så är paketkalendern t.om viktigare än julklapparna.

Adventskalender
Många tror att det kostar massor av pengar med en paketkalender men så behöver det inte alls vara. Det bestämmer du helt själv! Använd din fantasi så kan du komma väldigt billigt undan. Och det är ju inte värdet som räknas, det är själva upplevelsen av att få gå till kalendern och öppna ett nytt paket varje dag.

Årets adventskalender har jag gjort av en gammal stege, 24 st fina och färgglada julklappsförpackningar och de allra sötaste minigranarna. Älskar minigranar i alla dess färger och former! Mina döttrar får öppna ett paket varannan dag, enda fram till julaftons morgon.

Vad kan man lägga i paketkalendern, som inte kostar skjortan?
Hårspänne
Hårsnodd
Läppsyl
Foto
Skumtomte
Tablettask
Aktivitet: ”I dag ska vi gå till badhuset”, ”I dag ska vi baka pepparkakor” eller ”I dag ska du få bestämma vad vi ska pyssla”
Låtsastatueringar
Roliga suddigum
Studsboll
Slime
Leksaksbil
Klistermärken
Nagellack

Ha en fin lördag, stor kram Leonor

Julgodis-Chokladkola med havssalt

Om ni bara får/kan göra ett sorts julgodis i år ( rent hypotetiskt…) så är det här mitt absoluta hetaste ljuvligaste tips. Smörig chokladkola med havssalt. Chokladkolan riktigt smälter i mun och flingsaltet bryter av mot det söta. Älskar kombinationen. Ni måste testa!!
Du behöver:
- 2 dl grädde
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 100 gram smör
- 4 msk kakao
- Havsalt – flingsalt
- Bakplåtspapper och garn

Så här gör du:
Blanda grädde, socker, smör och sirap i en kastrull. Rör försiktigt ihop ingredienserna på låg värme. När det börjat koka upp så sänker du värmen. Koka i ca 10 min och rör då och då under tiden. Gör ”kulprovet” för att se om kolan är färdig.
- Häll upp ett glas med kallt vatten.
- Ta lite smet på en tesked och droppa i det kalla vattnet.
- Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha. Smaka gärna på den.
När kolan är färdig så häller du den i en form med bakplåtspapper. Ca 20-30 cm stor. Låt den svalna i rumstemperatur. Skär den i lagom stora bitar. Strö flingsalt över bitarna. Gör små smällkarameller med hjälp av bakplåtspapper. Snurra ändarna och knyt ev. snören runt ändarna. Förvara i en glasburk i kylen!
Ha en mysig lördag, kram Leonor

Godisstrutar till julgodiset

Än är inte julgodis veckan över, jag har fler idéer och recept som jag hoppas ska inspirera! Idag blir det inget recept men däremot ett julgodis-pyssel. Dekorera gottebordet med en bordsgran och söta små pappersstrutar i härliga färger. Du fyller dina strutar med kolor, Rocky road, skumtomtar och massa annat gott julgodis som du vill bjuda på.

Godisstrutar att hänga i granen
Det här behöver du:
- Fint papper. Mitt papper är scrapbooking papper i ett fyrkantigt format.
- En sax
- Penna
- Papperslim
- En rund tallrik
Så här gör du:
Rita av formen av en tallrik i passande stlk på baksidan av pappret. Klipp ut cirkeln och dela den på mitten. Limma längst ut längs med halva långsidan på den delade cirkeln. Limma ihop till en strutliknande form. Handtaget till korgen: Klipp sen en remsa av avvikande pappersmönster och limma fast den i ändarna på struten.

Ha en härlig fredag, kram Leonor

Julgodis – lakritsklubbor
Alla lakritsälskare – se hit! Nu ska ni få receptet på hisnande goda lakritsklubbor som jag inte vill vara utan till jul!

Lakritsklubbor
Ingredienser
- 10 klubbor
- 3 dl grädde
- 3 dl sirap
- 3 dl socker
- 4 tsk lakritspulver
- ( lite lite svart karamellfärg, 1 tsk)
Så här gör du
- Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.
- Koka på mellanvärme till 128 grader utan att vispa eller röra i knäcken, som annars kan sockra sig. När knäcken har kokat till rätt temperatur, doppa kastrullens botten i kallt vatten så att kokningen avstannar.
- Häll därefter i lakritspulvret och karamellfärgen, rör försiktigt ner det så att det blandar sig med knäcken. Obs! Svart karamellfärg är frivilligt, det är bara det att jag vill att min knäck ska vara riktigt svart.
- Forma små strutar av bakplåtspapper ( se tidigare inlägg hur du gör strutar) som du ställer i små glas. Häll i knäcken, och då den börjar stelna – stick i träpinnar.

Ha en riktigt fin torsdag, kram Leonor
Julgodis – Knäck med bling-bling

Knäck med bling-bling
Du behöver:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 1 dl skållad hackad mandel
- 2 msk smör
- Lite bling-bling i form av pärlor, strössel och snöflingor
Så här gör du:
1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min.
3. Tillsätt mandel och smör.
4. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.
( Receptet är från Arla, använder alltid detta när jag gör knäck i små formar)
Julgodis – Saffranskola
Har ni inte testat att ha i saffran i kolasmeten ännu, så är det dags nu! För det här är baske mig bland det godaste jag vet. Den lena smaken av saffran tillsammans med den gräddiga kolan är verkligen en sådan fullständig fullträff. Sen är det också så vackert med de gyllengula kolorna i cellofanpappret.

Saffranskola
Du behöver
- 2 dl vispgrädde
- 0.5 dl ljus sirap
- 0.5 dl strösocker
- 50 g smör
- 0.5 g saffran
Gör så här
Julgodis – Knäckklubbor
Den här veckan är det julgodis hela veckan lång här på bloggen. Jag har varit fullt upptagen med att baka alla möjliga sorters favoriter som jag verkligen älskar att ha hemma nu när julen börjar närma sig. Sen är det rätt skönt att börja förbereda innan jul med det som håller länge, så som knäck och kola. Tror dock inte vi i familjen kommer kunna vänta tills julafton med att smaka, det har aldrig hänt tidigare att vi kunnat vänta utan jag brukar vara tvungen att baka en ny omgång strax innan jul. Julgodis i form av klubbor är verkligen det allra bästa, och den här veckan kommer jag bjuda på tre olika varianter av klubbor. Först ut är de gamla hederliga knäckklubborna.

Knäckklubbor
Du behöver:
- 2,5 dl socker
- 2,5 dl grädde
- 2,5 dl sirap, ljus
- 2 dl skalad och hackad eller flagad sötmandel
- chokladpastiller
Så här gör du:
- Börja först med att göra strutarna av bakplåtspapper eller vitt smörgåspapper. Klipp 20 rutor i storlek ca 6×8 cm. Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. Ställ strutarna med fogen nedåt i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem sedan. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered 20 pinnar att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna. Jag har använt mig av grillpinnar ca 10 cm långa ( långa pinnar som jag brutit av )
- Blanda alla ingredienser utom nötter i en tjockbottnad kastrull.
- Koka knäcken och rör då och då hela tiden. Koka tills temperaturen är 125-130 grader. Det kan ta upp mot en timme. Använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
- Sätt till mandeln och fördela knäcken i strutarna medan den är varm.
- Tryck ner en pinne i varje knäckstrut.
- Låt knäckklubborna svalna och ta sedan bort tejpen och innan du serverar knäckklubborna.

Rainbow Rocky Road – Skatten vid regnbågens slut

Under hela min barndom var jag fast besluten om att hitta guldet vid regnbågens slut, dessvärre utan framgång. Äntligen kan jag sluta leta för jag har funnit skatten!
Rainbow Rocky Road
Jag har nyligen delat med mig av mina Rocky Road praliner och det här receptet påminner om dem fast i en ny skepnad. Låt mig presentera, Rainbow Rocky Road med minimarschmallows i pudriga pasteller med strössel och glittrande pärlor i regnbågens alla färger. Det är det här som är den efterlängtade skatten vid regnbågens slut!

Du behöver:
- 400 g vit choklad
- 2 dl kokos
- 6 chokladpengar/ eller noblesse
- Dr Oetker ”Rainbow mix”
- Rosa sockerpärlor
- Mini marschmallows
Så här gör du:
1. Smält den vita choklad på låg värme i ett vattenbad. Vattenbad = i en skål över kokande vatten.
2. Blanda den smälta vita chokladen med kokosen till din Rocky road smet
3. Fyll en form ( 20×30 cm)med smeten, tryck i chokladpengarna med jämnt avstånd från varandra. Jag delade på dem och petade ner dem i rader.
4. Strössla på ”regnbågsmixen” och sovkerpärlorna och marschmallows
5. Låt stelna i kylskåp
6. Ta ut formen och skär i lagom stora bitar
7. Förvara i kylen
8. Ät och njut!

Jag hade kunnat kalla de här smarriga chokladbitarna för Regnbågs Rocky Road istället, men känner att Rainbow är såå mycket härligare att säga!